TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Maj 2013 01:32 #158283

• Poll
  • Poll's Avatar
Aniu, u nas niedawno padało a już w Jędrzejówce sucho, jak w pieprzniczce. :jeez: Jutro czeka mnie porządne podlewanie, bo co prawda grzmiało gdzieś w oddali, ale cały zapas deszczu, chyba poszedł na Trójmiasto. :(

Aniu, cieszę się, jesli to prawda, co piszesz... Taki jest chyba sens forumowania : wzajemne inspirowanie się, nazywane czasem zarażactwem. :lol: Pszonak - przynajmniej u mnie - szybko się namnaża ( nie jest agresywny) i niezawodnie kwitnie. Rośnie na koronie skalniaka,który nigdy nie jest podlewany. Nigdy też go nie zasilałam a gleba dość jałowa.... Ale większość skalniakowych roślinek nie lubi ciężkiej, naszpikowanej nawozami gleby: rozrastają się wtedy nienaturalnie , gubiąc po drodze swój urok i kształt, w jakim spotykamy je w naturze.

ponownie kielichowiec (Calycanthus), za jego zapach, który towarzyszy mi na hostowisku, w najstarszej jego części

hosta Abiqua Drinking Guard rozwija się z mozołem, przybierając zadziwiające formy : raz jest waflową rurką, innym razem ślimakiem, lub nasłuchującym radarem :lol:

Języcznik pospolity (Asplenium scolpendrium) - pastorały rozwijają się w frondy...cudny widok

fragment hostowiska z h.Elephant Burgers ...tiarelle już kwitną :)

... a tak właśnie, spełniają się moje marzenia :hearts:

Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2013 02:05 przez Poll.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Maj 2013 02:58 #158289

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Języcznik uroczy, żeby te gady języczniki zechciały u mnie rosnąć. :dry: Dopieszczam, czule przemawiam a one nic, tylko ślad wegetacji. O tym żeby pięknie pastorały rozwijały to sobie mogę pomarzyć, moje egzemplarze wyglądają jak nie przymierzając, roślinki ze szkółki "Bergenia". :mad2: Do tej pory to bezproblemowy jest padalec. Znaczy problem wyszpadlowuję. :wink4: :happy3:

Teraz będzie wiosenny odblask czyli Muszkowa Pokusa ( Musia to tak mnie jakoś jakby mimowolnie kusi, a to zdjątko wstawi a to napisze że kultywarek dobrze rośnie i ja wpadam w te sidła ). :wink4: :happy3: Oficjalnie to się nazywa 'Golden Meadows' czy cóś tam. :wink4: Ubiegłoroczna wiosenna fransenka.

Jedną hosteczkę mam do usunięcia, wszelkie klasyczne objawy wirusa. :tongue2: Będzie "Pamelo żegnaj", zawirusowana podobnie jak chłopcy opuści nasze pueblo i nie liczę na to że otrzymam od niej czuły list. Ususzę i spalę. A to prawie rozwinięta 'Regal Splendor'

To hosta z podziału i idzie jak burza. U mnie teraz Pollutonku to za oknem pachną bzy i konwalie. Prawdziwy maj!:hearts:

Lilak perski Syringa persica

Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie, Małgorzata124

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Maj 2013 07:02 #158294

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Patrząc na zdjęcia zaczynam żałować, że w tym roku prawie wcale nie kupiłam host :dry: Jednak miejsce się powoli kończy, a nie miałabym siły kopać następnego-w tym roku będzie dosyć rycia. Może jesienią pomyślę nad nowym hostowiskiem.
W zeszłym roku posadziłam Osmunda regalis tak sprytnie, że po deszczach znalazł się pod wodą i tak stał przez wiele tygodni. Pewna byłam, że roślinka zgniła. Akurat :) Rośnie sobie w najlepsze :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Maj 2013 07:07 #158296

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Poll wrote:

... a tak właśnie, spełniają się moje marzenia :hearts:
Jak miło czytać takie słowa :)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Maj 2013 09:12 #158320

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabazello... dziwne rzeczy prawisz...Języcznik nie chce rosnąć????? Toć to paprota, która rośnie wszędzie ...tak mi się wydawało. :think: Może te, dochodzące zza muru ymc ymc ymc, tak na nią działają????
Golden Meadows, powiadasz? Jeśli są jakieś hosty, za którymi nie przepadam, to właśnie ona.
Zapach bzów, pomieszanych z zapachem konwalii, kielichowca i glicynii , także i u mnie są wszechobecne.Piękny to czas. :)

Ewciu, jeśli masz wolne fundusze, radziłabym kupić hosty już teraz.W sporych donicach dotrwają ładnie do jesieni a wiosną , będziesz się cieszyć już o rok starszymi. Osmunda regalis akurat lubi mokre nogi, pewnie się ucieszyła z zalania. :dance:

Pawle , może to nie największe z marzeń, ale jednak...Własny lasobusz na własnej działce, pod własnym kawałkiem nieba. Mnie cieszy. :)

skalniakowe widoczki

hosta Regal Splendor

owadożerna(??) arisema amurska (Arisaema amurense)

ogród

Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2013 09:56 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Maj 2013 11:55 #158360

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Na pióropusznika ymc ymc nie działa to dlaczego miałoby działać na języczniki? :think: No chyba że one są muzykalne i nie są w stanie rosnać przy ymcowaniu ( pióropusznika podejrzewam o bezguście :wink4: :devil1: ). Poza tym u mnie ymcowanie jest naprawdę sporadyczne ( króluje nadal 'Ramona', Pan Dzidzio w formie :wink4: :devil1: ). Tabazelli 'Golden Meadows' się nawet podoba, z tym że trochę później, teraz jest za dużym odblaskiem ( dlatego posadzona przy takich co to wiosną są kulturalnie zieloni ). Ona ma te liściorki takie że drżyjcie ślimory, żaden nie podlezie ani nie ukąsi :wink4: :happy3: ). Pollutku nie sfociłam bo już nie miałam wczoraj siły ( kolejne usuwanie krzaczka przy oczku :mad2: ) ale ślę info że naszłam w ogrodzie angielski zakup. Wychynęła kokoryczka okółkowa 'Rubrum' de domo Devonshire. :P Znaczy odmeldowały się już wszystkie jesienne albiońskie zakupy ( łącznie z uchiyamką co miała być uprowadzona :wink4: :happy3: ). Chciałabym żeby maj trwał jakieś 250 dni w roku, reszta dni mogłaby obsłużyć pozostałe pory roku ( zima to góra dwa tygodnie w tym gryplanie :wink4: :rotfl1: ).
Pozdrówka rozmarzone
P.S. Fotka wieczorna żywokostu. Do tej pory się przed nim broniłam ale lepszy on niż podagrycznik. Chyba się postaram o variegatowatą formę tej rośliny.

Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2013 12:01 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 20 Maj 2013 00:27 #158635

• Poll
  • Poll's Avatar
Hej Tabciu :kiss3: , miło,że przy takim nawale pracy masz jeszcze czas coś skrobnąć. Ja, jak przystało na sowę, po bardzo męczącym dla mnie dniu, nocnie melduję się na stanowisku. Cieszę się,ze albiońskie zakupy zadomowiły się w tabciowym ogrodzie, niech rosną w siłę na chwałę odzianego ogrodnictwa przy dźwiękach zawodzącej 'Ramony'. Niezbadane są wpływy muzyki na dynamikę wzrostu roślin, a może Pan Dzidzio wie więcej od Ciebie? :think: Zapewne nieprzypadkowo ją śpiewa? I chyba lepsza ona, niż ' Złota ryba' Dyjaka, którą ja się dziś katuję cały dzień. :blink:

W zasadzie, nic takiego nie mam do przekazania, sporą cześć dnia spędziłam u Mag w jej ogrodzie i okolicznym lesie a do Jędrzejówki zjechałam tylko po to, by na jakiś czas zabezpieczyć rośliny, których nie zdążyłam wysadzić i pozostają w donicach, oraz by wszystko porządnie podlać. Wznoszę modły o jakiś , choć 2-4 godzinny deszcz , bo hosty są umęczone tymi upałami. :( Nawet pod cieniówkami jest gorąco i bardzo, bardzo sucho. Może uda mi się jeszcze skoro świt ponownie podjechać i podlać te rośliny, które wymagają większej wilgotności. Tak ładnie zapowiadała się ta wiosna, na wilgotna i ożywczą, ale w tej chwili , temperatura ponad 30 C i brak opadów, są zabójcze dla niemal wszystkich moich roślin. :dry:

troszkę więcej fotek, bo na 'do zobaczenia' :bye:

Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2013 01:13 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 20 Maj 2013 00:28 #158636

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Piękne zdjęcia.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 20 Maj 2013 06:38 #158655

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Nic dodać ,nic ujać po prostu Beth Chatoo z północnych okolic Wrocławia.. :bravo:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 20 Maj 2013 08:34 #158668

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Czas na pisanko to ja znajduje Pollutonku dlatego że nie mogę pracować "fizycznie" tyle ile bym chciała. :( Są tacy co mnie śledzą :mad2: i każą się stosować do tzw. zaleceń lekarskich. Posuwają się nawet do gróźb użycia przemocy w wypadku niesubordynacji. :mad2: Moje odpowiedzi ( przyzaj że cudowne :wink4: :devil1: ) w stylu jakby lekarze byli tacy świetni to by nie umierali, nie robią na tych paskudniejszych członkach mojej rodziny zbytniego wrażenia. Więc siadam przymusowo na tyłku, patrzę za okno i czekającą mnie tam robotę, wkurzam się ( co podnosi mi ciśnienie, więc nie jest zdrowe ale gadziej rodziny to nie obchodzi :tongue2: ) i w ramach odstresowania piszę. Ot i cały sekret nie mający nic wspólnego z organizacją czasu. Chłopaki mają rację, hostolandia jest cool! :kiss3:
Pozdrówczanki

Wiosenna Jędrzejówka (III) 20 Maj 2013 19:36 #158848

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Fundusze odeszły w siną dal :( Susza odejść nie chce, a upał wykańcza. Marzę o deszczu.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 21 Maj 2013 21:12 #159227

....

..aha..jeszcze ulubiona

:) :bye:
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2013 21:14 przez ..na chwilę tylko..

Wiosenna Jędrzejówka (III) 21 Maj 2013 22:37 #159279

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
U nas deszczu dostatek codziennie albo w dzień albo w nocy pada więc podsyłam żebyś się nie musiała męczyć. Zawsze co wchodzę tu podziwiam tę naturalność ech cunie :)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 21 Maj 2013 22:55 #159292

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Żeby nie być gorszą od kolegi Nachwilnego też się wkleję ( zdaje się że z kolegą Nachwilnym i kolegą Tomaszkiem przejęliśmy Jędrzejówkę na czas nieobecności koleżanki Pollutonowskiej, w czasie jej obecności też się wklejamy - kukułki netowe to my :wink4: :devil1: :happy3: :happy2: ). Zdjątka będą w stylu Apollinarii, lecz nie tak ładne.

Pozdrówka oczekujące na powrót właścicielki wątku

Wiosenna Jędrzejówka (III) 21 Maj 2013 23:06 #159300

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Zwykle czytając wątek Poli dostaję rozdwojenia jaźni. Teraz pogubiłem się już całkowicie.
Polu, owadożerna arisema amurska umarłaby u mnie z przejedzenia. Tyle komarów ostatnio się wylęgło, że pod wieczór trudno się od nich opędzić.
Piękne, naturalne, leśne środowisko stworzyłaś dla swoich host. A i towarzystwo mają nader ciekawe i urozmaicone.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 21 Maj 2013 23:17 #159306

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Czytający wątek Pollpotka mogą rzeczywiście mieć wrażenie że mają do czynienia z tzw. osobowością mnogą. Jakieś trzy a może nawet cztery ( wliczam Pikutka ) demony tu szaleją i przemawiają różnymi głosami. A Apolldocja to wszystko znosi! :jeez: :kiss3: Jeszcze. :wink4: :devil1:
Pozdrówka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 22 Maj 2013 07:31 #159353

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Jak już zostałam wywołana to wrzucę jakiś hoścany dodatek :lol:

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 22 Maj 2013 08:07 #159369

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Noooo, ja czekam, aż się ogarniecie i założycie swoje wątki :club2: bo tak to nie ma tu dawnego nastroju :placze: :placze: :placze:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.525 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum