Witam sobotnio!
Hanusia, druga spódnica juz rośnie
Pod orzechem co prawda i troche zbyt dużo cienia maja, ale plan przerzedzania potwora już jest.
Na razie zlustrowałam jedna szkółkę (Ciepłucha) wybrałam pięć sztuk, ale z zakupami sie wstrzymuję, bo sadzić za bardzo nie ma gdzie.
Dziś łaziłam po ogrodzie i kombinowałam, ale słabo, słabo to widzę.
Mrówa - dziękuję, miło, że się podoba
Aga, ech nie przesadzaj. Te ostre róże z żółciami i pomarańczami tak średnio sie komponują, ale strasznie żal byłoby mi je teraz ruszać, niech juz tak zostanie. Pod orzechem mniej szaleństwa kolorowego, bardziej stonowane barwy.
No jeśli chodzi o zapach to rzeczywiście w 'kupie' dają czadu
Byłaś dzis na wycieczce? Ja tak, zdjęcia będą za chwilkę.
Mireczko, dałabym jednak BB na przód. Mimo, ze potrafi duża wyrosnąć to pędy ma raczej wiotnie, więc łatwo nia kierować. GB to wielka i baaaardzo kolczasta róża.
Och ty, niedobra, nie ma zdjęć
Obt to było ostatni raz
Na forum koniecznie trzeba sie chwalic zdjęciami, czekamy na każdy nowy ogród.
Biała azalia to
Schnepperle poczytaj sobie w bazie. Podobna do niej jest Eisprinzessin choć według mnie znacznie gorzej zimuje.
Asia, dzieki.
U nas tez prawdziwie wiosennie, dzis był +12st! Ale byłam za miastem, niedaleko 7 km isnieg tam jeszcze gdzieniegdzie leży. Chyba lepiej byłoby jednak gdzyby sie troche ochłodziło. Jeszcze chwila takich temperatur i z kwitnieniem wiosennych cebulowych może być po ptokach. Nie wierzę, ze zima odpuściła na dobre a u mnie wszystko nosy wystawia z ziemi.
Dorcia, sadzić trzeba, cygańska potrzebuje czasu by rozkwitnąć w całej okazalości. Ech jak ja ci tego miejsca zazdroszczę
Kasiek, widziałam Twoją wiosnę! Ech kochana, chciałoby się już, chciało. Ale to dopiero styczeń,oby biala pani nie pokazała nam kto tu rządzi. Czytałam, ze siałaś już pierwsze nasionka. Gdzie kupiłaś aminka? Strasznie mam na niego ochotę a nasion nie mogę zdobyć.
Heliotropy i ja mam w planach, do tego tytoń i lobelie. Zamówiłam krążki torfowe - to świetny wynalazek!
JG straszny sztywniak, ale da sie przygiąć. Warto z pewnością, bo inaczej gad u mnie kwitnie tylko na końcach.
Iwa, czekam na maj i fotki twojego ronda - czuje się poniekąd jego chrzestną matką
Miałam dziś udać się do ogrodu, ale ... jakos mi przeszły chęci na plewienie. Za to wybraliśmy się za miasto (szukać zimy
)
Wylądowaliśmy w Owczarach - wioska kilka kilometrów od Gorlic. Jest tam piękna, drewniana cerkiew - część Szlaku Architektury Drewnianej, w 2013r. wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESOO.
Wewnątrz przepiękny ikonostas (wybaczcie jakośc zdjęć)
polichromie
Udało nam sie wejść nawet za Carskie Wrota. To ołtarz, przy którym są odprawiane greckokatolicke msze. Cerkiew w tej chwili jest użytkowana przez grecko- i rzymsko-katolickich wiermych.
i najstarsza ikona w świątyni - 1664r
to nie koniec wycieczki.....