TEMAT: Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 09:43 #256724

• Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Sweete - Aniu imienniczko :thanks: Nie znałam wcześniej Twojej bajki, ale naprawdę jestem pod wrażeniem. Twoja bajka i mój sen są dowodami na to, że marzenia się spełniają, dlatego trzeba ostrożnie marzyć :dance: Będę tu Ciebie częstym podglądaczem, ale pewnie częściej skrytopodglądaczem jak to określiła olibabka :happy4:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 10:08 #256739

• Semper
  • Semper's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Ja mam piwonię drzewiastą od kilku lat.
Pięknie kwitła w pierwszym roku, a potem przestała.
Chciałem ją wywalić i dopiero siostra Mi powiedziała żeby jej nie przycinac.
W zeszłym roku tak zrobiłem i zaczyna właśnie kwitnąć. :dance:
Pozdrawiam,
Jurek z Górek :)
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2014 10:09 przez Semper.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 11:48 #256806

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aniu :bye:
Fajna przygoda z tym jelonkiem,Ja często widzę sarny,,piękne widoki takich zwierząt z bliska,a to ptaków różnego rodzaju ;)
werbeny ładne kolorki wybrałaś :)

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 12:19 #256823

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Aniu ten Twój irysek jest piękny,ja lubię takie brudaski ;)
Stokrotki afrykańskiej nie znałam.
Na piwonię drzewiastą zasadzałam się ze dwa albo trzy razy,w rezultacie w dalszym ciągu nie mam. Ale ciąg do niej mam.
Z tym,że ona raczej dużo miejsca potrzebuje,prawda? A ja już dużo nie mam :(
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 15:08 #256921

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
No i weekend niemal minął :( Ze zmienną pogodą, choć przyznam, że nienajgorszą. Jednak mimo podlania warzywnika nawozem nie zrobiłam w ogrodzie dosłownie NIC. Piątkowe popołudnie spędziłam w gronie zielonozakręconych i odwiedziłam moje ulubione centrum ogrodnicze. Wyszłam z niego z sadzonkami hosty Stiletto (dla innych forumowiczów i 2 dla mnie) i lilakiem Krasawica Moskwy. Marzy lam o nim od dawna, ale polowałam na kwitnącą sadzonkę w rozsądnej cenie. Ta kwitnie, ma 120 cm i kosztowała raptem 15 zł :happy3: Sobotę spędziłam ogarniając dom, a popołudnie - na imieninach. A dziś - jak na razie pada... Ale taki luźniejszy weekend był mi zdecydowanie potrzebny. Emocje niestety męczą bardziej niż praca fizyczna :(

A oto ostatnie nabytki :D

DSC04371.JPG

DSC04382.JPG

Edytko (eda_s)! Kwietnik a la kraniki przywiozłam sobie z zeszłorocznego wyjazdu do Piaseczna, to prezent z FloraPoint. Były też inne akcesoria z motywem kranu. Rododendron tam gdzie kupowałam był jeden z serii królewskiej. Po niepowodzeniu z poprzednim chciałam polską odmianę, dostosowaną do naszych warunków. To był strzał w '10', bo pięknie i niezawodnie kwitnie i już zdążył urosnąć. Iryski i ja :hearts:
Beatko (mrówa)! Dziękuję :kiss3:
Danusiu (dana1s)! Niestety zostawiłam sobie tylko jednego skrętnika. Zajmowały dużo miejsca, a ja mam za dużo hoyi :happy3: Musiałam wybrać, choć z ciężkim sercem.
Majeczko (edulkot)! Już jest lepiej, bo jesteśmy za półmetkiem :D A petunie na zdjęciach wyglądają jakby były lekko fioletowe, a tym czasem w naturze te żyłki mają ... brązowe. Pracuje nad oddaniem koloru na zdjęciach.
Małgosiu (Ma Gorzatka)! Kwietnik dostałam. Oczywiście od forumki. I w tym roku ponownie zamieszkały w nim petunie. A Iryski? To moja pierwsza i chyba największa miłość.
Bożko (bozunia)! I ja powoli wymieniam zawartość skrzynek, bo bratki i stokrotki zaczyna wyciągać. Myślałam, że część posadzę dziś, ale zrobiło się mokro i ... nie mam ochoty :happy4: Brooklyn faktycznie się udał!
Adrianie! Zdecydowanie się z Tobą zgadzam. Dla mnie nazwa odmiany to sprawa drugorzędna :D
Moniko(Monika-Sz)! Iryskowe liście zwyczajnie marzną, a wcześniej te brzydsze wycinam. Jak najbardziej możesz je posadzić w nogi powojnikowi, bo one głęboko się nie korzenią.
Aniu (anabuko1)! Fakt piwonia drzewiasta nie jest małą. U mnie rośnie obok róż historycznych i ma sporo miejsca. Oby tylko chciała z tego skorzystać :D U nas zwierzęta leśne często podchodzą blisko, bo przemieszczają się między lasem, który jest nad moim domem, a lasem zza drogi. Mimo, że w zasadzie mieszkam w centrum naszego miasteczka. Pochwalę się... Zamówiłam 6 nowych host :whistle:
Kasiu (Robaczek)! Mieszkam bardzo blisko lasu, choć wśród innych domów. Bywa, że w ogrodzie pojawiają się na prawdę niespodziewani goście. Z uwagi jednak na jelenie i sarny, które mają wielki apetyt, musiałam zrobić płot. Kompozycje w donicach też mi się nudzą, a jak zobaczyłem tę stokrotkę to MUSIAŁAM ją kupić. Jestem pewna, że mnie rozumiesz :happy3:
Marto (Shirall)! Jelonka było mi okropnie żal, bo strasznie spanikował. To już się zdarzało, że zapuszczały się na naszą ulicę. Kiedyś w ostatniej chwili udało mi się wjechać z samochodem... Werbeny to dobry wybór, bo są lubiane przez owady, w tym fruczaka gołąbka.
Andziu (Andzia1)! Witam nowego gościa :kiss3:faktycznie niekiedy trzeba uważać, o czym się marzy. Ale na pewno nie dotyczy to domu i ogrodu :silly:
Jurku (Semper)! Cenna uwaga, bo wielkiego doświadczenia z nią nie mam. Od zeszłego roku udało mi się utrzymać przy życiu te kupiona na wyprzedaży i to już jest sukces. Liczę, że z czasem obie stworzą ładny krzak.
Ewo (terlica)! I ja lubię takie iryski, a w zasadzie WSZYSTKIE iryski. Piwonia drzewiasta faktycznie potrzebuje dużo miejsca, jeszcze więcej niż te bylinowe. U mnie na razie - odpukać - się trzymają. Ale posadziłam moją pierwszą, biała w zacisznym miejscu.

A w podziękowaniu mój tegoroczny nabytek clematis Tae :hearts:

DSC04343.JPG

DSC04345.JPG

DSC04347.JPG

DSC04405.JPG

Niestety są ograniczenia co do ilości zdjęć... Ale dla skrytoczytaczy mam jeszcze pożerającego płot clematisa górskiego 'Rubens'

DSC04332.JPG

DSC04395.JPG

Miłego niedzielnego popołudnia :bye:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 15:13 #256923

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Serio tylko jednego :ohmy: A co zrobiłaś Z resztą ?Ja planuję już ,że zostawię tylko pełne fiołki i skrętniki no i zielistki oczywiście :wink4: Hoję mam jedna i małpa nie kwitnie u mamy w kółko a u mnie ...chyba się obraziła :devil1:
Mam nadzieję ,że ten tydzień będzie już spokojniejszy i w pracy i z maturą !Widziałam Agunię na galowo ..śliczna,ale widać że przejęta !
:hug:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 15:18 #256926

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Danusiu! Resztę skrętników podarowałam Ani (wielkakulka). Tak bardzo chciała... Hoyki mam młode, ale rosną i niektóre zaczynają kwitnąć. Ich nie umiem się pozbyć... Agunia już znacznie spokojniejsza. Oby wszystko poszło po jej myśli :D

Lilak 'Primrose'

DSC04397.JPG

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 15:43 #256934

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Uwielbiam lilaki... te, pokazane na Twoich ostatnich zdjęciach są naprawdę zjawiskowe.
Fajnie, że Aga spokojniejsza. Nisia też się wyluzowała. Zobaczysz, wszystko pójdzie pomyślnie.
Mam nadzieję, że i my nabierzemy dystansu, ale póki co, od trzech dni umieram na głowę - pewnie pogoda się przysłużyła, ale też nagromadzenie stresu i emocji.
Udanego popołudnia!

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 15:50 #256940

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Lilaki, Aguniu, uwielbiam od zawsze. Nie mam pojęcia, jak mogło ich nie być w ogrodzie wokół mojego rodzinnego domu... Rok temu kupiłam sobie kolejnego. Tym razem o ciapatych liściach - lilaka 'AUCUBAEFOLIA'.
W tym roku po raz pierwszy kwitnie raptem jedną kiścią. Ale jak mnie to cieszy :dance:

DSC04287.JPG

Wierzę, że dziewczynkom dobrze pójdzie. I mimo, że od października zostanę sama, bardzo bym chciała by ta moja chudzinka (lekarka kazała jej przytyć, tylko jak to zrobić, skoro ona dużo je?) spełniała swoje marzenia i przeżywała tylko sukcesy :D Niesi życzę dokładnie tego samego. Tyle, że jak będzie studiować z warszawie to syndrom pustego gniazda na razie Ci nie grozi...

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 16:44 #256976

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Robaczek wrote:
Aniu, ale mieliście dzisiaj zwierzyniec! Śliczny ten jelonek :woohoo:
Stokrotka afrykańka przypomina mi jakąś odmianę jeżówki….ale jaką? :think: Mniejsza o to, super jest. :
Kasiek...chyba... :think: TOKI TORCH
Ja właśnie kupowałam tylko takie stokrotki...uwielbiam je , a te płatki mi się kojarzą z paluszkami rzekotek :happy4:
Aneczka...leje u Ciebie....u nas na razie wisi jeno w powietrzu....i wieje :wink4:
To odpoczywaj sobie w niedzielkę i się luzuj kochana :P

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 17:03 #256992

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko (Keetee)! Leje i przestać nie chce! Oby tylko cały tydzień taki nie był.

Azalie, poza jedną, kwitną na całego :D

DSC04353.JPG

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 17:11 #256995

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aniu ależ cudni goście do Ciebie zaglądają .... jelonek przepiękny :hearts:
Piwonia drzewiasta cudeńko.... za taką cenę, to prawdziwa okazja :P
Kolorek azalii aż parzy....piękna :P

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 17:16 #257000

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
[quote="Sweety"

Lilak 'Primrose'

DSC04397.JPG
[/quote]

Czy kolor jest trochę cytrynowy :woohoo:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 17:18 #257006

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguniu (Agness)! Rzadko, bo rzadko, ale jednak zaglądają. Zdecydowanie częściej robią to wieczorem i nad ranem, kiedy u nas jest cicho i spokojnie. Piwonie, wszystkie bez wyjątku, mi się podobają. I zaczynam się z nimi dogadywać :P Lubię energetyczne kolorki. Ten różanecznik był u mnie pierwszy :D

DSC04358.JPG

Beatko (mrówa)! Kwiaty tego lilaka są lekko żółtawe. Miały być białe, ale .. taki też mi się podoba. Ładnie kwitnie i pięknie pachnie :D

Azalia pontyjska jeszcze w pąkach

DSC04368.JPG
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2014 17:20 przez Sweety.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 18:22 #257052

• Semper
  • Semper's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Liliak "Primrose" ma być żółty.
Tyle tylko, że nie od razu.
Pozdrawiam,
Jurek z Górek :)

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 18:29 #257057

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Jurku (semper)! A u clematisa 'Yuki-no-yoso'oi' jest dokładnie odwrotnie :D

DSC04336.JPG

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 19:39 #257095

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Deszczowy misz masz :D Wolałabym by rośliny były skąpane w słońcu, ale jak się nie ma, co się lubi...

DSC04427.JPG

DSC04432.JPG

DSC04441.JPG

DSC04433.JPG

DSC04434.JPG

DSC04437.JPG

DSC04438.JPG

DSC04462.JPG

:bye:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 11 Maj 2014 19:54 #257110

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aniu- dobrze czytać, że za Tobą weekend w który złapałaś nieco wytchnienia- uratował Cię deszcz :happy: Agunia juz na pólmetku matury? Chyba pisemne już się skończyły i teraz odliczanie do ustnych..? Trzymajcie się dziewczyny!!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.331 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum