TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 23:33 #184969

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
_DSC3396_2013-08-08.JPG
Na razie żurawki i bergenie, ale wszystko biedne , bo upal.Nie mam sumienia rusza kokoryczek z ogrodu, tym bardziej .ze będę musiała podlewać

_DSC3402_2013-08-08.JPG
Nie pokladają sie jak widac :)

_DSC3409_2013-08-08.JPG
Wg Tabci co to jest >Ta pokrzywka brązowa
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2013 23:39 przez ewa f.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 23:37 #184970

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Mój bosz... jaki miły cień i jak starannie przyhostowany. :wink4: :happy3:
Pozdrówczanki
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 23:42 #184972

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Pojemników nie masz ?Takie duże miasto i nie mozna dostać ? :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 23:48 #184974

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Nie ma donic to nie ma obowiązku częstego latania z konewką. Lenistwo rozlazłe znaczy ze mnie wyłazi. Podlewanie Alcatrazu to jest wszystko na co stać Jej Leniwość. :funnyface: :happy3:
Pozdrówka
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 23:53 #184975

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
A odpowiedz na pytanie przy zdjeciu tej brązowej pięknosci?
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2013 23:54 przez ewa f.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Sie 2013 09:38 #185013

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Jak już mowa o hostach w pojemnikach to pokażę moje ogrodowanie przy psiej budzie ;)

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Sie 2013 10:04 #185022

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
Ja też chciałabym mieć taką budę !! :wink2:
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Sie 2013 10:59 #185042

• danutal
  • danutal's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1269
Tak pięknie udekorowana, że pewnie pies cały czas na nią patrzy :)
Pozdrawiam.Danuta

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Sie 2013 11:13 #185044

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba byłaby trochę przymała Olusiu :happy4:
Danusiu, jak dekoracje nie nadają się ani do jedzenia ani do zabawy to go raczej mało interesują ;)

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): olusia

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Sie 2013 15:51 #185102

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu ! Bo Tabcia dopiero posadziła jarząbki, aby mieć pieniek na gustowną donicę
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Sie 2013 21:31 #185166

• Poll
  • Poll's Avatar
Witam wieczornie i dziękuje Wam pięknie :hug: za dotychczasową opiekę nad wąteczkiem...Miło poczytać. :lol:

Z najbardziej interesujących mnie spraw , poruszę tą, dotyczącą host w masie. Jak najbardziej, zgadzam się z Tabcia - uwielbiam jednorodne nasadzenia, ale.... Sposób nasadzania roślin, zalezy od typu ogrodu i jego wielkości. Mam wrażenie,że Jedrzejowka i Alcatraz, są sobie bliskie ... ideowo. :funnyface: Staramy sie z Tabcią zrobić w nich mini założenia parkowo-leśne a w naturze, raczej nie spotyka się pojedynczych roślin. Te odmiany paproci i host , które szybko się rozrastają, dzielę i podobnie, jak Tabcia, nasadzam w masie, po kilka , natomiast wolniejsze i droższe odmiany, sadzę wśród innych 'zmasowanych' roślin (astilbe, tojady, ostrożki, zawilce, bergenie).Mam np miejsca, gdzie rośnie 1 hosta i 12 szt Dryopteris erythrosora, lub 14 Dryopteris filix-mas. Podoba mi się taki sposób nasadzeń, ale nie jest powiedziane, ze każdemu musi się spodobać. :wink4:

Jade Cascade...wspaniałe, olbrzymie liście, przypominające tarczę

hosta Ringtail i Raleigh Remembrance przy czerwonozawijkowym paprociowisku

Praying Hands na nowym stanowisku, w nowym towarzystwie

Justine własnie kwitnie

przy jednej ze skrajnych ścieżek

Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2013 21:43 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Sie 2013 21:57 #185177

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Witaj po powrocie, Polu! Widzisz, jak Jej Leniwość pracowicie tu zarządzała! :rotfl1:
Założenia parkowo-leśne są i mi bliskie, tylko ten las, park daleki jeszcze! ;) W moim parku/lesie, jak już powstanie ;) będą jednak chyba pojedyncze rośliny z odmian... Gatunki będą zaś bogato reprezentowane.. odmianami, które często tak niewiele się różnią...
Mi się taki sposób nasadzeń podoba, o jakim piszesz, tylko to miejsce! Ale zauważ, paprocie jako statystki, a w roli gwiazd jednak hosty! Pewne rzeczy się jednak nie zmieniają! ;)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Sie 2013 22:30 #185192

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
No nareszcie zapanuje tu porządek.Juz zmykam do siebie . Nie lubię dużo pisać , ale chyba coś muszę dodać.To co robisz Pola podoba mi się.Ogrod kolekcjonera , bez wzgledu czy to hosciarz , irysiarz czy tez kolekcjoner rzadkich roślin/ tu artam zostala sklasyfikowana :P /nigdy do końca nie jest poprawny projektowo. Mnie wyciszają stonowane ogrody ,duża przestrzeń , a jeżeli mała ,to zwiększona kosztem rezygnacji z części roślin.Jak wychodzę na spotkanie ,to ze złością zdejmuję nową bransoletkę , która nie pasuje do stroju. Ale nie w ogrodzie . Kolanem upycham,a dosadzam nowe zakupy do kolekcji, z potrzeby serca , dla poprawy humoru,żeby było na co czekać w roku nastepnym itd :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, danutal

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Sie 2013 23:49 #185212

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Ach witaj, nam witaj Pollutku. Rzuć się w wir, może chłodniej jakoś będzie od wirowania ( u mnie dopiero trzy godziny temu zaczęło padać ).ewa f wrote:
No nareszcie zapanuje tu porządek.
A co do tej pory to borrrrdelllo było!? I prześmie....tego....ujki z Jej Leniwości. :hammer: :wink4: :happy3: :rotfl1: Popatrz Pollutku z jakimi viperami ja ten Twój wątek dopieszczałam( Pikuton był cacy, nie zapomnij jakby Ci nasionka anielskie obrodziły :wink4: :happy3: ). :wink4: :happy3: Ewandko pokrzywka wygląda znajomo i jakoś tak podejrzanie jednorocznie, przyznaje się do absolutnej niewiedzy pokrzywkowej - nie wiem co to za ono. :dry: Tak, tak sadzę jarząbki psu na budę a właściwie na okolice budy gustownie zahoszczone. :wink4: :happy3: Co prawda to już nie ja będę te "psie" nasadzenia robić ale ktoś tam kiedyś. :happy:ewa f wrote:
Kolanem upycham,a dosadzam nowe zakupy do kolekcji, z potrzeby serca , dla poprawy humoru,żeby było na co czekać w roku następnym itd :bye:
Tak, i to by było na tyle o pasji kolekcjonerskiej. :crazy: :rotfl1: Też tak mam ale walczę. :wink4: :happy3: :rotfl1: Na dzień dzisiejszy przegrywam 0 : 20. :rotfl1: :happy2: Nerecznicuję coś ostatnio, czyli planuję przesadzać moje stare paprociumy w okolice dotychczas zajmowane przez padalca. Rzeczywiście wygląda na to że Alcatraz jest pociotkiem Jędrzejówki. :rotfl1:
Teraz fota - ponieważ już nie trzeba udawać Jędrzejówki bo Jędrzejówka sama występuje będzie fota z różyczką i to angielską.

Pozdrówka
P.S. Włączę sobie zaraz film opowiadający o identyfikacji mumiactwa Hatszepsut z pomocą korzonka co się jej w szczenie ostał po ułamaniu zęba. W sam raz filmik przed wizytą stomatologiczną, będę się starała czuć powinowactwo duchowe z Jej Faraońską Szczerbatością. :wink4: :happy3:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Sie 2013 00:07 #185421

• Poll
  • Poll's Avatar
artam wrote:
Widzisz, jak Jej Leniwość pracowicie tu zarządzała! :rotfl1:

Oj, widzę, widzę Martuś...Jej Leniwość zasłuzyła na super głaski polusiowe. Usmiałam się, zadumałam...ale nigdy się nie znudziłam i nie znudzę . :funnyface: Co do tematu 'lasowego'... Jakże powoli rośnie ten las a wraz z nim cień, który tak jest potrzebny moim roślinom. :jeez: Zauwazyłam,że samoistne siewki np brzoz, rosną szybciej i mocniej, niż nieco wyrośniete, kupowane drzewka.Zbieram więc pracowicie od wiosny wszystkie siewki, ktore pojawiły się, szczególnie w okręgu grillowym i wysadzam w miejscu, gdzie będę budować hostowisko w przyszłym roku. Obmierzyłam jedna takaą brzozkę i szokkk :woohoo: , w tym roku urosła 120 cm! :ohmy: To mi się bardzo, bardzo podoba. :happy4: Dziś wysadziłam kolejne 12 sztuk, podlałam, przyklepałam, szepnęłam im na uszko, jak je bardzo potrzebuje i na nie liczę. :lol: :lol: Niech rosną zdrowo i przede wszystkim szybciutko! W przyszłym roku ustawię nad nimi cieniowke, aby hosty miały zabezpieczenie a za 2 lata, brzozy powinny już dostarczyc tyle cienia, że siatki pójdą do szopki...albo na jakies nowe miejsce. ;) Paproty... :lol: ...byłas świadkiem rodzenia się tej pasji , pamietasz? Dopadło i nie odpuszcza, niestety , choć przyznam, że megawypasy, wielkości pudełka od zapałek, omijam z daleka. Nie dla mnie są one, nie dla mnie. Wolę jednak - tak , jak w życiu w ogóle - wszystko, co duże i mocarne . :wink2:

Witaj kolego Tomku :club2: , co słychać w wielkim świecie? :coffe:

Ewciu
, nie zmykaj.Podobają mi się twoje przekomarzanki z JWleniwcem. :lol: To, co napisałas o upychaniu kolanem roślin....Kiedyś wspomniałam,ze nie wiem, co zrobiłabym, gdybym nie miała tak duzo miejsca. :jeez: Wiele razy mówiłam sobie: "dość! masz już dość host, rozsadź je, wyeksponuj, przestań nasadzać nowe". I co? Przychodzi nowy miesiąc a moja lista chciejstw zamiast maleć, wydłuża się i wydłuża. :jeez: Zdaję sobie sprawe,ze kiedyś miejsca zabraknie...Co wtedy? Patrzę pożądliwie na 60 arów za moim płotem, na których teraz, leżą resztki słomy po zebranych zbożach. :lol: To jednak tylko chwilka , zaraz przychodzi otrzeźwienie : niemal 1,5 h do obrobienia??? A kiedy znaleźć czas na hamakowe leniwe leniwienie się, cieszenie się tym,, co już zrobiłam, kąpiele w basenie i wieczorne wpatrywanie się w niebo??? Chyba jednak te 80 arów musi mi wystarczyć. :P

Tabazello, sama przyznaj w swej zaprzałej , kolekcjonerskiej duszy...Czy nasza pasja nie jest cudowna? Ciągłe poszukiwanie, stwierdzanie,ze jeszcze to ...i tamto...A bez tej rosliny, cała kompozycja na nic. :lol: Cudne to, cudne, mimo,że nieźle trzepie po kieszeni, mimo,że czasu czasem brak na bywanie damessą a i pazury takie bardziej zaniedbane... Dopiero zimą ogrodniczka wygląda, jak Człowiek Płci Wiele (?)Piękniejszej :wink2: , bo od przeglądania katalogów i ofert, skóra nie wysusza się a paznokietki nie łamią. :lol: Rozyczkami zarzucana i tak nie wątpię,że Alcatraz to miejsce , ktore( podobnie, jak Jędrzejowka) bywa po ciemnej stronie Mocy. I niech ta Moc będzie z Tobą, kiedy będziesz przewalać ogród do góry nogami. :lol:

Co dziś ?
Zaparta w sobie :idea1: , zakupiłam wczoraj rower - holenderską damkę marki 'Nostalgia' :whistle: Damka jest klimatyczna ...Nie chwaląc się ... wspa-nia-ła!!!. :hearts: Wczorajszy dzień poświęciłam na doprowadzenie jej do stanu piekności i uzywalności absolutnej, łacznie z tym, ze poszczegolne, mniejsze elementy szorowałam niemiecka pasta do polerowania ...szczoteczką do zębow. prace te, zajęły mi 4 godziny.Potem, znajacy się na rzeczy facet , obsmarował ją we wszystkich mozliwych miejscach smarami i dziś... :hearts: Dziś pojechałam nią do Jędrzejowki.Skutkiem tego, powoli pracowałam, bo wszystkie kości i mięśnie krzyczały ' Zwariowałaś????', przy najmniejszej probie pielenia. Siła spokoju, pokazałam im jednak, kto tu rządzi i zaplanowane prace zostały wykonane. :) Z okazji urodzin ( kolejnych 18!) , stałam się posiadaczką kilku nowych paproci :kiss3: , którym musiałam przyszykować extra stanowiska na starszym, nieco bardziej cienistym hostowisku. Wyzbierałam też wiadereczko bezmuszlowych ślimaków, które tłumnie wyległy po codziennych (niemal) deszczach. Do obsadzenia pozostało mi jakieś 10 metrów kwadratowych i...koniec z lewą strona wjazdu.Biorąc pod uwagę,ze jutro składam nowe zamówienie do Fransena, muszę nieco zagęszczać nowo nasadzane hosty.

Na fotkach:
widok z najwyższego tarasu na dolne ( słomą wyłożone jedno piętro, zmienione teraz w ścieżkę, poniżej najnizszy taras z młodymi hostami)

To samo miejsce widziane ze ścieżki...

... i w szerszym ujeciu

Wszystkie orliczki bezostrogowe (Aguilegia ecalcarata) , zostały skupione w jednym miejscu, które zwolniło się po hoście Blue Cascade - przy okazji wytrzasnęłam nasionka...liczę na dobry rozród :lol:

Okrąg grillowy został na nowo pogłębiony- teraz trzeba wysypać piasek i ułozyć kostke brukową, lub rozbiorkowe cegły

widoczek z 3letniego hostowiska :)

Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2013 00:53 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Sie 2013 10:50 #185464

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Polu, zwabiła mnie Twoja rowerowa eskapada :) Witaj w klubie z zakwasami :happy: :happy2:
Ostatnio w delikatesach ogrodniczych (do których dojechałam rowerkiem - rzecz oczywista :)) znalazłam tajemniczą miksturę - wyciąg chitynowy ze skorupek ślimaków :) w starych działkowcach poczytałam o 'bulionie ślimakowym' :) i teraz moje ślimaczki wrzucam do kanisterka ze śmierdziuchem pokrzywowoskrzypowym, wzbogacając go o chitynę i ten buluon :happy4:

Hosty jak zwykle piękne i wcale nie podziurkowane :supr: A przestrzeń na fotkach wydaje się kilkuhektarowa :) i tajemniczo cienista, nic tylko wylegiwać się i podziwiać :teach: , a Ty za ślimaczkami biegasz :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Sie 2013 12:12 #185486

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
Polu , dużo dobrego zdrówka na 18-tkę.....
Dzięki rowerkowi będzie i kondycja...Jak Ty dałaś radę dojechać do Jędrzejówki ?
Zaraz wyślę na PW moje zapotrzebowanie na Lakesidki .
Hostę miesiąca też chce !!!
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Wiosenna Jędrzejówka (III) 12 Sie 2013 08:13 #185650

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Zdrówka, pogody ducha i wielu nowych paprociumów do leśnego zakątka (bo z hostami sama sobie poradzisz :lol: )

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.364 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum