TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Sty 2015 20:51 #325203

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Majeczko, jak ja lubię te Twoje fotki, a ich tutaj tak malutko, że nawet na lekarstwo nie ma dla wszystkich :think: , idę pooglądać chociaż to, co jest :hug: , dawaj więcej zdjęć, albo :club2: :kiss3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Sty 2015 21:20 #325237

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Witam Was kochani goście w Nowym Roku i życzę samych ukwieconych dni :flower2:

Bardzo dziękuję za wizyty i życzenia: Gosi, Ewuni, Edycie, Jadzi, Ani, Moni, Agusi i Iwonce :kiss3:

Padł mi komp, a właściwie twardy dysk i cały system. Wiadomo jak jest z zakupami w okolicach świątecznych , wszędzie ścisk, ale to czego potrzebujesz to będzie ale dopiero po nowym roku :pinch: Dopiero dzisiaj syn całość reanimował i w końcu mogę poczytać i pogadać. Co prawda syn ma swój ale : raz, że nie lubię z cudzych korzystać, dwa, że on też siedzi sporo w sieci. :crazy:

Ponieważ zostałam przywołana do porządku przez Iwonkę to zacznę wspominać zeszłoroczne lilie. Kwitły cudnie a jak pachniały :lev:
Co prawda deszcze przyspieszyły przekwitanie, ale i tak spektakl był wspaniały.
Zdjęcia przypadkowo wybrane bo ciągle nie zrobiłam do końca porządku po reanimacji :wink4:

Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214, piku, Adasiowa, IwOnagn

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 04 Sty 2015 14:10 #325464

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Cudne te liliowe wspomnienia .Conca d'Or też sobie zafundowałam w ubiegłym sezonie chociaż Flashpoint też powinnam mieć bo o ile pamiętam też ja kupowałam .Syn mi też mówi ,ze najwyższy czas ,żeby sobie sprawiła nowego mocniejszego kompa,ale dopóki się kulo to niech sie kulo .Wszystkie sezony prócz ostatniego mam zgrane w razie czego ODPUKAĆ ,ale tak sie przyzwyczaiłam do tego kompa, a laptopa nie chcę :kiss3:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 04 Sty 2015 15:17 #325489

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu już byłam zmuszona wymienić ten twardy dysk bo był tak zapchany, że komp nie umiał się załączyć. Teraz mam dysk o pojemności 1 terabajt a komputer śmiga jak sprinter :rotfl1: reszta pozostała bez zmian i bardzo się z tego cieszę bo na laptop też nie mam ochoty, małe toto i niewiele widać :silly:
Jakieś liliowe zakupy planuję wiosną bo ciągle mam jakieś wypadnięte i w ogólnych widokach widać braki, a i sporo pomyłek, które kolorystycznie i wysokościowo nie za bardzo pasują do sąsiadek. No i muszę wyeliminować te zawirusowane.
Wspomnień liliowych ciąg dalszy.

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 04 Sty 2015 19:15 #325639

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Majutku, witaj noworocznie! :kiss3:
Piękne liliowe wspomnienia...i wszystko tak fachowo opisane! Jak zwykle z resztą u Ciebie :bravo:
Sweet Surrender mnie kusi, choć miejsca brak..ciekawe czy nadawałaby się do donicy..? :think:
Buziaki :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 05 Sty 2015 11:11 #325879

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Na razie nie myślę o żadnych zakupach ,bo znów cosik zaczyna się mielić wokół ogródków i na samą myśl już cierpnę co zrobię :placze: :evil:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 05 Sty 2015 11:21 #325888

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Oglądając Twoje lilie właśnie sobie przypomniałam, że pan Pajda miał wysyłać katalogi w grudniu :whistle: ... Nic nie przyszło do dzisiaj, ale mam nadzieję, że oferta pojawi się na dniach :lol:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 05 Sty 2015 22:37 #326218

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
W sumie dobrze, że to tylko komp padł, a nie ciężkie obowiązki oderwały Cię od forum
Chociaż zakup akurat w tym okresie nie jest najszczęsliwszy
Najważniejsze że już jesteś

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 05 Sty 2015 22:43 #326222

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Widzę Majka, że patelnia dobrze na Ciebie podziałała :happy3: :hug:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 05 Sty 2015 22:48 #326224

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Lilie śliczne :supr3: Na pewno posadzę je jeszcze więcej niż mam :)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 06 Sty 2015 10:36 #326282

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Majeczko :)
Ależ ucztę nam zgotowałaś! Baaardzo smakowite te Twoje lilie ... o ile kocham żółty kolor w ogrodzie ( wiosną i latem, a jesienią wszystkie rudości ), o tyle białe lilie są dla mnie na pierwszym miejscu .... w wątku u Kasi ( Katya ) zauroczyłam się zestawieniem białych lilii z iglaczkami, a u Ciebie co widzę :search: ??? Richmond, Sweet Surrender i Topekę !!! Przy okazji bardzo dziękuję za podpisy pod odmianami - nie muszę pokazywać "palcem", o którą mi chodzi ;-)

Białe lilie - mój nr 1 :)
Majku kochany, nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała : co oznacza "OT" ? To raz, a dwa: jak rozpoznajesz te zawirusowane ? Dotychczas walczyłam tylko z poskrzypką, skwapliwie zbierając wątpliwej urody larwy z liści ...

Pozdrawiam cieplutko :) gratuluję tych pachnących wspaniałości!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 06 Sty 2015 16:38 #326454

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaglądam do innych a u mnie tylu gości :oops: witam Was serdecznie :bye:

Kasiek Sweet Surrender nie jest zbyt wysoka ani szeroka, pewnie w sporej donicy rosłaby dobrze.
Bo ja muszę mieć wszystko spisane i opisane, a na końcu bilans musi wyjść na zero :rotfl1:

Jadziu była i doczytałam, przykro mi że znowu zachciewa się im zamachu na przydomowe ogródki :mad2:

Marta jesienią nie kupowałam u p. Pajdy, a teraz nie chodzę po necie, ale pewnie niedługo będzie miał na stronie ofertę. :)

Gosiu choć odcięta byłam od komputera to i roboty miałam też sporo, wszak ferie świąteczne dopiero dzisiaj się kończą więc wnuki bardzo często u nas przebywały, niedawno jak wczoraj :happy: a i w sobotę znowu zawitają. A jak dom pełen dzieciarni to i roboty sporo mają dziadki :happy-old:

Iwonko a no podziałała :funnyface: obiecuję częściej coś pokazywać :wink4:

Konradzie lilii nigdy nie jest za dużo, one tak ładnie zapełniają przerwę w kwitnieniu róż, jak również uzupełniają różane kwitnienia. W zeszłym roku lilie kwitły mi aż 3 miesiące, ostatnia zawsze kwitnie Specjosum Album i tych muszę sobie zdecydowanie dokupić. :)

Aniu też kocham białe lilie i mam ich bardzo dużo ( pokażę w kolejnym wpisie ) , wszystkie kolory lilii kocham byle nie będą zbyt pstrokate czyli każdy kolor w innej lilii :drool:
Skrót OT czyli orienpet oznacza krzyżówkę dwóch odmian lilii - orientalnej z trąbkową. Ładnie opisane są wszystkie odmiany lilii w dziale liliowym, orienpety tutaj.
A o chorobach i szkodnikach napiszę później. :)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 06 Sty 2015 16:50 #326464

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Biało na dworze więc żeby utrzymać się w takiej tonacji to dzisiaj będą lilie białe albo prawie białe :whistle:

Dwa lata temu obcinałam wszystkie pylniki, lilie utrzymywały kwiaty dłużej i zdecydowanie ładniej wyglądały, zwłaszcza białe lilie. Zdjęcia z 2013 roku:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 08 Sty 2015 19:59 #327289

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
jak rozpoznajesz te zawirusowane ? Dotychczas walczyłam tylko z poskrzypką, skwapliwie zbierając wątpliwej urody larwy z liści ...

Aniu zawirusowane lilie mają zmieniony wygląd łodyg, liści, pąków i samych kwiatów. Sporo zdjęć zgubiłam w czasie awarii, mam tylko parę.

zdeformowany pąk który ma trudności z rozwinięciem się: może to być wirus albo szkodnik Ostępka lilianka tutaj

mozaikowe zmiany na liściach, podobne zmiany kolorystyczne mogą wystąpić na płatkach

stopniowe zasychanie liści i wypadnięcie całej rośliny

Jak ma się pewność że to zmiany wirusowe to najlepiej wykopać cebulę i spalić. Za wirusowe choroby odpowiedzialne są mszyce więc oprócz walki z poskrzypką trzeba likwidować też mszyce. Ale przeważnie kupujemy już zawirusowane cebulki. :crazy:

Znalazłam zdjęcie kwiatka ze zmianami wirusowymi

Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2015 20:02 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 08 Sty 2015 20:16 #327295

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Majeczko :)
Dziękuję Ci bardzo ... bardzo podobne objawy wirusowego paskudztwa zdarzają się także na tulipanach .... kiedyś sądziłam, że to całkiem oryginalne "wzorki", ale z biegiem czasu doczytałam, że owszem, takie zmiany są czasami ciekawe, ale są także skutkiem działania wirusów.
Hmmm...., mam nadzieję, że moje pierwsze kroki w uprawie lilii nie okażą się takim falstartem... pięknie :supr:
Dzięki wielkie za dalsze białe królewny .... czy któraś z nich pachnie szczególnie mocno?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 08 Sty 2015 20:43 #327304

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu wszystkie lilie OT i orientalne cudnie pachną. W czasie ich kwitnienia zapach rozchodzi się po całej okolicy, a przyniesione do mieszkania przyprawiają o ból głowy swoim mocnym zapachem.

Pomyłkowa - miała być orientalna jasnoróżowa Pandora a jest chyba Sambuca

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2015 08:20 #327680

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Tak rzadko zaglądam na forum, że już zapomniałam, jak bardzo cieszą wspomnienia lata :) Oferty lilii jeszcze nie ma, ale pewnie pojawi się lada dzień. Miałam nic nie dokupować, ale chyba się nie oprę :rotfl1:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2015 19:48 #327866

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Masz przecudne lilie. Miałam kupić w zeszłym roku więcej, ale wstrzymałam się, bo zrobiłam kilka przeróbek i nie pamiętam gdzie siedzą cebule które już miałam. W tym roku zobaczę gdzie jeszcze mam miejsce

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.739 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum