Bożka wrote:
Zauważyłam że trzymasz w ryzach swój rabarbar. Czy to dlatego aby się nie pokładał w okresie dojrzałym ?????
Ta siatka nie jest dla powstrzymania rabarbaru tylko dla ochrony rabarbaru przed ptakami, które potrafią wiosną rozdziobać młode wielkie pąki.
No i zaczęło się, nie mam sił na forum
Po pracy jadę na działkę i jak wieczorem siadam przed kompem to po kilkunastu minutach oczy same mi się zamykają. Ale za to na działce udało mi się w ciągu tygodnia skopać cały warzywnik.
W pierwszym podejściu skopałem ok. 1/3 ale w następne dni pogoda nie sprzyjała i plecy bolały przez co szło już gorzej
Ale w czwartek było już skończone
A to zielone w dolnym lewym rogu zdjęcia to czosnek, który w tym roku wyrósł chyba w 100%
Zakupione jakiś czas temu prymulki pozbawiłem oryginalnego podłoża i przesadziłem do normalnej ziemi. Dwie niestety nie przetrwały ale widać, że reszta czuje się dobrze i niedługo trafi na rabaty.
Nareszcie pokazały się tulipany Tubergen's gem
Jak tylko pokazuje się słonko rozwijają się krokusy i pojawiają się pszczoły
przy skalniaku
W piątek wziąłem dzień wolnego i wędziłem mięsko
Rybki stygną i obciekają
i pozostałe mięsko
W piątek było dość zimno ale wczoraj było wiosennie i przyjemnie. Z rana było sporo słonka i wszystkie krokusy od razu sie otworzyły i zrobiło się kolorowo.
Przy kwiatach wielki ruch i miłe brzęczenie
"Morze" z kwiatów
Płaski kamień na rabacie obok krokusów służy do "bezpiecznego deptania" rabaty aby było gdzie postawić nogę przy plewieniu i mieć pewność, że się czegoś nie rozdepta.
Słabo kwitnie sadzony jesienią krokus Spring beauty, trochę szczypiorków i dwa kwiatki ledwo wyrastające nad ziemię a do tego takie jakieś malutkie
Krokus Blue bird, jak widać pomieszane cebulki (również jesienne nasadzenie)
Pokazała się już szachownica Uva vulpis
Najwcześniejsze krokusy już przekwitły ale inne nadal jeszcze kwitną
I wczoraj udało mi się wreszcie zbudować i zawiesić pierwszą budkę dla ptaków
Ta jest dla małych ptaków - sikor lub wróbli. Miałypowstać już w zeszłym roku ale niestety nie starczyło mi czasu.
Do budowy budki wykorzystałem stare deski rozbiórkowe
Mam materiału jeszcze na dwie budki, z których jedną planuję powiesić na altanie. I jak zdążę to chciałbym w tym roku zbudować jaszcze domki dla trzmieli.
Dokarmiam nadal sikorki słonecznikiem, które czasem odwdzięczają się pięknym świergotem.
A i cebula już posadzona
Na koniec kilka zdjęć kani rudej