TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 03 Lip 2013 23:13 #175476

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Pollutku jego jest naprawdę mało ale dwie sztuki stoją na przyszopiu dla Ciebie i Ewandki. Dla Pikutonka będzie rozsadzany w tym roku wiadomy dzielżan ( już Pikuton będzie wiedział o co chodzi ) i dostanie mój ukochany podstawowy krwiściąg bo jest piękny i łąkowy ( to z myślą o Przodkowie a nie o Śląskim ). I Tobie zresztą Pollutku też go będę usiłowała wcisnąć bo jest w sam raz na tereny zalewowe. Pewnie że najmilej to by było gdyby zaginieni się odnaleźli w dobrym zdrowiu choć z nadszarpniętą reputacją. :woohoo: Nadzieja wiesz czyją mateczką ale każdą mateczkę dobrze jest kochać. :wink4: Moja czwórka daje mi solidnie popalić, czują że obecnie wypada się interesować śmieciami! :mad2: Rozważam zastosowanie aresztu domowego. Przede mną remonty i widmo wydawania kasy nie na to co lubię. Mało ciekawie się zapowiada. :tongue2: No cóż , jakoś to będzie ale bardzo szczęśliwa to ja dziś nie jestem, ot raczej stany średnie jak to po kosztorysach. Rzutem na taśmę z resztek czerwcowej kasy pozwoliłam sobie na hosteczkę co to mi się w ogóle kiedyś nie podobała ( wyzwałam ją publicznie od umazanej pomyjami - 'Split Milk' tak ode mnie zarobił :wink4: :devil1: ) ale dorwałam egzemplarz podziałowy w Szewczykowie i dorosła forma do mnie przemówiła słodko a uwodzicielsko. Zapoluję jeszcze na fransenowy 'Bridal Falls' ( pamiętaj Słonko przy najbliższym fransenowaniu )i szlaban na gary, znaczy na zielone a witajcie teowniki i płyty karton - gips. :tongue1:
Pozdrówka
K. :woohoo:
P.S. Pinky ma w sobie dużo z mojej Tabisi, czuję zadziorność i tzw. silny charakter. :wink4: :happy3:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Lip 2013 08:22 #175532

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Aleja olbrzymów, to jest TO :woohoo: . Olbrzymy pomału dorastają w donicach a drzewa głaskam by szybko rosły, bo muszę koniecznie mieć taką aleję w moim zagajniku B)

Tabiczku - Pikuton wie i już Ci serdecznie dziękuje :thanks: A z darowanego żółtego już mam super kępę :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Lip 2013 21:25 #175683

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Piękne foteczki jak zwykle :drink1: , u mnie mieszkają zaskrońce lubię je chociaż troszeczkę budzą we mnie przerażenie,przez swoją długość.
Ostatnio wpakował mi się w szczelinę w pustaku, zapolował na żabę która tam się schroniła, oczywiście prawie ją połknął, ale udało się zapobiec śmierci żaby bo ją wypluł i żaba uciekła ale on też czmychnął w trawy, pewnie na nie długo bo rybki zostały w oczku, czasami pływa po nim i pewnie się pożywia jak nikt nie widzi ;)
Szkoda ,że wcześniej nie wiedziałam o liliowcach oddałam baaardzo dużo sąsiadce do ogrodu. :think: :flower1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Lip 2013 21:36 #175693

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Polu, a nie możesz udawać, że ta część działki do Ciebie nie należy? ;) 15 arów kawał terenu, ale skoro natura już go zagospodarowała takimi ciężkimi do pozbycia się roślinami, to może niech już tak zostanie... Ja bym nie miała siły z tym walczyć... A Ty póki masz jeszcze gdzie sadzić hosty, a masz, to dla świętego spokoju sobie daruj...
Liliowcami i ja chętnie wspomogę! :) Za jakiś czas...A Ty coś wspominałaś zimą o wyjeździe na Lubelszczyznę i co?

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Lip 2013 11:12 #176106

• Poll
  • Poll's Avatar
Witam sobotnio. :flower1:

Tomciu :lol: ...juz Ty wiesz, co mam na myśli. :flower:

Pirlikatko :hug: , wielkie dzięki za piękne roślinki. Już wysadzone bezpiecznie, podlane...mam nadzieję,że dobrze się zaaklimatyzują.Wysadzając je, podziwiałam, jaka masz glebę w ogrodzie...Przy moim piachu, to cudko prawdziwe. :hearts: Remontów, szczerze wspołczuje...mnie też czeka malowanie pokoju a zabieram się za to od zimy :mad2:.Spilt Milk, to urocza hosta... Masywna,ale i ładnie wybarwiona.

Pikutku :hug: jeszcze raz dziękuje za liliowce, już wysadzone na wjeździe, dobrze podlane, niech zdrowo rosną. :lol: Za 3 latka, olbrzymy będą olbrzymie, wiec cierpliwie czekaj, warto.

Małgosiu :hug: , super,że takie zwierzaki pomieszkuja w naszych ogrodach! Ja często obserwuje jaszczurki, jak wygrzewają sie na kamieniach a ostatnio, wsłuchuje się w żabi rechot...W koncu i one pojawiły się w sporej ilości na mojej działce. Teraz marzą mi się nietoperze w większej ilości, poczytuję więc, co zrobić, by je zwabić.Póki co, mam przygotowane 3 budki, ale czy to je zachęci? :think:

Martuś :lol: , niestety, nie da rady udawać,że to część mojej działki.Nie martwię się tym, kiedys się obkosi a moze jeszcze coś sensownego wymyślę? nadal planuje odwiedzić Was, lubelaków, ale jak to zrobie, kiedy i czy dam rade...zobaczę. Teraz oczekuje narodzin 3ciego wnuczęcia...Na wczoraj był termin. :blink:

Ostatnio mam bardzo pracowite dni, spiętrzyło się sporo prac: usuwanie zniszczeń po powodzi, budowa nowego oczka z wyspą, wysadzanie roślin i...w dalszym ciągu ściółkowanie, które zajmuje mi najwięcej czasu. Mam jednak nadzieję ,że to dobra inwestycja na przyszłość , bo pomoże mi z zachowaniu bezchwstowiska :P w przyszłych miesiącach.

kilka szybkich obrazków z Jedrzejowki po powodzi:

...ale sa i takie widoczki :hearts:

Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2013 11:22 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Lip 2013 11:21 #176108

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:ohmy: o matko jakie zniszczenia,,,bardzo mi przykro :hug:
ale te drugie widoczki to juz ładniutkie :P
Sliczne ,hosty i lilia ,czyli to co najbardziej lubię :hearts:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Lip 2013 11:39 #176109

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
Polu , PW wysłane.
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Lip 2013 14:26 #176353

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Wykluło się?! :think:
Pozdrówka
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Lip 2013 22:27 #176554

• Elawrocław
  • Elawrocław's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 48
Polu, pewnie u Ciebie nie ma deszczu , jak u mnie , to spłucz wodą te hosty z błota, poobcinaj poszarpane liście i zaraz będzie lepszy widok i lżej Tobie na sercu.Ciężko się patrzy na takie zniszczenia i trzeba wspomóc naturę.

Pozdrawiam , Elżbieta

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Lip 2013 00:49 #176619

• Poll
  • Poll's Avatar
Aniu, Elu, jakoś to trzeba przeboleć. Zapewne nie raz jeszcze spotka mnie coś podobnego...mam nauczkę i wiem,co i jak robić, gdzie sadzic a gdzie nie. Deszczu chwilowo nie ma , choć taki lekki, przydałby się. :lol:

Tabciu, jeszcze nie...Czekamy i czekamy.Uparta dziołcha się nam szykuje. :lol:

Dziś niedzielnie, więc lajtowo...truskawki, kąpiel w nowym oczku, szukanie mutacji...takie drobnostki. 2 x :woohoo: obejrzałam 'Rok w ogrodzie', w którym nasz oazowy kolega Sławek (majek) opowiadał o paprociach, m.in.Athyrium 'Dre's Dagger', która znajduje się w naszej bazie.
A propos paproci, podzieliłam dziś Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactylon', bo wypuściła zupełnie inne liście, niż powinna. :)

Polystichum setiferum 'Herrenhausen'

kwitną niebieskie myszki

Lakeside Prophecy

ścieżką, przez 3letnie hostowisko

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Lip 2013 09:23 #176649

.na chwile tylko... ;)

:bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Lip 2013 15:39 #176695

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu , na Twojej ostatniej fotce , z lewej strony , co to za hosta o takich niebieskawych liściach ?
Może tą dzieliłaś Grzesiowi i kawałek mi się dostał ?

ZAGONEKZMYSZKAMI.JPG

Mam na myśli tą z prawej strony nad myszkami .
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Lip 2013 00:28 #176865

• Poll
  • Poll's Avatar
Olu, po lewej, na fotce jest hosta Brave Amherst. To młoda hosta, ubiegłoroczna i nie dzieliłam jej. Twoja ( nie wiem, czy fotka nie przekłamuje) , to chyba raczej cos w stylu Dress Blues, lub Lacy Belle.

Andrzej...za rzadko, za mało i zbyt na chwilę. :dry:

Co dziś? Dziś głownie porządkowałam okolice hostowiska...Tyle się nazbierało doniczek, papierów, chwastów, które wyrwałam...Trzeba było ten cały majdanik uprzatnąć na tzw.przyszopie :P , chwasty wrzucić do kompostownika, gdzie trafiły tez resztki z 2ch beczek po gnojówce ze skrzypu. Kończyłam tez obsadzanie nowego oczka z wyspą, na której zamieszkała Sum & Substance.Nie bacząc na okres kwitnienia, przesadziłam też jedną hortensje. Mam nadzieję, że moja lekkomyslność i narowista, gorąca głowa, nie zaszkodzą jej.

Trwa sezon liliowy, więc obchodzę moje ary i sprawdzam poprawność tego, co miało być, z tym, co wyrosło i zakwitło. Przesadzam te, które 'pieją' mi kolorem . :lol: Przy olbrzymach pochodzących od S&S wysadzam wszystko, co zółte - dziś przeniosłam tam żółte turbanki i jeżówki w tym samym kolorze.

Polystichum setiferum 'Herrenhausen' - i hosta Indiana Moonshine w runiankach

Ruffed Up, coraz piękniejsza

Hilda Wassman, mało znana hosta, ale bezproblemowa i szybko się zagęszczajaca

Lakeside Fancy Pants z przyległościami ... z tego miejsca wywędrowała nad oczko hosta The King a na jej miejsce wskoczyło kolejne Athyrium filix-femina

Bridal Falls kwitnie , ale wysokie łodygi kwiatowe nie dodają jej uroku

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Lip 2013 00:42 #176867

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Poll

Co to za bylina w prawym dolnym rogu na przedostatniej fotce?
Pięknie się komponuje z ,,Astilboides tabularis"
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Lip 2013 00:56 #176871

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Polu, fantastycznie wygląda ten pień po złamanym drzewie. Przynajmniej mi się podoba. Pasuje do Twoich leśnych klimatów. Kurcze, a ja myślałam, że kwitnących roślin nie przesadza się :think:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Lip 2013 09:34 #176925

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu , możesz wpaść do mojego wątku ? forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...-babci-oli?start=234

Wysłałam też PW

Przeczytałam opisy obu podanych przez Ciebie odmian.
Stawiam na LACY BELLE , bo DRESS BLUES powinna mieć okrągłe liście a moja ma wydłużone.
Jeszcze dzisiaj ją poobserwuję : czy z wierzchu się błyszczy i czy łodyga kwiatowa jest ciemnozielona ( wiadomości z encyklopedii host).
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2013 10:02 przez olusia.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Lip 2013 10:35 #176941

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Pollutku ja w tzw. przerwie zajęciowej ( popędzna rykami Felicjana który ma a przede wszystkim okazuje że ma, depresję spowodowaną moim nie zajmowaniem się kotem - oczywiście nie zajmowaniem się w porach dogodnych dla Felicjana :unsure: ). U mnie gorąc, lipiec i lipy, liczenie kasy ( gorączkowe ) nadal nie wyjaśniona kwestia śmieci i robota. Na fotce masz podstolcowego iryska.

Pozdrówka
P.S. Upór to nie jest jeszcze najgorsza cecha charakteru, wszystko zleży od tego przy czym się będzie dzioułchon upierać. :wink4: :happy3:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Lip 2013 12:45 #176975

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
Przelew zrobiony.
Gorące pozdrowienia !!!
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Zielone okna z estimeble.pl