TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Cze 2013 00:09 #173600

• Roma
  • Roma's Avatar
Polluś-to nie Państwo to durnota niektórych ludzi którzy za wszelką cenę chcą pokazać jacy są ważni :hammer: :hammer: może doprowadzić do szału :jeez:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Cze 2013 00:11 #173601

• Poll
  • Poll's Avatar
Nie sądzę,ze drzewo zostanie szybko uprzątnięte. Dwa lata temu zwaliło się inne , tuz przy drodze...Pień leży do dziś. Teraz, mogę liczyć tylko na to,ze poziom wody samoistnie spadnie i da się moze jeszcze uratować to i owo.

Romcia, prawo tak stanowi a że państwo jest niewydolne? To juz nikogo (procz mnie i sąsiadów) , nie obchodzi.

Albopicty nadal kwitna, woda ich raczej nie obchodzi :)

...można napisac...jakie państwo, takie 'Red Tiger' :P

Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2013 00:25 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Cze 2013 00:44 #173608

• Roma
  • Roma's Avatar
Polluś-może poproście straż pożarną to Wam pomoże i usunie to drzewo.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Cze 2013 00:49 #173609

• Poll
  • Poll's Avatar
Romciu, straż tez była...Popatrzyli, jak Marcinowi podmywa brzeg , pokręcili głowami nad pniem , powiedzieli,ze maja kupę roboty w innych miejscach i tyle ich było widać.Dodam,ze Marcin ma w piwnicy wodę po kolana. :sick: Prawda jest taka, że w biedzie, trzeba liczyć na siebie .

Nancy Gill... zapłakana ? :oops:

Dość narzekania... :) Jutro tez jest dzień. :flower2:

Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2013 01:32 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Cze 2013 10:07 #173670

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
A u nas mieszka Genowefa Gill ;)
Ale jej nie jest w łzach do twarzy ......

Mamy nowy dzień i to słoneczny !!!!
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Cze 2013 10:13 #173673

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Pollutku, Twój 'Red Tiger' fantastyczny, dużo piękniejszy od oryginału :woohoo: Powiedz, sadziłaś go/ją w doniczkach?
To strażacy z T. czy z CZ. tak Cię odmownie potraktowali. 'Nasi', z tego co wiem, to interweniują na każde zawolanie. Jednak co gmina, to obyczaj :jeez:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Cze 2013 10:39 #173685

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Pollutku za niedługi czas wybory samorządowe, może postraszyć zawiązaniem komiteta jakiegoś czy co. Można też straszyć rzeczoznawcami oraz prokuraturą z powodu niewykonania obowiązków przez gminę. W każdej gminie jest gościu odpowiadający za sprawy związane z takimi sytuacjami jak Wasza. Pisać skargi masowe do instytucji nadrzędnych czyli wojewódzkich ( oczywiście najpierw straszak w postaci "jest lista podpisana przez i dokumentacja foto i zaraz będzie rzeczoznawca co zawrzemy w piśmie do" oraz "gdzie się podziały nasze podatki, pewnie na premie poszły - tu by kontrola się przydała solidna". Nasze państwo jest jak Fiat 126 P, zaskakuje po solidnym przy.......niu. Masz rację, dziś też jest dzień - w Odzi jest to kolejny dzień WWŚ. ( Wielkiego Wk.....tralala :oops: Śmieciowego ). Zdaje się że jak tak dalej pójdzie to największe wysypisko może być pod UMŁ, tu chyba czas pisemek minął. Cio Mary i Wujek Jo mają działkę pod Odzią i właściwie to wiedzą tylko tyle że śmieci powinni eksportować w kosmos. Cio i Wujek są cywilizowani ale sama wiesz jak to bywa z ludziami, innym może nie chcieć się wozić śmieci Nawet nie chcę myśleć o tym co będzie się działo w naszych lasach. :supr: :sad2: :tongue2: Powoli zaczynam się gotować. :mad2: Dziś po południu będę pielić w ramach uspokajania i oczekiwać na telefon w sprawie kompa i wyobrażała sobie że urzędnicy są kompententni, wybrańcy narodu rozsądni, aura sprzyjająca a komary nie istnieją. :wink4: :happy3:
Pozdrówka
K. :woohoo:
P.S. A z trzeczy przemiłych to kwitnie odmianowy amenopsisek z Edromu , fotki nie zamieszczam bo Piterek mógłby się załamać że wypuścił go z rąk. :wink4: :happy3: Kfiot jest faktycznie wiekszy niż u gatunku.
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2013 10:40 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Cze 2013 11:20 #173694

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Polu, a może by tak postraszyć jakimś tefałenem lub przemiłą panią z drugiego programu :think: Ludziom chaty zalewa a gmina nic nie robi... I to tak przed wyborami... :think: No nieładnie...
Dobrze, że samo zwalenie nie spowodowało ofiar w ludziach i roślinach. :flower1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Cze 2013 21:02 #173828

• Poll
  • Poll's Avatar
Dziś nieco optymistyczniej, sporo wody zeszło i mimo błocka i wylęgarni komarów, już jest znacznie lepiej. :dance:
Podczas, kiedy mój pomocnik opielał skalniak, zajęłam sie rozgarnianiem ziemi w miejscach, gdzie była usypana, by zabezpieczyć hostowisko przed wodą. Ile kłączy perzu przy tym 'wyłowiłam' :jeez: Praca posuwa się więc powolutku na przód , jest szansa,ze mimo niesprzyjających warunków, uda mi się zrobić to, co zaplanowałam na ten sezon. :)

hosta Witches Brew, niebieski wielkolud w typie sieboldiany

Guacamole

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Cze 2013 11:07 #173971

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Uda się,uda czego Ci serdecznie życzę :flower1: niestety z naturą nie wygramy ale jak to mówią co nas nie zabije to wzmocni,coś w tym jest :think:
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Cze 2013 12:40 #173977

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Mnie dziś też lepiej, pewnikiem dlatego że kosze zdobyczne segregowalne ustawione. :wink4: :happy3:

Pozdrówka
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Cze 2013 22:48 #174062

• Poll
  • Poll's Avatar
Iwonko, dziękuję za zyczenia.Oby się spełniło.Już niemal lipiec, więc powinnam się ostro sprężać. Teraz, najbardziej brakuje mi materiału do ściółkowania...Musze czekać na następne pokosy traw...zwłaszcza u sąsiadów. :lol:

Tabciu, zdrowiej, nam zdrowiej, ale niekoniecznie od widoku kubłów. :lol: Hmmm...dzwonki z hostami? :ohmy: Jakim cudem? :ohmy:

Ja dziś (opędzając sie od pokoleń komarów, :dry: ktore zaległy się na zalanej części działki), kształtowałam swoją górkę, powstałą z ziemi wydobytej z oczka. :dry: Sprzęcicho ino furgało w powietrzu. :lol: ( w skrzynce, kłacza perzu , ręcznie wybierane z ziemi :mad2: )

....a tutaj właśnie, moje 'sprzęcicho' :rotfl1:

na ubiegłorocznym hostowisku

paprotki, od czasu wysadzenia w suchy murek, rosną, jak na drożdżach

Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2013 23:11 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Cze 2013 10:03 #174159

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Pollutku dzwonki i hostasy się u mnie lubią, szczególnie dzwonki Poszarskiego dobrze wypadają w takim zestawie. Moje ostatnie nasadzenia to dzwonki Poszarskiego 'Blue Gown' w okolicach złotych host. :wink4:
Pozdrówczanki

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Cze 2013 11:25 #174205

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
Polu , tym sprzęcichem to chyba po kolanach.....
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Cze 2013 12:54 #174239

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Polu pięknie na ubiegłorocznym hostowisku :ohmy: :flower2:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Cze 2013 19:03 #174332

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabciostwo... Chodziło o to,ze dzwonki, zazwyczaj sadzi się na słonecznych miejscach, nie ciemnawych i wilgotnych, jakie lubią hosty. Nie wspomnę już o ...błeeeeee...ślimorach :mad2: , ktore obrabiają wszystkie dzwonki rosnące nawet w półcieniu. :mad2:

Olu...na kolanach i własnymi pazurami ( krem Neutrogeny, to u mnie nr 1 w torbie, gdziekolwiek sie udaję :lol: ), tak najbardziej lubie.'Sprzecicho', służyło tylko do wygładzania powierzchni i ścinania ziemi, aby była miejscami w pionie ( tam, gdzie układałam podpierające ją belki i kamienie).

Małgosiu, wszystkie hosty i paproty na ubiegłorocznym hostowisku, to jeszcze śiuśmajtki...ładnie (może?) będzie za jakies 2 lata.

Co dziś?
W mojej okolicy, rolnicy nie prożnowali, na wyścigi- korzystajac ze słonecznego dnia- zwozili siano i kosili łąki. Ja poszłam za ich przykładem i zajęłam sie ściółkowaniem hostowiska. Kartony leżą tam od czasu sprzed powodzi, wysypywałam wiec przekompostowane trociny, wymieszane z korą.Dostałam tez od sąsiadow kilka worków skoszonej trawy- ona tez poszła na hostowisko, w miejsce, gdzie gromadzę sporty S&S.

przesadziłam też wspaniałą Lunathyrium japonicum...dostała lepsze i wiele bardziej zasobne stanowisko.Przy okazji, znalazłam dwie jej sieweczki.

Marsilea quadrifolia w bagienku szybko sie rozrasta :dance:

hosta Pete's Passion

Tiger Babies, ktorę mnie zauroczyły

Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2013 00:35 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Cze 2013 22:01 #174471

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Cieszę się, że już humor lepszy! Polu, co nam w takiej sytuacji pozostaje... Robić swoje, pocieszać się tym, co ma się dobrze, nie zamartwiać... Szkoda, że będziesz musiała zmienić plany, ale takie zalewowe tereny trzeba sobie odpuścić... Żeby sobie zaoszczędzić nerwów na przyszłość...
Na ubiegłorocznym hostowisku już nie takie siuśmajtki, ośmielę się zauważyć...
A sprzęcicho jakieś takie mikre... I ono tak ten perz potrafi wykopać? Ale czy do końca? ;)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Lip 2013 08:47 #174572

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Przykro widzieć skutki deszczu, smutno czytać o "pomocy" gminy :(
Jabłoń jednak nie schnie, a cierpi na jakąś diabelską chorobę, której zupełnie nie potrafię nazwać. Liści w zasadzie nie ma.
Teraz na pogodę nie mam co narzekać-trochę pada, a trochę nie ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.535 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum