TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Maj 2013 21:16 #154449

• [Iza]
  • [Iza]'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Jolu, te twoje murki, okienka, łuki ... wszystko to sprawia, że twój ogród jest wyjątkowy, niecodzienny i tajemniczy. Rośliny piękne masz i tak ich dużo :) Pięknie :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Maj 2013 21:20 #154453

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Jola - czy to forhegilla z tymi białymi "szczoteczkami" ?
Jaka może być duża docelowo ?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Maj 2013 21:25 #154459

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Moje jaszczurki takie bardziej biegające są ;) , nie udałoby mi się zrobić zdjęcia... Wczoraj zostałam zainspirowana przez Pawła, a Ty dziś tylko utwierdziłaś mnie w postanowieniu obfotografowania rozwijających się liści... Bardzo ładne zdjęcia... Oby tylko moje liściaki do niedzieli jeszcze w takiej pierwszej fazie rozwoju wytrzymały...
A smardze raz jadłam, no może to za dużo powiedziane... Jednego smardza i to na dwie osoby! :rotfl1: Przysmażony na patelni był... ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Maj 2013 21:29 #154462

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, Twoje zdjęcia są niesamowicie piękne :bravo: Zwłaszcza te zbliżenia rozwijających się listków - rewelacja!
Taką jaszczurkę to chyba pierwszy raz widzę :eek3: Że też udało Ci się ją złapać w obiektyw :)
Ja dzisiaj rano, podczas obchodu ogrodu nie tylko nie zrobiłam zdjęć, ale się porządnie w..., no zdenerwowałam :angry:
Mam inwazję takich malutkich, paskudnych ślimaczków, które najchętniej konsumują moje ...lilie :evil:
Ależ się nazbierałam tego tałatajstwa!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Maj 2013 21:50 #154480

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Dziękuję, Jolu, za fotki ilustrujące cięcie migdałka. Dość drastycznie mu się dostało, ale chyba mu to na dobre wychodzi. Spróbuję w tym roku tak go potraktować.
Moja młodsza córcia jest miłośniczką jaszczurek. Taki okaz zachwycił ją. U nas pojawiają się szare zwinki. Mała "poluje" na nie z siatką :) ale one nie bez kozery nazywają się "zwinki" :lol:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Maj 2013 21:59 #154488

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jesteś pewna, że nikt nie kręci u Ciebie Parku Jurajskiego? :rotfl1: Buczkowe pączki piękne i chociaż w tym mój ogród dogania Twój :lol:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Maj 2013 22:00 #154489

• judyta
  • judyta's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Witaj Ziomalko.
Wpadłam z rewizytą..a tu :supr3: przecudne zdjęcia.
Bardzo mi się podobają zwłaszcza, że tak powiem :supr3: ..zbliżenia roślin :rotfl1: /nie mylić z wiosennym popędem/.
A u mnie smardze urosły pierwszy raz, i gdyby nie to to musiałabym stwierdzić, że w życiu ich na oczy nie widziałam :think: A u Ciebie - piszesz - rosną corocznie... :huh:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 00:23 #154600

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Sylwek doskonale Cię rozumiem. U mnie wkrótce rozkreci się watek rózany, będą więc dwa do obsłużenia, a czasu niewiele.
Relacja na finał :funnyface: ale miałeś już szczęście jednego dzisiaj oglądać ;)
Elu mój aparacik trochę większy, ale jak na szyi uwieszę to mam przy sobie ;) Dobrze jest miec go przy sobie na wszelki wypadek ;)
Oferowałam kiedyś sadzonki paulowni własnego wysiewu i kilka osób się zdecydowało. Moja już nie pierwszą zimę przetrwała, a kolejną. Teraz jest sporym ... krzako-drzewem :silly:
... o tu masz fotkę / z pierwszej strony nawet ;) /

Poczekaj może z glicynią, ile ona ma wiosenek, może czasu jej trzeba?
Moja także nie zakwitnie ... jeszcze chyba dłuuuugo.

Wracając do kwitnienia iglaków, bardzo proszę -koreanka.

... a to jej szyszki

Witaj Izo :bye: bardzo się cieszę, że znalazłaś chwilę aby do mnie zajrzeć :) Zapraszam oczywiście.
Mój ogródek jeszcze jest młody, ale w miarę dojrzewania roślinek mam nadzieję nabierze jeszcze więcej tajemniczości B)
Madziu to ona. Źrodła podają, że dorasta 2x2 metry, tylko kiedy?
Moja niewiele urosła, a już jej trzeci sezon. Widzisz, jaka niewielka.
Marta i mnie Paweł nowym watkiem zainspirował ;) Muszę jednak natychmiast dodać, że zdjęcia Tricolor sa sprzed 2-3 dni, teraz już cąla w liściach. Myślę, że jeśli masz nadzieję na pakowe fotki trzeba je cyknąć jutro już :teach: pogodę wszak mamy letnią, a nie wiosenną.
Smardze podrzucę nawet 2 na jedną osobę :silly:
Dziękuję Daluś :kiss3: Przypadkowe zupełnie zdjęcia i zbieg okoliczności, ża miałam sprzęt ze sobą :)
Czy jesteś pewna, że to na liliach to ślimaki? Ślimakol ponoć jest dobry :think:
U mnie są tylko winniczki w duych ilościach, więc niegroźne.
Czasem chwilę dłuższą trwa ustawienie ostrości na takim pąku. Mój mądry aparacik ciąglę wyostrza tło :supr:
Anetko i ja tnę podobnie drastycznie. Przyznasz, że drzewko ładne wychodzi?
Dziękuję :kiss3: :hug: wiesz za co ;)
Zaś jaszczur się trafił, jak ślepej kurze ziarno i to w barwach godowych :woohoo:
Pawełku a niechby i kręcił :tongue2: oby VellociRaptorów i Tyranozaurów nie byłao :rotfl1: Uwielbiam te serię o Parku Jurajskim :happy4:
Muszę Cię zmartwić, pączki u mnie we wspomniniach głównie :lol:
Witaj Judyto, krajanko :bye: Miło, że postanowiłaś zajrzeć do moich zakątków.
Grupa lubelska jest silna, więc zajrzyj do wątku regionalnego. Zapewnie się wkrótce spotkamy na którymś ze spotkań ;)
Zbliżenia roślin jeszcze będą, wiec zalądaj :)

A coz tam dzisiaj ... upalnie, środek lata rzec by się chciało. W cieniu 29 stopni :supr: na sloncu zaś zupełnie nie wiem ile :crazy:
Znowu zroblo sie sucho, wiec zacełam podlewać. Zimni ogrodnicy w prognozach coraz mniej strasznia, więc zaczęłam się zastanwiac, czy jutro cann nie wysadzić :think: To byłby juz koniec moich wiosennych zabiegów, zostałaby tylko pielęgnacja :wink4:
Jak myślicie?

A w ogrodzie coraz bardziej kolorowo się robi ..., na różach pąki, zakwitły łany floksów :happy4: z niespodzianką :tongue2: lub bez niej. Teraz one wiodą kolorystyczny prym.

są i inne akcenty ;)
Syringa vulgaris 'Sensation' /lilak pospolity/

Chaenomeles japonica /pigwowiec japoński/ ... zapomniałam o nim , tak długo nie przyciagał uwagi :rotfl1:

Marta kiedyś pokazywała rondo :lol: no to moje rozwija pąki :happy4:

... a na koniec jeden taki, obiecany, niepozorny ... Picea abies 'Spring Fire' /świerk pospolity/.
Łusek nie zdejmuję, bo czerwonym bardzo szkodzi nadmiar słoneczka :oops:

Dobranoc :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 06:53 #154613

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu jak zawsze wszystkie Twoje roślinki to raj dla oczów. Bez uroczo wygląda z białą obwódką na płatkach.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 09:31 #154668

• Coolka
  • Coolka's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Jolu rewelacyjny ten Spring Fire :woohoo: Gdybyś przypadkiem spotała go w jakiejś okolicznej szkółce to daj znać :thanks:

Bez z obwódką też uroczy :flower2: i jak szybko kwitnie. Nie nadążam w tym roku za tymi roślinami :happy4:
pozdrawiam,
Małgorzata

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 09:40 #154674

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko to prawda, ze Sensation wyglada pieknie,. Bardzo lubie tego lilaka, choć przyrasta ... tak sobie ;)
Gosiu w okolicznych szkółkach to go z pewnością nie spotkam :lev: takich odmian nie ma niestety w nadmiarze. Ostatnią roślinkę zabrałam w ubiegłym roku z Daglezji. Czy były szczepione kolejne ... zupełnie nie mam pojęcia.
Roślinki szaleją to prawda, nadrabiają stracony czas, bo jakże tak z zimy wprost w lato się wpasować :blink:
Za tę wiadomość podziękował(a): Coolka

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 09:48 #154680

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
pamelka wrote:
Tulipany w miłosnym uścisku... co z tego będzie? :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 09:51 #154684

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
pamelka wrote:
Moniko to prawda, ze Sensation wyglada pieknie,. Bardzo lubie tego lilaka

Przymierzam się do tego lilaka od dawna ale jakoś nie mogę trafić :dry: . Powiedz Jolu jaki jest duży i po ilu latach? A może wstawsz fotkę w całości :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 11:27 #154712

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosia oby nie było czerwonych tulipanków w nastepnym sezonie :rotfl1:
Duecik się spasował zupełnie przyzwoicie ;)
Wiesiu nie mam całościowej fotki, ale cyknę, obiecuję ;)
Drzewko ma ok 170m wysokości i u mnie rośnie raczej wąsko. Niewiele przyrosło od zakupu, najwyżej 40 cm, a spędza już u mnie 3 sezon.
Może to wina sadzonki :think: Podobnie mizernie rośnie zakupiona ubiegłej wiosny Krasawica Moskwy :blink:

A w ogrodzie zaczyna się ruszać północna, najchłodniejsza, po części zacieniona rabata ...

kokoryczkowy łan, przywieźć na zjazd?

kokorycz pogięta /Corydalis flexuosa / jakaś mizerna :oops:

stopowiec 'Spotty Botty' /Podophyllum/ malutki, ale najważniejsze, że przezimował

hostowe panienki :)

Cornus kousa 'Baśka' /dereń/

Cornus sanguinea 'Compressa' /dereń świdwa/

cdn ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 12:22 #154726

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Okazałe już masz te hostowe panienki, u mnie pomalutku rozwijają skrzydełka ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 14:43 #154751

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A ja właśnie nabyłam sobie lilak Sensation, nawet kwitnący ;) , ale mój jest taki jakiś blado fioletowy :dry: . Obwódkę posiada, ale u Ciebie jakoś bardziej widoczna :huh:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 18:20 #154794

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
w ogrodach coraz piękniej,coraz więcej kolorków i kwitnących roślin :P
Ten maj jest przepiękny :) hostusie dumnie pną do góry i zmieniają sukienki :
Tulipanki odsłaniają coraz to nowe kwitnienia,,,to lubię :P Szkoda,że nie wymyslono tulipanów w lecie kwitnących :(

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 09 Maj 2013 21:10 #154862

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, ja już od kilku dni, oglądając twoje zdjęcia, podejrzewałam, że Ty jesteś do przodu z wiosną, a teraz nabrałam pewności... Hosty w takich rozmiarach u mnie nie występują, przyrosty jeszcze nie pękają, liście też dopiero startują...
Ale urodzaj na koreankach! Ślicznie to wygląda, no i świadczy o tym, że dobrze im u Ciebie...
Tylko czy nie należałoby ( oczywiście po zrobieniu zdjęcia ;) ) pozbyć się trochę tych szyszek? Bo to chyba osłabia roślinę... Jutro zapytamy! :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.495 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum