TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Maj 2013 11:41 #156252

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Poll wrote:
Pikutku :hug: , to proszę o dokładne wytyczne, co z nimi robić: żywcem rozrzucać, mielić, siekać, mieszać z czymś????
Nasadziłam ostatnio w Jedrzejówce kilka sztuk magnolii gwiaździstych, więc przyda mi się taka lekcja.

To wobec tego po kolei ;)
Odchwaściłam wokół pnia w promieniu ok.0,5m. Wybrałam warstwę ziemi, tyle ile się dało, czyli niewiele po korzeni się płytko. Poukladałam dookoła bananowe skórki, przykryłam kwaśnym tofem, przysypałam ziemią i posadziłam fiołki :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2013 11:42 przez piku.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Maj 2013 11:56 #156256

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Te bananowe skórki to chyba też dobre są dla róż? Zamiast wyrzucać, trzeba będzie wypraktykować na magnoliach i różach :)
U mnie też w maju pada i pada, a słońca jak na lekarstwo :( A jako że mój ogród cienisy jest, zarośnięty wielkimi drzewami i krzakami, to rośnie w nim mnóstwo roślin cieniolubnych, które taką pogodę lubią i busz też powoli robi się ogromny. Ja również nie mam parcie na bardzo uporządkowany ogród, tylko czasami się boję, że moje rośliny zaczną żyć swoim życiem, a te bardziej ekspansywne zawładną całym ogrodem :angry: Dlatego od czasu do czasu muszę jednak je poskromić :silly:
Polu, hosty w tym roku mam ogromniaste, tylko po raz pierwszy zauważyłam na nich coś w rodzaju takich małych (1cm) ślimaczków, które wygryzają dziurki :eek3:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Maj 2013 12:08 #156258

• Poll
  • Poll's Avatar
Danielo, Jedrzejówka, 6 lat temu była calkowitą patelnią i nadal po części jest.Do tego gleby słabe, piaszczyste...Ale uparłam się i zaczęłam od nasadzania drzew, głownie szybkorosnących brzóz , modrzewi i sosen. Corocznie wysadzam ok 50 drzew, w tym wiele malutkich siewek, dostarczanych mi np przez Mag :kiss3: .Samosiejki bardzo szybko rosną i po 3 latach dają już sporo cienia.Liści i igieł nie uprzatam, zasilają naturalnie glebę. Cieszę się, bo czasem widzę pokrzywy, które pojawiają się w Jedrzejówce. Dla mnie, to prawdziwy zaszczyt i radośc. :dance:

W tym roku, zakupiłam 50 następnych brzóz, oraz całą mase innych drzew, aby nieco urozmaicić drzewiaste nasadzenia. Do Jedrzejówki trafiło sporo odmianowych klonów, różnobarwnych kalin, brzozy odmianowe, brzostownice japońskie (Zelkova serrata), czarne bzy i wiele, wiele innych. Póki są małe, rozstawiam cieniówki , po ok. 3 latach likwiduje je i przenoszę na następne, nowopowstające części hostowiska. Teraz wzięłam się za budowę kilku małych oczek wodnych, które mają poprawić aurę suchej z gruntu Jedrzejówki. Jedno z nich, mam już całkiem ukończone, następne , chciałabym dziś już obsadzać. :kiss:

Wendko, grunt, to spokojnie podejść do chwastów.Niektóre, choc panoszą sie w Jędrzejówce np skrzypy, nie mogąc zwalczyć, polubiłam je i traktuję , jako taki surowiec do produkcji gnojówki, którą do połowy VII nawożę rośliny.Podobnie jest z żywokostami na dzikiej części...Mam ich pod dostatkiem i cieszę się,ze się chwaszczą. :lol:

Pikutku, dzięki wielkie za lekcję, od dziś zbieram skórki bananowe i rozkładam wokół, wg Twojego przepisu! :idea1: Odbierz PW. ;)

edit: Dalu, tak, właśnie taka pogodę lubią nasze cienioluby i taka sprzyja hostom. Ślimaczki zbieraj i/lub, jeśli nie pada, spryskaj wywarem z główki czosnku ( 1 gł. na litr wody, gotować 5 minut, odcedzić),powinno pomóc. ;)

hosty Minuteman dopiero rozwijają kły

czosnki niedźwiedzie (Allium ursinum)

Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2013 12:16 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Maj 2013 12:15 #156261

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Polu, na PW nie mam żadej wiadomości od Ciebie :(
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Maj 2013 12:17 #156263

• Poll
  • Poll's Avatar
Już jest. :lol:

hosta Mildred Seaver

Serduszka (Dicentra x) Burning Hearts , ubiegłoroczny, berliński zakup

Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2013 14:05 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Maj 2013 13:53 #156285

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 197
Polu, spokojnie to do chwastów nie podchodzę, ale są spośród nich wyjątkowo urokliwe, że trudno uznać je za zbędne. Taki jaskier wielki, firletka poszarpana, rumian polny, przetacznik ożankowy, jasnota gajowiec, krwawnik pospolity, żmijowiec, krwawnica, lepiężnik biały rosną nad rowem w moim ogródku, w półcieniu, i dzielą zachwyt z paprociami, hostami, brunnerami, bodziszkami... Rozglądam się w poszukiwaniu innych polnych, tuziemców. Bo taki np. czyściec leśny, poziewnik pstry, kruszczyk, nostrzyk biały, wierzbówka kiprzyca, kielisznik zaroślowy, buławnik wielkokwiatowy, orlica pospolita... piękna są, i mało doceniane, prawda?
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Maj 2013 13:55 #156286

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Ja z chwastami regularnie przeżynam, tak na koniec sezonu to jest 10 : 1 ( to znaczy wydaję mi się że któregoś udało mi się pozbyć :dry: ). Najbardziej nienawidzę podagrycznika, mimo wielu prób nie udało mi się go pokochać. :tongue2: Potem na podium miejsce zajmuje żubrówka a tuż za nią skrzyp. Nawłoć jest tuż tuż. Z nich przynajmniej coś dobrego jest dla Alcatrazu - zapach i gnojóweczka a wiechy nawłoci zdobią moje wzaony. :wink4: :devil1: :rotfl1: Z kuklika Pollutku będziesz zadowolona, odpowiednio potraktowany odwdzięczy się.

Wycinam "kikutek" po mojej 'Lennei', robota okrutna. :tongue2: I na dodatek smutna. :( Z rzeczy miłych to mam nowe krzaczki w Alcatrazie. Niestety rozpasanie przytępiło rozumek i niektóre z nich są na tyle delikatne że przed zimą będzie skakanie. Najbardziej delikatna jest oczywiście magnolka 'Vulcan', widziałam kiedyś piękny, duży egzemplarz więc jak tylko zobaczyłam paciora w doniczce to natychmiast wzięłam. Potem do mnie dotarło że ten egzemplarz to gdzieś w Kornwalii czy Devon rósł i dlatego był taki piękny, duży i nie wymrożony - styki w mózgu mi chyba nie działały. :mad2: :blink: Nabywszy też bardzo niziutko szczepionego ambrowca 'Gumball', który znany jest z tego że ma kłopoty z naszą zimą ( zamierzam go zasypywać korą i na dodatek stroiszować ). I wreszcie "wyoglądana" staranie zimą zgrabniutka parocja 'Pendula'. A bylinkowo to wylazła i się całkiem nieźle prezentuje bessia, kupiona zeszłej jesieni w Szewczykowie. Trochę się bałam bo różne to słuchy o niej mnie dochodziły ale zdaje się że to jednak twarda zawodniczka i wiele zniesie. Ma za zadanie przełamywać monotonię kopytnika europejskiego ( bo z niego planuje największe zadarnienia ).

A w ogóle to maj jest irysowy. :woohoo:

Iris cristata

Pozdrówka
K. :woohoo:
P.S. Zawartość skórek od bananów na patelnię z masełkiem, potem cukier dla karmelizacji dodać ( jak ktoś lubi to cynamonek też dobrze robi ) a potem takie gorące z karmelem do lodów smietankowych. :yummi: :wink4: :happy3:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2013 13:58 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Maj 2013 19:54 #156411

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Poll wrote:
Pawle :hug: , to cieszę się bardzo :dance: ,że nie jestem odosobniona w swoim nieporządnym ogrodniczeniu. :thanks:

Oj, nie jesteś :happy4:

Tabciu, do bananków zamiast cukru, dodaj miodu :woohoo: A jak nie masz lodów, to przekrój na pół, posyp cynamonu i pozawijaj w naleśniki... całość na masełko z miodem... eh, rozmarzyłam się :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Maj 2013 22:19 #156527

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Miodek to insza bajka a taki cukier muscovado insza. :wink4: :rotfl1: Bananki na masło z takowym cukrem i na talerzyku już usmażone polać roztopioną gorzką czekoladą. Do tego rzecz jasna lody czekoladowe. :wink4: :happy3: :happy2: A teraz Polluton da nam kopa i wylecimy z wątku z hukiem jako żarciuszkowe podżegaczki oraz zaśmieciwujące. :tongue2: :rotfl1: Wiemy, wiemy wątek ogrodowy, my tak tylko ćwierkamy żeby odpadu ponawozowego nie marnować. :P W ramach usprawiedlliwienia postu przyfloksuję. :wink4: :devil1: :rotfl1:

Pozdrówka
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Maj 2013 01:37 #156609

• Poll
  • Poll's Avatar
Wendko, cieszę się,że masz takie podejście do roślin. I mnie sie wydaje, że mozna w ogrodzie harmonijnie połączyć roślinne wypasy' i zwykłe, polne rośliny...Stąd moja gonitwa za kuklikiem zwisłym, na którego napuściła mnie onegdaj Tabcia. :P Tylko z orlicą uważałabym nieco...W niektórych krajach stała się prawdziwym problemem, wydano nawet instruktaże, jak z nią walczyć. :jeez:
...magnolka 'Vulcan', widziałam kiedyś piękny, duży egzemplarz więc jak tylko zobaczyłam paciora w doniczce to natychmiast wzięłam. Potem do mnie dotarło że ten egzemplarz to gdzieś w Kornwalii czy Devon rósł i dlatego był taki piękny, duży i nie wymrożony - styki w mózgu mi chyba nie działały.

Tabciostwo :lol: , uśmiałam się, do bólu ...tego tam w środku...przepony??? :blink: No popatrz a powiadają,ze podróże kształcą ( zapamiętałam to z 'Gucia i Cezara' :P ), tymczasem, jak widzę, chyba raczej ogłupiają, podrażniając nasze żądze posiadania. :lol: Polluton nie wywali za jadkowe gadki, Polluton, rzecz to wiadoma , lubi dobre jedzonko ...i nic więcej nie dodam, bo wszystko, co powiem, może być użyte przeciwko mnie! :idea1: Płomyk, to 'Bawaria', jak mniemam? U mnie najmniej wdzięczny, wśród wdzięcznych. :funnyface:

Madziu
, Ty zawsze trafisz, :laugh1: gdzie o Tobie wzdychają. Bez bicia i krzyku przyznaję, że jestem w stanie polubić każdego chwaściora, prócz perzu! :idea1: Dzis walczyłam z nim, wydłubując plastikowym :blink: widelczykiem, jego kłącza, bo przedarł się przez kosz, w którym rośnie piękna hosta Petryszynki Gone with the Wind. :mad2: Efekt dość :dry: zadowalający: widelczyk połamany, pazury nadwątlone a wcale nie jestem pewna, czy jakieś kłącze się nie ukryło. :mad2:

Dość późno dziś wróciłam z Jedrzejowki, musiałam skończyć ( zgodnie z rozpiską tygodniową :lol: ) , obsadzanie małego oczka na nowym hostowisku. Wiązało się to z wykopywaniem duzych host ze starego hostowiska i przewożenia ich taczką :blink: na nowe miejsce przy ( szumnie to nazwijmy) , oczku. Lepszą nazwa byłaby 'dziurka wodna', ale nie będę tutaj robić za słowo(s)twórcę. :P Nie bardzo jest się jeszcze czym pochwalić, ale pokazuję , co tam...

Teraz trzeba tylko poczekać, aż towarzystwo się rozpuści i nieco zarośnie te łysielizny. :supr: Zostało mi jeszcze uprzatnięcie roboczych kartonów ze ścieżek i wyściółkowanie okolicy. Roślinki do oczka już mam, jutro będę wysadzać do koszy i zagłębiać w wodzie. Mosteczek 'się' :funnyface: zbuduje przy okazji. :funnyface: Nasadzenia przy mojej dziurce wodnej, to głownie hosty i paprocie, ale i jedna odmiana żurawki , dąbrówka 'Burgundy Glow', bodziszek żałobny 'Sambor' i Hakonechloa macra. Sadziłam mniej odmian/gatunków, ale po kilka sztuk, wg mojej ulubionej zasady nasadzeń w masie, nie mieszałam tez różnych odmian żurawek. Z różnych stron , po kilka sztuk 'Ginger Ale', wydawało mi się wystarczające dla ożywienia koloru. Jutro zabieram się za robienie następnego takiego oczka...a potem czeka mnie jeszcze jedno...i jeszcze... :funnyface:

z innych obrazków ...mój skalny murek zaczyna się wypełniać , lada moment, zaczną kwitnąc goździki

Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 01:55 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Maj 2013 10:16 #156683

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Kurczę bladeeeee, jakie piękne zdjęcia z hostowisk :jeez: :thanks: :thanks: :thanks:
A mostek na oczku jaki rustykalny :happy3:

Za to o skalnym murku nic nie wiem... :( Przegapiłam czy nie było szczegółów?

Mam podobnego kuklika tylko w kolorze żółtym :-)

Polu, które z roślin towarzyszących hostom oceniasz jako zagrażające im po latach? Są takie, które już usuwasz? Wiadomo, że padalec... ale które jeszcze?
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Maj 2013 11:22 #156731

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Hejka! :)Poll wrote:
Tabciostwo :lol: , uśmiałam się, do bólu ...tego tam w środku...przepony??? :blink: No popatrz a powiadają,ze podróże kształcą ( zapamiętałam to z 'Gucia i Cezara' :P ), tymczasem, jak widzę, chyba raczej ogłupiają, podrażniając nasze żądze posiadania.
Pollutonku podróżowanie ogrodowe w kraje dalekie jest pozytywne, natomiast podróżująca ma sklerozę i to jest właściwy powód kretyńskiego zakupu. Nie sama podróż - skleroza! :tongue2: Floksik z tzw. mixow ale wygląda na odmianę 'Bavaria'. Ja najbardziej lubię 'Coral Eye'. :hearts: Mam nowego kundelka fiołkowego, sam się "zrobił". :supr:

Pollutku zdjątkami oczka wzbudziłaś u mnie wyrzuty sumienia - ciężki weekend mi się w związku z tym szykuje. :wink4: :devil1: :happy3:
Pozdrówczanki

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Maj 2013 11:33 #156740

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Polu śliczne leśne zakątki może też kiedyś się takich dopracuję , na razie próbuję coś stworzyć z różnymi rezultatami. :bye:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Maj 2013 11:44 #156745

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Polu co wchodzę do Ciebie to wychodzę podwójnie chora na nowe hosty, u ciebie to wszystko takie naturalne piękne soczyście zielone i ech brakło mi słów po prostu...

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Maj 2013 13:42 #156787

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
A u mnie posucha,,,,deszczu nie było ze 2 tygonie albo i więcej :(
Hostki pięknie już się prezentują :hearts:
Serduszka (Dicentra x) Burning Hearts cuudna , :bravo: za fotkę,piękna :P

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Maj 2013 14:05 #156791

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Oczko super, bardzo mi się podoba. Tylko ja mam jakąś spaczoną wyobraźnię i jak tak zaczęłam czytać, że potem następna "dziurka" i następna... - to mi się skojarzyło z koszulą i guzikami :happy3: :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Maj 2013 22:59 #156976

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Ha, luby Pollutonie, wreszcie mam coś naprawdę w stylu jędrzejówkowym! :woohoo:

W ramach sprawozdawczości walki z padalcem uwalniany rodek 'Bernstein' ( padalec usiłował podstępnie zarosnąć rodkowe mmiejsce - daliśmy odpór :wink4: ).

Pozdrówka
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 23:05 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Maj 2013 23:40 #156998

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Polu, ta berlińska serduszka przepiękna. Hosty rosną teraz na potęgę, nie wiadomo co focić. W przyszłym tygodniu biorę się za wysyłkę paczek. Pamiętam o Mag.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 23:41 przez rm27.
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Poll

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.564 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum