TEMAT: Mój kawałek ziemi

Mój kawałek ziemi 01 Kwi 2017 16:56 #532508

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83407
Marysiu - piękne dzięki za zdjęcia storczyków - choć ślina mi przy nich leci, jak burkom, gdy odmierzam im karmę :rotfl1:
Nad obuwikiem myślałam, namawiano mnie - ale to chyba jednak za wysokie progi.
Może kiedyś się wproszę i pooglądam w naturze - u Ciebie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja

Zielone okna z estimeble.pl

Mój kawałek ziemi 03 Kwi 2017 07:58 #532806

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Agnieszko, storczyki są cudne i jest już sporo odmian dostępnych w naszych szkółkach. Ale ceny niektórych niestety zaporowe. :club2:

Aniu, trzeba się odważyć i spróbować. :teach: Tu powinno być znane przysłowie, ale wszyscy go znają.
Najpierw kupiłam jednego, tego najtańszego oczywiście. :wink4: Miał jednego kwiatuszka, ale jak długo kwitł i cieszył oczy. :dance:
Jak najbardziej zapraszam do oglądania w naturze. :search: Żeby tylko zakwitły i nie zrobiły mi wstydu.

Szałwia srebrzysta, znajoma nazywa ją kudłatka. Nie musi kwitnąć, listki ja zdobią.
DSC09526.jpg
DSC09529-2.jpg

Zaczynają zawilce greckie.
DSC09533.jpg
DSC09539.jpg

I takie tam.
DSC09544.jpg
DSC09548-2.jpg

DSC09261.jpg
DSC09265.jpg
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2017 08:10 przez Baptysja.
Za tę wiadomość podziękował(a): izy10, Gosia352, zeberka363

Mój kawałek ziemi 03 Kwi 2017 08:41 #532814

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Marysiu, pytałaś o storczyka Pleione. Mam chyba taką samą odmianę. W pierwszym roku po posadzeniu do gruntu część cebuli-bo to chyba cebula? zgniła...druga przetrwała. Została wykopana, poszła do doniczki...przez zimę mieszkała w chłodnym pomieszczeniu...mniej więcej o tej porze zakwitła. Kwiat bardzo szybko usechł. Wiosna sadzonka poszła do gruntu, przez cały sezon powinna się przystosować do całorocznego klimatu. W tym roku jeśli przeżyła powinna się niedługo pokazać...napiszę jeśli kwiat wyjdzie z ziemi. Kwitnąca krótko na parapecie, nie za bardzo cieszy. W ogrodzie sprawi więcej radości.
Ze swoją sadzonką lepiej się wstrzymaj, rozhartowana roślina może zgnić...nadają jeszcze ochłodzenie, opady deszczu.
Piękne Masz Obuwiki chociaż nie podpisane :hearts: Może kiedyś też kupię, na razie cena jest ,,zaporowa'' ;)
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2017 08:42 przez Anna96.

Mój kawałek ziemi 03 Kwi 2017 09:16 #532827

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Narysuj dziękuję za zaproszenie- nie omieszkał skorzystać, jak obuwiki zakwitną. I wzajemnie, zapraszam do odwiedzenia kwitnącej rofodendronowej łąki.
A te "takie tam" iryski prawie białe to imię mają?

Mój kawałek ziemi 03 Kwi 2017 09:30 #532830

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, :thanks: pleione wystawiam na noc na zewnętrzny parapet okienny celem hartowania. W nocy temperatura ostatnio ok. 10 stopni, to nie zmarznie. Poza tym on lubi raczej chłód, niż ukrop, w dzień ok. 20 stopni. Na razie kwiatek nie kończy kwitnienia, a drugi pączuś rośnie w oczach. Bulwka wg zaleceń jest w połowie na wierzchu. Radziul pisze, że wytrzymuje temperaturę do -20 stopni.

Pierwszy obuwik to Obuwik pospolity, drugi Obuwik królewski.

Aniu Łatko, dzięki , dzięki. :dance: Iryski to White Caucasus.
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2017 09:34 przez Baptysja.

Mój kawałek ziemi 03 Kwi 2017 09:57 #532840

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21384
Marysi zaglądam i podziwiam.
I w końcu się ujawniam

Szałwia kudłata jest super - mojej nie znalazłam :cry2: nie wiem czy przepadła, czy ja gdzieś przestawiłam - nie wiem kiedy skończy się "mój donicowy czas" :supr:

Mój kawałek ziemi 03 Kwi 2017 10:45 #532849

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu :bye: :thanks: Szałwia srebrzysta jest 2-letnia, może był już na nią czas. No chyba, że nie kwitła, to może być więcej. Moja zaczyna 3-ci rok, ale bardzo była marna, dopiero się teraz sprężyła.
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

Mój kawałek ziemi 06 Kwi 2017 07:54 #533400

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
No i w końcu zakwitł Irys Aucheri.
DSC09592.jpg

Kokorycz NN
DSC09653.jpg

Szachownice perskie szykują się do kwitnienia.
DSC09608.jpg

DSC09611.jpg

Korona cesarska Variegata podzieliła się i nie będzie kwitła.
DSC09619.jpg

Inne też słabiutko.
DSC09629.jpg

DSC09635.jpg

DSC09638.jpg

I wszystkie się poprzewracały. :laugh1:
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2017 07:55 przez Baptysja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia352, Łatka

Mój kawałek ziemi 06 Kwi 2017 08:18 #533405

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jakie widoki z rana!
Aucheri mają taką elfią urodę, prawda? W mieście niestety zła pogoda mocno popsuła ich atłasowe płatki, no cóż, piękno przeważnie jest ulotne.
Czy one Ci się dzielą? U mnie są praktycznie drugi sezon - i wydaje mi sie, że te dwa z pierwszej wiosny jakby się podzieliły. Ale ponieważ dokupiłam - i nie pamiętam, ile :hammer: - nie jestem pewna.

Mój kawałek ziemi 06 Kwi 2017 09:22 #533421

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu :kiss3: prawda, Aucheri piękne są. :hearts: Podziwiam ich urodę pierwszy raz, bo to nabytek z ubiegłej jesieni. Cackałam się z nimi, zime przetrwały w zimnej szklarni posadzone w wielki pojemnik i zadołowane. Właściwie to niewiele można znaleźć zaleceń, co do ich uprawy, a niektóre są wręcz sprzeczne. Ale cudnie się odwdzięczyły i wszystkie cebulki zakwitły.
Dobrze by było, żeby się dzieliły. :fly:
Smutno mi, że tak krótko cieszyłaś się ich urodą. :cry3:
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Mój kawałek ziemi 06 Kwi 2017 09:58 #533426

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
A ja się z nimi specjalnie nie cackałam :P
Rosną koło kamienia, pod którym moja ukochana sunia... ziemia tam byle jaka, i te pierwsze przynajmniej wsadziłam bezpośrednio w tę glinę - bo smutek wszystkie inne myśli mi z głowy wydmuchał... Mimo to mają się świetnie, zeszła zima co prawda żadna była, ale ta - już w miarę normalna. I co? Na pewno te dwie "pionierki" się powiększyły, więc mam dobrą nadzieję, że i dokupione nie pożegnają się ze mną za szybko.
Tak już mam: jedne rośliny błagam dosłownie na kolanach - i rezultat żaden, inne - rosną "ipse per se", cytując Horacego (ale się wymądrzyłam, pamiętam z łaciny szkolnej ;) )
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2017 10:19 przez Łatka.

Mój kawałek ziemi 06 Kwi 2017 10:10 #533429

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
Kupiłam ostatnie cebulki rzutem na taśmę, to musiałam o nie zadbać. Podobały mi się od dawna, szukałam bezowocnie, aż tu nagle przypadkowo się na nie natknęłam. :dance:
Ja błagam na kolanach wszelkiej maści zawilce. Rosną tylko gajowe białe i japońskie te najzwyklejsze. Inne mnie olewają i co zrobisz, jak nic nie zrobisz. :jeez:

Cieszę się, że pionierki iryskowe dobrze się spisują w mnożeniu, może rosną u Ciebie w jakimś intymnym zakątku. :devil1:
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2017 10:16 przez Baptysja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Mój kawałek ziemi 06 Kwi 2017 10:23 #533433

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Marysiu - Ty i tak masz prawdziwy ogród botaniczny, możesz dzieciaki z szkół okolicznych na poglądowe lekcje zapraszać :idea1:
A jakież to zawilce nie chcą Twojego ogrodu? Wieńcowe? to jak dla mnie arcytrudna roślina (choć "cebulowa"), jednorazówki praktycznie. A i to nie zawsze - podburzona przez wiadomo jakie gremium wsadziłam późną jesienią - i nie widać :search:

Mój kawałek ziemi 06 Kwi 2017 10:24 #533434

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3789
Marysiu, śliczne są te iryski Aucheri i wcale się nie dziwię że na nie dmuchałaś ..
Szachownic to Ci zazdroszczę oczywiście tego że tak ładnie Ci kwitną :kiss3: U mnie nie chciały rosnąć i w tamtym roku
podarowałam je sąsiadce no ale u niej też nie kwitnią :( Perskiej nigdy nie miałam i tak sobie myślę czy sobie z nią nie spróbować :think:
Pozdrawiam Gosia :)

Mój kawałek ziemi 06 Kwi 2017 19:49 #533562

• słowikowo
  • słowikowo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1695
Marysiu jak ty tego irysa Aucheri zdobyłaś ? bo Ja nigdy nie natrafiłam na niego
w ogrodniczym czy na targu :(
Dla mnie to rarytas i to jaki piękny tak samo jak szachownica Variegata
Pozdrawiam :bye:

Mój kawałek ziemi 06 Kwi 2017 20:11 #533573

• Michał
  • Michał's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Podziwiam szachownice, bo to raczej roślina fochata. W moich warunkach bardzo często nie kwitła lub wypadała. Nawet zmiana miejsca nie pomagała.
Więc nawet nie próbuję kolejnych podejść. Dlatego zazdroszczę zwłaszcza odmiany variegata

Mój kawałek ziemi 08 Kwi 2017 09:06 #533851

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, wieńcowe nigdy się u mnie nie wykazały, mimo moczenia bulwek przed sadzeniem. Kupiłam więc gotowce /rożne kolory/ w doniczkach i pięknie w roku zakupu kwitły. Ale teraz są na razie same koperki. Wysiałam nasionka i ładnie wzeszły, może kiedyś zakwitną. Greckie też były całe łany, w tym roku marnie. Pewnie tak się zachowują z racji śródziemnomorskiego pochodzenia.
Wieńcowe zeszłoroczne.
DSC03110.jpg
DSC03115.jpg

DSC03118.jpg
DSC03121.jpg

Nie chcą kwitnąć gajowe: nasz rodzimy żółty i krzyżówki: pełny i Robinsoniana.
Japońskie, mieszańcowe: Pamina, ciemnoróżowy, biały i wielkokwiatowy Polish Star też nieudane. :club2: Sieją się za to niemożebnie wielkokwiatowe zwykłe.

Gosiu, perskie są śliczne, jest trochę z nimi zachodu. Po kwitnieniu wykopuję i wyczyniam z nimi różne cuda, żeby zmusić je do kwitnienia. Tutaj wszystko napisałam. forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...laria-persica#494567
Korony cesarskie też nie kwitną co roku, a żółte mnożą cebule , kwiatów mało.

Słowiku,
:thanks: iryski kupiłam w sklepie internetowym.

Kambodza5, witam , witam. Masz rację, szachownice są kapryśne i wymagające. U mnie nie giną, wręcz się mnożą. Ale z kwitnieniem bywa różnie, chociaż co roku jakieś się zdecydują.
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2017 09:45 przez Baptysja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia352

Mój kawałek ziemi 19 Kwi 2017 09:26 #535812

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
Goście świąteczni wyjechali, ale na dworze ziąb i śnieg, więc trochę widoczków przedświątecznych.
DSC00314.jpg

DSC00251.jpg

DSC00068-2.jpg

DSC00175.jpg

DSC00050.jpg

DSC00001-2.jpg

DSC00187.jpg

DSC00190.jpg

DSC00194.jpg
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96, izy10, Łatka, CHI, słowikowo, dordar