Witam!
Rozpowszechniamy temat zielarstwa.
Kilka słów o właściwym zbieraniu ziół leczniczych, jak można się dowiedzieć z wielu publikacji zawierających informacje o ziołach
najlepsze efekty lecznicze dają świeżo zebrane zioła mają one szczególne znaczenie przy ciężkich schorzeniach.
Świerze zioła można zbierać samemu od wczesnej wiosny od końca do lutego do listopada. Niektóre rośliny można odszukać także pod śniegiem, np. glistnik jaskółcze ziele, liść jeżyny. Zimą należy zgromadzić odpowiedni zapas suszonych ziół.
Kwiaty - należy zbierać na początku kwitnienia.
Liście - można zbierać przed i w czasie kwitnienia.
Korzenie - wykopuje się wczesną wiosną, lub jesienią.
Owoce - zbiera się w czasie gdy są już dojrzałe.
Zioła zbiera się kiedy ustąpi rosa, w dni suche i słoneczne.
Nagietek lekarski - Roślina którą hoduję co roku.
Zajmuje znaczące miejsce w rodzinie ziół leczniczych. W zastosowaniu od wewnątrz (picie wywaru) jest lekiem oczyszczającym krew, pobudza krążenie krwi, przyspiesza gojenie ran, pomaga w chorobach wirusowych, bakteryjnych.
Stosowany od zewnątrz, w postaci świeżego soku może doprowadzić do zniknięcia naczyniaka jamistego, zmian rakowych. Napar pity od wewnątrz, przygotowany pół na pół, skrzyp polny, kwiat nagietka pomaga przy rakowych wrzodach, guzach, próchnicy kości.
Ja najczęściej stosuje kwiat nagietka, (można dołączyć liście, łodygi w postaci maści nagietkowej).
Należy pamiętać że maści ziołowe największe właściwości posiadają przez pierwsze dwa tygodnie.
Następnie tracą swoje właściwości. Maści należy przechowywać w lodówce.
Przepis:
Bierze się cztery kopiaste garście nagietka (kwiatu, łodyg, liści), 500g dobrego smalcu, rozgrzewa się tak jak do smażenia np. kotletów. Do rozgrzanego tłuszczu wrzuca się pokrojony nagietek, pozostawia aby trochę skwierczał, miesza się i zdejmuje z kuchenki. Przykrywa się pokrywką i pozostawia na jeden dzień. Następnie całość delikatnie podgrzewa i sączy się przez lnianą ściereczkę do czystych naczyń.
Z ogrodu zbieram kwiaty, mrożę w zamrażalniku, przechowując je na zimę.
anabuko1 wrote:
Anetko
Masz bardzo ładną óżłtą jeżówkę,,,wiesz co to za odmiana??
Taka przydałaby mi się
Śłoneczniczki piękne i mają w sobie tyle ciepła,energi
Witaj, nie wiem co to za odmiana jeżówki. Zakupiłam ją na rynku. Sprawdzę czy ma już odnóża.
Pozdrawiam!