TEMAT: Chesterowa ostoja-nasz ogród

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Maj 2013 23:15 #156566

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Piękna wiosna ..duże kępy krokusów ..tulipanów ,i wiele innych kwiatów ,,w naszych stronach jabłonie bardzo słabo kwitną...u Ciebie piękne kwiecie..
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Zielone okna z estimeble.pl

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Maj 2013 23:36 #156576

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Danielo-właśnie po to ma być ławeczka ,tylko kiedy ja z niej będę korzystał :devil1: ,chcę zawsze przed wyjściem do pracy wypić rano siedząc na niej kawę :coffe: -rano jest w wschodzącym słonku :wink4:

Roma,obornik polewam tylko po tych upałach pojawiły się muszki-miliony to mało-normalnie chmura muszek :idea1: .Przykryję go płachtą która nie przepuszcza wody-będzie miał cieplej i szybciej będzie dojrzewał :bad-idea: .Te hosty z fotek to mikrusy,jak zrobię fotki ,wstawię te dorodne czteroletnie co wyglądają na :laugh1: 20 letnie :dazed: :happy-old: .

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Maj 2013 23:37 #156577

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Alino za wizytę :flower1: .

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Maj 2013 23:52 #156584

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Zaraz, zaraz, jak to nareszcie zielono? Zielono to było jak byłam z wizytą, było nawet wielokolorowo. No chyba, że ten wpis dotyczy wątku a nie ogrodu. :wink4: Już się nie mogę doczekać ponownego spaceru po tym cudownym ogrodzie. :flower2:
Pawełku a teraz Cię postraszę... Tak jakoś zapadły mi w pamięć Twoje Rhododendrony, poszperałam więc trochę w moich mądrych książkach i trafiłam na informację, że to brązowienie brzegów i wierzchołków liści może wywoływać grzyb Pestalotia spp. Grzyb ten wnika w uszkodzone, np. przez mróz tkanki liści. Trzeba zadbać o doskonałe warunki siedliskowe. dokładnie usuwać i palić opadłe liście, szczególnie te zarażone chorobą. Nie znam żadnych naturalnych metod walki z tym grzybem, natomiast w mojej mądrej książce (dalekiej od ekologii) napisano, że ochrona roślin przed innymi patogenami zabezpiecza również tkanki przed grzybem Pestalotia. Po cichu jednak mam nadzieję, że mylę się co do diagnozy. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2013 23:53 przez Gosia.

Chesterowa ostoja-nasz ogród 19 Maj 2013 09:54 #158337

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu,tyle się dzieje w ogrodzie a ja w pracy :placze: ,dziś rano zaczęły rozwijać się azalie :woohoo: ,hostom się polepszyło-więc jestem cały :fly: ,róże niestety nie odbijają-straty będą większe niż przewidywałem :think: .Jutro idę na noc to pstryknę parę fotek. :bye: A zapomniałem,część powojników już dorosła do końca siatki ogrodzeniowej :dry: :unsure: - te co rosną najmocniej ,,pójdą''na pergolę.

Chesterowa ostoja-nasz ogród 22 Maj 2013 11:23 #159431

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Paweł - :hug: czytam o Twoich różach... może jeszcze odbiją od korzenia . Ja mam " podejrzane " dwie. Niby żywe a nie chcą ruszyć. Dam im jeszcze czas :lev:

Chesterowa ostoja-nasz ogród 22 Maj 2013 13:19 #159468

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Małgosiu,gdzieś popełniłem błąd-mam kilkanaście martwych róż i to mnie smuci,pogoda wiemy jaka była ,nasze róże były zadołowane i czekały na cieplejszą pogodę-może wtedy zmarzły-nie wiem.Narazie wrzuciłem na luz-tzn.tylko koszę trawniki,eksterminuję ślimaki,i od czasu do czasu dzióbnę jakiegoś chwaściora jak wlezie mi w oczy :garden: .

Chesterowa ostoja-nasz ogród 22 Maj 2013 13:46 #159476

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
Pawełku u mnie podobnie, trzy róże padły mimo iż wczesną wiosną puściły zielone krótkie pędy ;-(
Mamy 3 nowe i jedną zeszłoroczną od was.

Chesterowa ostoja-nasz ogród 23 Maj 2013 12:18 #159969

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Taką ilość fotek pokazałeś, że nie wiem czym mam się zachwycać :fly: . Zacznę może od ławeczki - uwielbiam architekturę ogrodową i zawsze przyciąga moje oko :oops: . Faktycznie, tylko usiąść tam z książką i kawusią :coffe: . Taki zakątek dumania powstał :bravo: .

Co do roślin - to masz ich całe mnóstwo. Ślicznie tam u Was :flower2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Chesterowa ostoja-nasz ogród 23 Maj 2013 18:04 #160043

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ależ pięknoości zaprezentowałeś :bravo:
kwitnący klon wygląda cuuudnie ;)
Ja też uwielbiam hosty na wiosnę,mają zupełnie inne ubarwienie liści i takie soczyste :)
Tulipanowy koncert piękny :) Orliki śliczne ;)
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2013 18:04 przez anabuko1.

Chesterowa ostoja-nasz ogród 24 Maj 2013 23:12 #160686

• FRAGOLA
  • FRAGOLA's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 39
Piękny ogród,a oczka to zazdroszczę...
Jest wyłożone folią czy wybetonowane?
Moje czeka na naprawę,bo dzieci folię pocięły :(

Chesterowa ostoja-nasz ogród 26 Maj 2013 13:46 #161409

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko,Aniu - witajcie (z opóźnieniem :oops: ),
Fragola, oczko jest wyłożone folią do oczek ,jeździłem po nią do producenta w Łodzi-i tak wyszło taniej niż dostawa(zawsze parę ZETA zostało na roślinki :whistle: ).

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Cze 2013 00:24 #168403

• Roma
  • Roma's Avatar
Pawle-co tu tak cicho w tym wątku? czyżbyś już przygotowywał się do połowów :devil1: :rotfl1: W przerwie pomiędzy przygotowywaniem sprzętu wędkarskiego ,mógłbyś napisać i wstawić aktualne wieści z "Frontu"

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Cze 2013 09:06 #168488

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Skoro Paweł ociąga się we wstawianiu zdjęć, to może ja pokażę co u niego było słychać jeszcze dwa tygodnie temu. :wink4:

Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Cze 2013 09:14 #168497

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Cd.

Ogrodowych pasji Gosi

Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Cze 2013 09:20 #168500

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Cd.

Ogrodowych pasji Gosi

Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2013 09:21 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bożka, VERA, EmTe

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Cze 2013 09:32 #168515

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Cd.

Teraz by się przydał komentarz do zdjęć i opis gościnności cudownych gospodarzy, ale po wypadku mam ograniczone możliwości pisania. :wink4: Mam jednak nadzieję Romciu, że Cię zadowoliłam tymi zdjęciami. :flower2:
Ogrodowych pasji Gosi

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, EmTe

Chesterowa ostoja-nasz ogród 13 Cze 2013 10:02 #168530

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu-jestem w szoku :thanks: Czy jestem zadowolona? to zbyt mało powiedziane :kiss3: Nie wiem co Paweł na to ale muszę powiedzieć,że w ani jednym swoim poście nie przedstawił tak interesująco i kolorowo swojego ogrodu.Pawle-patrz i ucz się :devil1: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2013 10:03 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.548 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum