TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 13 Sty 2015 17:03 #328759

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Aż mi wstyd, ze Was tak zaniedbuję :oops: A tutaj tylu znamienitych gości :bye:

Ewka, pogoda rzeczywiście zupełnie nie zimowa. U nas dziś świeciło ostre słońce, zupełnie jak w końcówce lutego. Szkoda tylko, ze wiatr nie pozwalał cieszyć się pogodą.

Małgoś, jak tam w pracy? lepiej już?
Kwitnienie w zeszłym roku rzeczywiście było spektakularne. No ale zimy nie było, nic nie przemarzło a ja bardzo oszczędnie podeszłam do tematu cięcia.
Niestety nie wszystkim różom to służy, już zauważyłam, ze niektóre wręcz koniecznie potrzebują ostrego skracania.
Krótkie cięcie to w wielu przypadkach u mnie konieczność. Ogród nie poraża wielkością i w zeszłym roku czułam sie lekko osaczona przez rośliny. Po prostu wymknęły się spod kontroli. Później jakoś szkoda było i ciachać na krótko kosztem kwitnienia i w efekcie w drugiej połowie lata miałam potworny busz i nieład w ogrodzie.
Tak więc sekator-najlepszym przyjacielem ogrodnika.

Jolunia jak cudownie, ze sie w końcu odezwałaś :hug: Miejmy nadzieje, ze te kopce jednak nie będa potrzebne. Wolę ciąć z rozsądku niż konieczności :)

Dorcia, miło mi, że znajdujesz u mnie coś co ci sie podoba. Jesteć w komfortowej sytuacji - miesjca do sadzenia masz jeszcze sporo. Ja już nawet staram się nie miec chciejstw. Żeby cos posadzić będę musiała coś wykopać :lol:

Ewuniu kochana, już i lepiej, dziękuję :kiss3: . Do królowej mi daleko - jest tyle wspaniałych różanych ogrodów. Ale zdjęcia będą, nie ma obawy. Zanim cos aktualnego będzie można pokazać trzeba posiłkować się zeszłorocznymi widoczkami. A takie kolorowe fotki doskonale działają na psyche.
Ja zawsze sadzę róże głęboko, tak, że nawet jeśli nie zrobię kopców miejsce szczepienia i tak jest okryte ziemią. Dotychczas chyba nie wymarzła mi żadna róża (poza jakimiś podłymi sadzonkami i tak skazanymi na zagładę). Nawet pamiętnej zimy kiedy niektóre ogrody liczyły straty w różach na dziesiątki u mnie wypadły chyba dwie wielkokwiatowe. U mnie było jednej nocy -18, strat na razie nie zauważyłam. Żurawki wyglądają dobrze mimo braku śniegu.

Kilka fotek, reszta odpowiedzi za chwilkę!

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, sierika

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 13 Sty 2015 19:06 #328789

• Ewik7
  • Ewik7's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
Poszalały Tobie wszelakie rośliny , oj poszalały , to zdecydowanie jest zamierzony " nieład artystyczny " -Slicznie. :) Jakiej średnicy jest ta rabata na trawniku?

Ogród Doroty '2014 13 Sty 2015 19:26 #328797

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Vita, jak się cieszę! :hug: Strasznie dawno się nie odzywałaś.
Az się zarumieniłam ;) . Takie pochwały z Twoich ust, bardzo mi miło. Tym bardziej, ze Twój ogród jest jednym z najpiękniejszych jakie widziałam.
Niby staram sie sadzic zgodnie z jakimiś zasadami, ale nie zawsze efekt jest dobry. Choć w tym wypadku się sprawdziło :)

Monia, no zimno było, nie da sie ukryć. Ale warto było pocierpieć. Lubię okres okołoświąteczny, kolędowanie, świateczne dekoracje w domu.
Choć w tym roku moja choinka już rozebrana, dekoracje zniknęły. Aktualnie kwitną storczyki i zakupione szafirki, rosną pąki u podpędzanych hiacyntów, niedługo wiosna będzie :lol: Przynajmniej w domu.
Mam nadzieje, że do wiosny opanuję aparat na tyle żeby fotki dało się oglądać.

Jakie macie doświadczenia z zakupami w sieci? Ja oststnio tyle naużerałam sie z jednym ze sklepów, że mam na dlugo dosyć.
Jak pisałam zrobiłam sobie prezent świateczny kupując lustrzankę. Chciałam skorzystać z promocji Nikon Cashback (kto by nie chciała jak zwracają kasę ;) ) I co? i .... :mad2: Dostałam aparat bez podbitej karty gwarancyjnej (warunek promocji) bez kuponu (drugi warunek) a na moją reklamacje złożoną 17 grudnia dziś! dostałam odpowiedź żebym... zgłosiła się z kartą do punktu odbioru osobistego (najbliższy w Krakowie). No po prostu brak mi słów. Ech....

Na poprawę nastroju: już niedługo :)

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2015 19:26 przez dodad.

Ogród Doroty '2014 13 Sty 2015 21:03 #328838

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A tak konkretniej kiedy? :rotfl1:
Przeczytałam o tym poczuciu osaczenia przez rośliny, czyż to nie cudowne uczucie? Mam wrażenie, że w Twoim mniemaniu nie... A ja tam bym chciała :)
W każdym razie te osaczające człowieka róże w Twoim ogrodzie robią wrażenie! To wręcz dla mnie nie do pomyślenia, że róże niekopczykowane w większości i cięte dość krótko mogą tak w ciągu sezon "bujnąć"! Nie możesz narzekać na swoją glinę!
Zakupy w sieci? W dziedzinie ogrodniczej to konieczność! A i przyjemność, nie da się ukryć... A że rzadko się zdarza, by to, co konieczne, było też przyjemne i miłe, trzeba się tej konieczności poddać, tak ja bym to widziała... :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2015 21:04 przez artam.

Ogród Doroty '2014 13 Sty 2015 21:11 #328842

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Konkretnie to może byc np 28 lutego

albo już 17-go

Zakupy ogrodowe może jakoś bym przezyła, w końcu to przyjemnośc. A te 250 zeta, które mogłam odzyskać z ceny aparatu chciałam właśnie na roślinki przeznaczyć :placze:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2015 21:13 przez dodad.

Ogród Doroty '2014 13 Sty 2015 21:28 #328851

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Chyba ominęłam jedna osobę w odpowiedziach :oops:
Mireczko, miło mi Cie powitać. Widzę, ze jesteś świeża na Oazie, więc witam serdecznie.
Pytasz o Buff Beauty. To róża sadzona w lecie 2014r, przyjechała w donicy. Niestety nie mam zdjęcia całego krzewu ale powiem tak. Pędy wypuściła takie ok.1,2m, kwitła właściwie cały czas jakimiś kwiatami, zdrowiuteńka. Dal mnie zachwycająca, ale zdjęcia z pewnością nie oddają jej uroku. Mam nadzieje, ze przetrwa zimę bez szwanku. Wiosna planuję dać jej podporę w kształcie obelisku i zaplatać ją na niej.

Ewunia, nie mam pojęcia jak duża jest ta rabata. Pewnie jakieś 4x3m, może więcej. Zmierzę. Wiem, ze tam ciasno niemożebnie,a le ja mam tendencję do gęstego sadzenie :oops:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 13 Sty 2015 21:50 #328864

• Ewik7
  • Ewik7's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
Czy gęsto - nie wiem , ale napewno ładnie jest :-)

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 13:20 #329576

• mirkaka
  • mirkaka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
Dorotko wielkie dzięki za odpowiedź, Buff beauty skomponowałam z Gipsy Boy, która będzie trochę obok ale też przed nią, i mam obawy czy Gipsy jej nie przesłoni, ale skoro u ciebie w pierwszym roku wypuściła 1,2 m pęd to chyba mój plan się sprawdzi :) . Będą rosły w miejscu raczej zacienionym, liczę ,że sobie poradzą.
Na forum dopiero raczkuję, pomalutku nabieram odwagi aby utworzyć własny wątek, czas zimowy sprzyja temu i chyba większa chęć do oglądania kolorowych ogrodów. Wiosną już tylko łopata i motyka :ouch:
Mirka

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 14:33 #329602

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Dorotko, nie mam nic do róż, poza tym, że ich nie mam...Ale jakbyś odgrzała trochę rodków i azalek, to i wiosna na zdjęciach będzie kompletna :) Znajdziesz chwilkę :flower2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 14:44 #329605

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja tam chętnie oglądam różyce .Zawsze i wszędzie . :hug: Hanuś jeszcze Ci mało :rotfl1:

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 14:47 #329607

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Oho, kapitan Nowinka na tropie :rotfl1: Mało, zawsze mało :flower2:

Hanka

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 14:50 #329609

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Pewnie ,że na tropie ,trzeba trzymać oko na pulsie :rotfl1:

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 14:56 #329612

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, oko na pulsie, czyli postęp medycyny. Nie chcesz zobaczyć rodków i azalek Doroty? :woohoo: Do róż więcej czasu macie, a wiosna niedługo i terminy gonią :devil1:

Hanka

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 16:20 #329637

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Dorotko pokazuj co chcesz byłe dużo i kolorowo :drool:
A rodki i azalie to Dorotka ma cudne :supr:

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 19:16 #329703

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Ha, ha, Hanusia ;) Domagasz się azalek? będą, a juści :) Na takie prośby nie moge pozostać głucha.
Odpowiem tylko Mireczce.
Buff Beauty z Gipsy Boy to świetne zestawienie, ale obawiam się , ze jednak układ sił w nim będzie nierówny. Moja Gipsy Boy po dwóch latach to potwór, Buff Beauty jednak znacznie słabiej rośnie. Zobaczę jak będzie sobie w tym roku radziła, ale różnica w tempie wzrostu jest duża. Do tego Ta ostatnia wrażliwsza na mróz i pierwsze ostrzejsza zima ją mocno zredukuje.
Otwieraj watek, pooglądamy co tam z tą motyką wyprawiasz.

No to na prośbę Hani, Ewy i Majki robimy przegląd azaliowy :)
Sezon azaliowo-rodkowy rozpoczyna pod koniec kwietnia zidenyfikowany już kiedyś bladoniebieski miniaturowy różanecznik. Oczywiście nazwy nie zapisałam :oops:

nastepnie nieśmialo zaczynaja japonki :Kermesina rosa, Babushka i inne oczywiście nn

Początkiem maja rozkwita Cunningham's White

Pąki na wielkokwiatowych coraz większe

zaczyna się...

a potem to już prawdziwa orgia

By pod koniec maja zakończyć nad oczkiem - Marcel Menard i Catawbiense Grandiflorum

Ponieważ w ostatnim sezonie japonki w zasadzie strajkowały idę szukać zdjęć z sezonu 2013
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, sierika, hanya

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 19:25 #329708

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
:bye: :bye:
Mówisz ,że czułas się w tym roku ciut osaczona przez róże ,ale czy to nie było przyjemne osaczenie ,Ja w takim miejscu siedziałbym godzinami i podziwiał .Nie mogę doczekać się momentu ,aż w moim ogrodzie chodząc po ścieżkach nie będę dokładnie widział co jest po drugiej stronie rabaty.

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 19:26 #329709

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
:hug: Zestawienie Marcel Menard i Cataw.Grandf. piękne! Czekam na japonki :flower2:

Hanka

Ogród Doroty '2014 16 Sty 2015 19:28 #329710

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Andrzej, nie powiem bywało przyjemnie, zwłaszcza jak zewsząd dochodziły cudowne zapachy. Niestety przedzieranie sie przez ścieżki czy zaczepiające człowieka pędy, nie wspominając o niemożliwości plewienia to już mniej.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.401 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum