TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Lip 2013 23:42 #181079

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Marto, Jola musi mieć sporo jeszcze miejsca do obsadzenia. Jeżówki nie są małymi bylinami i wyrastają na spore krzaczyska.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Lip 2013 13:13 #181174

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aniu nooo już jakby nie mieszczę :rotfl1: Będą wykopki zdecydowanie.
Róże w takiej masie stwarzają sposobność, aby dokładnie zaobserwować ich urodę, zachowanie, zdrowotność, wigor, kolor i kształt kwiatów. Co kilkanaście /-dziesiąt/ krzaków to przecież nie jeden :P
A u mnie liliowce rosną tu i ówdzie. Nie mam lilowcowej rabaty.
Moim zdaniem kiedy kwitną są tak piekne, że poradzą sobie w pojedynkę, kiedy zaś przekwitną lepiej aby nie były w grupie :silly:
Małgosiu święta prawda :thanks:
Daluś korzystać trzeba, bo pogoda bardzo zmienna jest ostatnio. Kilka miesięcy zimy, nieco upałów, a teraz u nas znowu jak w jesieni :supr: Noce zrobiły się już bardzo zimne :(
Trzeba sie z domu ruszyć, bo znowu długie miesiące nas czekają jesienno-zimowe :lev:
Róże zachwyciły jak zwykle, kondycja krzaków na polu jest bardzo dobra w tym roku.
Ale przecież i liliowcowe łany podziwialiśmy i hostowe, kulkowe, żurawkowe, trawowe :happy4: :happy4: uczta dla ducha, mówię Ci :woohoo:
Iwonka nowsze odmiany jeżówek mają spory problem z rozrastaniem, zupełnie inaczej niż te zwykłe, które się krzewią i sieją do woli. Większość kęp u mnie już w pełni kwitnienia, choc są i rekordzistki z jednym kwiatem :lol:
Marta Green Jawel jest zachwycająca, widziałaś przecież jak się rozrosła. Może to i prawda, ze trzeba ją odmłodzić :think: Teraz zakwitłą również Green Envy, ale oczywiście w ferworze prac wszelakich nie zrobiłam wczoraj fotek :supr:
Dobrze, że wspomniałaś o siekierze, załaduję do bagażniczka :happy-old:
Czy mogłabym wziąć małą łopatkę na rudbekię 'Cherokee Sunset' :wink4:
A kiedy to wybieramy się w końcu na liliowcowe zagonki, wiemy?
Danuś Jola miejsca ma już niewiele :funnyface: ale taką jezówkę zawsze się gdzieś upchnie przecież. Zupełnie inna sprawa ze sporymi kępami, ale te przecież można dzielić :happy4:

Swego czasu obraziąłms ie nieco na hostki, bo porosły szalone i zarosły zupełnie skarpę :supr: Ale co tam dokupiłam dwie kolejne, w tym 'Praying hands' - jaka to jest cudna hostka :hearts:

Trzeba nieco ograniczyć bylinki i się zmieści ...
Takie języczki dajmy na to :happy:

Rudbekia wschodnia 'Green Wizard' (Rudbeckia occidentalis) domaga się sporej korekty, będę zdecydowanie ograniczała :happy-old:

... próbuje zdominować guzikowca

Gailardie trzeba podwiązać i będą kolejne miejscówki :think:
Muszę skoczyć po bambusy, bo wczoraj wszystkie zakupione ostatnio wykorzystałam dla róż :supr:

No i hostki, co by tu Panie z nimi :rotfl1: :happy3: Najpierw chyba jednak wytnę kwiatostany :silly:
Nie karmić hostek :happy-old: nie karmić nigdy więcej :rotfl1:

Pisałam już wcześniej, że 'pożerają' kulki :happy3: :rotfl1:

Nie wspomniałam chyba, że kwitną dalie :)

Canny zaś nie mogą się wciąż zebrać

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Lip 2013 13:51 #181179

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:ohmy: ale języczki,u mnie to oseski z porównaniu z Twoimi,,,ale i te mnie cieszą...za kilka lat ,to i u mnie będzie gęsto ,bujnie i wielgachnie :happy2: Poczekam sobie ;)
Dalie ładniutkie :)
uzikowiec już u mnie zaczyna przekwitać,,szloda,bo bardzo lubie jego białe kuleczki :)
A hostki masz też ładne :hearts: ja też zawsze usuwam przekwitłe kwiatostany,,,bo te badyle nasienne już tak ładnie nie wygladają :dr :blink:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Lip 2013 14:29 #181186

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
'Nie karmić hostek' - ja nie karmię, co roku przetrzebiam i o tej porze roku rabata hostowa przy wejściu wygląda identycznie :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Lip 2013 17:59 #181211

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Hosty nie pożerają kulek, tylko już je pożarły :rotfl1:
Nie wiedziałam, że masz takie piękne dalie :woohoo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Lip 2013 21:52 #181276

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A ja pójdę dalej i zapytam, po co te piękne dalie? ;) :lol: Miejsce zajmują innym... ;) Podobnie jak języczki, słoneczniczki i inne takie... Jola, radykalne wykopki! Żebym nie słyszała w Krzywaczce, że miejsca nie masz...
A do podziału tej rudbekii się przymierzałam, nie jest to prosta sprawa, siekierka na pewno nie jest odpowiednim narzędziem ;) , raczej nożyce chirurgiczne! ;) Masz?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Lip 2013 21:56 #181280

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
U mnie hostki bez karmienia wielkie, więc naturalną drogą poszły sobie za płot :rotfl1: :rotfl1:
Pięknie u Ciebie, codziennie zaglądam to się w końcu wpiszę, bo ostatnio zupełnie nie mam na to czasu :jeez:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Lip 2013 22:01 #181286

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
wszyscy zachwycają się kwiatami a ja twoimi rabatkami iglakowymi.
Muszę dokupić sobie 'Hnizdo' /sosna hakowata/
Zazdroszczę spotkania. Chyba jednak w tym roku nie uda mi się przyjechac

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Lip 2013 22:05 #181289

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu ja by, chyba wolala, żeby było normalnie, nie wielgachnie :rotfl1: Niektore roślinki i owszem, ale dlaczego większość tak wyrosła :whistle:
Pawełku, że wspomnę ubiegłoroczne zdjęcie ...

... a niby kupowałam hosty co najwyżej w rozmiarze medium :think:

Markito mam kilkanaście dalii.
Zimą straciłam wszystkie wcześniejsze bo zapomniałam wykopane z garażu przenieść do domu :supr: Trochę dokupiłam.
Marto z jakim zdziwieniem zauwazyłam, że nie wspomniałaś o cannach :rotfl1: Zapewne dlatego, ze jeszcze nie kwitły i zapomniałś, że zajmują sporą część rabaty :funnyface:
Kilka ze wspomnianych bylin wypadnie zdecdowanie, ale będą to miejscowki na ... róże :woohoo: Jak wiesz kulki rosną w innych lokalizacjach :happy4:
Nooo może w miejsce języczek zmieściłoby się z ... pięć :happy3:
Dalie zajmują miejscówkę pod paulownią i tulipanowcem, więc sama rozumiesz, że ... będzie narzekanie na bak miejsca jednak :rotfl1:
Rudbekię już dzieliłam łopatką :) nożyce chirurgiczne ... dlaczego?
Igorku miło, że zaglądasz :hug: Ja do Ciebie również i wciąż czekam na rozszyfrowanie kulkowych zakupów :funnyface:
Margoś iglaste rabaty mają swoj niebywały urok i spokój :lev: Urozmaicone dodatkowo liściastymi, trawami i wrzosami stanowią doskonały pomysł na zagospodarowanie ogrodu B)
Jednak życie jest bardzij skomplikowane i natura obdarzyła nas taką masą pięknych roślin, że chciałoby się mieć również te kolorowe, pachnące, wabiące stada motyli i pszczół.
Wybór nie jest prosty, dlatego u mnie strefy są podzielone, spokoje i krzykliwe, pachnące żywicą i słodkimi aromatami różanymi, czy liliowymi ;)
Szkoda, ze nie dojedziesz :cry3:
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2013 22:10 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Lip 2013 13:30 #181454

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Senny dzień dzisiaj u nas, bardzo senny i pochmurny :lev:
Deszcz wisi gdzieś w powietrzu, ale nie może się zdecydować.
Mam nadzieję na chwilowe choć opady, bo inaczej znowu czeka mnie podlewanie.
Wczorajszy wiatr wysuszył do wieczora rano podlane donice nawet :supr:

Jest jeden plus całego tego pogodowego marazmu - wywiało komary :dance: Nareszcie da się wyjść do ogrodu i wrócić bez ukąszeń :tongue2:

Dzisiaj takie tam z archiwum ...

Tradycyjne już chyba zdjęcie Acer shirasawanum /klon Shirasawy/, jak widać nieco podrósł.

Fagus sylvatica 'Rohan Obelisk' /buk pospolity/

Metasequoia glyptostroboides 'Little Creamy' /Metasekwoja chińska/ się rozrasta, czy aby nie trzeba będzie przesadzać :think:

Pinus densiflora 'Burke's Red Variegated'/sosna gestokwiatowa/ - trzeba było już w tym roku kombinować ze skracaniem przyrostów :think:

Imperata cylindrica 'Red Baron' doskonale sobie radzi, zaś berberysy jeszcze łyse po ataku obnażaczy kwaśnicówki :supr:

... oraz dawno nie prezentowane clematisy :)
'Królowa Jadwiga'

'Summer Snow' i 'Gipsy Queen'

'Purpurea Plena Elegants' i 'Gizela'

'Josephine'

'Rooguchi'
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2013 13:32 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Lip 2013 14:15 #181460

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Bujnośc Twojego ogrodu mnie oszołomiła :supr3: :thanks: Wszystko takie zdrowiuśkie, cudo! Ja wczoraj wróciłam i... oj, czeka mnie ogrom pracy w ogrodzie. Mój klon Shirasawy chyba odchodzi... Liście już wcześniej opadły, teraz widzę gałązki czernieją :cry3:

Kiedy byłaś w Krzywaczce? Też udało mi się tam być, nabyłam nawet pięć maluszków (ale chyba jeden, po przeszło dobie spędzonej w aucie, został poparzony :jeez: )

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Lip 2013 14:57 #181468

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jolu, zajrzyj na pw. ;)
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Lip 2013 20:21 #181499

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jeżówki są cuuudne u mnie to poszaleli z cenami...byłam dziś w centrach ogrodniczych i za odmianowe chcieli....20 zł :supr: no i te powojniki i kloniki :hearts:
hehe a widziałaś nową różę u Harknessa (katalog też możesz zamówić) :whistle:
www.roses.co.uk/bush-roses/512-pride-and-prejudice.html

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Lip 2013 21:48 #181544

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jolu, bo ta rudbekia jest inna... ;) Tam łodyżki z jednego miejsca wyrastają... Nóż!
Komary wywiało? Jutro wrócą! :lol:
Skoro już o przesadzaniu i wyrzucaniu mowa, to ja się pytam, co tam jeszcze robi pięciornik? Czeka, aż przyjadę? ;)
A tej lawendy to nie za dużo? ;) :lol:
Powojników też dużo, ale zostawiamy! ;) One wciąż kwitną? Niesamowite! :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Lip 2013 22:32 #181566

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Powojniki jak najbardziej muszą zostać .Są niesamowite, ale też podłoże marglowe im służy Jak będziesz odchudzała rośliny nadwodne ,to pamietaj o mnie :bye:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 10:09 #181671

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Anetko wróciłaś nereszcie :hug: Wakacje na górskich szlakach cudne zapewne były :)
Klon pewnie jakąś grzybową chorobę złapał :think: pamiętam, że miałaś z nim problemy jeszcze przed wyjazdem :oops:
W Krzywaczce byłam w sezonie monsunowym wielce :silly: nic nie kupiłam, bo strugi deszczu zdecydowanie utrudniły mi zakupy :blink:
A w moim ogrodzie, jeśli wkrótce nie popada .... będzie niewesoło :jeez: Wczoraj kolejny dzień trzeba było uruchomić nawadnianie.
Danuś dziekuje jeszcze raz :hug:
Shiralciu u nas jezówki po 10 zł, większe niewiele drożej kupowałam. Tak więc można sobie pozwolić na taki wydatek raz w roku ;)
Róże ogladałam :hearts: katalogi zamówione :idea1: miejscówek w ogrodzie ... niedostatek jednak :jeez:
Marta skąd wiedziałaś, że komary powrócą z wietrznej migracji :rotfl1:
Wczoraj żarły, jak oszalałe :jeez:
Pięciorniki zostaną :funnyface: póki co :silly: jednak szykuje im się spore cięcie korekcyjne. Jak ja lubię sekator :woohoo:
Odnośnie lawendy :teach: nie za dużo, za duża zaś :rotfl1:
Clemki wciąż ukwiecone, cudne :happy4:
Witaj Ewcia :bye: Masz rację, powojniki wszelkie być muszą w moim ogrodzie. Nadwodnych roślinek nie mam :unsure: niestety, bo nie mam żadnego zbiornika wodnego w ogródku ... jeszcze :devil1:

Miały być fotki, ale padły baterie :blink: więc tylko kilka, które udało się zrobić.
Hortensja 'Bobo'

hortusie cd.
Pinky Winky

La Vesterival-Great Star

'Vanilla Fraise'

Zaczynają kwitnąć ketmie :woohoo: pąków cała mas, dobry to będzie sezon dla tych krzewów.

Kupiłam kiedyś jedną kulkę z siewką klona Esk Sunset i ... klon sobie rośnie :wink4:

Może pora przesadzić go od kulki :silly:
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2013 11:27 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 11:16 #181688

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
Piękne klemki :hearts:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 25 Lip 2013 11:29 #181693

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Grześ zakwitły także wilce od Ciebie :) ale nie zdążyłam z aparatem dojść, bo baterie padły :lol:
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2013 11:30 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.401 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum