TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Kwi 2013 11:15 #150217

• dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 388
Po tym nocnym deszczu rośliny ruszą jak oszalałe...chwasty szczególnie :sick:
Było już tak okropnie sucho..Dobrze, że popadało. Chociaż nie muszę latać z konewkami po ogródku, czego szczerze nie cierpię :whistle:

Jeszcze chwila i nasze kochane hostki wybuchną morzem liści :lol:
Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2013 11:16 przez dawidbanan.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Kwi 2013 11:24 #150226

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Polus i u nas nareszcie popadało, ale nie wystarczająco. Tak więc u Ciebie już dosyć, niech u nas doleje :happy4:
Stilleto w liściach już :woohoo: a moja jeszcze pod zimią :silly:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Kwi 2013 11:52 #150244

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Mojej Stiletto też jeszcze nie widać, ale obawiam się, że dobre serce znów da mi w zupełnie inną stronę człowieka. Dzieliłam ją w zeszłym roku liściastą i słabowała przez cały sezon :( Nie tracę nadziei, ze wyrośnie, ale znajomym już zapowiedziałam, że chętnie wykonam jakieś wspólne zamówienie, a swoje rzadziaki pozostawię bez podziałów :evil: Sumienia nie mam :evil:
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Kwi 2013 12:34 #150261

• kadwa3
  • kadwa3's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Polu mam pytanie dotyczące ściółkowania tekturą: czy moczysz ją przed rozłożeniem? Czytałam na forum,że rozkładająca się tektura bardzo szybko zobojętnia podłoże czy to nie szkodzi hostom?
Mam dwa domy... jeden biały drugi zielony :)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Kwi 2013 22:26 #150572

• Poll
  • Poll's Avatar
Kochani, mam taki byle/jaki dzień, więc krótko:

Tabciu, Dawis, Ewciu
...Hosty z dnia na dzień mężnieją, na hostowisku robi sie wyraźnie zieleno i jest na czym oko zawiesić. Są i takie hościska, które mnie baaardzo zdenerwowały...oczywiście głownie tardiany. :dry: Chyba zbiorę je w jeden kątek i zajrzę tam za 5 lat.

Kasiu , tak, tektura nieco zmienia odczyn ph, dlatego też, przesypuję ją trocinami, które z kolei mają właściwości zakwaszające.Odkwaszenie raczej nie grozi mojej glebie...to kwaśne piachy.Można ich używać zamiast cytryny do herbaty. Mokra tektura jest łatwiesza w układaniu i modelowaniu .Ja jej nie moczyłam, najpierw bowiem zlałam wodą glebę a potem całość, aby 'przybiło' trociny'.

uwięziona hosta Seducer, za nią pastorały Athyrium Dre's Dagger

na 3letnim hostowisku ...najbardziej zachwaszczone są ściezki :coffe:

na dzikiej części Jedrzejówki:

zIMGP6706.JPG

morela juz przekwitła

zzIMGP6550.JPG

wszystkie pióropuszniki (Matteuccia) dobrze się mają i rosną w szybkim tempie

zzIMGP6525.JPG

glicynia lada moment wybuchnie kwiatami

000000000000000000000IMGP6477.JPG

serduszki juz kwitną

000000000000000000000IMGP6466.JPG

łzy ...?

0000000000000000000000000IMGP6454.JPG

.
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2013 13:37 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Kwi 2013 09:39 #150686

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Uświadomiłaś mi, że wciąż nie mam żadnej glicynii -trzeba wykombinować jak ten błąd naprawić :happy2:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Kwi 2013 13:30 #150760

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Pollutku ja zaraz będę wyzwolona i poletę w piel! :wink4: Wiosna u Ciebie zielona, niemal prawdziwie majowa. U mnie zapadają strategiczne decyzje dotyczące tzw. Pumilotonu. Uplanowane nowe zakupy, trza robić miejsce. W związku z tym na środku Alcatrazu bałagan aż miło, wykopki i przenoszenia - nie wiem kiedy ja to wszystko "obrobię". Wczoraj zrobiłam małe podsumowanko odmian SDB które już kiedyś kwitły w Alcatrazie ( czyli tak na oko 1/4 stanu posiadania ) i mnie przymurowało. Wydawało mi się że jest tego trochę mniej a tu zdaje się że ja zaczynam się głównie na tej kategorii irysów koncentrować. Jako osoba hostowa będziesz zapewne pełna wyrozumiałości dla mojego apetyciku na esdebiaczki. Na zdjątkach nie wszystko co u mnie już kwitło ( odpuściłam sobie żółcie bo czekają mnie ciekawe kwitnienia w tym roku i chyba będą aż dwa żółte zestawy - z bielą i niebieskimi bródkami oraz "ciepły" )

Pozdrówka już dyszące w oczekiwaniu na irysowe karzełki. :wink4: :happy3:

K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Kwi 2013 18:25 #150806

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Polu :bye: :bye:
Widzę ,że w Jędrzejówce już wiosna pełną parą i wszystko pięknie się zieleni .
Z tekturą świetny pomysł .Pracy o wiele mniej i można podziwiać widoki i robic co innego zamiast ciągle plewić :devil1:
A odnośnie tektury układasz ją blisko host czy zostawiasz jakąś odległość ,żeby nie przeszkadzała nowym kłom (choć pewnie przez sezon się na tyle rozłoży ,żeby hosty się przebiły)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Kwi 2013 08:20 #151031

• takasobie
  • takasobie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 778
Dzikość Twoich zakatków przemawia do mnie, tzn Twoich dzikich zakątków!
Aż czuję zapach!
A więzienie dla tych host to za karę, czy masz jakieś niecne plany wobec nich?
Pozdrawiam!
Miłka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Kwi 2013 13:35 #151100

• Poll
  • Poll's Avatar
:screem: Kochani, ciężko mi pisać, bo nadwyrężyłam prawą (!!!) rękę przy pracach ogrodowych :tongue2:. Spuchnięta jest , straszliwie bolesna :cry3: , więc muszę nosić stabilizator (biały :blink: ). Wczoraj wzięłam do ręki aparat foto i nagły, przeszywający ból spowodował,że go natychmiast upuściłam ... dobrze,ze na stół, nie na ziemię. :oops: Przepraszam więc za krótki wpis, doceniam Wasze odwiedziny, ale nawet stukanie jednym palcem powoduje ból. :mad2:

Dziękuje Wam więc i pozdrawiam ciepło, choć boleśnie... :kiss3: ... wymyślając :P przy okazji, jakie to prace w Jędrzejówce nie bedą wymagały udziału wiodącej, prawej ręki. :lol: :P

Przypominam o akcji 'Wsparcie dla Adriana'
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...wsparcie-dla-adriana , proszę, pomóżcie! :flower2:

Lamprocapnos spectabilis 'Valentine'

Attachment 0000IMGP4887.JPG not found

gatunek

Attachment 00000000000000000000IMGP6740.JPG not found

Geranium subcaulescens 'Signal'

0000000000000IMGP6726.JPG
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2013 13:38 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Kwi 2013 13:46 #151104

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Zdrowiej bidulo :hearts:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Kwi 2013 14:04 #151110

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Trzymaj się Poluś :kiss3: , ja właśnie wróciłam z ortopedii, już bez gipsu, ale jeszcze na :dance: trochę za wcześnie :tongue2:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Kwi 2013 15:30 #151123

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Tak się kończą ekscesy ogrodowe! :blink: Howgh! Ja tam wczoraj przycięłam jedno drzewko pod tytułem głóg i nie narzekałam. Dziś narzekam tylko trochę :wink4: :devil1: , no ale odpuściłam sobie pielenie , formowanie bukszpanów, dograbienie porządne "tyrawnika" i tym podobne obowiązki. Czuje dusza moja że niektórzy sobie nie odpuścili! Powinni się zatem przytulić do Niedźwiedzia i pomyśleć że weekend majowy to czas ma małe lenistwo ( a nie na za.... i nie dopiszę co dalej oraz rozwalanie aparatów fotograficznych w wyniku przeciążenia pracką kończyny ). :idea1: Białe stabilizatory są niemodne, ponoć fiolet i granat robią w tym roku furorę! :wink4: :happy3:
Pozdrówka
K. :woohoo:
P.S. Idę policzyć kły hostom, powoli wyłażą.
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Kwi 2013 23:07 #151311

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabciu, będe miała i odpoczynek od prac ogrodowych, bede, ale chciałam troszkę podgonić, bo chwast rosnie, aż skrzypi a mnie kilka dni nie będzie w ogrodzie...Ale, co to za robota inwalidzia...jedną reką.Tak więc posadziłam dziś 3 hosty :lol: , 3 paprocie :lol: i 3 jakieś drobinki.Przez 3 -4 godziny na działce!!!! :cry3: Fotek, zrobiłam raptem...4 , z czego dwie pieskowi sąsiadów. :rotfl1: Przodownica pracy, co się zowie. :tongue2:

clou tego, co na hostowisku sie teraz dzieje

00000IMGP6639_2013-04-30.JPG

0IMGP6600.JPG

słowo sie rzekło...Pinky

pinkyIMGP6763.JPG
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2013 00:32 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Maj 2013 09:39 #152948

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Teraz będzie post jak rosyjski romans! :wink4: :devil1: :happy3: O niewijierna Ty i o paskudna, gdzie ujechałaś zostawiając płaczące sjerdca host? Żyzń bez Ciebie jest u mnie niesamowicjie nudna, ach wróć przysporz mi swą Osobą mniłooooosnych trosk. U mnie są kły hostów i wychooooodzą paprociuuuumy, takoż irysy pokazaaaały się, a u Ciebie tylko puste strooooouuuuny, nic w Jędrzejowce nie dzijeje się! Ach, gdzie te hosty, gdzie fijoły, gdzie paaaprocie, ach gdzie ten Cygan dzisiaj rzewnie na skrzypeczkach gra? Ach, gdzie Hrabinia uwieziona w kraj daleki, która to wszystko w tralalala lajla lalajla lajla maaaa?! Och, pożałujesz Ty niewijierna tego miłczjenia! Och, nie ujrzysz Ty literek pisanych przeze mnjie! Ty przykuta być powinna tu, w Oazu, by moje sjerdce nie rozdzjierało się! Lalalalajla laj la lajla, lala lajla lala!

Pozdrawljienia
Jekatierina Andrjiejewna Prawie - Wiertynska :woohoo:
P.S. Madame Pollina to ostatnie to nasz angielski zakup Disporum sessile 'Kinga'. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Poll, futrzasta, Tomasz23

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Maj 2013 20:43 #153130

• Poll
  • Poll's Avatar
Jestem, jestem :coffe: ... Umęczona, jak nieboskie stworzenie, umorusana, ale pełna wrażeń i zapasem fotek. Wstąpiłam też do Jędrzejówki ... Wspaniałe widoki, serce rośnie razem z hostami i paprotami. :dance:

Sentymentalnie i romansowo nastrojonej Tabazelli mogę, jako starszy i bardziej ( być może) doświadczony :tongue2: kobietton , zalecić picie ziółek na niestrawność :drink1: , tudzież samotne przemierzanie pod górę i z góry po 12 kilometrów... Po takiej wycieczce odechce się dumczanych zaśpiewów a szczytem marzeń , okazuje się nagle być... wanna z wodą. :lol: Prosto mówiąc, wszystko nabiera odpowiednich proporcji . :flower2:

Za dumkę o Hrabini dziękuję :hug: , już wróciłam do moich roślinek na kilka dni :( , akurat tyle, by je pofocić w mojej ulubionej fazie rozwijania skrzydeł. :hearts:

teraz kilka fotek , najpierw dla zaostrzenia apetytu ... piecuchom, co to spędzili te piękne ( choc mokre :whistle: )dni w domu

0IMGP7013.JPG

0IMGP6965.JPG

0IMGP7212.JPG

0IMGP6999.JPG

0IMGP7025.JPG

0IMGP7202.JPG

0IMGP7650.JPG

Cmokasy głośne i słodkie...
Poll, niepoetycko nastrojona, chodzący dowód na to,ze , jaki człek durny się rodzi, taki zyje do końca :jeez:

P.S. Piękna kłesta 'Kinga' :hearts:
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 00:29 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Maj 2013 21:18 #153159

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Poll, stanowczo wolałabym spędzić czas wędrując po takich miejscach niz czyniąc przygotowania do przyszłotygodniowej imprezy :angry:
Nic to, jeszcze chwila i ja wydrę się gdzieś w górki.
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Maj 2013 21:21 #153161

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ale mi brakowało takich widoków :woohoo: Żadnych czarcich mioteł na sosenkach nie zobaczyłaś? :lol:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.625 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum