TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Maj 2013 22:10 #153208

• Poll
  • Poll's Avatar
Dorotko, warto...warto! Piękne są nasze ogrody, ale tego, co natura stwarza, nikt nie jest w stanie podrobić. :kiss: szczycimy się naszymi prymulkami, ciemiężycami, kokoryczami...a tam ??? ...Całe połacie tych roślin... W każdym rowie aż żółto od pierwiosnków a las , którego skraj pokrywają 'plisowane' liście Veratrum, wygląda wprost bajkowo. :hearts: Siedziałam przy nich i fociłam...fociłam...fociłam... :rotfl1: ... i wyobrażałam sobie, jak wyglądałaby Jędrzejówka z taką ich masą. :hearts:

Pawle, żadnej czarciej miotły, prócz tej :dry: , którą ja się przemieszczałam :lol: , nie widziałam. :( Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to,że padało (lubię :lol: ) , było bardzo, bardzo mglisto (bardzo lubię :lol: ), kamienie były straszliwie śliskie ( nie lubię :angry: ) a szło się w zasadzie korytami strumieni... :)

na koniec fotka z oblanej zachodzącym słońcem Jędrzejówki...konwalie 'Striata' wśród budzących się do życia Dryopteris erythrosora

Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 01:05 przez Poll.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Maj 2013 08:03 #153355

• takasobie
  • takasobie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 778
Trzeba jeszcze dodać zapach do tych widoków! Ja też lubię mroczną, mglistą i wilgotną atmosferę! Wtedy tak pięęęęknie pachnie las! Wtedy nawet pachną kamienia!
Pozdrawiam!
Miłka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Maj 2013 13:37 #153876

• Poll
  • Poll's Avatar
Hej Miłko, dzięki za odwiedziny . :hug: Faktycznie, szkoda,że nie mogę zamieścic na forum zapachów i to nie tylko lasu, ale przede wszystkim łąk , które teraz są jedną wielka pachnącą i brzęcząca połacią. :hearts: Są i smutne widoki w tych pięknych, romantycznych dla nas miejscach... niemal wszystkie rzeki występują z brzegów a właściciele domów położonych blisko wody, starają się jakoś zapobiec podmywaniu ogrodów i budynków. :(

Ale wracajac do spraw ogrodowych...Wczoraj ukończyłam bagienko na zachylniki błotne (Thelypteris palustris)i kaczeńce odmianowe. Rozpoczęłam tez budowę następnego małego , przechodniego oczka wodnego.Jędrzejówka, to suche miejsce, chce więc poprawić troszkę aurę, budując jak najwięcej takich małych oczek, czy bagienek.

A tymczasem w ogrodzie....

kwitną ostatnie sasanki 'Papageno'

skalniaki pokrywają się kwiatami

jedno z 'fiołkowisk'

a na hostowisku coraz pełniej od rozwijających się kłów host , pastorałów paproci i lasek kokoryczek :lol:

Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2013 13:42 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Maj 2013 15:00 #153888

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ach! te mchi, porosty i widłaki... mrrrrr Cudnie tam, nic tylko się zagubić. ;) Dziękować za relację. :thanks:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Maj 2013 17:30 #153928

• Poll
  • Poll's Avatar
Ojjj, może nie zgubić Danielo...ale celowo zagubić ??? ... tak na tydzień? ;)

Zapraszam do licytacji nasion z UK, oraz zestawu roślin, , pieniążki zasilą oczywiście konto Adriana. Jedną z licytowanych sadzonek jest młody bodziszek żałobny (Geranium phaeum) 'Lavender Pinewheel' , który tak prezentuje sie podczas kwitnienia:

Z innej beczki...zaczał się tulipanowy spektakl:

Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2013 17:42 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Maj 2013 20:38 #154020

...Pani lubi..pani ma... ;)

:bye:
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2013 20:38 przez ..na chwilę tylko..
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Maj 2013 00:30 #154175

• Poll
  • Poll's Avatar
Wszelki duch Matkę Nature chwali! :woohoo: Pan Nachwilny sie objawił w całej swej okazałości :woohoo: 100 lat a może więcej??? :dry: ...Czym to ja, taka niegodna sobie zasłużyłam na ten wspaniały hościany portret? ... Odpowiesz : "jestestwem Twym" a dusza moja poszybuje na niebiańskie połoniny....

...
...i tyle w temacie romantycznych uniesień i pięknych fotek. :P Co tam ładnego u Cię wybiło kłami z sosnowego poszycia??? Zeznawaj Pan Polusi szybko. :happy-old:

dla całej ANDY , pojedynczo i zbiorczo...
rozkwitłe właśnie Epimedium grandiflorum Lilafee ( mam jakies lekarskie ciagotki, bo zazwyczaj mówię 'epidemium' :rotfl1: )

...i tulipanki dla D.

.....

jedne z najpiekniejszych: Sagae & Filds of Fire

konwalia majowa 'Striata'

Osmunda cinnamomea var fokiensis

Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2013 01:23 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Maj 2013 05:35 #154190

Poll wrote:
Wszelki duch Matkę Nature chwali! :woohoo: Pan Nachwilny sie objawił w całej swej okazałości :woohoo: 100 lat a może więcej??? :dry: ...Czym to ja, taka niegodna sobie zasłużyłam na ten wspaniały hościany portret? ... Odpowiesz : "jestestwem Twym" a dusza moja poszybuje na niebiańskie połoniny....

...
..ot i cała natura kobiety w jednym poście zawarta ;) ..od religijności....cokolwiek miała by ona oznaczać..poprzez tragizm do euforii....
.... ta ..no ..dusza niech zostanie lepiej na tym łez padole coby miał kto orać na tych hektarach w Jędrzejówce ;) . A co ładnego...zeznaję..wszystkie nabytki pną się do góry, jedne wolniej drugie szybciej.. "pani miss Poll" jedynie się coś opóźnia. Pracy moc, jak to na początku sezonu.

..cała ANDA za fotki dziękuje :coffe:

Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2013 05:36 przez ..na chwilę tylko..

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Maj 2013 10:08 #154262

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Polu, nastał teraz najpiękniejszy czas w naszych ogrodach. Pracy tyle, że nie wiadomo do czego ręce włożyć. Brakuje często nawet wolnej chwilki by zrobić kilka fotek.
Często jest też wiele innych prac do wykonania ważniejszych niż ogród.
Piękna fotorelacja z weekendowej wycieczki.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Maj 2013 12:09 #154302

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Pollutku piknie jest! :) I w górach i w Jędrzejówce, zielono najpiękniejszymi odcieniami zieleni. Po tak długiej zimie człowiek nie może się napagapić na zieloniutką młodziznę. Że też tak szybko ta faza przechodzi w zieloniastą dojrzałość. W Alcatrazie wyłażą kły hostowe ( choć nie mogę się doliczyć niektórych, wrednych kiełków :tongue2: ), nieustanny piel a na dodatek zaczyna coś podejrzanie kwiecistego powstawać na anemonopsisie. :supr: Nie wylazł bodziszek 'Salome', nawet nie wiem czy tego żałuję ( coś mnie nie podbiła tak do końca ta odmiana ). Ptocy śpiewają, owadzi fruwają a koci w związku ze związkiem niegrzecznieją ( salto mortadela wykonywane podczas polowań na wszystko co żywie ). Przesyłam Ci magnolkę 'Susan", która co prawda nie należy do najpiękniejszych magnolek ale ma coś co ją wyróżnia z mojego magnolkowego towarzycha - jej kwiaty bardzo intensywnie pachną. Można nawet pokusić się o twierdzenie że ona rosnie u mnie ze względu na tę woń a nie z powodu innych walorów. :wink4: :devil1: :happy3:

A tu masz foteczkę prawilnego wykorzystania magnoliowych kwiatów - ochrona przed dżdżem, miejsce towarzyskich spotkań a nie tylko widoczki kwietne do podziwiania dla ludzkich ślepiorów.

Pozdrówka sprawozdawcze
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Maj 2013 11:55 #154718

• Poll
  • Poll's Avatar
Czwartek zapowiada się nam upalnie a choć niedawno popadało, to rośliny juz odczuwają brak wody. Chyba wieczorem trzeba będzie podlać najmniej ocienione miejsca. :jeez: Gorąco powoduje,że hosty bardzo szybko się rozwijają, wielu nie jestem nawet w stanie uchwycić w fazie rozwijania skrzydeł. :( Jednego dnia są w kłach a już drugiego tworzą kępy pełne liści. Także paprocie, niezauważalnie rozwijają pastorały. Szkoda,że to tak szybko 'idzie'. :dry:

Kolego Nachwilny, dusza moja nie orze w Jedrzejówce, dusza moja nad poziomy wylata, pracują ręce, kolana i...rozum. :P czekam na dalszą , soczysta relację z kłowiska, tudzież innych partii Andy. :flower2:

Romku, przy tej wiośnie i pogodzie, wszyscy chyba cierpimy na niedomiar czasu, ciagły jego brak dla naszych ogrodów...Tyle prac się spiętrzyło , ale trudno...Znam i takich, co to po pracy zawodowej, maja czas posiedzieć i wypoczywać w ogrodzie. :huh: zazdroszczę i zastanawiam się, czy to ja nie potrafię się zorganizować ? :woohoo: Miotam się pomiędzy nasadzaniem, podlewaniem i pieleniem a często noc mnie wygania z Jedrzejówki....i ciągle mało, mało, mało... :unsure:

Tabciu,U mnie podobnie...Wiosenne kolory za szybko znikają w tym roku, prawda? Wiosna nadrabia późne przyjście i nie daje nam się nacieszyć do woli 'młodymi' klimatami. O jakich kłach Ty kochanieńka mówisz??? U mnie większośc host juz nawet nie w fazie rozwijnych skrzydeł, tylko normalnych kępisk. Dobrze,ze te, które sa w większym cieniu, ciesz jeszcze kłami.Moja Suzanka wystartowała w tym roku bardzo późno, nie wiem,co jest przyczyną, bo nawet biorąc pod uwagę wiosenne opóźnienie, to jednak za późno. :blink:
Chodzę po Jędrzejówce i kręcę z niedowierzaniem głową... Już bodziszki kwitną i kukliki ...Istne wriactwo! :jeez:

kilka widoczków z wczorajszej Jędrzejówki:

Dryopteris erythrosora
(Nerecznica czerwonozawijkowa)

serduszka okazałe w 'padalcach' (Matteuccia)

kokorycz pogięta (Corydalis flexuosa) 'Purple Leaf’ w pełni swego niebieskiego rozkwitu

Athyrium felix-femina...niby taka zwykła, ale nie rozłazi się, ma piękny kolor, nie trzeba jej zabezpieczać na zime...same plusy!

Primula Francesca

hosty Spritzer i po lewej Eye Catcher (+kopytnik), w tle Epimedium grandiflorum 'Lilafee'

wszechobecne Matteuccia...kukają spod każdego pnia

kły Sum and Substance wśród białych fiołków , w tle ułudka wiosenna

białe serduszka, po moim niemiłym dla nich wpisie w bazie, zebrały się w sobie i zaskoczyły mnie w tym roku wielkością kępy i kwiatami

Athyrium vidalii

Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2013 13:36 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Maj 2013 12:25 #154729

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Pol kotenieńku no pięknie Ci kwieci i zieleni. Mnie natomiast podoba się ta limonkowa zieloność wszechobecna u Ciebie i prosząca mnie (natarczywie dodam) weź nas i zaproś do swego ogrodu ;) Normalnie świat jest pełen pokus!
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Maj 2013 17:52 #154779

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Troche deszczu, pare ciepłych dni i wybuchło...rośliny zaczynają "osaczać"
9maj2013067.JPG

I pierwszy ...."Wacek na ambonie"
9maj2013065.JPG

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Maj 2013 18:14 #154793

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
hosty pięknie pną się w górę,to lubię,,,,każdy widzę ma swoja ulubienicę ja bardzo ,bardzo lubię hosta War P ;) aint, Marmolade i June :hearts:
Magnolia cuudna ,kolorek ciemny,intensywny,,,piekna :)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Maj 2013 23:24 #154949

• Poll
  • Poll's Avatar
Marzenuś, o tym,ze świat jest pełen pokus, nie musisz mi mówić... Jestem słabego charakteru i niestety, często tym pokusom ulegam...i nie piszę tutaj tylko ;) o limonkowym kolorku. ;)

Aniu, prawda, magnolka piękna, bo ...nie moja, tylko Tabci. Gdybym ja zaczęła wyliczać swoje ulubione hosty, zapewne wypiłybyśmy z 4 kawki w jakiejś zacisznej knajpce a i tak dośc duża ich liczba, zostałaby niewymieniona. Generalnie, kocham wszystko co duże i mocarne... :hearts: ... i tak tez jest z hostami. :P

Tomku,tak, uwielbiam ten czas, kiedy ogród z szarego i pustego, nagle robi się 'treściwy' , wypełnia sie i bucha kolorami i kształtami.Od VII juz popada w stagnacje, potem , jakby sie 'obkurczał', malał , aż w końcu zamiera. Wolę jednak, kiedy wiosna nie jest tak upalna, wtedy ta wiosenna świeżość trwa dłużej, barwy są bardziej nasycone a deszcze , działają na hosty, jak krem z płatkami złota na kobieca skórę. ;)
Także i jeden z moich Wacków (jakby to nie zabrzmiało :P ) wlazł na ambonę , jutro może go sfocę.Dziś wygonił mnie z działki deszcz , który na przemian z gradem walił i wali do tej pory. Słyszę, jak stuka o parapet. :kiss:
Na Twojej fotce, te rózowe kwiaty...co to?

Co ciekawego w Jedrzejówce? Rozpoczął się wyścig bodziszków, który piękniej i szybciej zakwitnie:

Geranium sylvaticum "Mayflower'

Geranium x'Brookside'

Geranium x oxonianum
'Lace Time'

podziadkowa beczka tez wypełniła się po brzegi bodziszkami

kaliny juz robią się ciężkie od kwiatów

w donicach przed domem, zakwitły pierwsze iryski...już tam Tabcia wie, jakie :idea1:

Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2013 23:29 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 10 Maj 2013 00:26 #154966

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Tabcia nie wie jakie to iryski, Tabcia tylko podejrzewa. :devil1: Pollutku może magnolkę wyrodną trza dopieścić skórkami bananowymi, one ponoć cuda czynią. Ja pożegnałam ostatecznie moją 'Lennei', gasła powoli po zeszłorocznej zimie. Obudziła się ale potem zamiast się oliścić po prostu zaschła. Cześć jej pamięci! :( Teraz tylko smutny obowiązek czyli wycięcie. Postanowiłam wymienić ziemię i posadzę na jej miejscu 'Lennei Alba', której kwiaty będą bardziej pasowały do tła czyli do rabaty pod tytułem Ciepłe Monstrum, rozciągającej się za magnolkowym stanowiskiem. Przy okazji pożegnam się też z ogrodową forsycją i zostawię sobie tylko forsycje podwórkowe. Dojrzałam do tej decyzji jak tylko pomyślałam o tegorocznym przycinaniu forsycji po kwitnieniu. :tongue2: Koniec męki, podwórkowe krzewy wystarczą. :blink: Na poforsycjowe miejsce zaproszę właśnie 'Lennei' ( zero przycinania, nie może być lepiej :wink4: :rotfl1: ). Takie to przemeblirowki zamierzam uskuteczniać. :devil1: Rany, ten sezon w Alcatrazie to jak do tej pory głównie karczowanie! :supr3: :supr: W cienistych częściach ogrodu wygląda u mnie w tej chwili tak.

Wczesne rodki, powoli wychodzące paprociumy i kły host ( niektóre zaczęły już rozwijać skrzydełka ). Kalinowe szaleństwo trwa u mnie w najlepsze. Moje wszystkie pachnące kaliny, porzeczka złota ( trzymam ją schowaną za irgą i pigwowcem bo chynszor jak rzadko ale pachnie upojnie lewkoniową wonią ) i magnolki dają mocno po nosie.

Z magnolek zaczynają opadać płatki, ale te śmieci mnie nie rażą, grunt że pasują do nasadzeń okolicznych. :wink4:

Pogoda jeszcze piękna ale ponoć jutro, znaczy dzisiaj :wink4: :devil1: ma padać. Dobrze, podleje za darmo. Mam nadzieję że gradobicia mnie ominą.

Dobranocki
K. :woohoo:
P.S. Pollutku nie martwiaj się, mnie w braku organizacji "czasu własnego" raczej nie przebijesz. :devil1:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 10 Maj 2013 19:37 #155192

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Te rózowe to Cornus florida "Sunset"

cornusfloridasunset006.JPG

cornusfloridasunset009.JPG

Wiosenna Jędrzejówka (III) 10 Maj 2013 21:26 #155242

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabciostwo...Wy z tymi skórkami, to chyba żartujecie?? :woohoo: Mam wykładać ziemię wokół magnolek skórkami??? :woohoo: Mogę podjąć ten trud, ale jak to zrobić, jakoś je przygotować,rozdrobnić??? :jeez:
Twoje cieniste klimaciki śliczne... Po moich narcyzach tylko wspomnienia zostały, to sobie oczy napasę Twoimi. :lol: Ciekawa jestem, jakie to pomysły jeszcze się zalęgną w tabciowej głowie? :jeez: Karczowanie krzów??? Chyba zalałabym się krokodylimi łzami. Ja ciągle nasadzam a Ty karczujesz. :dry:

Tomku, śliczny, choć...różowy. ;) Dla Ciebie mój Wacek na ambonie:

kilka innych obrazków z dzisiejszej Jedrzejówki (niektóre unikalne,bo z cześci w zasadzie nigdy nie pokazywanej ;) )

Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2013 21:43 przez Poll.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.327 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum