Czwartek zapowiada się nam upalnie a choć niedawno popadało, to rośliny juz odczuwają brak wody. Chyba wieczorem trzeba będzie podlać najmniej ocienione miejsca.
Gorąco powoduje,że hosty bardzo szybko się rozwijają, wielu nie jestem nawet w stanie uchwycić w fazie rozwijania skrzydeł.
Jednego dnia są w kłach a już drugiego tworzą kępy pełne liści. Także paprocie, niezauważalnie rozwijają pastorały. Szkoda,że to tak szybko 'idzie'.
Kolego
Nachwilny, dusza moja nie orze w Jedrzejówce, dusza moja nad poziomy wylata, pracują ręce, kolana i...rozum.
czekam na dalszą , soczysta relację z kłowiska, tudzież innych partii Andy.
Romku, przy tej wiośnie i pogodzie, wszyscy chyba cierpimy na niedomiar czasu, ciagły jego brak dla naszych ogrodów...Tyle prac się spiętrzyło , ale trudno...Znam i takich, co to po pracy zawodowej, maja czas posiedzieć i wypoczywać w ogrodzie.
zazdroszczę i zastanawiam się, czy to ja nie potrafię się zorganizować ?
Miotam się pomiędzy nasadzaniem, podlewaniem i pieleniem a często noc mnie wygania z Jedrzejówki....i ciągle mało, mało, mało...
Tabciu,U mnie podobnie...Wiosenne kolory za szybko znikają w tym roku, prawda? Wiosna nadrabia późne przyjście i nie daje nam się nacieszyć do woli 'młodymi' klimatami. O jakich kłach Ty kochanieńka mówisz??? U mnie większośc host juz nawet nie w fazie rozwijnych skrzydeł, tylko normalnych kępisk. Dobrze,ze te, które sa w większym cieniu, ciesz jeszcze kłami.Moja Suzanka wystartowała w tym roku bardzo późno, nie wiem,co jest przyczyną, bo nawet biorąc pod uwagę wiosenne opóźnienie, to jednak za późno.
Chodzę po Jędrzejówce i kręcę z niedowierzaniem głową... Już bodziszki kwitną i kukliki ...Istne wriactwo!
kilka widoczków z wczorajszej Jędrzejówki:
Dryopteris erythrosora (Nerecznica czerwonozawijkowa)
serduszka okazałe w 'padalcach' (
Matteuccia)
kokorycz pogięta (
Corydalis flexuosa) 'Purple Leaf’ w pełni swego niebieskiego rozkwitu
Athyrium felix-femina...niby taka zwykła, ale nie rozłazi się, ma piękny kolor, nie trzeba jej zabezpieczać na zime...same plusy!
Primula Francesca
hosty Spritzer i po lewej Eye Catcher (+kopytnik), w tle
Epimedium grandiflorum 'Lilafee'
wszechobecne
Matteuccia...kukają spod każdego pnia
kły Sum and Substance wśród białych fiołków , w tle ułudka wiosenna
białe serduszka, po moim niemiłym dla nich wpisie w bazie, zebrały się w sobie i zaskoczyły mnie w tym roku wielkością kępy i kwiatami
Athyrium vidalii