TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 19 Lip 2013 00:12 #180116

• FRAGOLA
  • FRAGOLA's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 39
Pospacerowałam po Twych włościach,zrobiłam sobie herbatkę,usiadłam w zakątku z pięknymi mebelkami i rozoszuję się cudnymi widokami :)
Joluś ale raj sobie stworzyłaś...ogród dorośleje,dojrzewa i jest bajeczny :bravo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 19 Lip 2013 11:32 #180182

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka Józefinka doskonale radzi sobie w gruncie, choć akurat ta na zdjęciu kwitnie dopiero pierwszy raz :lev: Nieokrywana na zimę długo leżakowała w śnieżnej zaspie, wiosną odbiła od ziemi i ... wyrosła, jak widać pięknie :lol:
Moniś dziękuję :hug: u mnie dopiero ogrodowe początki.
Mam nadzieję, że z roku na rok widoki będą coraz bardziej ogrodowe ;) Póki co większość roślin zdążyła się zadomowić i rozrstać :silly: Trzeba już niestety rugować część :happy:
Aguś postatnio podróżując po Polsce podziwiałm właśnie takie cudne, wielkie clematisy w przydomowych ogródkach. Powiem szczerze, że rozmiary niektórych rzucają na kolana :woohoo: a że termin dobry to i kwitnienie obfite.
Oczywiście na krzesełko zapraszam ;) nawet podrzucę poduszeczkę :)
Jeżówkami i ja się nieustannie zachwycam, zupełnie nie ma znaczenia czy to zwykła pupurea, czy odmianowa. W jednej zachwyca obfitość, w drugiej kolor, forma kwiatka :woohoo:
Łukaszu pragnę poinformować, że to część ogrodowych rabat, mam trochę więcej grządek do obrobienia :happy3: :happy3: i wciaż się nie mogę wyobić :oops:
Podlewać nie musiałam, ale dzisiaj już chyba trzeba będzie :think: Znów kilka dni suchych, choć nie tak upalnych, jak wcześniej.
Bożenko niektóre różyczki zaczynają nieśmiało powtarzać :woohoo: inne stroją pąki dopiero :happy4: Już nie mogę się doczekać kolejnych kwitnień.
Marta :happy-old: nie pamiętasz :blink: tawuły przesadzone na ... ognisko przecież :rotfl1: hostki zaś poradziły sobie i jałowiec także ;)artam wrote:
Tak to jest wysłać Ciebie beze mnie do Krakowa... :jeez: Zamiast szkółkingu shopping i clubbing! :rotfl1:
... no bo życie nie moze byc zbyt monotonne :funnyface: trzeba trochę urozmaicenia :happy3:
I bardzo proszę nie wprowadzać w błąd forumowego koleżeństwa ;) Krzywaczkę wszak odwiedziłam :woohoo:
Pawełku nie słuchaj Marty :happy-old: byłam na szkółkingu przecież, cóż mogę począć, że pogoda wielce niesprzyjająca była :ohmy: Wyobrażasz sobie, że moje auto jedynym w szkółce było :jeez: Deszcz lał wiadrami, a ja nawet wybrałam się na kolekcje :lol:
Zakupów żadnych nie zrobiłam, bo i w środku lata oferta przebrana. Odbiję sobie jesienią :wink4:
Aniu dziękuję :hug: zawsze można wstąpić na kawkę do różanego zakątka :P
Fragolciu a gdzie to znowu się podziewałaś, kiedy Cię nie było :hug:
Bardzo się cieszę, że zajrzałaś :woohoo:
Byłam i ja u Ciebie, choć bez wpisu :oops: ale pięknie się zrobiło i obficie :woohoo:

Nie wiem, czy doczytaliście się :think: ale w niedzielę szykuje nam się święto róż w Końskowoli.
To będzie uczta dla oczu :woohoo:
Oczywiście przy tej niezwykłej okazji odbędzie się kolejne forumowe spotkanko miłośników ogrodów :dance:
Tak się cieszę. To zawsze są niezapomniane wrażenia :lol:

Mam jednocześnie wielką nadzieję, że stan zdrowia nie pomiesza mi szyków :oops:

Czy ktoś z wybierających się na spotkanie jest zainteresowany hostowymi sadzonkami?
Mam kilka donic, które mogłabym przywieźć :idea1:
A jakie to hostki może Marta podpowie ;)

A w ogrodzie lato w pełni, gwarno i kolorowo, pracy jak zwykle ogrom, choć ostatnio M zrobił mi wielką niespodziankę i zorganizował Pana, który wykosił okalające działkę nieużytki na szerokości około 1,5 metra :lol:
Teraz mam nadzieję, że przynajmniej chwasty przestaną przerastać ogrodzenie :blink: bo, że siać się będą dalej jestem pewna :jeez:

Pinus schwerinii 'Wiethorst' /sosna Schwerina/

Pinus uncinata 'Hnizdo' /sosna hakowata/

Pinus mugo 'Maria' /sosna kosodrzewina/

Pinus mugo 'Sunshine' /sosna kosodrzewina/ wyglda mi niewyraźnie, bo przecież słońce nie przepala jedynie wybranych pędów :lev:

Widoczki zamurkowe, iglaste bardziej :happy4: i nieco już zagęszczone. W przyszłości zakątek zaciszy nieco bliższa częśc ogrodu mam nadzieję.

Kiedyś wspominałam o trawach, które mają nieco przysłonić tunel, oto one.

A ten niski płotek doskonale spełnia swoją funkcję, mój pies wie, że nie wolno go przekraczać :teach:

W tym roku pięknie zaczęła się wybrawiać sosna zwyczajna Picea abies 'Barry Bergman'/

Chamaecyparis nootkatensis 'Gloria Polonica' /cyprysik nutkajski/ w towarzystwie budlei.

To była dla budlei dobra zima, najstarsze krzaki wyrosły w sporych rozmiarach XXL.
A młode, nieokrywane zupełnie tak.

Na koniec nieco kolorków i zmykam tymczasem :bye:
Samych miłych chwil weekendowych życząc wszystkim :hearts:
Przywiozę Wam bukiet różanych fotek z wyjazdu :flower1:

Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2013 21:23 przez . Powód: usunięto podwójną fotkę na prośbę autora wątku
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 19 Lip 2013 18:28 #180226

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Pinus schwerinii 'Wiethorst' /sosna Schwerina/- ta to jest dopiero szycha :blink:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 19 Lip 2013 20:57 #180255

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ostatnie zdjęcie poraża nie tylko pięknem lilii, ale i ogromem trawnika! ;)
Szyszki u Wiethorsta to rzeczywiście cuda natury! Tym bardziej, że on się nie ociąga i wytwarza niemal od razu. Na moim mniejszym trochę egzemplarzu naliczyłam chyba siedem...
A czy Tobie wymarzła jakaś trawa? Czy tylko mi wymarzają? :silly: Zrobiłam trzecie podejście do Variegatusa, bo mieć go muszę!
Żadnego mieszania szyków przez zdrowie, proszę się intensywnie leczyć! :hug:
Racja, tawuła od razu wylądowała na właściwym ;) miejscu, to jałowcowi życzę jak najgorzej! :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Lip 2013 18:30 #180444

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu skoro u Ciebie są dopiero początki ogrodu to ja chyba cofam się do tyłu :rotfl1:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Lip 2013 20:38 #180469

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
a Pamelka tylko jeździ i jeździ :D a kto ogrodem będzie się zajmował hmm? Ładnie tam u Ciebie ;) chyba masz domek na lekkim wzniesieniu? :search:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Lip 2013 20:44 #180472

• Przemek
  • Przemek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
Ale mi zapachniało liliami, że nie sposób nie westchnąć z zachwytu i przejść jak zwykle po cichutku :)
Sosnę mam i też się nią zachwycam, zwłaszcza faktem, że w tak młodym wieku ma siły na takie szyszki.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Lip 2013 22:36 #180516

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Szyszki dorodne i piękne, ale mnie najbardziej zachwyciła sosenka Maria.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Lip 2013 01:07 #180551

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
pamelka wrote:
Na koniec nieco kolorków i zmykam tymczasem :bye:
Samych miłych chwil weekendowych życząc wszystkim :hearts:
Przywiozę Wam bukiet różanych fotek z wyjazdu :flower1:

Będzie zatem trochę czasu, żeby spokojnie oglądnąć się wstecz wątku.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Lip 2013 08:42 #180558

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu,dziękuje za zaproszonko na kawusię do Twojego pieknego ogrodu :)
Lubię ten okres lata chociaż czasu brak na wszystko a już na poleżenie na trawniku całowicie,,,
Zielone zakatki ładniutkie,,lilie cuudne i liliowce tam widzę,,,,ach jak ja je kocham :hearts:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Lip 2013 14:05 #180627

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Jolu.

Wśród Twoich lilii znalazłem letnią barwę której właśnie szukałem dla swojej ,,Ramony".
Czy możesz napisać jaka jest jej nazwa gatunkowa?

Photo21PhloxICEBERGintrough5565.JPG
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Lip 2013 09:30 #180829

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Bożenko faktycznie szychy Wiethorsta są piękne i dosyć liczne, jak na takie niewielkie drzewko :)
Marta trawnik musi być :teach: i będzie ... moze tylko z czasem nieco mniej :rotfl1:
Trawy mi nie wymarzły, więc jak coś trzeba to przyjeżdżaj wykopiemy :lol: Ja mam jedną taką na oku u Ciebie, pamiętasz?
Na szczęście zdrowie dopisało i jest już chyba normalnie :think: Zatem to chwilowe perturbacje jakieś były :supr:
Pomidorki od Ciebie mają się dobrze, nie zaczęły chorować, zaś Black Cherry dzisiaj będzie już do pierwszego, niewielkiej ilości zbioru ;)
Tawuły ... jeszcze ze dwie chyba będą do wykopania :happy3:
Moniś nie żartuj :hug: zawsze do przodu :happy-old:
Łukasz od tego jest sezon letni, aby podróżować :teach: Musimy naładować nasze akumulatorki na zimę koniecznie.
A takie podróże :whistle: ....

... wspaniałe, ogrodowo zakręcone towarzystwo, piękne forumowe ogrody, przeobfite szkółki, Kazimierz Dolny wieczorem i święto róż do tego.
Przemku wiesz, moją ulubioną lilia nadal pozostaje Ice Cube :woohoo: Nie widziałam chyba innej tak wielkiej i tak pachnacej.U mnie właśnie zakwitła :happy4: Tak więc przezimowała, a nornice jej nie znalazły :funnyface:

A wracając do szyszek :think: mam jeszcze dwie strobuski z takimi szyszkami, choć nie w takiej ilości.
Danuś właśnie Maria zachwyca swoją dwukolorowością :) nie przypala sie, nie choruje, trzyma zwarty, niewysoki pokrój B)
Romku zdążyłeś pooglądać ;) zaraz zaczynamy kolejne spacery :happy4:
Aniu są i lilie i liliowce, a jakże by inaczej jak sie ma liliową koleżankę :) To jest wyłącznie jej zasługa :happy-old:

Czego więcej można pragnąć :dance:
Witaj Waldku :bye: To jest lilia z wiosennych zakupów azjatycka Lazy Lady, dostępna w Lilypolu.
Jest bardzo energetyczna, mogę ją zdecydowanie polecić :happy-old:

Tymczasem w ogrodzie ...
chciałam pokazać jak urósł w tym roku 'Graham Thomas', to ten najwyższy, obok Pastela, która właśnie rozpoczęła kolejne kwitnienie.

A tu 'Let's Celebrate', zdrowa, całkiem spora i wigorna różyczka.

Jeżówki :woohoo: moje ulubione. Dokupiłam chyba z 7 kolejnych :happy4:

Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2013 09:37 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Lip 2013 10:31 #180836

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu,ja się dziwię gdzie Ty to wszystko mieścisz,ciągle coś dokupujesz :)
Różane piękności i to w takiej dawce ,,,mocno bija po oczach :hearts:
Pola rózane robia wreażenie :ohmy: .
Jeżówki piękne,,,ja też jeszcze kilka chcę dokupić, :hammer:
Liliowce ładne,dostałam,dokupiłam,rabatę poszerzyłam iii mam ich już 42 sztuki,,,i chyba -basta :happy:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Lip 2013 12:41 #180863

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Pola różane po horyzont.... :woohoo: To cudowny sen różomaniaka :flower1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Lip 2013 13:16 #180873

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
No, to napasłś oczy kolorami, a nos zapachami. Super wycieczka! :)
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Lip 2013 13:20 #180875

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, czytałam, czytałam o Twoich podróżach, spotkaniach i szkółkingach :)
I po to właśnie są wakacje i lato, żeby nacieszyć się forumowymi spotkaniami i pięknymi roślinami :flower2: Lato w naszym klimacie takie jest krótkie :( Będzie co wspominać w długie zimowe wieczory...
I co oglądać - piękne fotki pokazałaś :bravo: Róże, róże, róże...
A Twoje jeżówki - piękna, kolorowa bajka :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Lip 2013 15:48 #180891

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jakie jeżówki :supr3: :tongue2: :supr3: Moje w końcu pokazują kwiaty - te twoje to chyba te z 1 i 3 zdjęcia. Moja Summer Coctail jeszcze słabo wybarwiona. Kiedyż och kiedyż będę miała takie kępy :yummi:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Lip 2013 21:39 #180997

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ja się wcale nie dziwię, że Ty jeżówek dokupujesz, skoro tak Ci rosną... Rosną i kwitną zachwycająco! :woohoo:
Mówiłam, moja mateczna Green Jewel mniejsza od potomnej ;)
Pamiętam, pamiętam, przyjedź wykop! Miłego kopania! :rotfl1: Ja się nie podejmuję, kręgosłup wciąż boli, siekiery wciąż nie mam... ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.467 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum