TEMAT: Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 18 Maj 2014 14:07 #260942

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Haniu! Dziękuję :hug: Niekiedy zastanawiam się, jak sama zdołałam to wszystko uprzątnąć i dorowadzić do jako takiego stanu... Ale przyznam, że rośliny niezwykle się odpłacają. Rosną na potęgę i na wzór ...drzewom, których u mnie na razie brakuje. Zapraszam częściej :bye:

Pogoda zrobiła się ładna, to pewnie wszyscy wylegli do ogródków. I ja też mimo niedzieli wstępnie pochwastowałam i wycięłam łodygi przekwitłych tulipanów. Nieco także ukształtowałam klon Crimson king, obcinając dolne gałęzie, które przeszkadzały siedzącym na ławce :D ławka bowiem wróci na swoje miejsce, a ponieważ wszystkim spodobało się siedzenie na ławce na tarasie wczoraj kupiłam kolejną, idealnie pasującą do tarasowych mebli.
A jak wyrzucałam resztki na kompost spotkałam takiego obywatela :eek3:

Winniczek to największy lądowy ślimak w Polsce. Zamieszkuje obszary o dużej wilgotności, lasy, parki, ogrody. Osiąga rozmiary 50 x 45 mm. Muszla ma barwę jasnobrązową z ciemniejszymi pasami wzdłuż skrętów. Winniczek pełza po wstędze śluzu za pomocą nogi z prędkością około 5 cm na minutę. Posiada dwie pary czułków. Na dłuższych osadzone są oczy, a na krótszych mieści się narząd węchu. Jest roślinożerny. Żeruje głównie nocą lub w dzień przy wilgotnej i pochmurnej pogodzie. Kopuluje wiosną. Jest obojnakiem z zapłodnieniem krzyżowym. Białe jaja, wielkości grochu (ok. 50 sztuk), składane są do norek w ziemi. Młode ślimaki wylęgają się po 3-4 tygodniach, a dojrzałość płciową osiągają po czterech latach (cyt. za www.wcieniurobinii.pl/winniczek.html)

Okami był nastawiony bardzo przyjacielsko, ale że ślimak bawić się nie chciał - stracił nim zainteresowanie :happy3:
Po sesji zdjęciowej winniczek oczywiście trafił z powrotem na kompost. Tam może żreć do woli :devil1:
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2014 14:18 przez Sweety.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 19 Maj 2014 20:47 #261648

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakoś nadmiernie Was nie zainteresowałam :devil1: Well...

Ale dziś się zrobiło ciepło ;:oj W krótkim rękawie, po powrocie z pracy, zmieniałam kompozycje w pojemnikach, bo i bratki i stokrotki już nie wyglądały dobrze. Przy okazji obsadziłam 3 misy. Jedna stoi na tarasie, a dwie kolejne na kratownicy na osadniku. Niestety zdjęć nie mam, bo zaraz później wzięłąm się za odnawianie ławki. Postawiłam ją też na przynależnym jej miejscu, tj. pod klona Crimson king. A potem skręciłam nową ławkę :happy3: , która uzupełni tarasowe meble. Muszę ją, jak i pozostałe meble, poolejować, ale powoli do przodu...

Stara ławka :D

Nowa :tan

Potem przyszedł kuzyn i zapomniałam zrobić reszcie zdjęcia :;230

Ale z nowości - clematis górski "Rubens" szaleje :heja

Dziś kuzyn skosił trawę i wygląda to lepiej :D

A w domu kwitną episcie:

cupreata

Caroline cooper lane

Pinkiscia

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 19 Maj 2014 20:54 #261652

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Aniu, Ty zawsze budzisz zainteresowanie :lol: , tylko pogoda taka, że nic się nie chce... Ale dziś zaświeciła nadzieja... a i temperatura bardziej odpowiednia, jak na tę porę roku.
Sesja ze ślimakiem i Okamim :bravo: .
Pozdrowienia :bye: !
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2014 20:55 przez asia2.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 19 Maj 2014 21:01 #261656

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Lawka bardzo wytworna, chociaz ta stara tez niczego sobie. Takich winniczkow, to jest u mnie dosc sporo przed domem - nie wyrzucam teraz, bo podobno inne mniejsze slimaki zzeraja a tamte wlasnie robia wiecej spustoszenia... no to niech sobie zyja.
Crimson King-a, tez ostatnio ciachalam - rosnie mi jak wsciekly a u mnie wielgachnych drzew byc nie moze, bo MINI mi zginie pod liscmi :happy4:
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2014 21:02 przez Julka.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 19 Maj 2014 22:02 #261719

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aniu- obie ławeczki pięknie się prezentują, a ja cichutko zazdroszczę cienia, w którym stawiasz ławeczkę.. My sobie też pewno jakąś postawimy, ale raczej w cieniu budynku, niż drzewa :P

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 20 Maj 2014 08:13 #261859

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
Witaj Aniu ja też się melduję w Twoim ogrodzie, pięknie opisałaś i te foteczki :thanks: . W pięknej okolicy mieszkasz. Liczi jak zawsze słodziak , wygłaskaj go ode mnie.Pozdrawiam.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 20 Maj 2014 08:22 #261862

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Do Kapiasa zaglądnę wkrótce może uda mi się taki fajny zakup :) do Hiszpanii jednak się nie wybiorę po kolorową jaszczurkę :silly:
Winniczki tolerowałabym w swoim ogrodzie, ale u mnie niestety grasują obrzydliwe golasy :evil:
A clematis górski urodziwy bardzo :flower2:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 20 Maj 2014 09:09 #261876

• Marzka35
  • Marzka35's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Aniu, jak możesz myśleć, że nie interesujemy się Twoim ogrodem. Pracowita jesteś jak mrówka, ławeczka śliczna. Ja przymierzam się, żeby zrobić sobie ze stempli budowlanych. Pergolę szeroką, a pod nią na połowie szerokości ławeczkę. Oplatać ma tą konstrukccję Flamedance, a za plecami rośnie dzikuska kwitnąca na różowo.
Irysy u CIebie już? U mnie w pączkach, ale siedlisko zawsze opóźnione...

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 10:17 #262326

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Ławeczki - pierwsza klasa ;) , mebel niezbędny w ogrodzie. U mnie często służy do przesiadywania i obmyślania zakupów roślinnych i wynajdywania miejsc do ich posadzenia :happy4:
Za info o ślimaku dziękuję, przypełzają one także do mojego ogródka :)
Czym czyścisz kostkę, wygląda jak nowa. Moja strasznie się zużyła :oops:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 18:39 #262452

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Ależ zrobiło się ... letnio ;:oj Po tych wszystkich zimnych dniach z ulewami to szokująca zmiana.
Korzystam zatem z pogody i robię porządki w donicach na taras i na balkon. Do pojemników trafiły m.in. pelargonie, petunie, lantana, portulanki, rojniki, czy rozchodniki, sundaville, a także pokrzywiec szorstkowłosy (lisie ogony).

Jeszcze nieco owadzio :D

Złotokap waterera kwitnie w najlepsze :tan

Wierzba szara wytworzyła waciki ;:306

I kwitnie jarzmianka większa 'Sunningdale Variegata'

Asiu (asia2)! Dopiero dziś nic mi się nie chce. Poza spaniem... I waham się: uporządkować kany, czy nie :dry:

Kalina 'Onondaga'

Madziu (Julka)! Nawet gdyby ślimory był szkodnikiem, to by mi go było żal unicestwić. U mnie Crimson ma urosnąć duży i dać solidny cień :D

Enkiant dzwonkowy

Moniko (Monika -Sz)! U mnie też z cieniem krucho, ale liczę że z czasem się to zmieni...

Miecznica wąskolistna

[/URL

Asiu (Jonatanka)! I Ty pomyliłaś mojego Okamiego z Milenkowym Liczim? Cieszę się, że Ci się u mnie podoba!

Goździk siny

Piku! Oj widziałam na forum, jak dużo paskudnych ślimorów jest u innych. Ja zdecydowanie nie mogę narzekać :D Winniczków też nie mam wiele.

Marzenko (Marzka35)! taka pergola z ławką też mi się podoba. W ogóle lubię pergole :P

Bodziszek NN

Edytko (eda_s)! Niekiedy w niedzielę mam okazję sobie usiąść na arrasie, a wówczas - też kombinuje :happy3: A kostkę, ze wstydem, przyznam nigdy jeszcze nie czyściłam...

A może ktoś podpowie, co to ja posadziłam ;:224 Kupiłam na all, ale za nic nie umiem sobie przypomnieć co to jest :happy4:

A to dla skrytoczytaczy

:bye:
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2014 18:41 przez Sweety.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 19:26 #262464

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Aniu, dobry wieczór!

U Ciebie jak zwykle magia kolorów - pięknie fotografujesz!
Bardzo podoba mi się nowa ławeczka :)

Okamiego interesują ślimaki, a Sara całymi dniami śledzi jaszczurki - wczoraj jedną dorwała, na amen...

Miłego wieczoru!

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 20:15 #262487

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguniu! Właściwie Okami to go tylko obwąchał i zostawił. Nie zainteresował go ani jako kompan, ani jako jedzenie :happy4: Jaszczurek zdaje się w ogóle nie dostrzegać, co mnie cieszy. Natomiast biega za ptakami :mad2: Dla odmiany nieco biało - czarna rogownica kutnerowata

Lenistwo przezwyciężyłam i uporządkowałam kany. Solidna część pojedzie do Moniki (Monika - Sz). Szykuj się kochana :whistle:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 20:36 #262496

• Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Uroda Twoich kwiatów to jedno, ale zdjęcia które pokazujesz... majstersztyk !! :thanks:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 20:49 #262510

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu (Andzia1)! Dziękuję :kiss3: Bardzo lubię fotografować :D

Azalia Knapp - hill - hybryde

Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 20:59 #262514

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Aniu, a ja sobie przycupnę na jednej z ławeczek jak pozwolisz i cichutko sobie powzdycham :lev:
Piękne kwitnienia. Kwitnie Ci powojnik górski :eek3: Piękne zdjęcia :thanks:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 22:01 #262564

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Ależ siadaj, Moniko :D Powojnik mam drugi rok i tym razem przycięłam go tylko trochę. Pięknie się rozrósł :happy3: Ale większość kwiatów ma stronę sąsiada :mad2:

Clematis Tae

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 22:08 #262573

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej Aniu.....piękne zdjęcia robisz :hug: :hearts:
hehe Okami i ślimak...super! :woohoo:
u mnie te ślimaki ze skorupkami mają życie darowane, ale za to gołe potwory.....nieeee..... :mad2:
ostatnio zeżarły mi moją posianą sałatę i koper i dobierały się do rzodkiewki i cukinii.....koniec z nimi bo kupuje coś na te paskudy :mad2:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Maj 2014 22:08 #262574

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
No wiesz, żeby biedronki w sypialni fotografować :happy3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.683 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum