TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 00:16 #133190

• JaDorka
  • JaDorka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Kobieto, gdzież Ty tyle parapetów masz? Szalejesz ;) Co za widoki. Przedszkola zazdroszczę, choć faktycznie pogody już mniej bo u mnie już fajnie się zrobiło, wiosennie zaczyna być ale lada moment i u Ciebie ciepełko zawita.
Pozdrawiam i zapraszam Tam, gdzie czas płynie inaczej oraz do mojego Robótkowa
Dorota

Mój blog: Dorja Design
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 09:48 #133224

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Dorka, bo użyję patelni :devil1: O rozmiarze parapetu już pisałam na poprzedniej stronie :happy4: Wiosna Ci uderzyła do głowy? :happy:

Kochani
, wczoraj mocno się wkurzyłam, ale nie na pogodę, bo do tej mam zdrowy dystans - sama nie wie co robi :funnyface:
Na siebie się wkurzyłam, bo cały ogródek bezpieczny, ale ta jedna malwowa pod okapem :hammer: goła niemożliwie :jeez: A na schodach czekają dwa worki igliwia, kory i liści na awaryjne zimowe docieplanie :jeez:
Ale tak to jest, jak się z dziećmi pojedzie do ogrodu. Odwrócą uwagę człowieka od spraw ważnych, a człowiek potem spać nie może ze zgryzoty :happy3:
Na szczęście dziś w nocy dosypało śniegu, łudzę się, że i na tę rabatkę ;-)

Jak co roku, wiosna i do mnie przyjdzie :happy4: tylko trochę później.
W 2012 pierwsze kwiecie odkryłam 24 marca, ale w 2011 dopiero 3 tygodnie później, 14 kwietnia :whistle:

Po prostu, zajmę się fotografowaniem wiosny na parapetach B) Pomidory czas siać!!!

Alebciu, niektóre z hostek są żółte. Pierwsza i największa żółta jakiś czas temu zeszła z tego świata... a konkretniej z parapetu :happy4: Mam nadzieję, że inne nie pożółkły przedśmiertnie :unsure:

Maguś, o winniczce kiedyś rozmyślałam. Może do pomysłu jeszcze wrócę.
Zbudowany w nieoczekiwanym miejscu dom sąsiada, rzucający cień na warzywnik, zburzył mi koncepcję ogrodu i do tej pory nie mogę się pozbierać :jeez:
Zupełnie nieoczekiwanie w planach ogrodowych pojawiły się hosty w znacznej ilości :jeez:
Czeka mnie przekopanie i uzdatnienie około 40 metrów kwadratowych gliny :dazed:
Tak więc wcale mi nie spieszno do rozpoczęcia sezonu :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 10:25 #133244

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
No to pracy Cię z początkiem sezonu czeka sporo. Wiem jednak, że plan uzdatnienia ziemi masz już opracowany i podejdziesz do tego w pełni przygotowana. :wink4: Domyślam się, że warzywnik musi zmienić miejsce, cieniste nie jest najlepszą lokalizacją dla warzywnika. Ty planujesz wysiewy pomidorów, a ja w odpowiednim dniu przystąpię do pikowania swoich, ale moje trochę wcześniej wysiane bo docelowo w tunelu będą posadzone nie na otwartej rabacie warzywnej. :lol:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 10:56 #133250

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam,Muszę pochwalić sadzonki bardzo ładne ,jak równo posadzone :coffe: :bye: POZDRAWIAM

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 11:44 #133256

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Zaraz, zaraz, ja chyba czegoś nie rozumiem ;) , czy sąsiad postawił dom pomiędzy Twoimi wizytami w ogrodzie :supr: ?

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 13:35 #133304

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Siberio - pomidory? Już? Jejku, ziemię muszę kupic!

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 17:56 #133372

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Połowa marca a Ty ziemi nie masz????????? Katarzyno! :hammer:
U mnie dwa gigantyczne wory zdobią kuchnię od dawna :happy3: Odwraca się je "kwiatkami" do wnętrza i robią za obraz :happy4: Polecam :rotfl1:

Markito, dom powstał nie tyle niepostrzeżenie, co w dziwnym miejscu, w głębi ogrodu, dokładnie obok mego warzywnika. I jest najwyższym domem we wsi... Miałam pecha... O kolorze nie wspomnę :jeez:
Kiedy budowlańcy zaczęli go malować, zadzwoniłam z płaczem do właściciela, że ja w takim sąsiedztwie zwariuję :placze:
Drugą warstwę położyli w nieco łagodniejszym odcieniu zieleni :happy3:

Ja się już przyzwyczaiłam, ale wszyscy nowi goście są zdziwieni i muszę ich uspokajać, że z czasem przestaje się widzieć tę zieloną żarówkę :devil1:

Anetko
, sadzenie w rządkach ułatwia przeliczanie roślin, a ja je odruchowo przeliczam :crazy:
Kiedy hosty wschodziły nierównomiernie, przeliczanie trwało 3 razy dłużej :happy3: a wynik za każdym razem był inny :happy4:

Gosiu, uzdatnianie gliny opanowałam, a w tym roku do zestawu uzdatniaczy dojdą wióry rogowe. Mam 6 worków.
W zasadzie ciężkiej pracy się nie boję, a nawet lubię, bo jej efekty w ogrodzie bywają spektakularne i długotrwałe, ale mam nawracający problem z jakimś nerwem uciskanym przez coś i ból promieniujący aż za kolano odbiera mi często chęć do działania :(
Pocieszam się, że najczęściej dopada mnie to podczas spacerów po OBI :devil1: więc może to dolegliwość na tle nerwowym (te ceny), a podczas relaksującego przekopywania gliny może w ogóle nie wystąpić :happy:

Ja, ze względu na dojazdy przez większość sezonu ogrodniczego, na szklarnię czy foliak w ogrodzie nie bardzo mogę sobie pozwolić. Kto by mi to otwierał i zamykał o poranku i wieczorem :( Ale kiedyś... za naście lat, kiedy być może na wsi zamieszkam, sprawię sobie ten przybytek na pewno :-)
Teraz dziękuję Losowi za duży słoneczny balkon :thanks:

- - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - -

Warzywa urosły niesamowicie, ale dziś Wam daruję surówki :happy:
Dla odmiany będą "odgrzewane kotlety" czyli moje kwiecie z poprzedniego roku :-)

SDC12214.jpg
Omyłkowy floks :happy:

SDC12347.JPG
Zgodne odmianowo lilie (z czasów, gdy pewna firma sprzedawała to co napisane na etykiecie...)

SDC12375_2013-03-11.JPG
Omyłkowa róża, tzw. Niewesterland :placze: a w rzeczywistości 'Moonlight'

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 18:00 #133374

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberio, nie młotkuj - ziemia już zakupiona :) Na razie tylko 20 litrów, jutro dokupię drugie tyle i może na pomidory wystarczy. Paprykę też już siac?

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 18:07 #133379

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Chyba mogę spokojnie się odezwać: mam ziemię! :rotfl1:
Co więcej (tak, tak!), dziś dokonałam pierwszych zasiewów!
Wprawdzie ostróżka jednoroczna, z tego co doczytałam na opakowaniu, powinna być siana do gruntu, ale co zaszkodzi podhodować ją w domu?
Aaaaa... tęskniąc za niebieskościami w ogrodzie, nabyłam również nasiona lnu ;)
Pozdrawiam - Gosia

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 18:45 #133398

• Roma
  • Roma's Avatar
Syberio-ilu kilowe kupiłaś wióry rogowe?.Pytam bo moja córka kupiła mi w L..lu 3 opakowania po 2,5 kg.Nie wiem jak je stosować,nigdy przed tym nie miałam z nimi do czynienia.

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 18:51 #133403

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko, ja swoje siałam kiedyś w domu (nieświadomie, w mixie na skalniak) i, o ile mnie moja pamięć nie myli, zakwitły w tym samym sezonie :-)
Len jest piękny i wdzięcznie tańczy na wietrze :-)

Najbardziej niebiesko jest chyba w maju :-)

SDC10463.JPG

SDC10174_2013-03-11.JPG

SDC10443.JPG

SDC10042_2013-03-11.JPG

SDC10416_2013-03-11.JPG

Kasiu, szybka jesteś :bravo: Ale co to za ilość, bez samochodu robiłaś zakupy? :happy:
Moim zdaniem paprykę nawet wcześniej, bo dużo później dojrzewa :-)
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2013 19:05 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 19:02 #133408

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu, moje worki takie same.
Wiesz, ja nie traktuję wiórów jako wyłącznie nawozu, bo składników mineralnych za dużo to tam chyba nie ma. Dla mnie to materiał uzdatniający swoją inną konsystencją moją zbitą glinę.
Będę sypać tyle, żeby była to ilość zauważalna w glebie :-)
Makroelementy z wiórów rogowych nie uwalniają się od razu do gleby, więc przenawożenie raczej nam nie grozi :-)

Myślę, że, poza wszystkim innym, w mojej glinie wióry zapewnią większe napowietrzenie, a na Twoim piasku zmniejszą jego przepuszczalność.
Powinnyśmy, a raczej nasze rośliny, być z wiórkowania zadowolone ;-)

Majowych błękitów ciąg dalszy...

SDC10108.JPG
Floks kanadyjski

SDC10561.JPG

SDC10590.JPG

SDC10479.JPG

SDC10484.JPG
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2013 19:09 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 19:04 #133409

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
O! Floks mój ulubiony! :) Pięknie mu będzie przy tym Frankfurcie :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 19:07 #133410

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiosenny król zapachu :-)

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 19:31 #133419

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Siberio - napisz coś więcej o wysiewaniu pomidora :) Instrukcję jakąś.
Ziemię mam ,nasiona mam od Marzenki ze Szczecina :)
I co teraz??

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 19:43 #133426

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
No , szalejesz !!! Ale ja Cie doskonale rozumiem , bo trudno oprzeć się pokusie siania czy sadzenia , choćby w domu, w doniczkach ... Ja wory z ziemią i przygotowane donice mam w piwnicy- to miejsce , gdzie mogę sobie śmiecić do woli !Potem doniczki przenoszę na parapety okienne .

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 20:45 #133485

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Magdo droga...

- Kiełkowanie pomidorów przyspieszy się nieco, jeśli nasiona namoczy się na kilka/kilkanaście godzin w schłodzonej przegotowanej wodzie lub naparze rumianku.
Jeśli chcesz siać wieczorem - namocz rano, jeśli odwrotnie, namocz na noc :-)

- Nasiona wysiewam punktowo do kuwetki z wilgotną ziemią. Im rzadziej, tym lepsze warunki będą miały maluchy do czasu pikowania, np. w 3 rządkach po 7 nasion.
Moja kuwetka to plastikowy pojemnik po mięsie.
Zaznaczam w kuwetce lewy dolny róg i na kartce rysuje schemat wysiewu różnych odmian :-)

- Przykrywam niewielką warstwą ziemi, np. 3mm :-) Spryskuję zraszaczem letnią/ciepłą przegotowaną wodą.
Nigdy nie używam do nasion i rozsad innej. Chlor nie jest wskazany nawet dla starych badyli - to trucizna.

- Kuwetkę wkładam do torebki foliowej i umieszczam na ciepłym kaloryferze. Pilnuję, żeby nie chodził na maksa, bo nasionka mogą się zapiec... (o dziwo, ja jeszcze niczego nie upiekłam, choć kaloryfer czasem był przesadnie rozgrzany).

- Raz dziennie sprawdzam, czy ziemia nie jest przesuszona, a drugi raz, czy już kiełkują :whistle:

- Po około 5-7 dniach (zależy od wieku nasion) maluchy zaczynają kiełkować. Zdejmuję je z kaloryfera i umieszczam na najjaśniejszym parapecie w ciepłym pomieszczeniu.

Robię taki myk, że na noc stawiam je na oknie sypialni (rano mają wschodzące słońce) a po przebudzeniu przenoszę je do pokoju dzieci, gdzie mają słońce południowe.

Ważne, żeby nie zrobić im zimnego błota w kuwetce, ani pustyni torfowej, bo będą marnieć.

- Nie stosuję obracania pochylających się do okna siewek, bo wtedy tracą światło, które przez pewien czas nie pada na liście a zużywają energię na obracanie się. Kuwetki podnoszę (np. ustawiając na styropianie lub złożonych ręcznikach) i przechylam do okna (np. opierając o klocki synka) :-)

Jeśli ziemia zbyt szybko przesycha, można nieco dosypać jej do rosnących pomidorków i lepiej dbać o nawilżanie.
Łodyżki pomidorków w zasypanych miejscach wytwarzają nowe korzonki, więc ten manewr im nie szkodzi.

Pikujemy je do pojemników 400-500 ml, np. po jogurcie lub do piwa, kiedy maluchy mają właściwe liście i zauważamy, że miejsce w kuwetce przestaje im wystarczać.

- Podczas pikowania zagłębiamy sadzonki aż po liścienie, czyli te pierwsze listki.

Nie stosujemy spryskiwania roślin. Pomidory zawsze podlewamy na glebę.

Dla świętego spokoju można wyjątkowo zrobić im oprysk z chudego wiejskiego mleka a innym razem z czosnku :-)

I kochać te maluchy!

SDC12627_2013-03-11.JPG
10 lipca pod chmurką. Chyba 'Betaluxy'

Ewelinko, sezon u mnie zaczyna się późnawo, więc ja muszę się czymś w domu zająć! :happy4:
Za bardzo lubię te zabawy, żeby rezygnować z nich z powodu braku pomieszczenia gospodarczego, przydomowego ogródka, przykrótkich parapetów czy szklarni :-)
Chcieć to móc, a ja chcę :-)
No i mam taką fanaberię, żeby zrobić wszystko "sama" - jestem córką prawdziwej Zosi Samosi :woohoo:

SDC11957_2013-03-11.JPG
Róża rabatowa 'Lavaglut' i krwawnik 'Paprika' oraz złocienie :-)
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2013 20:57 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Naturalnie u Siberii '2013 11 Mar 2013 21:06 #133504

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberia wrote:
Kasiu, szybka jesteś :bravo: Ale co to za ilość, bez samochodu robiłaś zakupy? :happy:

Ano bez samochodu - jak mnie zmłotkowałaś, to raz dwa do sklepu podblokowego pognałam - brałam co było :)

Piękne te Twoje błękity, ale to bordo na ostatniej fotce - wprost przecudne!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.317 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum