TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 11:48 #181698

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Widzę, że i u Ciebie hortensje bukietowe mają żółknące lub brązowiejące listki :unsure: , moja Vanille Fraise 'Renhy' już prawie goła :jeez: . Pryskałaś czymś może? Ja dwa razy przeciwgrzybowymi prysnęłam ale żadnej poprawy nie widzę :(
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 11:57 #181704

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta nie pryskałam hortensji niczym :) mam wrażenie, że bardziej to wina suszy, niz grzybów, bo liści nie gubią.
Może zdołam dzisiaj podlać :think: choć wyjazd nad jeziorko popołudniowy sie szykuje :dance: wyspiarze zjechali :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2013 12:01 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 12:01 #181705

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No popatrz :think: , a ja myślałam, że wręcz przeciwnie :think: , bo u mnie najbardziej biedne są te, które dwa razy w tym roku były podtopione :unsure:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 12:07 #181709

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
A jeśli podtopione, to już inna sparwa :think: Te mogły zapaść na grzybową chorobę :whistle:
U mnie mają nazbyt sucho :(

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 13:58 #181735

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Jolu, góry zawsze mnie fascynują :hearts:
Gdy ja nawiedziłam Krzywaczkę, również padało, ale w solidnej kurtce wodoszczelnej :wink2: dałam radę coś tam wypatrzeć.

Jak sądzisz, mój klon ma jakieś szanse jeszcze?

Po moich ketmiach zostały tylko fotki :sad2:

Też czekam na deszcz, ponoć przez cały czas mojej nieobecności (od 3 lipca) nie spadła ani jedna kropla deszczu...Susza, susza...

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 22:52 #181867

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, hosty podkarmione, czy nie, u Ciebie po prostu mają się świetnie ;) i od przybytku niech Cię głowa nie boli, nadwyżki wystawiaj, będzie dodatkowa pula na kulki :D no i jakieś kwitnące :D PS udanej wyprawy do Daglezji ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 22:56 #181872

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Siekwa klona w gratisie doprawdy zacna, różni się czymś od "eska" czy jednak podobna bardzo?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 26 Lip 2013 07:18 #181911

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Stanowczo za rzadko jak dla mnie pokazujesz klematisy :wink4: , są cudne. :thanks:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 26 Lip 2013 07:26 #181912

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
ja znów będę monotonny, ale clematisy masz faktycznie wyjątkowe, kwiatów setki i wszystko idealnie wpasowane w charakter Twojego ogrodu Jolu :)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 26 Lip 2013 12:08 #181989

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Anetko fascynują te otwarte przestrzenie prawda :woohoo: choć powiem szczerze latem preferuję błękitne morze, gorący piasek i kubeczek z parasolką na południowych plażach :)
Jeśli mam być szczera klonowi nie dawałabym większych szans :hug: One nie mają wielkiej skłonności do regeneracji. Trzeba obciąc uschnięte gałązki i poczekać, może ...
Miesiąc czasu to dla ogrodu bardzo długo przy takich bezdeszczowych dniach.
U mnie po tygodniu z ogonkiem ziemia zaczęła pękać :supr: nie da się wbić łopaty zupełnie, a o pieleniu spokojnie można zapomnieć :jeez:
W takich ekstremalnych warunkach chwasty radzą sobie jakoś jednak :supr:
Sylwek będę musiałą wziać sie za podził hostek, nie można przecież dopuścić aby całkowicie zawładnęły częścią ogrodu, żurawek już prawie nie widać, choć zostało ich niewiele :oops:
Mam za to ukorzenionych ze 40 różnych krótkopędów, to trzeba je w końcu posadzić :think:
Clematisy polecam każdemu, ile pięknych roślin mijam codziennie w przydomowych ogrodach :woohoo:
Oczywiście najbardziej przyciągają oczy te obsypane różnokolorowym kwieciem :hearts:
Do Daglezji ... trzeba się w końcu wybrać :happy-old: /Marta :screem: :silly: /.
Piotrze siewka bardzo podobna, tylka mniejsza :silly: :lol: Większe za to będzie drzewo zapewne :happy-old:
Gosiu witaj w moim wątku :hug: bardzo się cieszę, że zajrzałaś ;)
Clemki za rzadko mówisz :think: staram się aby wątek nie był nazbyt monotonny, a tyle jeszcze roślinek czeka na prezentację.
Masz rację clematisy są cudne, najbardziej zaś te, które kwitną najdłużej i najobficiej :happy4:
/... dlatego też zakupiłam 4 kolejne :silly:/.

Do takich odmian należy z pewnością 'Pillu' :teach:

... oraz dający tło różance 'Summer Snow'/ śnieżny potwór, porzynajmniej u mnie :silly:, doskonały do okrywania duużych powierzchni / tu w towarzystwie z 'Błękitnym Aniołem'

Ze zdziwieniem zaobserwowałam, że winobluszcz pięciolistowy 'Star showers'/Parthenocissus quinquefolia/ poczuł już nadchodzącą jesień :supr:

Kilka jeżówek jeszcze, wszak to jest ich najpiękniejszy czas :happy-old:
'White Swan'

'Green Envy' /pierwszy sezon/

'Summer Salsa'

'Piccolino' najmniejsza :happy4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 26 Lip 2013 13:06 #182011

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Fajny ten jeżówkowy maluszek :) , czy zimowała już u Ciebie?
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 26 Lip 2013 14:56 #182022

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
w tym roku nic nie dzieliłem z żurawek, więc w przyszłym sezonie znów wrócę do zabawy z krótkopędami :)
Twój winobluszcz pięciolistowy 'Star showers' rośnie w pełnym słońcu ? zastanawiam się, czy kłopoty z moim, nie rosnącym ciągle egzemplarzem nie tkwią właśnie w zbyt zacienionym miejscu gdzie jest posadzony . . . .
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 26 Lip 2013 16:33 #182047

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Jolu, dziękuję Ci za szczedrość :kiss3: Zrobię tak, jak piszesz, zobaczymy, czy to pomoże :think:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 26 Lip 2013 20:46 #182091

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
O jak ładnie kolorowo na ostatnich zdjęciach! :)
Co Marta, co Marta, przecież już wszystko ustalone! Za tydzień! Faktycznie chyba nie zadzwoniłam... To przez ten upał! :lol:
Niech ziemia nie pęka! ;) Da radę wyżywić te wszystkie Twoje nabytki!
Hortensje już tak zaawansowane w kwitnieniu? Moje dopiero zaczynają... I jakiś lekki bałagan mi się wkradł... Czy to możliwe, żeby La Vesterival nie miała w ogóle tych dużych kwiatów? Twoja zawsze miała? Co z moją? Może to nie ona... :unsure:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 27 Lip 2013 09:53 #182188

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
artam wrote:
A ja pójdę dalej i zapytam, po co te piękne dalie? ;) :lol: Miejsce zajmują innym... ;) Podobnie jak języczki, słoneczniczki i inne takie... Jola, radykalne wykopki! Żebym nie słyszała w Krzywaczce, że miejsca nie masz...

Hi hi, dalie piękne i późną jesienią będziesz się cieszyła masą kwiatów, kiedy u Marty nic już nie będzie kwitło. Prawie nic. I w temacie języczek jestem Marcie przeciwna, wreszcie masz jakąś jednolitą, dużą plamę kolorystyczną.
Komponuj rabaty a nie utykaj...jak się Marcie narażę to jeszcze ze szkółkingu się zbiesi :happy4:
Miłych chwil z wyspiarzami i niech Ci trochę popada na tę spękaną ziemię :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 27 Lip 2013 10:11 #182192

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pamelko, :hug:
taka obfitość kolorów jest po prostu oszałamiająca. W każdym razie bardzo fajnie się te różne kolory komponują u Ciebie. Niby misz-masz, ale jest w tym logika i talent. :bravo:

Mam tylko podstawową jeżówkę, ale zawsze jak się naoglądam u Ciebie to planuję "więcej". W tym roku spotkałam jakieś mizeroty białe nn i nie kupiłam. Żal czasem patrzeć na tę roślinność w marketach budowlanych. Czy oni nie domyślają się, że obecnie już nie wystarczy na doniczce napisać Echinacea i życzyć sobie 18 zł za zdechlaka? Już klient wybredniejszy, zbieracz, chce kupić dobry towar, nazwany i w tej cenie w doskonałej kondycji. No to sobie ponarzekałam.
;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 27 Lip 2013 11:13 #182198

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Pięknie wszystko u ciebie kwitnie, mnóstwo kwiecia, barw i kształtów :) Hosty olbrzymie :eek3: moje też mi się rozrosły ale nie aż tak :) i również wymagają przesadzania. Guzikowiec ciekawy a jeżówki masz cudowne :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 27 Lip 2013 14:12 #182209

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu cudne powojniki :woohoo: Mogłabym podziwiać je godzinami. Ja do swojego mam chyba pecha... Najpierw został połamany na drobniutkie kawałki, a teraz posmakował królikowi :mad2:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.437 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum