TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 24 Kwi 2013 12:41 #148867

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Musze dzis dokładniejszy ogląd ogrodu zrobić, bo na pierwszy rzut oka moje papropcie jeszcze śpią :think:
Nie mam niby dużo, ale szkoda by mi było :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 24 Kwi 2013 13:03 #148869

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :dry:
Oj, to gorzej! :unsure: Są ludzie którym wydaje się że istnieje jeden możliwy scenariusz rozwiązania problemu "nadprodukcji kotów". Najgorzej jak prymityw bierze się do "załatwiania spraw", coś jakby małpie dać brzytwę ( przy czym należy zaznaczyć że wyjątkowo głupiej małpie i na 100% nie małpie człekokształtnej ). :mad2: Że też im potem nadprodukcja gryzoni snu z powiek nie spędza! Pollutku nie trać jeszcze nadziei. :kiss3:
Buniolki
K.
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 24 Kwi 2013 19:22 #148912

• Poll
  • Poll's Avatar
Dorotko, ta zima łaskawie obeszła się z paprociami, więc nie ma powodów do obaw....chyba? ;) Mnie niepokoją 2 Polypodium cambricum a najgorsze,ze one dopiero pod jesień wypuszczają liście i dłuuugo trzeba czekać, aby zobaczyć, co z nimi.

Tabciu, czasem szkoda słów...najlepiej chyba wybetonować cały ogród, wyciąć drzewa, wybić zwierzęta...Tylko co dalej??? :jeez:

Dziś wysadzałam w donice podpędzone lilie, za jakieś 2 tygodnie, powinny zakwitnąć...

0IMGP5718.JPG

... bo paki są już spore

0IMGP5735.JPG

podziadkowa beczka już się zazieleniła bodziszkami :dance:

0IMGP5751.JPG

hosty ostro ruszyły :idea1:

0IMGP5666_2013-04-24.JPG
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2013 19:23 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 24 Kwi 2013 19:31 #148914

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Wiosna i u Ciebie nabiera kolorków,ładniutko,ja tez mam 3 takie lilie z pąkami :dance: Hosty fakt ładnie wychodzą,ale u mnie jeszcze nie wszystkie,inne idą do gólry,iine ledwo ziemię przebijają a inne jeszcze sobie śpią :unsure:
beczka,która zazieleniła bodziszkami,fantastycznie wygląda :)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 24 Kwi 2013 22:27 #149022

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Hejka! :)Poll wrote:
Tabciu, czasem szkoda słów...najlepiej chyba wybetonować cały ogród, wyciąć drzewa, wybić zwierzęta...Tylko co dalej??? :jeez:
Dalej to jeszcze jest eksterminacja co "wybitniejszych" sąsiadów. ;) Choć nie wiem czy nie lepiej by było z pożytkiem dla dobra ogółu od tego zacząć, jeszcze przed laniem betonu i truciem zwierząt. :think: Pradziadkowa z bodziem jest cool! Lilije ogromne, ja z lekkim niepokojem oglądam anemonopsisy - krowiaste i zażyte ale wolałabym żeby kwieciły w gruncie a nie przedwcześnie urządzały spektakle. :supr:
Buniolstwa :kiss3:
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 25 Kwi 2013 11:03 #149152

• Poll
  • Poll's Avatar
Aniu , mam nadzieję,ze wszystkie Twoje hościska szczęśliwie dotrwały do nowego sezonu i nie dostały się pod wygłodniałe zęby gryzoni. :dry: Szczęśliwy ten, kto nie ma z nimi problemów. :hug:

Tabciu, z edromowej dostawy kwitnie mi właśnie (pięknie i obficie) Epimedium grandiflorum Higoense , tez nie jestem zbyt zadowolona, ale co zrobić? te przenosiny z Albionu na polski grunt, chyba pokręciły im w ... pąkach??? :lol: Trudno, będzie to troszkę stracony rok, ale mam nadzieję, że w przyszłym sezonie już się uspokoją.

Póki co, jeszcze zachwycam się wiosennymi klimatami, 'kop', po długiej zimie, działa i siłą rozpędu robię różne dziwne rzeczy, do których niewątpliwie , zaliczyć muszę wysadzanie dymek i piętek pietruszki w ... wiszących doniczkach :happy4: , tudzież obsadzanie cebulkami na szczypiorek wszystkiego :supr3: , co :laugh1: tylko dostępne jest w zasięgu wzroku. Wspomaga mnie w tym mój wnuk, który uwielbia szczypior i różniste kiełki . :lol: Wczoraj, wysiewał sobie na mokrych wacikach groszek , soję i rzodkiewkę.Do dużej donicy powędrowała tez fasola Jaś, uprawiana przez dzieciaki na oknie kuchennym. :lol: Liczymy na obfite zbiory. :lol:

0IMGP5782.JPG

0IMGP5784.JPG

Inne donicowe uprawy ... chyba czas rozsadzić? :woohoo:

zzIMGP5715.JPG

Epimedium grandiflorum Higoense

000IMGP5390.JPG
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2013 14:19 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 25 Kwi 2013 15:06 #149226

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Nie widziałam,aby jakiekolwiek gryzonki buszowały w hostach ,raczej nie :crazy: wychodzą stopniowo,jedne większe,jedne mniejsze,a inne jeszcze śpią,ale reaczaej wszystkie dobrze przetrwały :)
Szczypiorek też sadzę ale w warzywniku ;)
Ale to Epimedium grandiflorum Higoense jest ładne i takie oryginalne ma kwiatuszki :)
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2013 15:08 przez anabuko1.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 26 Kwi 2013 02:33 #149424

• Poll
  • Poll's Avatar
Aniu, to masz wielkie szczęście, że nie masz nornic, anu karczowników. :hug: U mnie narobiły takich szkód, że rzuciłam im rękawicą w twarz. :whistle:

na dobranoc, kwiatowo

zzzzzzzzzzzzzIMGP6067.JPG

zzIMGP6078.JPG

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzIMGP6075.JPG

widok na 3letnie hostowisko z najmłodszej części

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzIMGP6068.JPG

...i czas wracać do domu , bo noc a ja wciąż w ogrodzie :ohmy:

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzIMGP6102.JPG

Wiosenna Jędrzejówka (III) 26 Kwi 2013 08:29 #149458

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Taką podziadkową beczkę mam i ja tyle, że musiałabym bój stoczyć o jej zarośnięcie jakimś pięknym kwieciem, bo moja druga połowa zamierza używać jej do łapania deszczówki... po uprzednim uszczelnieniu. Ja tam wolałabym zasypać ją ziemią i kwieciem... Przed zabodziszkowaniem wykładałaś ją jakąś folią czy cóś?
I moje hosty się gramolą. Odfragrantowa nabiera mocy ale nie widzę mojej faworytki - Independence. Widzę za to tuż obok znacznika dziurę prowadzącą w głąb ziemi - nornica zapewne. I tak się zastanawiam, pożarły czy ona wyłazi później?

Wiosenna Jędrzejówka (III) 26 Kwi 2013 11:51 #149526

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Hejka! :)
Pollutku Ty im tę rękawicę w siekacze rzuciłaś! :wink4: :rotfl1: U mnie teraz głównie sasankowo. :woohoo:

Trochę pierwiosnkowo ( słabiutko :tongue2: , znowu przenosiny na inne, być może lepsze stanowisko ).

Odtwarzalniczo hiacyntowo ( do stanu takiego jak przed zeszłoroczną zimą to jeszcze ho ho ho :supr: )

Powoli wychodzi coś jakby kły hościaste. :wink4:
Pozdrówka
P.S. Jak Królewicz by się objawił daj znać.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 26 Kwi 2013 22:15 #149671

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Ale cudne sasanki, Polu u mnie też zaczynają wychodzić hosty, bardzo mnie to cieszy bardzo je lubię.
W tym roku przybyło mi 7 nowych, już nie mogę się doczekać jak będą miały listeczki. :) :flower1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 27 Kwi 2013 00:49 #149755

• Poll
  • Poll's Avatar
Witam bo baaardzo pracowitym dniu. :blink: Tak długo czekaliśmy na wiosnę i ledwo się zaczęła a już troszkę dość. :lol: W okolicach Wrocławia, panowały dziś nieznosne upały a ja cały niemal dzień, spędziłam na działce. Drzewa nie dają jeszcze upragnionego cienia, więc nie powiem, trochę się zgrzałam , o ilości wypitej wody mineralnej i maślanki, nie wspomnę. :lol: Robiłam wszystkiego po trochu...sadziłam,pieliłam,podlewałam,nastawiałam w beczkach gnojówkę z pokrzyw, perzu i innych chwastów...I fociłam. :lol:
Ale na początek moi mili goście :

Tomciu :hug: , z najmłodszej części hostowiska, niestety, nie widać najstarszej, położona jest bowiem tarasowo, za tym właśnie 3letnim hostowiskiem.

Jaguś :hug: , wiem,ze może powinnam obić podziadkową beczkę od środka, ale nie zrobiłam tego.bałam się, że cokolwiek dam do środka, będzie zatrzymywać w nadmiarze wodę.

Tabciu :hug: , królewno nasza...Wspaniałe sasanki ! :bravo: U nas, już przekwitają, tylko 'Papageno' dają popis urody. Najpierw, jak zawsze, zakwitły te najbardziej blade, których kolor określam, jako 'róż majtkowy' a pewien spostrzegawczy (i zapewne doświadczony licznymi obserwacjami :happy4: ) kolega , dodał ,że to róż spranych majtów. :huh: A niech mu tam będzie ... Jestem ugodowo nastawiona do świata i jego zaczepnej części, wiec nazwijmy ten kolorek 'desusowym' . :lol:
Moje pierwiosnki tez mnie zdenerwowały w tym roku,kilka się nie pokazało a kilka owszem, ale tak marne,że chodzę i mamrocze niecenzuralne słowa pod nosem. Spodziewałam się całego łanu kluczyków i...[wycięto/zmoderowano :P ]. Nie wiem, co się stało??? :cry3: za to, jakby dla zachowania równowagi, hościska ostro dały ! takiego przyrostu kłów u niektórych host, nie widziałam nigdy w życiu, szczególnie na tej części hostowiska, która dostała kompost z 2 wielkich kompostowników. Moje wnioski: żadne nawozy sztuczne ! Tylko kompost i gnojówka ( już widzę reakcje Tomka :rotfl1: )...Nic lepiej nie robi hostasom! :hearts:

Małgosiu, :hug: wpadnę do Ciebie oblookać, co tam nabyłaś z host. Ciekawa jestem każdych hostowych zakupów.

Dziś, jak pisałam wyżej, zajmowałam się miedzy innymi sciółkowaniem hostowiska... Oczywiście nie całego, tylko jednego 'segmentu', bo robiłam to w ramach odpoczynku od wysadzania drzew i podlewania. Pokazywałam juz fotki , przedstawiające kawałki tektury, przygotowywane do ściółkowania. Teraz czas na instrukcje obsługi :lol:

najpierw układam przygotowane tekturki wokół roslin:

000IMGP6140.JPG

zasypuję trocinami , warstwą ok. 2-4 cm

000IMGP6141.JPG

tak wygląda rabata po zakończeniu 'trocinowania'

000IMGP6143.JPG

Na jutro mam zamówiony transport kory , teraz na wierzch , wysypię jej dość cienką warstwę. Tektura, która sama do ok. 1,5 roku powinna ulec rozkładowi , lepiej wygłuszy chwasty a przede wszystkim nasiona, niż sama kora, której musiałabym sypać straszne ilości. Przy powierzchni hostowiska, to rujnacja finansowa a tektura jest łatwo dostępna ( zbierałam pudła z paczek od jesieni :lol: ), trzeba tylko ją odpowiednio przygotować: usunąć taśmy klejące i podrzeć na kawałki.Wielkość tych kawałków, zależy od gęstości nasadzeń. :)

zakwitła Uvularia grandiflora ( jagodowiec)

00IMGP6152_2013-04-26.JPG

przepiękne kły nierejestrowanego sportu Sagae -hosta Fields of Fire

00IMGP6199.JPG

trwa fiołkowe szaleństwo

000IMGP6149.JPG

0000IMGP6236.JPG

kwitną kokorycze lakolistne , zwane pokrętnie 'kwitnacymi paprociami' :happy4:

000IMGP6159.JPG

hosta lancifolia (Green Lance), w promieniach zachodzącego słonca

zzzIMGP6250.JPG

wspomniane powyżej 'desusy' :P

0000IMGP6244.JPG

...i ułudki wiosenne (Omphalodes verna)

00000000IMGP6249.JPG

.
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2013 10:26 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 27 Kwi 2013 08:42 #149796

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Polu, instrukcja z tekturą bosssska! :flower1: Szkoda, że ja całą zimę zużywałam ją na rozpalanie kominka..... :angry:
Napisz proszę, czy wykorzystujesz też fragmenty z farbą drukarską? Mało jest kartonów bez niej... :( Bardzo mi się podobają tekturowe "skrzynki" na owoce - są grube i ... wykładają je u nas w Biedronce w dużych ilościach. :lol: Mają jedną wadę - sporo farby drukarskiej....
Co sądzisz o ich wykorzystaniu?
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2013 08:44 przez muchazezlotym.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 27 Kwi 2013 09:26 #149803

• Poll
  • Poll's Avatar
Elu, jak widzisz, ja nie używam kartonów z nadrukami ( chyba,ze niewielki), ale tektura ma to do siebie,że jest warstwowa, może można :happy4: usunąć tą wierzchnia warstwę?

kły wspaniałej Liberty

000000IMGP6173_2013-04-27.JPG

szafirki (Muscari) Mount Hood

000000000000000IMGP6145.JPG

długosz królewski (Osmunda regalis) 'Purpurascens'

00IMGP6105_2013-04-27.JPG

Veratrum album- ciemiężyca biała

00000000000000000000000000000000000000IMGP6278.JPG
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2013 09:47 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 27 Kwi 2013 16:49 #149895

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Po obejrzeniu zdjęć stwierdzam, że wiosny to u mnie jeszcze nie ma :unsure: Róże na razie dają radę, bo pod świerkiem rosną w kompoście :) A dobrze wygląda Semiplena przesadzana w listopadzie dwa lata temu. I dosadziłam Trier B)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 27 Kwi 2013 18:39 #149916

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
A ja mam wiosnę opóźnioną w rozwoju i to nie tylko w stosunku do bardziej na południe położonej Jędrzejówki. Na szczęście spadł deszczyk i może troszkę rośliny przyśpieszą. Teraz to etap miodunkowo - zawilcowy, czyli to co zazwyczaj kwitnie w pierwszej połowie kwietnia.

Ten zawilec jest przedziwniasty. W zeszłym roku miał pojedynczy okółek płatków ( wąziuteńkich a licznych ), w tym roku jest półpełny, więc jak dobrze pójdzie to może za rok zabłyśnie tym błękitnym oczkiem charakterystycznym dla odmiany, którą sadziłam. :silly: :blink:

Z tekturą to może być u mnie ciężko. :dry: Alcatraz jest na tyle mały że wiosenne cebulowe i inne zanikające późną wiosną, rosną sobie na hostowisku. Przykrycie ziemi tekturą to by chyba nie było jednak to co takie rośliny mogą znieść bez szwanku. Zostaje mi pielenie i krótka a żarliwa modlitwa w intencji jak najszybszego rozrośnięcia się host. Desousy kwitna u mnie póżno, nawet po papagenkach. Pewnie trafiła mi się taka łodmiana. To moja jedyna w tej chwili kwitnąca sasanka desousowa, reszta się dopiero zbiera.

Pozdrówka
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Kwi 2013 10:57 #150201

• Poll
  • Poll's Avatar
Witajcie niedzielnie...całą noc szemrał deszcz...padał i padał...Ukołysał mnie do spokojnego snu a dziś od rana, oglądając z kawą w dłoni przydomowy ogród, stwierdziłam,ze juz może przestać, wszystko jest dostatecznie podlane. :lol: Zakwitła morela i zywopłot z ałyczy pokrył się białymi kwiatkami...Wiosna pełna gębusią. :)

Ewciu, spokojnie , Pani Wiosna i do Ciebie dojdzie, tylko najpierw musi u nas :lol: nadrobić opóźnienie. :whistle:

Tabciu, oczywiście, masz rację ... tam, gdzie rosną cebulowe, nie ma mowy o takim ściółkowaniu. Ja wspomagam się taka metoda, bo nie nadążam z pieleniem. Jędrzejowka jest zbyt duża, jak 'obrobię' jeden kawałek, to drugi zarasta. :tongue2: Mam sporo innych, ważnych prac a pielenie jest jednak dośc czasochłonne.

Mag, donoszę Ci,ze dostane od Ciebie padalce już rosną nad rzeczka, w lekkim cieniu dębu, u stóp młodych świerków . Mam nadzieję,że tam się rozhulają i szybko rozmnożą.tak tez, przeniosę część moich hostowiskowych Matteuccia.

Wczoraj, mimo deszczu, pojechałąm na trochę do Jędrzejówki... Ułożyłam kartony na następnej części 'rabaty' hostowiskowej i na tych zadziej używanych ścieżkach , które są rozsadnikami wysianych chwastów. Wróciłam dość późno, zmoknięta i nieco przemarznięta, ale stwierdzam,ze było warto. ;)

Moje fiołkowiska

0IMGP6391_2013-04-28.JPG

0IMGP6368_2013-04-28.JPG

przywrotnik (Alchemilla mollis) w deszczu

0IMGP6369.JPG

Stiletto juz rozwija skrzydła

00IMGP6360.JPG

fortunei Hyacinthina

00IMGP6359_2013-04-28.JPG
Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2013 11:00 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Kwi 2013 11:04 #150205

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Łoczom nie wierzę - rozwijanie skrzydeł! :supr: U mnie dopiero się kły odliczają. :dry:
Pozdrówczanki zapóźnione że ho! :tongue2:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.525 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum