TEMAT: Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 27 Maj 2014 20:55 #264959

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Aniu, fajny prezencik sobie kupiłaś :rotfl1: .
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 27 Maj 2014 21:45 #265008

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Małgosiu (gorzata)! Jestem pewna, że można zmówić samą ławkę z łańcuchami, albo nawet bez nich. Mój stolarz, również autor moich 2 pergoli, na 100% by zrobił. Tylko transport... On ma znajomego, który dowozi kupione produkty. Sama z niego korzystam. Wszystko jest jednak kwestią ceny. Jak będziesz chciała, dam Ci namiary na pw. To bardzo solidna firma. Mamusia go pilnuje :rotfl1: Serio...

Nieco spóźnione narcyzy

Asiu (asia2)! Od dawno to wiem i stosuje. M. zadowolony, bo nie musi myśleć. A ja mam, co mi się podoba. Tym razem o prezencie dowiedział się z ... forum :happy3: Zrobiłam to celowo :devil1:

Czarny bez

Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2014 21:47 przez Sweety.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 27 Maj 2014 21:52 #265015

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Piękny prezent!!! Bardzo mi się podoba taka huśtawka. Piekna, drewniana, solidna- wiele lat będzie Cię ten prezent cieszył..
Samych radosnych chwil i bujania się w obłokach marzeń życzę :dance:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 27 Maj 2014 21:55 #265019

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Aniu... na razie poszukam stolarza na miejscu, ale jakby się nie udało, chętnie skorzystam... w sumie wycieczka w górki nie zaszkodzi ;)
Pozdrawiam - Gosia

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 29 Maj 2014 13:06 #265783

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6024
piku wrote:
Sweety wrote:
Jeszcze nieco owadzio :D

A to poważny wróg naszej siedmiokropki :evil:

I chyba nasze biedroneczki są skazane na zagładę przez te azjatyckie drapieżniki :(

Aniu, piękna kolekcja powojników i irysów :woohoo:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 29 Maj 2014 18:21 #265889

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko (Monika-Sz)! Taka właśnie huśtawka pasuje do reszty moich ogrodowych mebli i do samego domu. Jak widzisz trochę kompletowanie takich gadżetów trwa. A zaczynaliśmy od mebli, które kilka lat stały na naszym balkonie w szufladzie :whistle: Co jakiś czas, a już na pewno w niedzielę, udaje mi się z nich korzystać. Mieszkanie w bogobojnej okolicy ma swoje dobre strony :silly: Jeszcze tylko wygodną poduchę i możemy się bujać :dance:

Jako, że iryski Ci się podobają...

DSC05641.jpg

Małgosiu (gorzata)! Jak tylko będziesz chciała, mów :D

Dla Ciebie mam pierwszego w tym roku maczka

DSC05499.jpg

Iwonko (tilia66)! Na te biedronki już chyba nic nie można poradzić. Te rodzime zaczynają się robić rzadkie :woohoo: A i iryski i powojniki uwielbiam :lol:

Jeszcze jeden irysek?

DSC05627.jpg

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 29 Maj 2014 22:06 #266026

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Fotki irysków jak zawsze piękne. Ja się chyba wkrótce doczekam kwitnienia cebulowych, kupionych w LM jako mix kolorów. Mam 5 sztuk- jak każdy będzie inny, to będzie wesoło :rotfl1:

U nas mało rozmodlona wieś, a na pewno nasze osiedle młodych bezbożników.. :P Jeden sąsiad kosi w niedzielę do obiadu,, drugi po obiedzie.. a ja gdzieś w trakcie ;)

Ja huśtawkę podziwiam u sąsiadów, a czasem sąsiadka zaprosi na pobujanie się.. Sąsiad sam zbudował, ale my z Mężem tacy zdolni ni jesteśmy, więc może kiedyś kupimy.. Chociaż obecnie wolałabym leżak ;) Zanim w domu dojdziemy do takiego etapu, żeby finanse przeznaczać na meble ogrodowe, to jeszcze nie raz mi sie odmieni :happy:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 29 Maj 2014 23:59 #266116

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Ja jestem miłośniczką irysów, więc mogę oglądać je nieustannie. A ten biały to w sam raz do mojej bombonierki. Cudny jest! Mam ich niewiele z braku miejsca, więc u Ciebie nadrobię widokami :hearts: Prezent pierwsza klasa :bravo:

Pisałaś u mnie, że zidentyfikowałaś chwasta jako wielosiła :rotfl1: Cyknij fotkę, bo sama jestem ciekawa, czy to ten sam...
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2014 23:59 przez bozunia.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 30 Maj 2014 07:30 #266135

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Fajnie poukładane drewno pod murem, no i oczywiście prezent świetny.
Moja MSC pączek ma tej samej wielkości... oczekiwanie na pierwsze kwitnienie sprawia mi największą frajdę :happy4:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 30 Maj 2014 07:31 #266136

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko! Iryski, które Ty masz są zasadniczo inne i niestety słabo zimują. U mnie obecnie z nich mam tylko szczypior :( Ale właśnie takie miałam w bukiecie ślubnym, więc mam do nich wielki sentyment. U mnie wolę nie ryzykować z takimi pracami w niedzielę, bo jeszcze spłonę na stosie :happy3: Ale sobie w sumie chwalę, bo generalnie nie umiem usiedzieć na miejscu, więc pewnie i w niedzielę bym coś wymyśliła do pracy, a tak sobie odpoczywam. A z meblami faktycznie się zmienia. Nie mogłam się zdecydować jakie kupić i to całkiem długo. Ostatecznie wahałam się także nad takimi z technoratanu, ale drewniane lepiej pasują do koncepcji ogrodu. Może tego nie widać :rotfl1: ale staram się, y ta koncepcja była spójna :whistle:

Moja krzewuszka "Monet" kwitnie u mnie po raz pierwszy

DSC05621.jpg

Bożko (Bozunia)! Białych irysów mam dokładnie 3 :woohoo: Zaczynałam od bladożółtych i tych mam najwięcej. To podobno bardzo stara odmiana i dostałam je od starszego pana wraz z instrukcją sadzenia. Mam do nich wielki sentyment, a darczyńca już niestety nie żyje. Obecnie staram się nieco urozmaicić szpaler, stąd m.in. te białe. Z tyłu za domem miał powstać alternatywny kącik wypoczynkowy, ponieważ taras od południa nie zawsze jest do wykorzystania, a wówczas za domem jest przyjemny cień. Myślałam o stoliku i krzesłach, ale jak zobaczyłam te huśtawkę, stwierdziłem, że będzie tam idealnie pasować. I nie myliłam się. Powoli i za domem zaczyna się robić ładnie, więc czemu nie :dance: Jest na prawdę wygodna. Zdjęcie czegoś, co wydaje się być wielosiłem mam jedno. Strasznie wiało i robienie zdjęć było utrudnione. Oto owe coś :D

DSC05509.jpg

No i premiera :lol: Biała wisteria ma jeden kwiat :bravo:

DSC05639.jpg

Miłego dnia dla wszystkich :bye: Będzie miły, bo to piątek :happy3:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 30 Maj 2014 10:45 #266218

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Gratuluję kwiatka na wisterii :dance:

Ja ostatnio na necie upatrzyłam komplet- stolik i 4 krzesła- z technoratanu właśnie, ale żółte- więc pasowałyby do murków. Oby sprzedawali je jeszcze za rok :whistle:

Ja cebule irysów kupiłam jesienią i sądziłam, że nic z nich nie będzie, bo tylko szczypiorki były- teraz dopatrzyłam się pączków.. Jeśli nie dożyją kolejnego roku- nie będzie dużej straty.. Do cebulowych jakoś zbytnio się nie przywiązuję :P

Udanego dnia życzę- też się cieszę, że piąteczek :woohoo:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 30 Maj 2014 10:50 #266221

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Sweety wrote:

Iwonko (tilia66)! Na te biedronki już chyba nic nie można poradzić. Te rodzime zaczynają się robić rzadkie :woohoo:

Ja tępię te azjatki i w tym roku siedmiokropek już mam więcej :lol:

A owo coś to faktycznie wielosił, całkiem sympatyczna bylinka :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2014 10:52 przez piku.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 30 Maj 2014 18:50 #266382

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko! rattanu bardzo mi się podobają, jednak doszłam do wniosku, że drewniane u mnie będę lepiej pasować. Żółtych chyba nie widziałam. Dasz link, bym mogła popatrzeć? A z cebulowymi lepiej traktować je jako jednoroczne, bo jeśli nie zmarzną, to może je coś zeżreć. Kwiatek na wisterii bardzo mi się marzył, no i jest :dance:

Clematis Westerplatte

DSC05575.jpg

Piku! To straszne, bo to oznacza, że jeszcze te azjatyckie biedronki trzeba tępić. A w tym roku jest tyle tych szkodników... Wielosił, zanim zaczął kwitnąć, wyglądał podobnie do wyki ptasiej i nie wiem, czy co nie co nie wypieliłam :rotfl1: Usprawiedliwieniem może być to, ze wielosiłu nie sadziłam, więc się go nie spodziewałam.

Clematis Polish Spirit

DSC05687.jpg

Pogoda nie sprzyja, ale zrobiłam nowe zdjęcia. Obsadziłam bowiem 2 wiszące doniczki na huśtawkę oraz odnowiona taczkę.

DSC05661.jpg

DSC05659.jpg

A zeszłoroczne pergole coraz ładniej zarastają róże i clematisy. Zważywszy, że sadziłam je raptem w sierpniu zeszłego roku wygląda to rewelacyjnie :D

DSC05662.jpg

DSC05663.jpg

Tu Louis Odier :hearts:

DSC05667.jpg

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 30 Maj 2014 20:06 #266408

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Że też się dałam namówić na powojniki na pergoli :hammer: , dobrze, że chociaż z jednej strony posadziłam bylinowe :jeez: , bo wielkokwiatowe z drugiej strony wyglądają jakby potrzebowały z 10 lat na zarośnięcie kratki :evil: , a sadziłam mniej więcej wtedy, co Ty :think:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 30 Maj 2014 21:18 #266439

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto! Niestety wielkokwiatowe nie są łatwe w uprawie, więc lepiej wybrać coś bardziej bezobsługowego. Poza tym u mnie po każdej stronie pergoli jest róża plus powojnik :D Mają się wzajemnie uzupełniać :dance:

Rośnie przy nich m.in. Loiuse Odier

DSC05683.jpg

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 30 Maj 2014 21:35 #266453

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No właśnie, chyba jakieś zaćmienie nie ogarnęło, kiedy wybierałam rośliny na pergolę :jeez: . Ale mam w zanadrzu Super Excelsę :evil: , niech no mnie który wkurzy :devil1:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 30 Maj 2014 22:36 #266521

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja mam na każdej pergoli niezawodną Lykkefund i dodatkowo równie niezawodne - na jednej Alexandra MacKenzie i Louise Odier. To był zdecydownie dobry wybór. Minęło 10 miesięcy i już to wiem!

Laguna

DSC05675.jpg

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 31 Maj 2014 10:12 #266648

• Semper
  • Semper's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Semper wrote:
Aniu :bye:
Pamiętasz może jak się nazywa to pstrokate maleństwo w doniczce z rojnikiem?

Bo się obrażę. :bye:
Pozdrawiam,
Jurek z Górek :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.389 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum