Martuś, zatrzymałam się na etapie płatków
Te nie posiadają niestosownych alkaloidów
A wywar z płatków maku polnego polecany jest nawet jako środek przeciwkaszlowy dla dzieci
Na bóle kręgosłupa najlepszym środkiem była p. Rita i jej mąż Jura
W trakcie nastawiania kręgów skrzypiało i chrupało, a w czasie masażu często zastanawiałam się, czy uciekać oknem, czy klasycznie drzwiami, nie troszcząc się o to, że leżałam w samych gatkach na kocyku nabitym gwoździami
Z czasem jednak leżenie na gwoździach zaczęło być relaksujące
Ale niestety nie dostali oni obywatelstwa polskiego mimo prawie 20-letniej pracy w naszym kraju, więc wrócili do Odessy
Teraz więc kombinuję, jak koń pod górkę, żeby jednak trochę kręgom i stawom ulżyć
Dlatego robię zapas oleju z żywokostu
Poza tym stosuję klasyczne olejki rozgrzewające, zawierające kamforę, goździki, olejek lawendowy, rozmarynowy, itp. Ale samo smarowanie niezbyt jest skuteczne, musi być element masażu, czy też ugniatania napiętych mięśni.
Podejrzewam, że wokół obolałych kręgów masz spięte mięśnie lub punkty na mięśniach, które przy niewielkim ucisku bolą. Te miejsca trzeba rozluźniać stosując ucisk. Najlepiej systematycznie dzień po dniu mocno naciskać na bolące miejsca przez kilka minut
Kolejna rzecz to odgięcia, przy grządkach schylasz się na długi czas do przodu, choć parę minut dziennie powinnaś odchylać się do tyłu. Jeśli nie mostek, to chociaż kobra
Czyli leżysz na brzuchu, początkowo podpierasz się na przedramionach. Potem zaczynasz opierać się na rękach, brzuch trzymając na ziemi, a górę tułowia podnosząc do góry
W ten sposób wyginasz kręgosłup w części lędźwiowej dokładnie w odwrotną stronę, niż zazwyczaj
A na zakończenie kilka 'kocich grzbietów' i naprawdę powinnaś poczuć ulgę.
To tyle moich znachorskich rad
A do ortopedy też się wybierz, chociażby po skierowanie na serię zabiegów u masażysty