TEMAT: Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 22 Maj 2014 22:51 #262976

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Muszę się pochwalić wielkim osiągnięciem,
zmniejszyłam tego roku nasadzenia pomidorowe o 10 sztuk :happy: ,
nie łapię się więc na ten sam oddział :happy3: .
Kilka lat temu dudek próbował zasiedlić budkę w moim ogrodzie, zajętą już niestety,
od tamtej pory znam już jego charakterystyczne dudnienie
i dokładam budkę o wymiarach odpowiednich, ale niestety, na próżno, jak dotąd.....
Nie odpuszczę i kiedyś musi być móóóóój :happy4: .
Piękny jest i tak śmiesznie stroszy piórka na czubku.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Zielone okna z estimeble.pl

Na wiejskim podwórku 23 Maj 2014 06:42 #263020

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ja się zarzekałam, że będzie 50 :) więc wcale aż tak bardzo nie przesadziłam. I też mam 10 mniej niż w tamtym roku :dance:
Nie wiem tylko po co co roku uprawiam na rozdawnictwo :supr: Jak tu jednak się powstrzymać, jak tyle nasionek kusi!!
Koleżanki też wdzięczne potem - mam już stałe odbiorczynie :wink4:

W tym roku ostro się pilnowałam i pozwoliłam sobie na posianie w lutym tylko 8 pomidorów najwcześniejszych odmian. Jednak do tej pory tylko Stupice zawiązuje owoce, pozostałe kwitną. Kolejnych kilkanaście posiałam na początku marca i resztę koło 20-go.
Miałam dobre nasłonecznienie na parapetach i szybko, bo już na święta wszystko zabrałam do szklarni. Zatem te siane pod koniec marca niewiele kisiły się na parapetach.
Część najmniejszych dałam mamie na okno w bloku, żeby miała trochę zabawy, ale wybiegły za mocno, więc to nie był najlepszy pomysł.

Wspomnienie z lat ubiegłych

P1250833_2014-05-23.JPG

P1250842_2014-05-23.JPG

P1250838_2014-05-23.JPG

P1250855_2014-05-23.JPG

P1250859_2014-05-23.JPG

P1250846.JPG
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2014 06:44 przez aguskac.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bagienka

Na wiejskim podwórku 23 Maj 2014 08:07 #263049

• Bagienka
  • Bagienka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Piękne :woohoo: :yummi:
pozdrawiam - Beata

Na wiejskim podwórku 23 Maj 2014 13:00 #263144

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Oby takie i w tym roku chciały urosnąć.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 25 Maj 2014 22:16 #264119

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam, ja już znów w domku :)
Dla tych, którzy nie zauważyli, że mnie nie było donoszę, że mnie nosiło po cudzych ogrodach :P

Najpierw zawitałam do MaGorzatki. Jak zawsze wspaniała, gościnna, ciepła!! Razem z M-kiem oprowadzili nas po swoich włościach, napatrzyłam się nawzdychałam i nie wywiozłam ani roślinki.... Siła wyższa, byliśmy motocyklem i wybieraliśmy się w dalszą drogę. Ale przecież niedawno byłam i naszabrowałam roślinek B)
Nie mogłam sobie jednak odmówić jej pysznego miodu i potem dźwigałam słój w plecaku :supr:

Gospodyni uraczyła nas efektownym (i smacznym)ciachem i pomknęliśmy dalej krętymi wyboistymi drogami.

Kolejnym etapem naszej podróży była Gliniana Zagroda w okolicy Smołdzina. Także cudowne klimatyczne miejsce! Dziś nawet spacerowaliśmy po wydmach i wylegiwaliśmy się na gorącym piasku na plaży. Pogoda dopisała !!
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 25 Maj 2014 22:18 #264122

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
a jakieś zdjęcia? ;)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Na wiejskim podwórku 25 Maj 2014 22:44 #264145

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
A właśnie pisałam u Małgosi, że fotki to jutro...

Kochani pod naszą nieobecność przetoczyła się burza nad naszym domem. Lało okrutnie, grzmociło, błyskało.... Nie wiem co działo się w ogrodzie, bo nas nie było, ale wszytko podlane i rośnie jak durne!!! Przez 2 dni nieobecności są takie przyrosty, że szok.

Ale jeszcze większym szokiem jest dla mnie rozmiar tej ulewy i tego co nawyprawiała. Zalało Szczecinek - ulice, park, garaże, podwórka - zresztą sami spójrzcie na film:

iszczecinek.pl/artykuly/aktualnosci/ulew...e-ulice-piwnice-park
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 25 Maj 2014 22:51 #264152

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Doczytałam :)
Ja pierdziulę, obejrzałam filmik. U nas aż tak nie było.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Na wiejskim podwórku 25 Maj 2014 22:53 #264155

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Na ostatnim zdjęciu w głębi przy drzwiach rośnie pomidor :eek3: Sadzonka bliższa- to widzę, że tak.. ale co rośnie za nią..?

Ja jeden jedyny raz miałam pomidorka- znajoma dała sadzonkę, więc dochowałam sie 2 pomidorków, ale nie smakowały mi zbytnio.. Jestem jednak pełna podziwu dla okazów, jakie u Ciebie rosną- toż to olbrzymie rośliny :woohoo:

Ale się w weekend najeździliście- czekam na fotki z ciekawością :lol:

Na wiejskim podwórku 25 Maj 2014 22:55 #264159

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Tam gdzie ja byłam, to przez 10 minut popadały takie rzadkie grube krople i to wszystko.
Potem cały wieczór siedzieliśmy przy grillu i choć nie było już tak ciepło jak we wcześniejsze wieczory, to nie można też powiedzieć, że było zimno.

Dziś za to było idealnie, a niebo bez 1 chmurki.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 25 Maj 2014 23:32 #264180

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko :)
Tam były tylko pomidory, jedynie na ziemi snuje się marny ogórek. Ten bliżej to jak widać koktajlowy, a ten przy samych drzwiach okazały jak papryka to też pomidor. Był niesamowicie plenny, oblepiony owocami. Jednak te owoce beznadziejne, suche i żylaste. Nawet w zupie czy w sosie nie chciały się rozgotować.
Może to jakaś odmiana do suszenia?? Nie testowałam pod tym względem to nie wiem. Więcej go nie posiałam.

Takie piękne pomidory miałam 2 i 3 lata temu. w tamtym roku szalała szara pleśń, a ja nie wiedziałam co to. Opadały masowo zawiązki owoców i kwiatki, mało pomidorów dojrzewało.

W tym roku widzę, że większość krzaczków jest silna i dorodna, gruba i ciemna. Mam wrażenie, że rosną wegetatywnie i powinnam je jakoś przystopować,by poszły w owoce, a nie liście. Chyba im ograniczę wodopój!!

Mam jednak miejsce przy wejściu do szklarni, gdzie krzaczki są dużo lichsze niż gdzie indziej, ale za to kwitną. (fakt, że były posiane najwcześniej)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2014 23:41 przez aguskac.

Na wiejskim podwórku 26 Maj 2014 07:53 #264219

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ja nie mam szklarni, to sadze tylko koktailowki, bo sa bezproblemowe u mnie. Chociaz w zeszlym roku wysialam Kmicica i ja w smaku, taki zwykly marketowy, to tez rosl bez zadnych ale. A i mialam 2 krzaki - zmodyfikowany Bawole Serce - zmodyfikowany byl :happy3: na kazdym krzaku byly po dwa owoce ale takie wielkie, ze nawet klipsy nie pomagaly i musialam wiaderka podstawiac, zeby szypulki sie nie rwaly.

Na wiejskim podwórku 26 Maj 2014 22:56 #264540

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Niestety dziś fotek nie będzie, bo byłam taka zarobiona, że nie pamiętam jak się nazywam. Teraz relax :)
Julcia, ja mam pomidory także na dworze, pod chmurką - 16 szt. Są odmiany, które o wiele lepiej rosną mi w gruncie niż w szklarni i stąd sadzenie w gruncie.

Za bawolim nie przepadam, jestem zdecydowanie fanką drobniejszych pomidorów :P
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 27 Maj 2014 09:26 #264682

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
A ja lubię bawole - plus sól, pieprz kolorowy prosto z młynka i oliwa; a na wierzch rzucone od niechcenia listki świeżej bazylii...

Na wiejskim podwórku 27 Maj 2014 11:25 #264739

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
ja tam bazylię rzucę nawet bo chcę! ;)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Na wiejskim podwórku 27 Maj 2014 21:55 #265021

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczynki :) Pieprzu raczej nie daję do pomidorów, ale najlepiej to lubię schlapane śmietaną, majonezem lub jogurtem :) Bazylii miałam w tamtym roku 3 odmiany, ale jakos się nie umiem do niej przekonać.

Mam już małe Stupice, Copie, Cytrynki i Maskotki. Były także owocki na winogronku, ale obłamałam niechcący jak wiązałam sznurek :oops: Na szczęście obok jest kolejny kwiatostan, ale nie ma jeszcze zawiązków.
Niektóre pomidory mają olbrzymie krzaczki, inne takie niskie przysadziste, być może wcale im sznurek nie będzie potrzebny.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 27 Maj 2014 22:05 #265028

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Ja pieprz lubię do wszystkiego, ale tylko taki kolorowy i grubo mielony, prosto z młynka... jest pachnący i ładny :)

Na wiejskim podwórku 27 Maj 2014 22:12 #265032

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
A to ja jestem daleko do tylu, bo moje to jeszcze calkiem maluchy ale widzialam dzisiaj, ze pare zaczyna kwitnac. Ale dzisiaj juz pierwsze zbiory rzodkiewkowe mialam i troche lisci salaty i szczypiorku. No i pietrche natke kosilam do mrozenia ale ona rosnie jak chwast tylko cieplo sie robi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ma Gorzatka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.660 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum