TEMAT: Ogród Grażyny i Romka 2013 rok

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 20 Lip 2013 23:30 #180536

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Andrzeju, w rzeczywistości gąszcz jest trochę mniejszy niż to wydaje się na zdjęciach (skrót, perspektywa). Pomiędzy drzewami i krzewami ukryte są trawnikowe polanki (to chyba najwłaściwsza nazwa), a pod przyciętymi dolnymi koronami drzew skrywają się kolorowe, hościane rabaty.

Iwonko, właśnie takie małe, niezbyt rozrośnięte jest najlepiej dzielić. Pamiętam ile natrudziłem się przy przesadzaniu S&S, żeby od ważącego około 50 kg kłącza (z bryłą korzeniową) oderwać choćby jeden odrost. Moja glina tak je zlepiła, że nie było mowy o otrząśnięciu z ziemi korzeni. Do tego to odbyło się w strugach padającego, jesiennego deszczu. Przemokłem do suchej nitki. Od tej pory nie porywam się już na dzielenie tych największych karp.

Kwitną jeszcze lilie.

To teraz trochę południowej strony. Choć po niektórych fotkach można mięć wątpliwość co do strony świata.

Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 21 Lip 2013 23:06 #180791

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Pięknie! Jak w parku albo w lesie. :)
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 21 Lip 2013 23:39 #180799

• Roma
  • Roma's Avatar
Już Ci Romku kiedyś pisałam,że Twój ogród czy też latem czy zimą to moje niedoścignione marzenie.Wiem doskonale,że nie uda mi się nawet w połowie to co udało się Tobie i dlatego tak bardzo lubię zaglądać do Twojego ogrodu.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 22 Lip 2013 22:16 #181040

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
Danusiu, powoli przystąpiłem do wyrębu tego lasu, przyciętych gałęzi było co niemiara a efektu rozluźnienia nie widać. :search:

Romo, zawsze miło cię gościć. :hug:

Trochę ukrytych w tym gąszczu kwiatów liliowców.

Wciąż kwitnie kielichowiec.

Hosta Moonlight.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 22 Lip 2013 22:40 #181057

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Romek, ja podobnie ciężkie przejścia miałam ostatnio z Beauty Substance... I jak to tak będzie dalej z tymi hostami, one nie przestaną się rozrastać, dźwig trzeba będzie wynajmować? ;)
No proszę, kwiaty słońca w cienistym ogrodzie! Jak Ty znajdujesz na wszystko miejsce? :) Przycięte a rozluźnienia nie widać... Romek, czy Tobie ciarki po plecach nie zaczynają chodzić, kiedy sobie pomyślisz, co to będzie za kilka lat?
No bo jak mi zaczynają, to Tobie muszą! :rotfl1:

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 22 Lip 2013 23:06 #181069

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Romku kwiaty liliowców zupełnie nie wyglądają jak skryte w gąszczu, raczej, jak rosnące na slonecznej polanie pośród drzew :wink4:
Czy ciąłeś już kiedyś kielichowca? Mój szeroki się nadmiernie zrobił i zastanawiam się, jak go nieco ograniczyć :think:

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 23 Lip 2013 08:42 #181112

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj,Romku :bye:
Piekna lilia,piekne kule hortensjowe,napuszone jakby chciały powidzieć,że teraz onetu rządzą :P
Liliowce prześliczne :hearts:
O i piekny kielichowiec,mój w ubiegłym roku zmarzł :placze: ale juz sobie odkupiłam,ale nie kwitł w tym roku, sadzonka spora także myslę,że na drugi rok powinien mnie ustatysfakcjonować swoimi kwiatuszkami :hearts: .

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 23 Lip 2013 23:20 #181329

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto, obawiam się, że zostało mi tylko podcinanie dolnych koron świerków, sosen i brzóz oraz ostre cięcie krzewów.
Tylko, że jak w tym roku je tak potraktowałem to rozrosły się jeszcze bardziej. :club2:
Trochę roślin z pewnością zejdzie w sposób naturalny (części dopomogę). Jakieś ubytki są każdego roku. Kupiona w Krzywaczce magnolia była ostatnim nabytkiem tej wielkości. :jeez:
Pod świerkami pomimo podlewania hosty rosną jednak zdecydowanie słabiej niż pod sosnami.
Jak znajdę czas wszystkie hosty spod świerków trafią do donic. Jedną zmarnioną hostę, przerytą i przysypaną ziemią przez kreta już przesadziłem. Początek więc zrobiony, donice mam, reszta chyba dopiero we wrześniu.

Jolu, kielichowca nie tnę ale go też i nie nawożę i nie podlewam. Rośnie sobie samopas.
Jolu, polanki to najwłaściwsza nazwa dla moich "trawników". W tym roku nie miałem czasu na wiosnę by zrobić wertykulację i areację, machina przeleżała w garażu spokojnie cały rok.

Aniu, Anabelle muszę niestety podwiązać, ostatnie deszcze ( już nie pamiętam kiedy były, teraz ziemia jest bardzo sucha, a moja glina zbiła się w litą skałę) mocno ją powalił. Nie wiem tylko kiedy znajdę na to czas bo od dziś rąbię drzewo do kominka na zimę. Kupiłem 10 kubików. Trochę czasu mi zejdzie. Porąbać, przewieźć taczkami i poukładać w kilku miejscach przeznaczonych na drewno. Liliowce są piękne, szkoda tylko, że tak krótko kwitną.

Hosta 'Rainforest Sunrise'.

Hosta 'Blue Diamond'.

Hosta 'Piedmont Gold'.

Hosta 'Allegan Fog'.

Hosta 'Deja Blue'.

Hosta 'Blue Maui'.

I nowy domownik w ogrodzie.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 24 Lip 2013 01:17 #181348

• Poll
  • Poll's Avatar
Romku, nie rozumiem : u Ciebie i u Mag kielichwce nadal kwitną a mój już dawno przestał. :( Jaka to sprawiedliwość? Tak lubię jego zapach....Moze to wina zbyt ocienionego stanowiska? :think: Na jakim Twój rośnie?

Pan Jeżycki superowy, u mnie też puffa wieczorem jeden osobnik,lubie go obserwować. :hearts:
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2013 01:19 przez Poll.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 25 Lip 2013 22:52 #181868

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Romek, a ja zaczynam się zastanawiać nad tym sadzeniem host w donicach... Wyciągnęłam ostatnio taką jedną posadzoną w donicy chyba dwa lata temu... Aż żal było patrzeć na tę plątaninę korzeni, tam niemal nie było ziemi...
To oznacza ciągłe wykopywanie i przesadzanie do większych donic... A wyobrażasz sobie doniczki dla takich XXL host?
Na razie postanowiłam sadzić w doniczkach te mniejsze rozmiarowo, starsze będę uwalniać...

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 26 Lip 2013 15:01 #182024

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Łał ie tylko masz śliczne hosty ale również widzę piękne liliowce .

U Ciebie też tak gorąco?

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 26 Lip 2013 16:26 #182043

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
hosty wiadomo, wszystkie piękne,liliowce też :hearts:
Juz mi na nie nie stracza miejsca :dry:
Ale jeżyk sympatyczny,,,super :P

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 28 Lip 2013 15:28 #182436

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu, próbowałem wyć do ogrodu ale się nie da. +34 stopni w cieniu. Masakra.

Polu, u mnie kielichowiec zawsze długo kwitnie. Rośnie w kiepskiej glebie w pełnym słońcu przez cały dzień.

Marto, sadzę do wielkich donic 15, 20 a nawet 35 litrów. Jak się rozrosną wyciągnę z donic i wsadzę już rozrośnięte karpy w to samo miejsce. Takim nornice i krety już chyba nie zagrożą. Po tej zimie musiałem wydostać kilka host przywalonych przez kreta spod grubej warstwy ziemi. Poczyniłem stosowne prace wykopaliskowe bo strasznie długo przy kilku oznacznikach nic się nie pakazywało. Na szczęście tylko kilka host zżarły nornice a kilka przywalonych przez kreta udało mi się odratować. Ten sezon dla nich już i tak stracony.

Aniu, coś tam u nas jeszcze kwitnie, hosty dzielnie walczą z upałem (trochę je podlewam).

Podobnie jak Marta pracowałem jednak po pracy do późna na tym upale tylko trochę inaczej.
Zamówiłem 10 kubików drewna do kominka, z tego 8 już porąbanych i ułożonych.
To część efektu tej pracy.

Trochę wcześniejszych ( ale z tego tygodnia) zdjęć.

Hosta 'Gaiety'.

Dziś pstryknąłem tylko dwa zdjęcia z chłodnej piwnicy przez otwarte okna. :fly:

Hosta 'Inniswood'.

Hosta 'So Sweet'.

A to jej inne ujęcie sprze kilku dni.

Hosta 'Lakeside Coal Miner' po podziale i przeprowadzce w nowe miejsce.

Hosta 'Fatal Attraction'.

Hosta 'Rootin Tootin'.

Hosta 'Brenda's Beauty'.

Hosta 'Janet Day'.

Hosta 'Mary Marie Ann'.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 28 Lip 2013 18:42 #182469

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Romek mam też wrażenie że za chwilkę padnę z upału , do tego nie ma wcale wiatru , okropność.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 28 Lip 2013 21:45 #182518

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu, upał sięgnął dziś do +35 w cieniu, a na jutro zapowiadają u nas +37. Horror.

Koło 17-tej przełamałem się i zrobiłem krótki wypad do ogrodu. Myślałem coś poplewić ale komary przystąpiły do ataku. Pstryknąłem więc kilka fotek i schowałem się czym prędzej w domku.

Udało mi się ustrzelić fotkę jednemu gościowi za ogrodzeniem. Często jest ich tam znacznie więcej.

Mając takie sąsiedztwo to walka z chwastami w moim przypadku wygląda trochę jak z wiatrakami.

Kilka popołudniowych fotek.

Te hosty dobrze radzą sobie z upałem i nadal zachwycają swoim wyglądem.

Hosta 'Queen of the Seas'.

Hosta 'Hyuga Urajiro'.

Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2013 07:57 przez rm27.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Lip 2013 12:09 #182866

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Romek, co tam upał, kiedy ściąga takich gości? Warto było z domu wyjść.
Zastanawiam sie nad tym, co napisałeś o doniczkowaniu host. Parę sztuk kiedyś do donic posadziłam i miały się całkiem, całkiem, jeśli trzeba je reanimować, to pomysł na zabranie do donic jest chyba najlepszy.
Super miejsce na drewno do kominka, mam podobne, ale przy wejściu do domu i trochę szkoda mi tam bałaganić.
Jak z temperaturą dzisiaj, u mnie zelżało.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Lip 2013 13:23 #182895

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Romku, pospacerowałam dzisiaj po Twoim pięknym ogrodzie :)
Wspaniałe drzewa i krzewy, piękne hosty (nie widać po nich wcale upałów :eek3: ), dorodne liliowce :flower1:
Ja lubię takie bujne, dojrzałe ogrody, chociaż w swoim czasami mam wrażenie, że to nie ja panuję nad ogrodem, tylko on nade mną ;) Mimo corocznego cięcia krzewy i drzewa są coraz większe i zaczynają wchodzić na siebie. No i mam coraz mniej słońca w ogrodzie...Hosty się cieszą :) Na szczęście moje rosną w gruncie, coraz większe i większe i nie są niepokojone przez żadne szkodniki (odpukać!).
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Lip 2013 22:20 #183114

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli chodzi o chwasty, to ja mam jeszcze gorsze sąsiedztwo!
Coś jest w tym, co napisała Dala... Ja mam jeszcze w pełni kontrolę, przynajmniej tak mi się wydaje, ale jak sobie przypomnę Twoje zmagania z cięciem, po którym rośliny odbijają ze zdwojonym animuszem... Mnie największą trwogą przejmują miskanty... A się obkupiłam... Ty przynajmniej tego nie masz...
A hostki pogradowe już w pełni sił?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.589 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum