TEMAT: Hanutkowo

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 08:51 #156637

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
I u mnie Fagus sylvatica 'Yellow' Pendula się przypala, pomimo, że rośnie na północnej skarpie w cieniu :supr: Teraz jeszcze zółciutka, jak długo :think: Może z wiekiem ...
Push ma chyba takie cykle pączkowania, rok czerwony, w kolejnym ubogo ;) Czekam na Twój zjawiskowy.
Wisienki czarują, dowiedziałm sie wczoraj, ze Zakurę będę miała już w tym sezonie. Niestety tych krzywaczkowych olbrzymów nie dalo się upchnąć do miniautka :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 08:52 przez pamelka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 09:48 #156669

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Geniu - tak, posadziłem je na jesieni i wiosną najgorzej wyglądała ta niebieska, ale jak widać poradziła sobie wyśmienicie :)

Justyno - witaj :hug:
To, że dobrzy ludzie istnieją, to mam tego pełną świadomość i dostajemy tego świadectwa, ale takie fantastyczne 'przypomnienie' to zupełnie inna kategoria :) No i szczególne jest to, że ci 'dobrzy ludzie' to w dużej mierze dzieci! Znasz pewnie lepiej nasze wolontariuszki i wiesz jakie to wspaniałe dziewczyny. Szkoła pewnie wiele ich jeszcze nauczy, ale egzamin dojrzałości, taki 'życiowy', zdały już teraz. Brak mi słów, żeby je opisać. Przypominam sobie siebie z tych lat, co jak wtedy robiłem i ... wstyd mi, że robiłem tak niewiele. I w tym wszystkim najważniejsze jest to, że robią to same! Może czasami rodzice nakierują je na pewne działania, ale inicjatywa, entuzjazm i chęci jakie przejawiają są nie do opisania.
Z resztą co tu dużo gadać. Pozostałe dzieci ze szkoły również pokazały co potrafią :) Było nam bardo miło, że tak garnęły się do Haneczki, choć ich 'garniecie się' nieco opadło w chwili poczęstunku cukierkami :rotfl1: To oczywiście żart :) Gratuluję Ci, że masz do czynienia z takimi podopiecznymi :bravo:
No i miło było 'na nowo' się poznać :) Jak znajdziesz chwilkę to serdecznie zapraszamy :)
P.S. Od dawna mam wrażenie, że miłość do iglaków nie ma w sobie wiele z normalności :rotfl1:

Jolu - to samo mam z żółtą jarzębiną :( Ale co tam - bukowe drewno jest najlepsze do kominka :rotfl1: Co do Puscha to mam takie samo zdanie. Pamiętam jak zaszalał Twój w zeszłym roku, a jaki ubogi w róż był mój egzemplarz. No i teraz role się odwróciły :funnyface: No może nie do końca się odwróciły, bo nie jestem pewien, czy mój będzie miał aż tyle różu :rotfl1:
Wisienkowo największe wrażenie robi na mnie Amonagawa. Zeszłej wiosny trochę się zakwieciła, ale to, co pokazuje teraz jest niesamowite. Pewnie kiedyś już pisałem o pewnej szkółce, która ma żywopłot zrobiony z tej odmiany. Jak to wygląda w okresie kwitnienia możesz sobie wyobrazić :woohoo: Zakura trochę słabo się rozkrzewia i te jej 'lejce' są na razie mało widowiskowe. No ale w sumie Amonagawa w zeszłym roku też wyglądała w miarę niepozornie ;)

Ze smutnych wieści - dąbek 'Compacta' nie ruszył na wiosnę :(

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 09:53 #156672

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Pawle iglaczkowe fotki bardzo ładne,a i bylinowym też nic nie brakuje z piękności, :bravo:
Tiarelle śliczne :) ostanio przyciaga mój wzrok,może dlatego,że ich nie mam :(
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 09:54 przez anabuko1.

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 10:28 #156691

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Może jeszcze ruszy? U Ciebie długo było zimno, a mój ostatni ledwo co ruszył :think: Poczekaj cierpliwie B)
Czy już pisłam, ze dokładnie ogladałam w Krzywaczce dwie spore Abies pinsapo Aurea i na żadnej nie było szyszek :supr: Jesteś szczęściarzem :hug:
Amonagawy nie mogę spotkać w szkółkach :dry: Kupiona ubiegłej wiosny zakwitła ubogo i odeszła :lev:

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 11:09 #156719

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
rispetto wrote:
Geniu - tak, posadziłem je na jesieni i wiosną najgorzej wyglądała ta niebieska, ale jak widać poradziła sobie wyśmienicie :) (

Paweł to mnie pocieszyłeś bo mam takie same i jeszcze bordową , ale kupiłam już kwitnące , u mnie już przekwitły .

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 11:13 #156722

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Wow mój ukochany twój dąbek nie żyje :cry3: straszna szkoda - dla mnie jeden z piękniejszych. Czy to z powodu zimy czy coś go uszkodziło nieodwracalnie?

Co do przypalania żółtych listków - podobna sprawa ma się z Wredei - czym dalej w lato tym brzydziej wygląda. Też jestem ciekawa czy z wiekiem mu to przejdzie.

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 11:40 #156742

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu - tiarelli jeszcze nie zdążyłem oczyścić po zimie, a one już cieszą oczy :)

Jolu - wczoraj łamałem gałązki i suche jak pieprz :( Jeszcze chwilę na pewno postraszy, bo nie mam tam co posadzić :supr3: Kiku-shidare na pewno kupiłem w Krzywaczce, a Amonagawę ... Nie wiem :blink: Najprawdopodobniej pochodzi od Szmita.
No to ciekawostka z tą pinsapo :) Będę meldował o postępach :)

Geniu - rosną w zacisznym miejscu, lekko zacienionym. Najwięcej szkody w tym miejscu poczynił mi kret, który powywracał wiele sadzonek. Było ich więcej, ale nie wszystkie odgrzebałem na czas z ziemi ...

Iwa - nie bardzo to rozumiem - jak zwykły dąb może nie przetrwać stosunkowo łagodnej zimy :jeez: Z wycinką jeszcze zaczekam, bo i tak nie mam tam co wstawić, ale nie mam nadziei. Nie było żadnych oznak chorobowych. Nawet mączniak w zeszłym roku niespecjalnie go dopadał. Może tylko listki miał zdecydowanie mniejsze niż we wcześniejszych latach, ale zrzuciłem to na karb poprzedniej zimy. Nawet żołędzi miał całkiem sporo ... Nie wiem, po prostu nie wiem.
Co do Wredei mogę Cię pocieszyć - im dłużej rośnie, tym przypalonych liści mniej :)

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 11:43 #156744

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Co do Wredei mogę Cię pocieszyć - im dłużej rośnie, tym przypalonych liści mniej :)
Proporcjonalnie mniej :funnyface:
To czym Ty tę Kiku wiozłeś :eek3: przecież to olbrzymy są :think:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 11:44 przez pamelka.

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 11:52 #156751

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Widziałem kilkumetrowe okazy, które w ogóle się nie przypalały rosnąć w pełnym słońcu :)
Nie wiem jakie Kiku są teraz w ofercie, ale moja ma tak około 160-170 cm :) Trzymetrowe drzewa też już wiozłem :rotfl1:

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 12:04 #156754

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Widziałem kilkumetrowe okazy, które w ogóle się nie przypalały ...
I tego się trzymajmy :woohoo:
Zerknij w Krzywaczce, coś mi się w oczy nie rzucił podczas wyjazdu :think: A moze dopiero rozwijał pąki?
rispetto wrote:
Trzymetrowe drzewa też już wiozłem :rotfl1:
Ja nieco niższe, ale Hiluxem, nie Ravką :rotfl1: :happy3:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 21:37 przez pamelka.

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 12:45 #156770

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Pawle, ja jeszcze wrócę do urodzin Haneczki i wspaniałych wolontariuszek, które umiliły jej ten dzień :)
Otóż ja zgadzam się z Tobą w 100%, że 'z naszą młodzieżą nie jest tak źle' B) Sama na co dzień w mojej Fundacji mam do czynienia ze wspaniałymi młodymi ludźmi - studentami, uczniami - którzy pomagają nam w opiece nad chorymi dziećmi i w wielu akcjach im poświęconych. Chociaż z drugiej strony jako jedyna Fundacja tego typu na Dolnym Śląsku mamy 100 wolontariuszy...A mieszkańców 600 tys. plus 100 tys. studentów. Ale wg moich obserwacji jest coraz lepiej...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 13:30 #156782

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
rispetto wrote:
Geniu - rosną w zacisznym miejscu, lekko zacienionym. Najwięcej szkody w tym miejscu poczynił mi kret, który powywracał wiele sadzonek. Było ich więcej, ale nie wszystkie odgrzebałem na czas z ziemi ...
U mnie nie ma zbyt dużo cienia , moja działka raczej słoneczna , ale w tym miejscu jest troszkę cienia i zacisze .
W tym roku jakoś krety dały mi spokój , troszkę nornice lub inne gryzonie poszalały , zjadły mi hostę , 2 ostróżki i chyba ze 2 brunery .
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 13:31 przez e-genia.

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 13:42 #156788

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - tak sobie myślę, że do takich celów najlepszy byłby ... karawan :rotfl1: Ile wysokich drzew by tam weszło! :rotfl1: Myślałem też o Lincolnie, ale on nie jest kombi i ciężko ładować do środka :rotfl1:

Dalu - jest jeszcze lepiej, bo te dwie wspaniałe dziewczynki spotykają się z Hanią od września i co tydzień ją odwiedzają bez względu na ferie, deszcze, śniegi i inne niedogodności. A w tym czasie mogłyby np. siedzieć na 'fejsbuczku' jak część rówieśników ;) Czapki z głów :)

Geniu - nornice na szczęście się wyniosły, jak obsadziłem działkę czosnkiem :) Przyjemne z pożytecznym :)

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 21:36 #156897

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A myślałam, że złożyłam Haneczce życzenia, no najwyraźniej tylko myślałam... ;) To teraz już na pewno... Całusy urodzinowe!
A z mniej przyjemnych rzeczy... U mnie też w tym roku zadziwiające odejścia roślin... Klon Shirassawy i dereń kousa Wolf Eye... Przezimowały poprzednią złą zimę, a tej, dobrej nie... Nic nie rozumiem...
I podejrzewam, że teraz część bylinkowa będzie się zmniejszać jeszcze bardziej na korzyść części iglaczkowej! ;)

Hanutkowo 2013 14 Maj 2013 21:40 #156902

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Jolu - tak sobie myślę, że do takich celów najlepszy byłby ... karawan :rotfl1:
A ten to mi sie ostatnio jednoznacznie kojarzy :blink: wolę już przyczepkę chyba.
Z tym czosnkiem masz całkowitą rację :teach: i ja zamieram dosadzić na wzniesioną do kulek.
Wlazły cholery zimą :club2: szkód nie widać :search: póki co.
Opodal podniesiona lekko z różami, gdzie czosnki do towarzystwa ... żadna nie zajrzała :woohoo:

Hanutkowo 2013 15 Maj 2013 09:20 #157079

• Klarysa
  • Klarysa's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 38
Bardzo dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam :)
Jeśli będziesz czuł, że spada ci poziom wiary w człowieka -zapraszamy.
Tym razem może na prawdziwe lekcje...
Dzieciaki są świetne (każde ma w sobie coś, trzeba im tylko pomóc lub pozwolić rozwinąć skrzydła, a to już rola dorosłych), a te Hanusine wolontariuszki niesamowite :thanks:

Iglaki, byliny, róże-każda miłość jest piękna.
Pozdrawiam :bye:
Zapraszam
Małe-wielkie szczęście
Justyna

Hanutkowo 2013 15 Maj 2013 19:59 #157216

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto - dziękuję w imieniu Haneczki :)
Kontynuując Twój wpis o nieoczekiwanych stratach to padł mi świerk ajański Mariańskie Łaznie i coś czuję, że podobny los spotka żółtego perukowca, ale w tym przypadku to ja mogłem dołożyć cegiełkę, bo przesadzałem go jesienią. A perukowce ponoć bardzo nie lubią przesadzania :( Z dereniami kousa dałem już sobie spokój ;)

Jolu - nie wiem, czy to ma znaczenie, ale nasz czosnek pochodzi z głębokiej Rosji :lol: Może jakiś zakrapiany alkoholem? :rotfl1: W każdym razie jest skuteczny, bo tej zimy nornic ZERO.

Justyno - mam nadzieję, że uda nam się wpaść do szkoły na lekcję, ale to już tak bliżej końca roku szkolnego i do tej samej klasy, żeby nadmiernie nie dezorganizować zajęć :lol: Mam nadzieję, że wszyscy skorzystają na takiej lekcji :)

Wawrzynek już rozwija pierwsze pączki ::)

Gdyby ktoś jeszcze myślał, że iglaki są tylko zielone ;)

Szaleństwo :crazy:

Zaczyna kwitnąć wiśnia Kanzan

Hanutkowo 2013 15 Maj 2013 20:53 #157227

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Twoja Amanogawa rzeczywiście szaleje :woohoo: . U mnie z powodu nadmiernie wysokich temperatur :evil: jednocześnie rozwijały się liście zasłaniając kwiaty :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.534 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum