TEMAT: Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie 18 Lip 2014 11:31 #284253

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Tylko dorzucę a potem już odpowiem na wszystko :hearts:
Piękno czasami jest ukryte w małych drobiazgach .Dobrze oczy trzeba wytężyć,często też trzeba się schylić,albo nos przy ziemi mieć aby bardziej to piękno uchwycić :wink2:

jak koroneczki

NN

Augusta Luisa

A tu Ingrid Brrgman z Cariną

Clematis Etoile Violette wciąz zachwyca ;:167

img]images65.fotosik.pl/1172/38a37e2d262b5f12.jpg[/img]
PIILU

Powojnik (Clematis) Ville de Lyon - trochę ma brzydka ścianę,(Wstyd pokazać ale tak jest ):oops: ma ona w przyszłości być wyłożona kamieniem,ale w tym roku nie da rady :( więc jest jak jest

Kaiser ma nowego pączusia i President też . JP II wypuszcza dopiero pączki :)

Trytomy w tym roku mnie zachwycą,mam je posadzone w dwóch miejscach.Miały każda po kilka kwiatów.
Przekwitły,wycięłam i już myślałam,że zakończyły,,a one na nowo wypuściły po kilka kwiatostanów :dance:

zakwitły iryski posadzone wiosną

Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Bozi, VERA, eda_s

Zielone okna z estimeble.pl

Moja działka na Dębowym Lesie 18 Lip 2014 16:15 #284324

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Każda perspektywa ma inny zasięg i na czym innym skupia uwagę.
Lubię detal. Zdjęcia z bliska. Szczegół obejrzany z „nosem przy ziemi” czasem sprawia wrażenie zdumiewająco bogatszego niż mnogość elementów w szerszej skali. Zmusza do analizy , do wejścia wgłąb, jest bardziej wymagający w obserwacji. Otwiera nowe przestrzenie, niedostrzegalne dla patrzącego z góry, ogarniającego wzrokiem tylko powierzchowność, ogólny zarys – niezaprzeczalnie też piękne w swoim rodzaju.

Przyglądam się Twojej różowej NN i tak sobie myślę, :think: czy to nie przypadkiem Comte de Chambort ? Jeśli mocno pachnie to dodatkowy argument za.
Etoile Violette też był w polu moich zainteresowań, ale ostatecznie stanęło na Polish Spirit . Może ze względów ideologicznych ... :happy4:

Skoro Twój Kaiser wypuszcza nowe pączki to jest szansa ,że i mój się pozbiera po tej chorobie.
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2014 16:22 przez Firletka.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1

Moja działka na Dębowym Lesie 20 Lip 2014 14:50 #284731

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Aneczka :hug: ładne odmiany klematisów zgromadziłaś...na tle ściany ciekawie wygląda w połączeniu z jukami. Fotografie jak zwykle przyciągają wzrok :hearts: pięknie fotografujesz :dance:

Moja działka na Dębowym Lesie 20 Lip 2014 20:55 #284825

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Czesc Aniu :)
Najpierw zapracuje na guza
Wchodzac do Ciebie strona laduje sie dlugo ze hej,nie wystarczy zamieszczac chociaz ciut ;) mniejsze zdjecia ?
widze takie 1024x671
Nie odbierz to za wtracanie sie,raczej gderanie ...sorki :flower2:

Nie mam ani jednej lili w ogrodzie,Twoje sa piekniaste bede musial to zmienic,cudne powojniki nic nie ujmujac innym pieknosciom w ogrodzie,hosty dorodne i przefajne :bravo:

Pozdrawiam Markus
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2014 20:56 przez markussch01.

Moja działka na Dębowym Lesie 20 Lip 2014 21:21 #284850

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Uff,, przerobiłam w tym ttygodniu 4 wiaderka śliwek, to niby wczesna węgierka,dostałam od koleżanki.Wiec były zjadane,robione dżemy, nalweka, pierogi ze śliwkami, Ciasto ze śliwkami,jutro jeszcze owocówka... :lol:
Pracy pełno, ziele przede mną o krok.Syn starszy nogę skęcił....
Acha kupiłam 2 powojniki Clematis Markhams Pink i Clematis Maidwell Hall . :dance:
Zapomniałam zrobić zdjęcie...Jeszcze takich powojników niew miałam.
Aguniada-Aguś Widzisz powitałaś mnie środowo,a ja dopiero niedzielnie Ci odpisuję.Po minionych deszczach ani śladu, susza.Upały chyba wszędzie.Weekend na działce.Sucho,podlewanie warzywek i roślinek niestety konieczne.Lilie i liliowce wciąz kwitną i dzięki nim dużo jest kolorow w ogrodzie.
tilia66-Iwonko Bo ja kocham i lilie i liliowce i wciąz mi ich mało.Ale już się ograniczam,Nie da się wszystko mieć. Jeżówki pięknieją.Bardzo ładne kupiłaś odmianki.Na Alohę też miałam chęc,ale jej nie kupiłam. Cranberry Cupcake mam. :hearts:
Sweety-Aniu Widocznie mamy podobny gust,skoro podobają mam się takie same roślinki :wink2: Hortensje czarują na cąłego.usz to tylko w hostach.Ale za kilka lat,Może będzie go więcej w różnych miejscach.

Firletka-Magdalenko Ślimaków jak na razie nia miałam.I niech tak zostanie.Ja zawsze myślę z żalem ,nostaligią ,jak kwitną rudbekie,że lato za szybko ucieka,.I jesień się zbliża.
Hoty o które pytrasz to piersza z prawej to War Paint- jest piękna.potem jej liście zielenieją ale dalej jest ładna,liście ma bardzo duże na brzegu jakby z falbanką.A ta druga to Oriana.
Zaraz sprawdzę tą Comte de Chambort.Tak ta różowa pachnie,ale nie tak mocno.
Zdjątka z bliska bardzo lubię bo moim zdaniem pokazuja więcej.Często zabieganym okiem nie widzimy takich szczegółów,jak przejrzymy się im z nosem przy kwiatuszku. :eek3: Etoile Violette mam już dwa.Jeden omyłkowy.Ale nawet się cieszę bo on pięknie i długo kwitnie.Wczoraj kupiłam 2 nowe dzwoneczkowe.Na drugi rok .Może zobaczę jak kwitną,bo takich jewszcze nie miałam.I musze coś o nich poczytać, bo nic nie wiem. :flower1:
Jak tam Twój Kaiser wypuszca coś ?

dagmarazap-Daguś Hostki już maja kilka lat.Rosną bezproblemowo.trochę ich teraz słonko podpala, bo cienia to u mnie nie ma.Lilie i liliowce mają jeszcze swój piękny czas. :hearts:
Anno96-AneczkoCo ja zrobię ,że ciągle jakiś powojnik mi sie podoba i ciągle je dokupuję.Włąsnie kupiłam 2 nowe dzwoneczkowe.Nie kwitną.Ale może na drugi rok zobaczę, bo jak przeczytałam to wcześnie kwitnące clemnki. ;)
markussch01Guza Ci nie nabiję.Nie jestem rozrabiaką :wink2:
Od dłużego czasu zjątka wstawim z formatem 1024 na większej długości, druga na mniejszą.Także nie wiem czemu długo się ładują :silly:
A lili mam dużo teraz kwitną drzewiaste i cudnie pachnie w ogrodzie :hearts:
Liliowców mam jeszcze więcej.Ale jeszcze młode nie wszystkie pokazały kwiatki ;)

Jakiś dzoneczek,nie wiem skąd się wziął ,ale ładny jest

kwiaty opuncji

liliowiec Purplelicious

Ed Murray - lubię ciemne :)

U mnie nie tylko na działce ale i przed jest;

Hortensja Adria

Hortensja bukietowa LIMELIGHT

Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, ewa1953, Bozi

Moja działka na Dębowym Lesie 21 Lip 2014 17:36 #285040

• Ellaa
  • Ellaa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 142
Witaj Aniu, mamy podobne ogrodowe miłości... : :hearts:
Cudowne masz rośliny i przepięknie je pokazujesz na świetnych fotkach, które z przyjemnością się ogląda.
Bedę miała trochę nadwyżek liliowcowych....może coś Cię zainteresuje.
Pozdrawiam serdecznie, Ela :)

Moja działka na Dębowym Lesie 21 Lip 2014 17:43 #285042

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Ellu Witaj w moim ogrodzie. Dziękuję za miłe słowa :kiss3:
No tak hosty to moja pierwsza ogrodowa miłość,potem były żurawki,lilie,potem powojniki i liliowce :hearts:
Ellu bardzo chętnie piszę się takie fioletowe, bo bardzo bardzo mi się one podobają :blink:

Moja działka na Dębowym Lesie 21 Lip 2014 18:04 #285049

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Ania ale u ciebie kolorowo....masz chyba wszystko....bardzo różnorodny ogród....bucha po prostu kolorami :hearts: tak patrze po tych twoich ślicznych fotach i patrze...zauwazyłaś może Fruczaka ...mojego ukochanego motyla...nie mogę się na niego doczekać :wink4:

Moja działka na Dębowym Lesie 21 Lip 2014 21:04 #285078

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, a gdzie kupowałaś swoją War Paint ?
Szukałam w necie , gdzie by tu ją można namierzyć, ale nie znalazłam żadnej oferty. :comp:
Jest przeurocza . Bardzo oryginalna. :hearts:

Kaiser wypuścił kilka zielonych listków, ale na razie nie w głowie mu kwitnienie. Trudno. Poczekam.
Powojniki, które kupiłaś wiosną na pewno wniosą Ci dużo radości do ogrodu.
Atragene potrafią powtórzyć w sierpniu kilkoma kwiatkami, więc być może ich urok zobaczysz jeszcze w tym roku.

Moja działka na Dębowym Lesie 22 Lip 2014 08:03 #285163

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Lato piękne,w ogrodzie mnóstwo kwitnień dzięki liliom.liliowcom.hortensjom,jeżówkom,różom, cudnie pachnącym floksom , guzik owiec też rozwija swoje kuleczki i stołuje mnóstwo owadów :P
jeżówki coraz piękniejsze,chociaż moje młode,mają albo na razie po jednym albo po kilka kwiatuszków
.Nic za kilka lat i u mnie będzie busz :wink2:
Póki co, cieszę się tym wszystkim co kwitnie i rośnie w moim ogrodzie :hearts:

Keetee-Dorotko Dziękuję, staram się,żeby w moim ogrodzie było kolorowo i ładnie.Lubię dużo roślin więc ciągle coś dokupuję i już je gdzieś upycham.Wszystkiego nie da się mieć bo działka za mała,żałuję,że nie jest większa.Ale z drugiej strony cieszę się tym co mam.A pracy i tak zawsze jest dużo :silly:
Fruczaka widziałam,ale wiesz jaki to on jest szybki ,aparatu nie miałam w ręku, a półki poszłam po niego i wróciłam to już jego nie było. :(

Firletka-Mgdalenko Hmm,nie pamiętam dokładnie gdzie kupowałam swoją War Paint .Może w Ogrodach o zielonych progach,bo tam dużo wówczas kupowałam host.
Na wiosnę bardzo dużo nadwyżek z swoich host sprzedałam,bo mają za gęsto.War Paint też.Teraz jest duża liściowo. Jak nie znajdziesz to na wiosnę z chęcią mogę Ci ją wysłać,jak chcesz ???
Tak czasami to już jest ,że na coś długo czekamy,Ty na Kaisera ja w tym roku na moją różyczkę Chippendale :)
Fajnie by było,żeby i moje Atragene powtórzyły kwitnienie,zobaczyła bym na żywo chociaż kwiatuszka.Chyba dobry wybór zrobiłam kupując ich, a je przycina się na wiosnę czy nie ???

i pierwsza dalia :dance: Dalia kaktusowa Alauna Clair-Obscur
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2014 08:22 przez anabuko1.

Moja działka na Dębowym Lesie 22 Lip 2014 08:05 #285164

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Misz- masz ogrodowy
powojnik 'Etoile Violette'

powojnik 'Ville de Lyon'

peruczki na perukowcu mam pierwszy raz

anemonki

Rosa ISABEL RENAISSANCE

Róża rabatowa "Goldilocks"

Róża wielkokwiatowa 'Carina

Nachyłek RUBY FROST- mam go 3 sezon.Pierwszy rok zimował, trochę okopczykowany ziemia i trocinami.W tym roku tylko deko ziemi.I widzę duża kępa już się zrobiła.

Jeżówka Echinacea Marmalade

Jeżówka 'Cheyenne Spirit' - miała być bardziej kolorowo,nie wiem czemu jest tylko cytrynowa,może dlatego ,że nowa,młoda ???

Jeżówka Hot Papaya

i guzikowiec zaczyna
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2014 08:30 przez anabuko1.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Moja działka na Dębowym Lesie 22 Lip 2014 08:32 #285179

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu - sprawdzałam Zielone Progi - niestety nie mają... może na wiosnę będą. Mam kolejną roślinkę na horyzoncie do wypatrywania :lol: Gdybym nie ustrzeliła do wiosny to zapiszę się u Ciebie , gdy będziesz sprzedawała swoje nadwyżki, bardzo chętnie ! Dziękuję . :hug:

Śliczne zdjęcie bielinka kapustnika .
Zauważyłam ,że ogrodnica niszczylistka zazwyczaj wybiera żółte i kremowe kwiaty, choć u mnie w tym roku to i różowymi nie pogardziła. :happy:

Atragenie nie tnie się wcale , bo one kwitną na dwuletnich pędach , więc gdybyś je wiosną ciachnęła pozbyłabyś się kwitnienia . Jeśli Ci się zbytnio rozrosną - ale to już przyszłość - to możesz je po kwitnieniu - gdzieś tak w kwietniu , maju - dziabnąć dla korekty kształtu , ale nie niżej niż 1 m od ziemi. :bye:

Moja działka na Dębowym Lesie 22 Lip 2014 09:03 #285190

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Aniu, masz pałera ;) , cztery wiadra śliwek naraz przerobić :supr3:
Markham Pink mam, bardzo ładne ma kwiaty, swojego muszę przesadzić i nie wiem jak to zniesie. U mnie w tym roku uwiądu dostał Jan Paweł :( , mam nadzieję że odbije. Co to za lilia na przedostatnim zdjęciu?
Dużo zdrówka życzę.

Moja działka na Dębowym Lesie 22 Lip 2014 18:18 #285337

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Firletko-kochana Moja propozycja jest otwarta ale do dania Ci jak nie znajdziesz jej ,to na wiosnę się przypomnij ;)
Ja też zauważyłam,że ogrodnica niszczylistka lubi nie tylko białe,kremowe chyba wszystkie jasne :tongue1:
I Dziękuję Ci za info co do Atragenie .Zastosuję wszystko tak jak mi piszesz :kiss3:

tilia66-Iwonko Pałer już się skończył.oklapł,wykończony pracą.Ale to nic,,, odpoczynek i wszystko na zimę się przyda i dżemiki i naleweczka na mroźne, ciemne,długie zimowe dni :P
Czyli dobrze,że kupiłam Markham Pink. Mój jeden NN też poprzesadzeniu na wiosnę dostał uwiądu i nie wiem czy odbije na wiosnę czy nie :blink:
Lilia o którą pytasz to REDFLAVOUR,piękna inie zawodna już kilka lata ją mam .Mogłaby się już rozmnożyć :)

Moja działka na Dębowym Lesie 22 Lip 2014 19:40 #285348

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aniu ależ cudne zdjęcia.... a te zbliżenia.... po prostu niesamowite :woohoo: :thanks:
Masz całą masę kwitnących, kolorowych piękności.... uwielbiam lato z takim kwiatowym bogactwem :P

Moja działka na Dębowym Lesie 22 Lip 2014 20:25 #285358

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
AGNESS -Aguś Dziękuję,a ja zawsze podziwiam Twój ogród,kolorowy busz :)
Ja też bardzo kocham lato z takim kwiatowym różnorodnym bogactwem :wink2:

To jeszcze ogrodowy cosik

Floksiki i przesadzane wiosną hosta Sum And Substance i Hosta Sieboldiana

Lilia REDFLAVOUR

Duet liliowiec Holiday Delight i lilia JUDITH SAFFINGNA

LILIA JUDITH SAFFINGNA

Lilia ciemna to azjatycka Landini w objęciach cudnie pachnącej - LILIi OT RED DUTCH

lilia Lavon

Lilia Yelloween

Trojeść bulwiasta -Asclepias tuberoza

Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2014 20:43 przez anabuko1.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Moja działka na Dębowym Lesie 22 Lip 2014 20:57 #285365

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękny ten duet, zwłaszcza liliowiec Holiday Deligh piękny, taki ognisty. Miałam kiedyś tojeść bulwiastą ale zniknęła, może nie lubi takiej gliniastej ziemi :think:

Moja działka na Dębowym Lesie 23 Lip 2014 08:39 #285499

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
anabuko1 wrote:
Firletko-kochana Moja propozycja jest otwarta ale do dania Ci jak nie znajdziesz jej ,to na wiosnę się przypomnij ;)

Aniu - bardzo Ci dziękuję :hug: poszukam, a gdyby się nie udało - to się zgłoszę.
Fajnie ,że zaczynają się lilie. Landini i LILIi OT RED DUTCH - piękny kontrast głębokiej , ciemnej barwy i delikatnego różu.
U Ciebie też dużo dalii. Alauna Clair-Obscur jest b.ciekawa. :hearts:
Ja przyznam,że popełniłam kilka ,ale tak naprawdę , naprawdę to jestem zadowolona tylko z dwóch . Pozostałe tylko na fotografiach takie, jakbym w moim ogródku widzieć chciała, bo z ziemi wyszły inne kolory - niby zbliżone , ale nie to samo.Trafiły już do ogrodów, gdzie się z nich bardziej ucieszono.
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2014 08:41 przez Firletka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.601 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum