TEMAT: Ogród pod słonecznikiem

Ogród pod słonecznikiem 26 Cze 2013 20:00 #173204

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witajcie!
Witam wszystkich moich gości. Na początek kilka zdjęć kwitnących kwiatów, ponieważ w tym okresie wiele się dzieję w ogrodzie.

Futrzasta - Osty siałam z nasion, jest to roślina dwuletnia. Co do goździków chętnie się podzielę, najlepiej jesienią.

Margolka - Staram się nie walczyć ze zwierzakami, choć robią szkody.

Piku - Dziękuje za przepis, na pewno innym forumowiczom się przyda.

Romciu - Dziękuje za pochwałę, bardzo mnie to cieszy. Mam jeszcze sporo planów, pomału je realizuję.

Martina[/] - Moje lipy bardzo mnie cieszą, największa zaczyna kwitnąć. Zawsze marzyłam mieć takie drzewo w ogrodzie

Pozdrawiam was wszystkich bardzo serdecznie!

PS. U nas pada, nareszcie trochę się ochłodziło. Rośliny odpoczywają od nadmiaru słońca no i ja też :)

Usunięto nieaktywne linki. Adasiowa
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2016 19:48 przez Adasiowa.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród pod słonecznikiem 26 Cze 2013 20:37 #173215

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
To ostatnie to złocień maruna :) Uwielbiam dzwonki ale jeszcze nie myślałam gdzie je wysiać/posadzić a będą z całą pewnością. Laczek ciekawie się komponuje... ;) :happy:
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2013 20:44 przez futrzasta.

Ogród pod słonecznikiem 26 Cze 2013 22:03 #173264

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
A dzwoneczki to dzwonek brzoskwiniolistny :) Bardzo je lubię :)

Ogród pod słonecznikiem 27 Cze 2013 19:57 #173479

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Bardzo lubię czerwcowy okres w ogrodzie. Kwitną kwiaty, potem przygotowują się do tworzenia kubków nasiennych, tworząc w ten sposób kolejny etap. W ogrodzie warzywnym owocują poziomki, truskawki, zaczynają dojrzewać agresty, porzeczki. Bardzo lubię podczas pracy w ogrodzie skubnąć kolejny dar natury. Nigdzie w żadnym sklepie nie znajdzie się tak smacznego, pachnącego owocu. Wiadomą rzeczą jest, że ten prosto z krzaka jest najlepszy, to jak lekarstwo dla naszego organizmu (często o tym zapominamy). Miałam w życiu to szczęście że od dziecka podjadałam owoce świeże, piłam soki specjalnie przygotowane na okres zimowy. Nie wyobrażam sobie by nie przekazać takiego zasobu wiedzy na temat uprawy owoców, ziół, piękna kwiatów swoim dzieciom. Pasjonującej przygody w podglądaniu zwierząt, owadów, gadów.

Dziękuje za nazwy roślinek, zapamiętam :kiss:

Pozdrawiam!

Usunięto nieaktywne linki . Adasiowa
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2016 19:49 przez Adasiowa.

Ogród pod słonecznikiem 27 Cze 2013 21:11 #173508

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Anetko,Ładne zdjątka z owadami :bravo: :bravo:
Lubię tez obserwować i robić zdjątka różnym owadom ,które nawiedzają ogród :)

Ogród pod słonecznikiem 28 Cze 2013 18:10 #173766

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ależ apetyczna truskaweczka pozowała Ci do zdjęcia :yummi:
U nas już po sezonie truskawkowym - w zamrażalce czekają na zimę - wtedy w pierożkach najlepiej smakują ;)
Drzewka też zapowiadają obfity zbiór.
A u nas wciąż pada ...czekamy na wakacyjną pogodę.

Ogród pod słonecznikiem 05 Lip 2013 19:57 #175944

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam.
Kilka ujęć z roślinami z przed bloku. Choć to niewielki teren, to bardzo lubię mieć w swoim otoczeniu kwiaty, krzewy i powyginane korzenie :P . Wszystko to w całości tworzy klimat, charakter. Oczywiście trzeba mieć silną osobowość by mieć coś takiego wśród większych skupisk ludzi. Zdarzały się uwagi - niezbyt miłe.
Jest też coś takiego, uczenie kultury, poprzez własną pracę.

Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2016 19:50 przez Adasiowa.

Ogród pod słonecznikiem 05 Lip 2013 20:02 #175946

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Anetko bardzo ładne kwitnienia :)
ciekawa roślinka ztym rózowym kwiatuszkie,kwiat pobodny do sandawilli ,ale liście chyba nie :crazy:
Budleja juz Ci kwitnie :ohmy: u mnie jeszcze dobrze pąków nie widać :(
A malwy tez lubię :P

Ogród pod słonecznikiem 05 Lip 2013 21:09 #175988

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale u Ciebie piękne malwy :woohoo: a jakie nietypowe kolory ! Malwy bardzo lubi mój mąż , dlatego mam kilka kęp - niestety wszystke różowe. Nabyłam nasionka - będę eksperymentować z kolorami :bye:

Ogród pod słonecznikiem 08 Lip 2013 17:26 #176723

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Kolejnymi drzewami rosnącymi w moim ogrodzie są dęby. Z tego co się już podszkoliłam, są to dęby szypułkowe.
Pień drzewa zwykle rozgałęziony, ma silne konary, korona drzewa jest przez to zbudowana nieregularnie. Liście skrętoległe.
Ogonek długości od 2 do 10mm. Blaszka odwrotnie jajowata. Kwitnienie drzewa przypada w maju, wraz z rozwojem liści drzewa. Kwiaty o zwisających kotkach, barwy żółto - zielonej. Owocostany przypadają na okres września, października, składają się z kilku żołędzi o długości 2 - 3cm. Przylegających łuskowatą miseczką. Żołędzie początkowo zielone, następnie brązowo z ciemniejszymi paskami. Kora - początkowo szaro zielona, lekko błyszcząca, później gruba z głębokimi podłużnymi spękaniami.

Inne rodzaje dębów to:
-Dąb omszony
-Dąb burguncki zwany frędzelkowatym
-Dąb kaukaski
-Dąb korkowy
-Dąb ostrolistny
-Dąb czerwony
-Dąb szkarłatny
-Dąb błotny.

Jako ciekawostkę przesyłam link do kawy z żołędzi.
majawogrodzie.tvn.pl/30,Zoledziowa-kawa,przepis.html

Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2016 19:51 przez Adasiowa.

Ogród pod słonecznikiem 08 Lip 2013 17:30 #176724

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
Margolka, Anabuko1 - Witajcie.
Gdy nadarzy się okazja zrobię zdjęcia wszystkich kolorów malw. Gdybyście były zainteresowane, to jesienią mogę się podzielić.
Są to malwy wieloletnie, nie takie jakie są teraz w sprzedaży (2letnie).
Ja również bardzo lubię malwy, i chcę ich jeszcze więcej posadzić.
Pozdrawiam!
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Ogród pod słonecznikiem 08 Lip 2013 21:26 #176795

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Anetko, masz pięknie ukwiecony ogród i na dodatek jest coś na ząb :yummi:
Myślałam, że wszystkie malwy są dwuletnie. Mam ich trochę, siałam dawno temu, potem dosiewałam, same się wysiewały, ale rosną w takich mniej więcej dwuletnich cyklach.
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród pod słonecznikiem 08 Lip 2013 21:55 #176805

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Piękne kolorki malw. I liliowców sporo . Uwielbiam dipladenię :hearts: Niestety mój kot wykończy każdy kwiatek w domu.
I budleja kwitnie :woohoo: Wymarzła mi zupełnie a miałam identyczny kolorek. W tym roku kupiłam sobie budleje skrętolistną ale jest jeszcze mała.
Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2013 21:58 przez Bozi.

Ogród pod słonecznikiem 08 Lip 2013 21:56 #176806

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Piękny dąb! U mnie też rośnie jeden taki ale jest jeszcze młody , bo ma zaledwie kilkanaście lat. Wyrósł z żołędzia zgubionego przez ptaszka lub zwierzątko jakieś. Wspomnę, że dla Słowian dęby były świętymi drzewami.
Rozchodnik biały rzucił mi się w oczy, mam taki ale kwiaty ma żółte; bardzo ładnie się rozrasta.
Ciekawie wygląda ogródek podokienny, niespotykany widok. Ludzie przywykli do widoku róż, host, piwoniii bratków pod blokiem i zapewne dlatego tak kręcą nosem na Twoją aranżację. Nie należy się przejmować takimi niemiłymi uwagami i robić swoje. Z czasem docenią a może nawet zaczną naśladować ;)

Ogród pod słonecznikiem 08 Lip 2013 22:02 #176808

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Jeszcze się taki nie urodził żeby wszystkim dogodził :P Zawsze znajdzie się ktoś komu coś będzie przeszkadzało. Ważne aby nie brać tego do siebie.

Ogród pod słonecznikiem 09 Lip 2013 06:09 #176879

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Anetko - z radością wymienię się z Tobą :hug: Zajrzyj do mojego ogrodu i wybierz czym mogłabym Ci się zrewanżować za malwę :kiss3:

Ogród pod słonecznikiem 10 Lip 2013 18:19 #177349

• sylwia
  • sylwia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 158
Witam, z wielkim zainteresowaniem przeczytałam cały wątek. Podoba mi się tutaj, będę zaglądać.

W którymś miejscu było o rozmnażaniu iglaków z nasion. Ja miałam taką przygodę, że przyniosłam szyszki z lasu (nawet nie wiedziałam od czego) i rozrzuciłam pod iglakami dla ozdoby. A za jakiś czas okazało się że w tym miejscu wyrosło całe mnóstwo świerków. Rozsadziłam je potem na działce i sobie spokojnie rosną.

Ogród pod słonecznikiem 10 Lip 2013 19:16 #177371

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam!
Dziś poznajemy zioła ;)
Czy wiecie że zioła pite regularnie - zapobiegawczo są cennym lekiem chroniącym nasz organizm przed nowotworami.
Zioła wypłukują toksyny, nie pozwalają na powstawanie komórek nowotworowych w organizmie.
W mojej stopniowo zbieranej kolekcji ziół mieszczą się "podstawa" skrzyp polny, jak już pisałam, z dwudziestu podstawowych ziół najcenniejszy ze względu na to że jest to kopalnia krzemu. Krzem bierze udział w procesie gojenia wszystkich ran, na zewnątrz organizmu jak i wewnątrz, bardzo pomocny lek przy schorzeniach skóry (z łatwością przedostaje się do tkanki łącznej).
Zbieram go stopniowo, suszę, tnę do białych poszewek, które świetnie przepuszczają powietrze.

Pokrzywa - drugi najcenniejszy lek według francuskich badaczy. Jako ciekawostkę napiszę Wam że po oparzeniu pokrzywą najcenniejszy na złagodzenie bólu jest jej własny sok. W tym celu rozgniatamy liście pokrzywy i trzemy miejsca podrażnione.
Pokrzywa jest najlepszą krwiotwórczą rośliną leczniczą, ma bardzo korzystny wpływ na trzustkę, obniża poziom cukru we krwi. Zapobiegawczo szklanka pokrzywy chroni organizm przed wirusami. Dzięki substancjom krwiotwórczym jest cennym lekiem przy chorobach krwi, anemii, niedokrwistości. Szwajcarski ksiądz Künzle w swoich pismach zwraca uwagę że pokrzywa dawno byłaby wytępiona gdyby nie chroniące jej właściwości parzące. Owady, zwierzęta już dawno spowodowały by jej wyplenienie.

Pokrzywa zebrana w worze, do suszenia, oczywiście należy pamiętać o zbieraniu jej w miejscach mało zurbanizowanych.

Pisałam już o lipie, uważam ją za cenny lek przy schorzeniach gardła, i jako środek napotny.

Liście czarnej porzeczki, dla ciekawskich opiszę następnym razem ;)

Dziurawiec.
Opiszę następnym razem :)

Na pewno warto zbierać ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.408 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum