To już niestety ostatnia odsłona powojników A.D. 2013.
Ale za to jaka! Wzdłuż Głównej Różanki jest największe skupisko powojników. Gdy są w pełnym rozkwicie to zaczyna powoli wyglądać jak ""powojnikowa ściana"
Ten rok zapowiada się świetnie - mogłem w końcu przyciąć dość wysoko wielkokwiatowe, oj będzie się działo...
Patrząc od krańca rabaty (od tuj) rosną: Asao, Jan Paweł II, Polish Spirit, Comtesse de Bouchard, Rouge Cardinal, Dr Ruppel, Warszawska Nike, Dr Ruppel i Jackmanii. Niektóre są już okazałe, inne nadal nieduże, większość mam z własnoręcznie zrobionych sadzonek a pozostałe kupione jako małe sadzonki. Zdjęcia poglądowe (wygląda mi na połowę lipca):
Potężny Polish Spirit - to JEDNA sadzonka
Z prawej strony widać Rouge Cardinal.
Lilie i róże - hmm, tym razem nie są w centrum uwagi
Po lewej widać Rouge Cardinal, zwracają uwagę dość obficie kwitnące Dr Ruppel między którymi parę kwiatków na Warszawska Nike. A po prawej stronie Jackmanii. I znowu róze oraz lilie pchają się przed powojniki
Powojnik włoski
Polish Spirit
Pełen wigoru, zdrowy, obficie i dość długo kwitnący - nazwa zobowiązuje!! (życzyłbym sobie by "w realu" też można było mówić o "Polskim Duchu" w takich superlatywach!)
Posadzony w 2010 lub 2011, bardzo korzystnie wpłynął nań zabieg położenia i przysypania najniższych pędów, nawet na długości 1-1,5 m (jesienią) - na wiosnę wybił masą pionowych pędów i bardzo zwiększył swój zasięg... Polska odmiana o silnym wzroście do 3-4 metrów (u mnie rośnie dużo gęstszy i szerszy choć nieco niższy niż Jackmanii), fioletowo-purpurowe, nieduże kwiaty z ciemnoczerwonymi pręcikami (po tym oraz wyraźnie drobniejszych liściach najłatwiej go odróżnić od Jackmanii).
Powojnik wielkokwiatowy wcześnie kwitnący
Asao.
Jeden z najwcześniej kwitnących bo już w 2 połowie maja. Osiąga 2-3 m. wysokości, kwiaty dość duże; na pędach ubiegłorocznych podwójne a na tegorocznych pojedyncze. Kolor płatków ciemnoróżowy z białą pręgą (u mnie jeszcze nie widziałem tych pręg - w miarę rozkwitania część płatków tylko trochę jaśnieje), ma żółte pylniki. Podobno nie lubi "patelni" - nie do końca się zgodzę, daje radę na słońcu (u Dziadka rośnie ponad 15-letni, na słońcu, nie zawsze podlewany - trzyma się dobrze!). Bezproblemowy. Mój jest z ukorzenionych sadzonek.
Omawiałem już wcześniej powojnik Jan Paweł II - tutaj dodam tylko kilka jego zdjęć.
Kwiaty rozwijające się na wysokości ok 2,5 m
Późnoletnie/jesienne kwiaty z różową pręgą