TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Sty 2014 21:50 #216967

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Dzięki :) Augusta Louise i Pirouette na pewno zamówię , Bordure Rose i Lipstik niestety są już niedostępne, a Nostalgia i Barkarole nie w moim typie ;) Dwie pozostałe już mam i również jestem z nich bardzo zadowolony.
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Sty 2014 22:04 #216969

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A może Ty mi polecisz jakąś swoją faworytkę :P ?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Sty 2014 22:29 #216984

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Moje faworytki już masz :) są to Louise Odier , Bukavu , Reine des Violettes, a pozostałe mam od wiosny i jeszcze nie wiem jak zimują. Z tych wiosennych nasadzeń, bardzo ładna jest róża piżmowa Bouquet Parfait, liście cały sezon były zdrowe bez żadnych oprysków. Kwiaty są niewielkie ale bardzo trwałe, zebrane w duże bukiety, baaardzo mi się podoba :hearts:
Kwiaty z bliska wyglądają tak . Zdecydowanie jest to mój numer 1 minionego sezonu :)
IMG_7031.JPG
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2014 22:30 przez luki.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Sty 2014 22:48 #216993

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki :hug: , a wiesz, że ostatnio myślałam o niej :silly: , to chyba jakiś znak :happy3:
To się nazywa owocna wymiana zdań :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): luki

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Sty 2014 23:50 #217005

• Roma
  • Roma's Avatar
Mrtuś-od jutra i ja zaczynam zabezpieczanie nowo posadzonych róż.Będę je obsypywać dodatkowym śniegiem.Patrzę na róże które chcesz zamówić i aż mnie skręca ale muszę być silna i nie dać się zachciankom :hammer: :hammer:
W żadnej mierze nie było moim zamiarem aby mój wpis na temat jednorocznch zabrzmiał tajemniczo.Nie chcę mieć kwiatów w donicach bo to za dużo pracy z podlewaniem i zasilaniem.Jeśli już jednoroczne to w gruncie albo kasetonach na przeciw okien kuchennych.Będę Ci bardzo wdzięczna jeśli zechcesz podzielić ię ze mną bo jak wiesz w tym roku szlaban na jakiekolwiek wydtki :(

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 09:14 #217039

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Romcia w takim razie dostaniesz wszystko, co tylko zechce się u mnie wysiać :devil1:
Jeszcze nie wiem, czy sama będę produkować jakieś sadzonki, ale jeśli się zdecyduję, to też Cię uwzględnię :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 09:23 #217040

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Marta, tak czytam o Waszych planach zakupowych i aż mnie skręca z zazdrości... że też ja już nie mam miejsca na kolejne róże :evil: No, chyba, że coś przemarznie (dziś u mnie nad ranem było -15) to i miejsce się znajdzie :rotfl1: Będę podziwiac u Ciebie różyczki!

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 09:28 #217042

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Znów mnie trochę nie było :oops: , a tu taki ruch w interesie :happy: .

Marta Ty jeszcze wiosną planujesz zakupy różane? :dazed: Ja się na razie wstrzymuję - zobaczę jak te sadzone jesienią będą wyglądały po zimie. Wtedy ewentualnie coś dokupię.

Skoro samotnie się wylegujesz, to znaczy, że u was teraz są ferie? - a ja dopiero w lutym :tongue2:, może jakoś dożyję :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 10:37 #217060

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu to już nie plany ;) , to już konkretne wydatki :jeez: , właśnie sobie policzyłam wartość moich dotychczasowych zamówień i wyszło mi ponad 5 stówek :hammer:
Też nie wiem, jak to będzie wyglądało po zimie, bo jak wszędzie roślinki wystartowały za wcześnie :jeez: , ale to będzie zmartwienie na jesień :rotfl1:

Dorcia właśnie zrobiłam zakupy u Ćwika :tongue2: , zaledwie 7 sztuk, ale zawsze :wink4: . Niestety w mojej ulubionej Floribundzie nie ma takich okrywówek ;) i musiałam pójść do konkurencji :happy3: . Ale we Floribundzie też kupię ze 6 co najmniej :happy3: . Kupuję róże, bo moja falista rabata okazała się podczas sadzenia większa niż myślałam :rotfl1: i zostało mi miejsce :P
A mam ferie :funnyface: , choć moja laba już się kończy ;) , dziś zjeżdża M., jutro Nina... Będę Ci w lutym zazdrościć :wink4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 10:45 #217063

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
markita wrote:
choć moja laba już się kończy ;) , dziś zjeżdża M., jutro Nina...

Ciekawe ,o co w tym wszystkim chodzi....Tak kochamy nasze dzieci i mężów ,a tak bardzo
cieszymy się z samotności ,kiedy wyjadą sobie na wakacje :happy3:
Ja też kocham ten stan !

Wiesz ,że będziesz musiała nam pokazywać mnóstwo zdjęć w sezonie? Tyle nowych róż i lilii...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 11:02 #217067

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Magdo moim zdaniem takie momenty są bardzo potrzebne, aby zachować stan równowagi :wink4:
Ale bardzo lubię też jak po okresie samotności dom znowu wypełnia się gwarem :happy4: . Następna taka chwila zdarzy się pewnie dopiero w wakacje :silly:
Mówisz, że będę musiała pokazywać dużo zdjęć ;) , ależ zapewniam Cię, że Was nimi będę wręcz zamęczać :rotfl1:

różane duety Lipstick i Bonica

DSC_6803.JPG

Kent i The Fairy

DSC_6818_2014-01-23.JPG

Bordure Rose i Augusta Louise

DSC_7138_2014-01-23.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, luki, Firletka, VERA

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 13:20 #217092

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
No to zdecydowanie idziesz w różany hurt :P .

Ja też uwielbiam być w domu sama. Nikt ode mnie nic nie chce, nikt do mnie nic nie mówi - po prostu cisza. Delektuję się nią :lev: . Ostatnio często robię sobie takie samotne niedzielne popołudnia i wysyłam swoich panów do Teściówki na obiad :happy3: . O dziwo zawsze mam jakąś wymówkę żeby zostać w domu :devil1: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 14:15 #217097

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Fajne są takie chwile samotności, ale jeszcze zatęsknicie za teraźniejszym domowym rozgardiaszem,
ja to Wam mówię - matka, żona - prawie feministka :happy: .
Od codzienności trzeba odpocząć, to dobre dla higieny psychicznej.
Marta, nieźle sobie poczynasz z tymi zamówieniami,
ja na razie mam na sumieniu zamówienie za połowę niższą kwotę,
ale - ludzie :supr3: :jeez: - przecież to dopiero styczeń.
Koleżanka zamierza prowadzić "księgowość ogrodową", ja raczej idę na żywioł,
ale to chyba dobry pomysł i muszę sobie narzucić samodyscyplinę.
We Floribundzie wybrałam 6 róż i jedną dodatkowo, jeśli będzie i to tyle, na wiosnę,
ja mam usprawiedliwienie, kupuję dwa razy w roku od kilku lat - ileż można zmieścić, nie?
W przyszłym roku (dopiero :dry: ) będziemy zagospodarowywać przedogródek - będzie przesadzanko ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 15:58 #217107

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Markitko, no pięc stówek piechotą nie chodzi ;) ale za to w jakim słusznym celu wydane :wink4:
Możesz i dla mnie troszkę pozazdrościc - ja od poniedziałku będę feryjnie wypoczywac :happy4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 19:11 #217138

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Widzę,że róże górą,połączyłaś Augustę z Bordure :woohoo: ,mam obie ale nie pokusiłabym sie o taki zestaw :whistle: ,właściwie to nie lubię Augusty,2 lata stoi w donicy bo nigdzie mi nie pasuje :evil: a tu jakoś mi nie szkodzi.............Widzi mi się,że będę miała luz w różach.........po zimie,bo sniegu mam 1cm,dosłownie,co prawda mrozy zaledwie -6 ale co będzie dalej? :(
Bouquet Parfait rzeczywiście rewelacyjna,choć z wiosny zaledwie..........tylko czy przetrwa :jeez: ?
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2014 19:12 przez sierika.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 20:09 #217151

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia jaki hurt :dazed: , ja oceniam swoje wiosenne zamówienie różane jako skromne :happy3: , w porównaniu do jesiennego oczywiście :rotfl1:
Do teściowej mam zbyt daleko ;) , więc czasem wysyłam domowników do kina, efekt ten sam :happy4:

Elu no przecież napisałam, że kilka dni spokoju wystarczy :wink4:
Suma, o której pisałam to łącznie 4 zamówienia, dwa już opłaciłam, dwa za pobraniem :P . Te zamówienia są bardzo przemyślane, czego nie mogę powiedzieć o spontanicznych zakupach na szkółkingach w sezonie :rotfl1: :rotfl1: , zwłaszcza jak co niektóre osoby ;) mocno agitują :happy3:
Czyżby w tym roku nadal trwały prace w Waszym przedogródku? :ohmy:

Kasiu no nie chodzi ;) , ale ja kilka miesięcy oszczędzam na te wiosenne zakupy :silly: i to będzie podstawa moich tegorocznych nasadzeń. Cel jest rzeczywiście jedynie słuszny :teach: :happy3:

Ewo tak naprawdę to sadziłam Augustę w parze z Aquarel ;) , czyli różą siostrzaną. Ale właśnie to zestawienie jakoś mi nie leży, bo Aquarel trochę za żółta (za Bordure widać trochę tych żółtości :whistle: ).
A z kolei Bordure Rose ma do pary taką lilię :silly:

DSC_7332_2014-01-23.JPG

Lubię duety jednorodne kolorystycznie :P
Też mnie trochę martwią te mrozy :dry: , ale jednak u mnie śniegu znacznie więcej :fly:

DSC_8958.JPG

DSC_8960.JPG

Edit: właśnie zerknęłam na termometr, już mam -17* :ohmy: :ohmy:
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2014 20:28 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 20:28 #217164

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiedząc ile masz już posadzonych róż + te jesienne + nowe na wiosnę - no inaczej już tego nie można nazwać jak kolekcjonerstwo, albo jak na handlowca przystało (chwilowo eks-handlowca :happy3: ) nazwałam to hurtem :silly: .

Ale czy ja mówię, że to źle? Bardzo dobrze! :flower1: Ostatnio w temacie różanym zrobiłam wieszaczek :rotfl1: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Sty 2014 21:03 #217189

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
markita wrote:
Te zamówienia są bardzo przemyślane, czego nie mogę powiedzieć o spontanicznych zakupach na szkółkingach w sezonie :rotfl1: :rotfl1: , zwłaszcza jak co niektóre osoby ;) mocno agitują :happy3:
Zaniepokoiło mnie to zdanie... :rotfl1: I zaraz mi się zielona róża przypomina...Ale chyba Ty nie uległaś? Wszak róże muszą być różowe! :lol:
Marta, Ty tak o tych różach mówić potrafisz, opisywać, ze znawstwem i miłością! Oj, chyba to będzie stały związek i długowieczny! ;) Mój burzliwy związek z różami chyba się zakończy... No chyba że znajdą się na szkółkingach jakieś osoby z dużą siłą perswazji! :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.593 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum