Teraz czas na
POWOJNIKI.
Wielką zaletą tych pnączy, zwłaszcza w małym ogródku, jest to, że zajmują stosunkowo niedużą powierzchnię terenu a mogą zdobić ładny kawałek przestrzeni.
Clematisy rosną u mnie głównie wzdłuż 1 boku działki (wbite słupy/rury i upleciona z linki kratka na ok 2,5 m), wzdłuż werandy, porastają też każdą pergolę/łuk oraz jeszcze 2 kąciki.
Pierwsze powojniki pojawiły się w 2009 - maluchy z Biedronki. I potem jeszcze nie raz trafiły do mnie - stąd mam tak dużo (kilkanaście sztuk) Polish Spirit oraz Jackmanii. Jesienią 2009 trafiły 2 malutkie sadzonki Dr Ruppel. A potem cały czas COŚ się pojawiało, w miarę tworzenia rabat, kilka odmian pozyskałem z własnoręcznie zrobionych sadzonek półzdrewniałych.
* w opisach posiłkuję się informacjami z encyklopedii powojników aby były bardziej merytoryczne opisy
www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia
ale... czasem praktyka w ogrodzie mija się z teorią podaną w encyklopedii
Przedstawię najważniejsze miejsca powojnikowe (2-3 zakątki pomijam, bo nie ma tam nic ciekawego/odmiennego).
Na pierwszy ogień "Przy Werandzie", która powstała jako pierwsza.
Patrząc od prawej: przy łuku Jackmanii, potem niekwitnący Polish Spirit, malutka Andromeda, kolejny PS, niska First Lady, niekwitnący Jan Paweł II,nieduży Hagley Hybrid oraz silnie rozrośnięty Polish Spirit. Bym zapomniał - za łukiem, przy wejściu na werandę została zrobiona kratka, po której pnie się JP II (w ubiegłym roku kwitnące obficie pędy doszły do szczytu łuku). Towarzyszy im obwódka z trzmieliny, gdzie nie gdzie rosną lilie a wiosną krokusy.
Powojnik wielkokwiatowy wcześnie kwitnący
Andromeda
Ma kremowe płatki z różowymi pręgami, żółte pylniki, na starych pędach kwiaty półpełne.
Na razie to młoda sadzonka więc czekam cierpliwie czy pokaże się z lepszej strony.
Powojnik wcześnie kwitnący
Jan Paweł II
polska odmian brata Franczaka, bardzo popularna i sprawdzona odmiana. Rośnie silnie, 3-4 m. i ma niestety tendencję do ogałacania się z liści do wys. ok 1,5 m - kwitnie na dużej wysokości (chyba, że się pędy kieruje niżej). Wszystkie moje JP II (skrót - dla mnie użyteczny - nie jest moim zamiarem obrażać ludzi religijnych) to własne sadzonki! U mnie dziwnie kwitnie (może na nisko przycinałem jak był młody?), bo zazwyczaj pomija czerwcowe kwitnienie i dopiero od sierpnia daje popis - ale za to aż do przymrozków! kwiaty białe, w końcu lata/jesienią z wyraźną różową pręgą, mają kontrastowe ciemnoczerwone pylniki.
Powojnik wielkokwiatowy wcześnie kwitnący
First Lady
Bardzo ładne, wręcz zjawiskowe kwiaty, duże (+15 cm średnicy), jasnoniebiesko-fioletowe ze srebrzystym odcieniem (jasnopurpurowe pręgi (z opisu) nie wystąpiły przez 2 sezony), płatki lekko falowane a pylniki purpurowe. Obfite kwitnienie maj/czerwiec ale potem kiepsko z powtarzaniem... U mnie rośnie bardzo kompaktowo, osiąga 1-1,5 m (nie wyobrażam sobie jej na wys. 2-3 m jak w opisie), lubi łapać pleśń na liściach (a może stanowisko temu sprzyja?) ale muszę przyznać, że każdego roku wybijała bardzo dużo nowych pędów z ziemi)
zjawiskowa...
Powojnik późno kwitnący
Hagley Hybrid
Nie za duże acz urocze kwiaty w kolorze bladoróżowym, faktura płatków jakby były z krepy; ładne kontrast z czekoladowymi pylnikami, niezbyt silny wzrost (a może to wina sadzonki - cudem odratowanej z innego ogrodu?)
C.D.N.