TEMAT: Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 27 Maj 2014 22:21 #265043

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Nie posiałam kopru... normalnie :ouch: I z czym ja będę ogórki kisić?? Muszę szybko wysiać!
U mnie też część jeszcze nie kwitnie, bo siałam na raty, by dać sobie z nimi radę na parapetach. Po rzodkiewkach dawno wspomnienie mi zostało. Siałam 3 tury i ta ostatnia to już niestety poszła w liście, a pod ziemią prawie nic. Zawsze jak mi się kończy rzodkiewka, to zaczyna się sałata :supr: Nie umiem tego zgrać. Mam jej tyle, że chyba powinnam sprzedawać :wink4: Szczypiorek też dorodny, ale zostawiłam część cebulek, by mieć szczypior także w późniejszym terminie. Chyba powinnam je już posadzić.

Pietruszki nie mam wcale, bo nie wzeszła i cebuli sianej też, ale to chyba nawet lepiej.
Za to wyłazi mi z pudełek kolejna fasolka szparagowa. Tylko, że dziś znów ją prześwięciła ulewa i w doniczkach niemal stoi woda. Obawiam się czy mi one nie podgniją.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

Na wiejskim podwórku 27 Maj 2014 22:25 #265049

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Julka - już masz tegoroczną natkę do jedzenia?

Na wiejskim podwórku 27 Maj 2014 22:33 #265054

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja mam resztki zeszłorocznej, która nie miała nawet minuty spoczynku B)
Przed Bożym Narodzeniem wykopałam ją z warzywnika, bo była cudnie zielona i bujna. Posadziłam w dużej donicy kilka sztuk. Całą zimę mogłam zielone podskubywać, wiosną też. Teraz niestety w kwiatostany ruszyła, więc dzisiejsze skubanie do zupy było chyba ostatnim w jej życiu.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 28 Maj 2014 10:48 #265217

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
aguskac wrote:
wyłazi mi z pudełek kolejna fasolka szparagowa. Tylko, że dziś znów ją prześwięciła ulewa i w doniczkach niemal stoi woda. Obawiam się czy mi one nie podgniją.

Połóż doniczki to nadmiar wody wypłynie.

Sałatę trzeba siać w domu i wysadzać rozsadę, wtedy się zgra z rzodkiewką :-)

Na wiejskim podwórku 28 Maj 2014 12:17 #265272

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Tak - natka cala zime w tym roku byla do zrywania, rosla jakby wiosna byla. Juz pare razy z babcia sasiadka do mrozenia "kosilysmy" i szczaw to samo tzn babcia w sloiki robi, ja nie przepadam. A i rabarbar - no ale na naszej "Toskanie", to prawie wcale ujemnych nie bylo.
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2014 12:18 przez Julka.

Na wiejskim podwórku 28 Maj 2014 18:35 #265381

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberia wrote:
Połóż doniczki to nadmiar wody wypłynie.

Sałatę trzeba siać w domu i wysadzać rozsadę, wtedy się zgra z rzodkiewką :-)
Woda wypłynęła, bo doniczki mają duże dziury, tylko ziemia mokra jak diabli, a fasola woli wilgotną a nie tak mokrą. Wzięłam na noc do domu, bo cieplej, a na dzień wystawiłam by obwiało no i powiedzmy, że jest ciut lepiej. Teraz stoi w szklarni. Najwyżej posieję kolejną.

Sałatę siałam w pojemniki, ale za późno jednak, bo w tym roku rzodkiewkę miałam bardzo wcześnie. Wszak luty był ciepły, to korciło siać :tongue2:

U mnie rabarbar zawsze żylasty i cienki. Nie wiem co robię źle.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 28 Maj 2014 19:04 #265396

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ja tylko pomidory robie w domu, reszte sieje odrazu do gruntu. Rzodkiewke i Salate sieje jak leci - rzodkiewka przerywa sie samoczynnie hihi jak zaczynam wyrywac co wieksze egzemplarze a salaty nie przerywam wcale, tylko zbieram wieksze liscie - od czasu do czasu wyrwe jakis korzonek, bo juz nic nie urodzi a glowki zawiazuja sie dopiero jak miejsce jest ;)
Najszybciej rosnie Roszponka - jak to chwast, ciach i jest - mniam.

Na wiejskim podwórku 28 Maj 2014 20:22 #265437

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie tak rośnie rukola. Ledwie się obejrzę, a już zaczyna kwitnąć. Nie podoba mi się to :teach:
Pomidory produkuję w pracy, bo mam szerokie słoneczne parapety. Pojadło by się już...

Muszę się pochwalić, że czereśnie dojrzewają mi jak oczadziałe :dance: Ledwie zdążyłam przed ptakami. Wczoraj okryliśmy drzewo siatką, a i tak kilka owoców znalazłam dziobniętych, więc był to ostatni dzwonek.

Okryłam też jagody kamczackie, bo po raz pierwszy mam ich tak dużo i bałam się by ptaki się do nich nie dorwały. Zawsze narzekałam, że krzewy duże, a owoców tak mało, no to teraz mam dużo :P Krzewy dosłownie oblepione!! Dużo owoców nadaje się już do jedzenia, ale chcę poczekać kilka dni i sprawdzić jak smakują bardziej dojrzałe. Może zrobię pierogi z jagodami...
No i są ogromne, nigdy takie nie były. To chyba sprawka tej ciepłej burzy, która była w sobotę. Sprawiła cuda w moim ogrodzie.
Ogórki urosły w oczach, przesadzone dalie też podrosły pięknie i stał się prawdziwy cud... Żaliłam się wszystkim wokół, że padł mi srebrny świerk przesadzany na początku marca. Wyglądał już kiepsko, igły zaczęły matowieć i rudzieć. Wszystkie inne świerki już dawno miały nowe przyrosty.
Po burzy trysnęły zielenią wszystkie pąki na tym świerku, a przed burzą nie były nawet lekko zgrubiałe. Wyglądały na głęboko uśpione lub zasuszone. Minęły 3 dni od burzy, a świerk ma 1-2cm przyrosty :woohoo:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 28 Maj 2014 20:53 #265466

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Z rukolą jest jak z miętą - jak już się raz posadzi, to zewsząd wychodzi.
W ubiegłym roku miałam jedną sadzonkę w skrzyni... rozrosła się przeokropnie, kwitła na zółto non stop...
Do dziś wyciągam z kostki na tarasie różne jej siewki ;-)

Aguśka, mam trochę do nadrobienia w Twoim wątku... nie byłam parę dni, ale na usprawiedliwienie pożalę się, że czasu brak na przyjemności ;-)

Buziak!

Na wiejskim podwórku 28 Maj 2014 21:37 #265522

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
No - cuda na wiejskim podwórku! I klęska urodzaju za progiem. :dance: Ale żeby już czereśnie, to skandal!
U mnie za to sójki siedzą na świdośliwie i pilnują, żeby czasem nie przegapić pierwszych dojrzałych owoców, małpy jedne!

Na wiejskim podwórku 28 Maj 2014 22:35 #265561

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Agunia, jesteś w pełni usprawiedliwiona :kiss3: Masz teraz tyle na głowie... musisz się przestawić na inny tryb życia. Trzymaj się cieplutko!!

Fakt, mięta, też mi atakuje szklarnię z jakichś pobocznych chwastów :wink4:

Małgoś :)

Tylko jedno drzewo mam tak wczesne, druga czereśnia jest późniejsza, co mnie bardzo cieszy, bo po co mi na raz obie.
Już dojrzewają owoce na świdośliwie?? Nie mogłaś ich pogonić o tydzień?? Chyba przyślesz parę kiści prio ;)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 28 Maj 2014 22:42 #265568

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Czas najwyższy na wspomnienia wyjazdowe :) Fotki z telefonu, więc jakość jaka jest każdy widzi B)

DSC_0094.JPG

Leżymy

DSC_0095.JPG

DSC_0097.JPG
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2014 22:43 przez aguskac.

Na wiejskim podwórku 29 Maj 2014 06:27 #265625

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Aguśka, pięknie! Ależ dopisała Wam pogoda... i ta pusta plaża...
Pierwsze zdjęcie jak z tropików :)
Miłego! (tu leje :pinch: )

Na wiejskim podwórku 29 Maj 2014 08:35 #265646

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Sama bym w ciepłe dni wyrwała się naad morze póki nie ma tłumów

Na wiejskim podwórku 29 Maj 2014 17:06 #265867

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie było już upału, bo front przeszedł, ale było cieplutko. To teren Słowińskiego Parku Narodowego. Mój ulubiony fragment wybrzeża.

U nas też od 2 dni fatalna pogoda, ale nie pada. Opryskałam pomidory Topsinem na szarą pleśń. Mam nadzieję, że w tym roku nie będą mi kwiatki opadały.
Codziennie podjadam pyszne czereśnie :P
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 29 Maj 2014 17:08 #265868

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Po czereśniach ma się wzdęcia. :funnyface:

Na wiejskim podwórku 29 Maj 2014 21:33 #266003

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Zazdrośnica !!!
U nas zdrowe wiejskie powietrze, w jednej beczce gnojówka z pokrzyw, w drugiej z mleczu, co tam takie wzdęcia :devil1:

To Ci jeszcze powiem, że kamczacką nakryłam siatką przeciwptasią i w sobotę zrobię sobie pierożki z jagodami - O !!!

Plewiłam buraki, ale będą plony :woohoo: co 10 cm jakiś burak wylazł :flower: To się obłowię...

Wykopałam ze szklarni moje Kodrianki. Z 15 szt się ukorzeniło :P Teraz rosną pod chmurką. Przy okazji wyszło na jaw, że w chwastach kodriankowych wyrósł samosiej pomidorowy. Całkiem pokaźny. Ciekawe co to będzie :supr3: Mam nadzieję, że Black cherry, bo w sumie mam tylko 2 a fajne są i właśnie tam rósł krzaczek w tamtym roku.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 29 Maj 2014 23:08 #266087

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Wrócę wspomnieniami do poprzedniego weekendu :)
Jak już wspominałam u Małgosi byłam mgnienie oka, a potem wylądowaliśmy w Glinianej Zagrodzie.

DSC_0072.JPG

DSC_0078.JPG

Ja ulepiłam miseczkę i piękny wazonik, którego niestety M. nie uwiecznił.

DSC_0086.JPG

DSC_0088.JPG
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.746 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum