Dzień dobry
jak Wam minęły świąteczne dni? Szybko - to na pewno
udało się wykorzystać wolne dni na odpoczynek, czy też raczej nadrabiacie zaległości w domu i ogrodzie?
Krótka dygresja na temat dojrzewania do oczywistych decyzji.
Na etapie planowania ogrodu, marzeń o nim, próbach wyobrażenia sobie jaki ten wymarzony ogród ma być zapewne każdy z nas miał swoją top listę ogrodowych rarytasków i chciejstw. Posiadając małą wiedzę ogrodniczą zaczęłam planować swój ogród z pomocą fachowca. Teren, na którym założyłam ogród nie jest łatwy, zarówno od strony warunków glebowych jak i usytuowania terenu. Nie dość, że brak tu w wielu miejscach cienia, to wiatr zimą hula ogromnie. Po jakiego więc czorta zgodziłam się na posadzenie roślin niezgodnie z ich wymaganiami
Trzy lata temu moja wiedza na temat roślin była zerowa, ale obserwacje mojego ogrodu, jak zachowują się w nim poszczególne gatunki, co radzi sobie najlepiej pozwoliły mi dojrzeć do wniosków oczywistych – będę sadzić tylko to, co się sprawdza.
Przykład:
Kaliny sztywnolistne, rośliny do cienia lub półcienia, wymagające stanowiska osłoniętego od wiatru, ciepłego zostały posadzone w najbardziej odsłoniętej, wietrznej i nasłonecznionej części ogrodu. Uwierzcie mi, że przez 3 lata nie urosły nic, dosłownie nic.
Akcja przesadzenia 3 sztuk sporej wielkości kruchych krzaków nie była łatwa, ale już są na swoim miejscu – w ażurowym cieniu, osłonięte, w glebie lekko kwaśnej – tak jak powinno być.
W ich miejsce posadziłam thuje, które u mnie rosną bardzo dobrze, nie szkodzi im przeciąg i co ważne przy okazji zasłonią za jakiś czas niezbyt estetyczny widok zza siatki
było:
jest:
Banalne, prawda? Szkoda tylko, że muszę naprawiać błędy. Ale lepiej późno niż wcale…..
Gosiu posadziłam w zeszłym roku klona Royal Red i dwa głogi. Klon nie jest posadzony tak blisko wejścia jak bym chciała, ale niestety nie mogłam, bo mamy tam jakieś rury
Ale od razu zrobiło się pełniej w tej części. Mogę powiedzieć, że jesteś matką chrzestną tych drzewek
Asiu wróżka?? no i nie udało się
bo albo nie było pogody, albo akurat utknęłam w chwastach
Majowe klimaty okołoogrodowe
Pozdrawiam !!!