TEMAT: Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 13 Maj 2014 22:31 #258601

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Aniu, ten tulipanek wygląda…bajecznie!
Zazdroszczę tak obfitego warzywnika i obiecujących drzew owocowych…ale szykuje się uczta latem…dla wszystkich zmysłów :idea1:

A wisterie…zakwitną na pewno :hug: Nie w tym roku, to w kolejnych! :flower2:
Gdzie je posadziłaś?
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2014 22:32 przez Robaczek.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 14 Maj 2014 08:45 #258711

• wanda7
  • wanda7's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Ja też zazdroszczę ci Aniu warzywek i podziwiam, że kultywujesz także praktyczną stronę ogrodu. Ja mam jedynie szczypiorek, a i tak bardzo się z niego cieszę. Sałata na Twoich zdjęciach wygląda baaarrdzo apetycznie.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 14 Maj 2014 11:27 #258810

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aniu :bye:
Fajne zdjątka warzywek,jakoś im nie robię,osobno ;)
Ja mam 2 gruszki( mają już % lat)Jedna w m roku kwitła,ale nie zaglądałam czy ma zawiązki czy też nie. :dry:
Kolorowe fotki śliczne :P

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 14 Maj 2014 11:49 #258822

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6024
Aniu :) i warzywa i owocki i kwiaty, coś dla ciała i dla ducha :)

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 14 Maj 2014 19:20 #258994

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Iwonko (Siberia)! Zaczęło się niewinnie, ale każdy musi kiedyś dorosnąć :happy4: Witam Cię w moim ogrodzie.

DSC04628.JPG

Bożko (bozunia)! 'Yuki-no-yoso'oi' kwitnie jak na razie 4 kwiatami, choć to młodziak. Jestem z niego bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że z roku na rok będzie coraz ładniejszy. Nie mogę narzekać na powojniki. Rosną u mnie bardzo ładnie.

DSC04639.JPG

Rozalko (Nowinka)! Niestety ja narzekam - na nadmiar deszczu. To, co się teraz dzieje to przesada. A padać, choć z różnym natężeniem, ma do przyszłej środy. Jeden z moich lilaków w tym roku nie kwitnie. Chyba źle go przycięłam :(

Tae

DSC04630.JPG

Edytko (eda_s)! Wolałabym znowu zobaczyć moje rośliny w promieniach słonka, tymczasem... Iryski to moja wielka miłość :hearts:

irysBrightVision.JPG

Asiu (jlg)! Jak już podjęłam decyzję o własnym domu, to minęło 13 miesięcy ji już mieszkaliśmy. W sumie to zmobilizowało nas życie, bo pieniądze z mieszkania weszły w dom. I zwyczajnie nie mieliśmy gdzie mieszkać. Azalie w zeszłym roku po raz pierwszy łapnęły grzyba, ale oprysk dał efekt. W tym roku przy okazji róż opryskami i azalie. Robi e tak tez z wierzbami i wiciokrzewem.

clematis Maria Skłodowska -Curie

DSC04587.JPG

Wandziu (wanda7)! A mnie szkoda azalii. O tej porze wyglądają prześlicznie. Co więcej, zamierza sobie dokupić choć jednego... Warzyw nie mam wiele. Tyle, co na własny użytek. A co mi zostaje to mrożę, szczególnie lubczyk. Nie ma smaczniejszej przyprawy do rosołu. Sałatkę i ja już bym schrupała, ale czekam aż jeszcze urośnie. Chętnych jest jednak więcej...

Sosna wejmutka 'Tiny curls'

DSC04619.JPG

Ewo (majowa)! Jelonek nie tyle był przestraszony, co przerażony i spanikowany. Na szczęście panowie z sąsiedztwa mu pomogli. Gratuluje zakupu lilaka. Ja już nie kupuje choćby bez pąków, bo co kupiłam okazał się - liliowy.

DSC04586.JPG

Majeczko (edulkot)! Oj nie zazdrość mi deszczu. Mam go stanowczo za dużo, a prognozy nie nastrajają pozytywnie. Ale miejmy nadzieję, że na tym tygodniu się skończy. Irysków mam mnóstwo, ale jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa... Aga dziś zdała kolejny egzamin. Jeszcze dwa :D

DSC04615.JPG

Danusiu (dana1s)! Ty już wiesz, że ja kocham te misterne kwiaty. Od zawsze :D

DSC04611.JPG

Beatko (mrówa)! W 100% się z Toba zgadzam. Nieco zapobiegliwości i radość z kwiatów. Azalii nie zamierzam się pozbywać tylko z powodu mączniaka.

Kolejna w pąkach - Knap - hill - hybride

DSC04635.JPG

Alu (anie)! Co roku i ja kupuję stokrotki afrykańskie, ale pierwszy raz trafiłam na takie. I nie w L. tylko w moim zaprzyjaźnionym ogrodniczym, gdy byłam tam po ziemię. Dziękuję :kiss3:

Tae

DSC04625.JPG

Daisy! Mił, że mnie odwiedziłaś :lol: Kocham moje góry, a mój córka mówi, że na równinach wpada w depresję :happy3: Bardzo miłe to, co mówisz. Dziękuję również za trzymanie kciuków za moją maturzystkę.

Przyrosty na iglakach dzielnie konkurują obecnie z kwiatami

DSC04617.JPG

Kasiu (Robaczek)! Mam nadzieję, że to jednak pąk kwiatowy, a jak nie to zaczekam. Nie mam wyboru... Tym razem kupiłam białą i razem z fioletową rosną z tyłu działki. Razem mają zarosnąć mur oporowy mojego sąsiada, który stoi w granicy naszych działek i mają zasłonić smętny beton... Warzywnik był w założeniu ogrodu. Podobnie jak drzewa i krzewy owocowe. Powierzchnia mojego ogrodu jest mniej więcej taka jak Twojego, ale część jest i będzie użytkowa. Nie ma innej opcji.

Mój ulubiony rododendron Mieszko I w pełnej krasie

DSC04529_2014-05-14.JPG

Moniko (Monika-Sz)! Na szczęście czasy się zmieniły i poza ogrodowymi kupuje i te egzotyczne owoce. Sama uwielbiam wszelkie owoce, a innym też nie żałuję. Poza tym dla naszych dzieci atrakcje są zupełnie inne... Poziomki u mnie rosną naturalnie. Za domem 'trawnik' w 30% składa się właśnie z poziomek :happy4:

Azalia Mandarin lights

DSC04353_2014-05-14.JPG

Aniu (anabuko1)! Uznałam, że jarzyny tak ładnie rosną, że zasłużyły na własne portrety. Drzewa owocowe mam bardzo młode. W zeszłym roku miały pojedyncze owoce, a w tym - będzie ich wiele więcej. Dziękuję :hug:

Może Ty mi podpowiesz, co to ja posadziłam. Bo ja nie pamiętam :happy:

DSC04363.JPG

Iwonko (tilia66)! Tak chciałam, by było. Moja Aga w lecie ciągle chodzi poskubywać z krzaków - a to truskawkę, a to agrest, a niekiedy i pomidory. Już nie może się doczekać np. na sałatę lodową.

W oczekiwaniu na kwitnienie złotokapu

DSC04375.JPG

Wyrobiłam zaległości :silly:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2014 19:59 przez Sweety.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 15 Maj 2014 19:39 #259523

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Na moje to coś na glicynii to jest pąk kwiatowy. Nigdy czegoś takiego u siebie nie miałam, za to pąki liściowe oglądam regularnie i we wszelkich odsłonach :rotfl1: .
Maria C-S wygląda jakby tańczyła na rurze :wink4: ....

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 15 Maj 2014 20:15 #259551

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Asiu! Obyś miała rację z glicynią :kiss3:
I ja miałam takie skojarzenia, jeśli chodzi po Marysię :D Ale biedna chemiczka jak przydzowni :whistle: :happy3:

Chaber

DSC04381.JPG
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2014 20:16 przez Sweety.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 16 Maj 2014 09:34 #259810

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak mi miło, że pamiętacie o mnie i nadal chcecie mi towarzyszyć w ogrodniczej przygodzie ;:196 Widzę, że Was zaskoczyłam ;:224 :;230

Nie pada, a leje :mad2: u mnie od 4 dni. Dziś, gdy wiozłam moją córcię na kolejny egzamin maturalny (chemia rozszerzona) widziałam rowy melioracyjne wypełnione po brzegi i zalane łąki. Jechać się dało w zasadzie tylko środkiem, bo na brzegach dróg utworzyły się potoki. Musiałam także zmienić nieco trasę, bo na jednej z ulic zwaliło się potężne drzewo i czekano na przyjazd straży. A nasza rzeczka Biłka, oddalona około 50 metrów od mojego domu, która zwykle przypomina marny strumyk, wygląda tak:

Na szczęście jest wyregulowana, a mój dom jest wyżej od niej :lol: Poza tym przy moim kamienistym gruncie i ogrodzie ze spadem, nic mi nie grozi...

A że leje, zdjęcia będą w kroplach deszczu, robione w nienajlepszym świetle. Nic na to nie poradzę...

A w domu kwitną moje ulubione fioletki :D Dendrobium

i skrętnik Hototogisu

Oby ulewy ominęły Wasze ogródki. Gdzieniegdzie potrzebny jest deszcz, ale we wszystkim wskazany jest umiar :evil: Podobno :whistle:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 16 Maj 2014 09:38 #259813

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Clematis ma śliczną oprawę :woohoo:
A rzeczka przybiera już groźny wygląd :unsure: . Ja czekałam na deszcz z utęsknieniem, bo posuchę miałam straszną, ale po dwóch dniach już mam dosyć :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 16 Maj 2014 09:39 #259814

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
Masz piękny ogród, dużo wyszukanych okazów, których muszę poszukać dla nas ;-)

Robisz bardzo ładne zdjęcia :hearts:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 16 Maj 2014 09:42 #259819

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
U mnie też wreszcie zaczęło padać i moja pustynia zostanie podlana .Zadeszczone zdjęcia pięknie wyglądają .Twój Mieszko śliczny ,też go mam ,ale mój w tym roku słabo zakwitł .Jak przekwitnie zmienię mu miejscówkę ,bo widzę ,że ma źle .Tylko gdzie ? :search:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 16 Maj 2014 09:58 #259826

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Aneczka....no nieźle Ci się rozpędziła ta rzeczka :think: Dobrze,że jesteś wyżej :think:
U mnie tez leje...moze nie tak bardzo jak u Ciebie...ale ogólnie mówiąc...rozmiękam :happy4: Hej...na glicynii to bankowo kwiaty.... :bravo: biała będzie ....fiu fiu...nie widziałam jeszcze białej :whistle:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 16 Maj 2014 10:46 #259857

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie apogeum deszczowe przeszło w nocy :jeez: , na niektórych rabatach stoi woda, a ja mam piach przecież :ohmy:
Ten skrętnik :supr3: :supr3: . Ja mam tylko takie zwykłe :dry:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 16 Maj 2014 11:04 #259870

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aniu- nie zazdroszczę kolejnego dnia deszczu. Widok rwącego potoku :eek3: W takich chwilach doceniasz chyba kamienistą działkę, przez którą deszcz- mam nadzieje, jak przez durszlak przecieka..
Pogoda jest mocno nieciekawa- u nas od rana pada ulewny deszcz, a wczoraj wiał silny wiatr. W centrum Wawy urwał sie konar drzewa i zabił kobietę idącą po chodniku- straszne to wszystko. A my możemy tylko siedzieć i czekać na uspokojenie pogody..

Córcia dziś pojechała na ostatni egzamin, czy jeszcze angielski będzie..? Tyle było emocji, a juz za chwilę będzie po wszystkim i czekamy tylko na wyniki. Jestem pewna, że wszystko będzie świetnie zdane i wymarzone studia staną otworem :hug:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 17 Maj 2014 17:22 #260552

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Aniu i jak tam przestało lać ? U mnie cały czas pada od kilku dni ,ale wokół nie ma rzek ani strumyków :) Jest paskudnie ...dobrze ,że pokazujesz takie optymistyczne fotki ,to pozwoli przetrwać ten mokry czas !
Jak matura już po czy jeszcze jeden egzamin został?
Pozdrawiam Was serdecznie i jak będziesz mogła to o jeden listek tego skrętnika :hug:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 17 Maj 2014 19:53 #260620

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Aniu na zdjęciu powojnik Maria S-C tańczy na rurze ;)
Ale z wdziękiem.
Mam nadzieję,że te deszcze Was w końcu opuszczą.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 18 Maj 2014 12:22 #260909

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Najgorsze przetrwaliśmy :dance: Od wczorajszego popołudnia nie pada, a dziś nawet chwilami pokazuje się słonko i niebieskie niebo. No i jest zdecydowanie cieplej :D Przegląd ogrodu zrobiony. Chwaty mimo pogody rosły na potęgę i jak tylko zrobi się nieco bardziej sucho ruszę do walki. Od razu także zaaplikuje różom, wierzbom, azaliom, wiciokrzewowi i wszystkim innym ze skłonnościami do mączniaka oprysk. Nie ma zlituj się :devil1: Robi się na prawdę ciepło, więc trzeba zapobiec temu, by rośliny zakwitły nam ... grzybem :jeez:

Z nowości: przybyły mi 2 ogrodowe gażdżety

Ceramiczna, ręcznie robiona jaszczurka, prosto ze słonecznej Hiszpanii. Od mojego brata i bratowej. Zawiśnie w ganku. Na razie myślę, jak to zrobić, by była bezpieczna :D Kto nie lubi wściekle kolorowo, niech nie patrzy :whistle:

i panieneczka. Skojarzyła się mi się z dziewczyną z II części 'Dziadów' A. Mickiewicza

Na głowie ma kraśny wianek,
W ręku zielony badylek,
A przed nią bieży baranek,
A nad nią leci motylek.

Takie sielskie, anielskie. Nie umiałam się oprzeć :D

Piku! Podporę z dzwonkami kupiłam u słynnego Kapiasa. Nie mogłam się jej oprzeć i koniec... A potok już wygląda niemal jak zwykle. Już niemal od doby nie pada :lol: U nas deszcz padał regularnie, więc za żadnym deszczem nie tęskniłam, a już na pewno nie za takim.

Grzesiu(AGP-ON)! Dziękuję :) U mnie jednak jest także wiele zwyczajnych, babcinych roślin...
Taki na przykład chaber

Ewo (Nowinka)! U mnie nie było suszy, a teraz tym bardziej nam ona nie grozi... Mieszko I od początku został posadzony w zacisznym miejscu, bo pierwszy sododendron padł w ekspresowym tempie. Miejscówka mu spasowała i z oku na rok jest większy i ma mnóstwo kwiatów. Rośnie od zachodniej strony, pod balkonem. Jest na prawdę cudny :hearts:

Dorotko (Keetee)! Miałam już serdecznie dość tej pogody. Było jak w listopadzie, tylko bardziej padało :cry3: Ale mamy to z głowy. Wisteria ma być biała. Obyś miała rację z tym pąkiem.

Brakowało go ostatnio, więc irysek w kolorze słonka

Marto (markita)! U nas na szczęście woda nie stał. Kamienista gleba ma jednak swoje zalety! A skrętnik jest odmianowy. Mój ulubiony :dance:

Mój domek dla owadów chyba jednak jest zamieszkały

Moniko (Monika-Sz)! O pogodzie nawet nie chce mi się rozmawiać. Nie lubię narzekać... Ale ma być lepiej, a wręcz pogoda ma być letnia :woohoo: Agunia we wtorek ma ostatni egzamin - ustny z języka angielskiego. Ale nim się tak nie stresuje. Mam nadzieję, że wszystkie egzaminy pójdą jej tak jak ustny z języka polskiego. Dziecię zaliczyło go na 100% :D Słyszałam, ze wczoraj świetnie się bawiliście i Aguni. A gdzie zdjęcia?

Rozkwitł kolejny irysek. Jak ja je kocham ;:167

Danusiu (dana1s)! Pogoda się znacznie poprawiła. Jak już wczoraj przestało padać już mi się humor poprawił. A dziś jak wyszło słonko :happy3: Jeszcze tylko jeden egzamin

Paprocie, które rosły u mnie w różnych miejscach 'przeszczepiłam' pod ogrodzenie i pięknie rośną :tan

Ewo (terlica)! Maryśka dość nietypowo oplotła podporę, ale i mnie się podoba :happy4: U mnie ie pada. Oby to nie była zmyłka :dry:

Moja pierwsza rzodkiewka. Chyba ktoś próbował mi się zeżreć :evil:

Życzę Wam ciepłej i słonecznej niedzieli. Należy nam się :evil:
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2014 12:22 przez Sweety.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 18 Maj 2014 13:17 #260924

• hanka
  • hanka's Avatar
  • Junior Boarder
  • przede wszystkim optymistka
  • Otrzymane dziękuję: 1
Aniu jestem zauroczona Twoim ślicznym ogrodem , a za włożoną w niego pracę należą się :thanks: .Życzę miłej niedzieli . :)
Pozdrawiam. Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.663 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum