TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Sie 2013 11:34 #184041

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Szczwane, ta pojemnikowa uprawa! :wink4: :devil1: :happy3: :rotfl1: W tym szaleństwie jest metoda. Olusiu majtkowy był kiedyś wrzosowy :supr3: , to co się w tym roku dzieje z moimi liliowcami to coś bez nazwy. :huh: Kremowe są żółte, żółte są niemal pomarańczowe, wrzosowe różowe a ciemne nadal ciemne! :wink4: :happy3:
Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olusia

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Sie 2013 14:00 #184052

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Tabcia ! A ja tak myślę i myśle sobie , może te dwukolorowe hosty należałoby uspokoic czymś zielonym np niskie ,białokwitnące tawułki zamiast tej trawki ? A trawki z zielonymi hostami ?Ja dostałam taczkę /!!!!!!!!!!!/ host od Artam.Robię w olszynce zakątek martowy i myślę ,żeby dwukolorową przedzielać pasem zieleni. Chyba spokoju seniorki nie zburzyłam tym natręctwem myśli. :funnyface:
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Sie 2013 16:40 #184066

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Ewandko to tylko fragment założenia, dalej jest zielono jak u żaby :wink4: :happy3: , hosty i trawka to w zasadzie jedyni rozjaśniacze tego fragmentu rabaty podjarząbkowej ( nawet miodunki tam rosnące są zielonolistne ). Trawka rośnie głównie przy zielonych hostach, ten sfocony fragment to zakończenie trawkowej części rabaty, która wypada przy undulatach. To rabata w półcieniu i solidnym cieniu, czymś trzeba gadzinę było rozjaśnić. A jarząbek nad nią górujący liście ma podbite białawym kutnerem, aż się prosiło o jakieś rozbielenie na dole. Dalej, hen - hen, za połacią floksa szydlastego są następne kolorki sadzone w cieniu ( takim trochę przyszłym cieniu :wink4: :devil1: :happy3: ) kalin japońskich. Głównie to miodunki, pasujące do szarości liści lamium ale trafił się też tercet host 'So Sweet' bo któraś z odmian "pokrzywopodonych" ma żółte liście. W tej dalszej części, podkalinowej kiedyś tam zapuszczę tawułki. Dotychczasowe próby zapuszczenia pod jarząbkiem spełzły na niczym, jarząbek pijak w związku z czym tawułki marne ( żeby tawułka była ładna pod takim drzewem musi mieć cięższą glebę i naprawdę wilgotno - a gleba słaba w tym miejscu i wilgotność taka sobie :tongue2: ). W ogóle to tę cienistą rabatę robię kolorową od spodu bo góra czyli drzewo i krzewy zaspokajają moje zapotrzebowanie na zieleń. :rotfl1: Jesień Ewandko, może być za to kolorystycznie niebezpieczna. :wink4: :devil1: :happy3: Ta możliwość burzy mój spokój seniora. :rotfl1: Widziałam te zrzuty hostowe u Ciebie w wątku, rany, będzie się działo. Olszynka nabiera ciałka. :wink4: :happy3: Niedługo to będzie Tłusta Olszynka.
Pozdrówka co to uciekły do domu bo zaczynało padać ( zaczynało, zaczynało i nic! :mad2: )
P.S. Zdjątka powklejam później.
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2013 16:42 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Sie 2013 19:21 #184081

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Tabciu !artystyczne przesłanie ,jakie niosło zdjęcie hostek było dla mnie mało czytelne. :huh: Czy autorka chciała pokazac,że ma hostki , czy że rzeczone hostki połączyła z trawką. A okazało się, że chodzi o jarząbek , którego wcale nie ma na zdjęciu :jeez: Jeżeli się uda , to szerzej kadr, szerzej proszę rozciągnąć. Bo ja tu przed straszna odpowiedzialnościa stoję sadząć w olszynce martowe hosty,Czlowiek by się trochę poduczyl, a tu taka zmyłka :)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Sie 2013 22:02 #184144

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Przesłanie zdjątek było takie - Polluton wyjechany, Alcatraz udaje Jedrzejówkę! Biednemu Alcatrazu ( Alcatrazemu ) ciężko idzie z tym podrabianiem Jędrzejówki bo nie jest on zahostowany jakoś szczególnie, hosty pojawiły się w nim z tego....hym... lenistwa. :supr: Mamelon swgo czasu wygłosił monolog na temat "Pod dużymi hostami nie rosną chwasty" i ta przemowa zapadła mi w pamięć. Właściwie to wstyd :oops: się trochę przyznać do takiej motywacji ale z drugiej strony to ja w połowie sezonu zazwyczaj przegrywam z chwastami i jakaś pomoc ze strony roślin by się przydała. :wink4: :happy3: Tak że Ewandko to moje hostowanie to działalność profana. No ale hosty aż tak bardzo od innych ogrodowych bylin sie nie różnią, stąd mój pomysł na sadzenie grupowe. Zaczęło się od rabaty podjarząbkowej bo dysponowałam sporą ilością undulat a one są wytrzymałe na kontakty z pijakami ( to znaczy jarząbka spoko znoszą ale pod moimi brzozami na suchej glebie to bym się trochę bała ). Teraz foty poglądowe.

W połowie rabaty podjarząbkowej "podłogę" robią różne odmiany lamium.

Rabata z jednej strony dochodzi do żywopłotu z berberysów a z drugiej nieustająco się rozwija bo zajmuje coraz większe połacie kamienicznego podwórka. Strach się bać co będzie dalej. Ale jakos nie widzę takiego rozwiązania w Olszynce, inne klimaty że się tak wypiszę. Predzej coś w tym guście - duże hosty zestawione kontrastowo a w okolicy inne cieniolubne rośliny.

Odpowiedzialność na Tobie ciąży ale sadzenie jest cool, sama przyznaj. :happy3: a teraz dalsze podrabianie Jędrzejówki.

Pozdrówka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Sie 2013 08:34 #184181

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Tabaaza wrote:
Pikuton nie podlizuj się Pollandzie, ona ma jeszcze małe archanielskie anżeliki. :devil1: :happy3: Lepiej poymcuj z nami.
Podlizywać to ja się nie mam czym, moje hostki dzielne ale biedne bardzo na słonecznej patelni :(

ale liczę że zmięknie serce Polutona i sypnie również nasionkami małej archanielskiej anżeliki w moją stronę ;)

A dla odmiany ja ubarwię jednym z moich chciejstw jej wątek :dance:

'Flaming Poppa'

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Sie 2013 21:39 #184306

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Tabi ! Ja juz dawno się zastanawiałam, jak sklasyfikować to , co robię za ogrodzeniem i w okolicach olszynki. Właściwie były 2 wyjścia park lub las . U Poli bardziej w stronę lasu... :search: tylko te hosty nieziemsko wypasione.Jest to las hościarza. U mnie raczej park z trawnikiem, ktorego M bardzo broni przed kretami, a przede wszystkim przede mną A więc i jalowce ogrodowe i róże. Nie mogę się opanować , bo tam najlepsza gleba W olszynce jak rodzynki powtykałam pojedynczo hosty, bo wszystkie ozdobne i zaczynam przedzielac roslinkami/ ciekawe skąd u mnie taki konserwatyzm ? :drool: /Pytanie , czy wogóle w olszynce powinny byc hosty W parku tak. A propo trawki będę nieugięta. Jest to współczesna halka spod spódnicy. Niby sie nosi, ale to strój karnawałowy

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Sie 2013 23:45 #184352

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Pikutku u mnie też hosty dochodzą do tego punktu powyżej którego to już tylko uwiąd jesienny ( oby tylko spektakularny ). Upały wszystko pokręciły - kwitną byliny późnego lata pospołu z jesiennymi, liście na drzewach żółkną a temperatury nadal lipcowe. Coolorek liliowca mnie nie dziwi, co prawda nie wiem jak zniesiesz połączenie go z majtasowym podwórkowcem :wink4: :happy3: ( jak będę dzielić dla Fafika to też nim oberwiesz, on szybko przyrasta ). Ewandko konserwatyzm zrobił się Tobie przez osmozę. :wink4: :happy3: Z tym da się żyć tylko trzeba kontrolować. :rotfl1: Problem trawnikowy jest problemem wielu z nas - że też w każdej rodzinie musi się wykluć jakiś "powołany" obrońca tyrawnika! :evil: Będą walczyć z kretami, dopieszczać ten zielony kożuch i każdą propozycję zmniejszenia areału trawska traktować jak zamach na wolność osobistą! :crazy: U mnie za Naczelnego Obrońcę Tyrawnika robi Dżizaas, w czasie jej wyjazdów dyskretnie przesuwam granicę rabat. :wink4: :devil1: :happy3: Na moje oko w olszynce najlepiej będą wyglądać jednobarwne hosty, te bardziej kolorowe dałabym do parklandu. Jeżeli tam dobra gleba na róże to i bodzichy powinny się dobrze czuć. :woohoo: Co do trawki halkowo - karnawałowej pozostaję nieugięta, będzie pstro i frywolnie. :wink4: :happy3: :rotfl1: Dziś nie zrobiłam żadnych zdjęć, podlałam ogród, doniczki wysyłkowe i padłam. :tongue2: Jutro ponoć jeszcze ciekawiej ( dzwoniła do mnie pocieszkowo przyjacióła z Niemiec - 40 czy 38 to u niej jest tak od 10 dni, na tym tle to jeszcze w Odzi nie najgorzej ). Teraz jest w miarę znośnie, pachną wieczornie lilije i maciejka, świerszcze grają, jedynie lekkiej bryzy brakuje. :wink4:
Pozdrówka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Sie 2013 08:10 #184367

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Nic się nie martw Tabiczku majtasowo to się u mnie robi w zakątku piwoniowym, a to przeciwległa strona (choć z tarasu widać obie, ale może to zniosę ;) )

Mam takiego jednego i szukam dla niego towarzystwa, zastanawiałam się czy to czasem nie ten sam B), tylko mój taki nieco spłowiały :lol:

a upał już się daje we znaki wszystkim, mój pies nie wychodzi spod cieniodajnej ławki wcześniej jak o 21 :huh:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Sie 2013 21:09 #184497

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Tabazko! "Tyrawnik" :woohoo: Absolutnie genialne! :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Ja to przeczuwałam, że to zielone pod nogami to powinno się tak właśnie nazywać!
Proszę Ewci od hostek kolorowych nie odstręczać zbytnio, na tle zielonych kolorowe można posadzić... ;) A zresztą, w olszynce cień mroczny i nieprzenikniony... Tam nawet kolorowe hostki prawie zielone będą :lol: !
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2013 21:09 przez artam.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Sie 2013 21:27 #184505

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
W poszukiwaniu cienia dotarłam do Jędzrzejówki,chyba lepiej trafić nie mogłam bo od znajomych się roi,wesoło i hostowo,na te rosliny pozwolic sobie nie mogę,plaża u mnie,kilka biedaków z błogich czasów nieswiadomosci ogrodowej trwa uparcie w fazie wyjsciowej,ale tu chociaż popatrzę :bye:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Sie 2013 22:11 #184530

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta ! Hosty posadzone, a komary nie pozwoliły zbytnio się zastanawiać i Tabcia nie ma od czego odwodzic .Moze co najwyżej namawiać na przesadzenie. :P A tam nawet fotograf nie chce sie zbliżać. Sierika , a parasole , a cieniówki to co. Tu się nie upraszcza ogrodowania, pełne poswięcenie.Ja się tylko migam i hosty po kątach rozstawiam Dzięki darczyńcy Marcie stalam sie posiadaczką koniczyny pannońskiej sztuk 2./szkoda ,ze bez woreczka ziemi z fliszu karpackiego/, ale na zdjęciu jest śliczna
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2013 22:16 przez ewa f.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 11:19 #184792

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Oj,oj - wczoraj i dziś to u mnie nie świczczące powietrze czy luft tylko ciężki wazduch. Jeszcze w ramach bonusa kłopoty, które przy tym upale urastają do rangi kłopocisk. :tongue2: No pracowicie było. :tongue1: Polluton zapewnie basenuje ( woda z kostkami lodu ) i popija drinki z palemką a ja tu proszę, w pocie niskiego czółka latam po mieście i latam po wątku :wink4: :rotfl1: ( Polluton pewnie muzyczki słucha ymc, ymm, ymc i może nawet podryguje :wink4: :happy3: ). Pikutku wypłowieniec wygląda baaaardzo znajomo, w normalnym roku majtasowy przypomina go do złudzenia w fazie przekwitania. To chyba ten sam gościu. Tak Marciszcze, to jest odpowiednia nazwa dla tego zielonego, wymagającego ciągłych zabiegów kożucha ( pańszczyzna , bo to nie dla mnie te trawiaste radości ) . Nie mam w sobie nic z angielskiej lady pokazującej gościom widok na południowe trawniki, zresztą to nie o trawniki w takich widokach chodzi tylko o kompozycję albo widoki rozciągające się za tymi trawnikami. Mnie trawnik kojarzy się ze stadionem piłkarskim albo polem golfowym, znaczy na sportowo. Dlatego wszelkie zachwyty nad trawnikami spotykają się z brakiem zrozumienia z mojej strony, no zwyczaje ślepa jestem na Wembley Arena w ogrodzie. Trawnik jest dla mnie tylko Tyrawnikiem i basta! :sick: Sieriko u mnie też głównie słonecznie a miejscami patelniowo, ale zadrzewiam, zadrzewiam co tam tylko mogę bez szkody dla miejsc irysowych. W ogóle mam chyba jakieś ciągoty dendrologiczne bo drzewa podobają mi się jako rośliny. Niestety na aroboretum to Alcatraz za kusy ( z trudem powstrzymałam się od zakupu kolejnego jarząbka - i już żałuję :wink4: :happy3: ) więc się wyżywam bylinowo. Ewandko ten opisywany przez Marciszcze głęboki cień to ja zapaprocę, kolorowe hostki do mniejszego cienia ( i nie intrygować tu Marciszcze :wink4: :rotfl1: ) bo one rzeczywiście mogą nie pokazać się z kolorowej strony. Dbać o koniczynę panońską, ja też ją widziałam na zdjątkach i wygląda bardzo miło. Sprawdźcie dziewczyny jak to z pokładaniem pędów u niej. Jak sztywniacha będzie z niej u Was to ja już ją kocham! :woohoo: Rozrastania ekspanywnego to jakoś wcale się nie boję, w przeciwieństwie do Vitaliska. Może dlatego że ona masowo w połączeniu z trawami mi się widzi ( a niektóre z tych traw karnawałowo paskowane :wink4: :happy3: :rotfl1: ). Dobra, koniec ględzenia- teraz foty!

Z dedykacją dla Ewandki Łoczopląs ( tak, tak, sama to sobie zrobiłam :wink4: :devil1: :happy3: :rotfl1: ). To jest pamiątka z czasu kiedy zauroczyły mnie hosty "graficzne" ( był i taki okres w dziejach Alcatrazu ).

Mam nadzieję że od tych fotek Wam trochę bardziej cieniście i milej.

Bodziszek krwisty vel czerwony odmiany 'Elke'

Pozdrowka upalne
K.:woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): olusia

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 11:57 #184795

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Tabaaza wrote:
Pikutku wypłowieniec wygląda baaaardzo znajomo, w normalnym roku majtasowy przypomina go do złudzenia w fazie przekwitania. To chyba ten sam gościu.

Tak też myślałam, dlatego pytałam o jego imię z nadzieją, że wreszcie będę wiedziała jak go zwać ;)

A dla ochłody trochę wody :woohoo:

pozdrówka również upalne B)

Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2013 11:58 przez piku.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 17:40 #184855

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
To moze ja tylko dopowiem ,/ aby nie prowokowac zbytnio Tabci /ze juz historyczna hosta japońska Undulata , która Tabcia tak pieknie eksponuje,została przywieziona przez Thomasa Hogga na zachod w 1875 roku.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 18:37 #184864

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Nie bój żaby Ewandko, koniec z "przepiąknymi" ekspozycjami host "graficznych". Ten rozdział został już zamknięty a nawet powiedziałabym zatrzaśnięty z hukiem. :wink4: :happy3: :rotfl1: Insze hosty mnie teraz necą, 'Domaine De Courson' została zamówiona. Ideał hosty wygląda obecnie tak - ma być duże albo bardzo duże, mieć piękną strukturę liści, najchętniej widzę w ogrodzie jednokolorowe hosty choć dopuszczam wyjątki ( 'The Queen', 'Hollywood's Light' ), ma trzymać długo kolor czyli nie kameleonić zbytnio i w ogóle wyglądać jak najbardziej naturalnie. Moim najgłupszym hostowym zakupem była odmiana 'Praying Hands', to był jakiś owczy pęd a ja byłam wyjątkowo tumanowatą owieczką. :dry: Ta hosta nijak mi pasuje do ogrodu i jest tylko dowodem mojego nieprzemyślanego łakomstwa. :oops: W ogóle to teraz uważam żeby przy hostach rosło jak najwięcej nie host :wink4: :happy3: ale przy 'Praying Hands' lepiej żeby w ogóle nic nie rosło. :supr: Dochodzę do wniosku że to jest hosta stworzona do ekspozycji.......w żwirze. Wtedy kształt liści pięknie się rysuje i ta hosta nieźle wygląda. Moje zestawienia dotychczasowe tej odmiany to porażka przez duże P. :tongue2: Pokazać wstyd ( a ja się mało wstydzę więc to jest wyjątkowe guano :tongue1: ). Pikutku Twoje wodne zdjęcia to balsam dla duszy. :yummi: Zaraz idę chłodzić Alcatraz, o tym jak to dziś u mnie było niech świadczy fakt że brodził Felicjan w bajorze. Żeby Felicjan i woda stosowana zewnętrznie razem! :supr3: :supr: Zgroza! :happy3:
Pozdrówka
P.S. Ciekawe jak tam w Jędrzejówce z podlewaniem, chyba Marcin dogląda?

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 22:46 #184949

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Strasznie siebie zjechałaś Tabcia .Wszyscy mamy takie hosty, które nie ma gdzie wetknąć.Wsadzasz na rozmnożenie i się zobaczy.Najgorsze,ze ja preferencje hostowejuż 3-4 lata temu miałam Duże ,jednobarwne itd Pojechalam je kupic, takie mi okazano i powstało hostowisko w żwirze z rożanecznikami, które na wiosnę eksponuje. Ale przyszły długie 2 zimy i tez nasciągałam kolorowe/ no wiesz techniki socjotechniczne :huh: /Wybaczyłam sobie .Ta Fraying Hands to w pojemniku chyba ładnie wygladałaby .Domaine..nie mam , chyba średnia półka cenowa, ale jej mamusia lady Barnet bardzo dobrze sie sprawuje w żwirze w cieniu.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Sie 2013 23:26 #184965

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
To samozjechanie to absolutny realizm w ocenie własnych poczynań. Na szczęście nie wyróżniam się w tym owczym tuptaniu wśród innych ogrodujących, od czasu do czasu większości z nas uda się podreptać wraz z redykiem. :wink4: :devil1: :happy3: I ja sobie wybaczam Ewandko różne ekscesy spowodowane oglądactwem ( liliowce, funkie, niektóre różyczki ). 'Praying Hands' jako pojemnikówka jest cool, tylko że ja nie mam pojemników ( poza doniczką z dieramą ) :happy: . Narazie ta hostka rośnie w zabluszczonych okolicach i wygląda głupio. :tongue2: U mnie nadal nie pada a temperatura w chałupie to 27 stopni. Jak się nic nie zmieni to nockę mam z głowy. :supr:
Pozdrówka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.467 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum