TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Lis 2013 19:18 #206128

• Roma
  • Roma's Avatar
Biorę to pod uwagę i jak zima nas nie zaskoczy to jest szansa,że krzewy dostaną pierzynkę :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Lis 2013 21:10 #206151

• Maja
  • Maja's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Co za wzorcowa działeczka :lol:
Wiejski ogródek.
Pozdrawiam. Maja
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Lis 2013 21:18 #206154

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Ja jak bym miał igły blisko to też bym sobie takie posłanie zrobił . :funnyface:

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Lis 2013 23:16 #206250

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Romciu a jakie krzewy sadziłaś? Bo chyba mi to umknęło :whistle: :oops: No dużo pracy widzę zrobiłaś, gratuluję pracowitości. I tu bardzo głupie pewnie pytanie. Po co ściółkowałaś żurawki?

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Lis 2013 23:31 #206254

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Steasi żeby chwasty nie rosły i ziemia nie wysychała :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Lis 2013 23:50 #206261

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Romciu w zimie to się chyba zanudzisz ,bo przecież jesteś w ciągłym ruchu :ohmy: Chciałabym mieć Twoją siłę :( bijesz na głowę niejedną młodszą od siebie :thanks: Ja przyniosłam 4 wiadra obornika i myślałam ,że biodro mi wyskoczy .Nawet nie umiałam zasnąć z bólu :( :thanks: Oj będzie co podziwiać wiosną i latem
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 00:04 #206263

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomex ale w zimie i tak chwasty nie rosną :blink: Tak śmiejcie się ale ja takiej praktyki nie znam, więc pytam B)

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 01:33 #206269

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
U mnie nie tylko slonce, ale i letnie temperatury 40-45C oraz glina o pH 7 i wyzej... :jeez:

Ale pomarzyc i poogladac cudze mozna! :woohoo:

Steasi-sciolka izoluje korzenie roslin; w zimie od mrozu, w lecie od upalu; chroni od przesychania; w przypadku igiel-zakwasza ziemie w trakcie kompostowania; utrudnia kielkowanie i wzrost chwastow (ja sobie moge porownac, gdzie jest mniej sciolki od razu robi sie zieleniej :angry: ); o poza tym kompostuje sie i polepsza warunki powietrzno-glebowe dla roslin- na piaskach dodaje prochnicy, na glinach, jak u mnie-rozluznia. Tak mi sie przypomnialo wykute na egzamin z kwiaciarstwa na studiach :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2013 01:34 przez planta.

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 08:33 #206274

• Roma
  • Roma's Avatar
Tomciu-może igiełki kurierem Ci podesłać :devil1:
Steasi-sadziłam tawułę japońską,tawułę van hoyta i irgę n drugą część pytania Diana tak profesjonalnie odpowiedziała,że ja już nie mam nic do dodania :)
Tomek ujął to po męsku,krótko i zwięźle :)
Jadziu-a gzie tam nuda,już cyklinowanie i malowanie pomieszczeń czeka od stycznia :jeez:
Diano-dzięki za fachową odpowiedź :kiss3: lepiej bym tego ni zrobiła.Oglądając Twoje włości też marzę a to o przestrzeni którą posiadasz a to o ilości ściółki której masz pod dostatkiem o roślinach i gatunkach już nawet nie wspomnę. :)

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 10:34 #206299

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuje za odpowiedzi, bo już teraz wiem co i jak. A nie kują w ręce te igły przy pracach ogrodowych? Mam w głowie moją rabatkę pod jałowcem gdzie nigdy nie dało się spokojnie robić, bo non stop wbijały się kolce które strasznie mnie drażniły i spowalniały wszelkie czynności.

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 17:58 #206363

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Romo-recze ze pod koniec lata klelabys te sciolke w zywe oczy! :devil1: I grzbiet by bolal, i pecherze na rekach tez-mi ustawicznie robia sie pecherze, ktore potem pekaja, a potem kallusy jak u chlopa na budowie ;) A jak skonczysz na jednym koncu, to w drugim zaczyna przezierac ziemia, bo sciolka juz przekompostowala i chwasty na niej rosna... :jeez:

Poza tym sciolke trzeba upolowac...takich jak ja jest sporo, a miasto zabiera zrobiona sciolke calymi ciezarowkami. Tak wiec co jakis czas jadac zagladam tam, czy jest sciolka, i wtedy dostaje speedu jak jest jakas halda, bo nastepnego dnia moze nie byc nic :angry:

Steasi-nie musisz uzywac igiel do sciolkowania. W workach w sklepach ogrodniczych dostaniesz kore w roznych frakcjach, sosnowa czy cedrowa (u nas przynajmniej); ladnie pachnie i dlugo sie kompostuje, szczegolnie ta w wiekszych kawalkach. Jest tez siolka kolorowana i sciolka gumowa, zrobiona ze zuzytych opon :whistle: . zalecam tez dobre rekawiczki z gumowanymi spodami, ktore pomagaja nie kluc sie tak czesto...
Przy plozacym jalowcu ja bym reka w rekawiczce podnosila galaz za koniec i druga podsypywala sciolke....Tak przynajmniej robie przy moim jedynym plozacym jalowcu...

Romo-przepraszam za przydlugie wstawki :kiss3:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 20:07 #206382

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Pokaźnych rozmiarów te krzaczki przy wjeździe, to pewnie tawuły. A irgi płożące czy jakie? Nawet nieżle wygladają te krawężniki z cegieł to połówki, czy wkopujecie całą cegłę?

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 21:55 #206410

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
Planta mój jałowiec to taki leśny, zwykły. Urósł ogromny i ogrom igieł też sypie. Dziękuje za poradę ale ja tylko ściółkuję 'wrzosowisko' korą, reszty wcale nie chce. Mam mały ogródek i ręcznie bez problemu wszystko oblecę. Po prostu mnie zaciekawiło więc spytałam. To wszystko. Ponadto wszędzie się czyta, że kora powoli zakwasza, a przy clemkach czy budlei takie zabiegi są mi zbędne.

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 22:37 #206421

• Roma
  • Roma's Avatar
Paulo-igły sosnowe tak nie kłują jak te jałowcowe :) masz rację,że kora ale także i igliwie z lekka zakwaszają glebę.
Dianuś-nie masz mnie za co przepraszać :hug: czuj się jak u siebie :kiss3: Jak tam kurtka,kupiona? a potwór jak się sprawuje podczas śnieżycy?
Iwuś-irga z całą pewnością krzew ale odmiana? niestety nieznana albo Irga błyszcząca - Cotoneaster lucida. albo Irga pomarszczona - Cotoneaster bullatus. Mam nadzieję,że latem ktoś mi podpowie co wsadziłam :P Cegły są układane całe.
Mimo,że dzisiaj niedziela troszkę trzeba było popracować przed domem.
Siberia wrote:
Jeśli masz igły, wyściółkuj też glebę pod żywopłotem.
Korzeniom krzewów będzie wtedy cieplej i być może lepiej zniosą zimę.
Iwonko-mówisz i masz :P

8-DSCF0021.JPG

Jednak więcej łaziłam niż pracowałam :jeez:
Jeszcze nieśmiało chryzantemy podnoszą główki

2-DSCF0001-002_2013-11-24.JPG

Rozchodnik nie chce poddać się zimie

3-DSCF0002-003.JPG

Żurawki trzymają się nieźle

5-DSCF0005-002.JPG

6-DSCF0006-002.JPG

Jak Wam się podobam?

7-DSCF0018-001.JPG
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2013 10:17 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 22:39 #206424

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma dzięki, w końcu przestałam się czuć głupio :dance: :happy:

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 22:50 #206430

• Roma
  • Roma's Avatar
Niby dlaczego masz czuć się głupio? kto pyta nie błądzi :hug:
"nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi" i tego się trzymajmy :P

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 22:53 #206432

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
Po prostu z każdym dniem spędzonym na forum zdaję sobie sprawę jak wiele jest jeszcze rzeczy o których nie wiem. I to takich logicznych :oops:
Zapomniałam napisac wcześniej- piękna chryzantema. Muszę miec kilka, bo o tej porze to prawdziwy skarb ogrodu

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lis 2013 22:59 #206435

• Roma
  • Roma's Avatar
W tym roku było moje drugie podejście do chryzantem.W ubiegłym roku wszystkie mi wymarzły :( zobaczymy jak będzie w tym sezonie.
Kochana-po to jest forum a my na nim, ażeby się wspierać i sobie pomagać.Nawet nie wiesz jak wiele osiągnęłam dzięki pomocy i wsparciu forumowiczów.
Dlatego bez obawy,pytaj,pytaj i jeszcze raz pytaj.Po co masz popełniać błędy które już zostały popełnione i naprawione przez innych :flower:

Aha- zapomniałam pochwalić się moimi lokatorami :jeez:
Tak wygląda cały teren przed domem :evil:
4-DSCF0004-003.JPG
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2013 23:02 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.665 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum