TEMAT: W moim gospodarstwie

W moim gospodarstwie 19 Maj 2014 07:15 #261401

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Miodek :dance: Wygląda pysznie. Mam (a dokładnie prawie mam) wielkiego miłośnika miodu. Schodzi słoik a słoikiem. Dobrze, że kolega w pracy ma swoja pasiekę. Kiedyś zresztą przyszedł mi powiedzieć, że on musi jechać do domu, bo w aucie ma 2 roje :happy3: Zabrzmiało to interesująco...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ma Gorzatka

Zielone okna z estimeble.pl

W moim gospodarstwie 19 Maj 2014 08:32 #261425

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Och, dziękuję że przypomniałaś mi wczesne dzieciństwo tym miodkiem.
Mój tata miał 3 ule i kiedy ukręcał miodek pachniała cała piwnica przecudnie. :thanks: :thanks:

W moim gospodarstwie 19 Maj 2014 09:46 #261451

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Magorzatko, trochę spóźnione podziwiania ganeczku, ale za to szczere i gorące :) Naprawdę solidnie trzeba się napracować, żeby zrobić taki zgrabny daszek i pięknie wykończone schody :bravo: Teraz aż się prosi, żeby pięła się po nim róża z ogromną ilością kwiatów dla pszczół :lol:

W moim gospodarstwie 19 Maj 2014 13:37 #261511

• D_M
  • D_M's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Małgosia a mam pytanie czy będziecie te deski ciemne które są na domie, zamalowywać na ten jaśniejszy brąz? czy tak zostanie?
miłego słonecznego :flower2:

a miodek tez lubię i codziennie herbata z miodem musi być B)

W moim gospodarstwie 19 Maj 2014 15:29 #261552

• Gatita
  • Gatita's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8
Małgosiu :bye: i ja w końcu dotarłam do Ciebie. Piękne masz gospodarstwo, bardzo mi się podoba klimat, który tam panuje, a ganek po prostu marzenie !
Poczytałam przy okazji o FO, też przywędrowałam stamtąd śladem Aguniady. Parę lat temu też zostałam z niego usunięta, potem wróciłam, ale to już nie było to... :(.
Będę u Ciebie częstym gościem :)
Ogródek Gatity
Serdecznie zapraszam Agata :)

W moim gospodarstwie 19 Maj 2014 22:23 #261747

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ewo- Constancjo, nie łap mnie za słówka :P Wiesz, co mam na myśli..

W moim gospodarstwie 20 Maj 2014 09:44 #261889

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Alinko - jakbyś zgadła! Przy prawym słupie posadzone są: 2 Sympathie, odrosty New Dawn, i z nowiutkich wiosennych zakupów Maxima Alba i Martha! Będzie pięknie i pachnąco :hearts: I chyba... za gęsto, no ale to się dopier okaże.
No a na lewy słup mój R. wciąż szuka tego kokornaka i znaleźć nie może; jeszcze trochę poczekam, a potem też tam pierdyknę jakąś różę :happy4:
Daria - belki na domu są stare, autentyczne i to raczej odwrotnie powinniśmy zrobić, czyli nowe belki podkolorować na ciemniejszy brąz; tymczasem są, jakie są, ale można będzie je przyciemnić przy okazji kolejnego malowania
Agata - witaj! Pamiętam Cię świetnie, spotykałyśmy się niejeden raz tu i ówdzie; i od razu też zidentyfikowałam Cię na zdjęciu u Aguniady :)

Piszę w pracy, po kryjomu... papa, nie było mnie tu!
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2014 09:58 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 20 Maj 2014 11:06 #261908

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
Przytupałam za Wami widzę że grono znajomych powiększa się .. :hug: Znam Twój ogród gdyż często byłam gościem u Ciebie chociaż nie zostawiałam śladu po sobie.
Łóżko w ogrodzie i lawendowe poletko …sama rozkosz. Piękny kufer(skrzynia). Wodociągowy Rów wykonany po mistrzowsku i chyba nawet najlepsza firma nie zrobiłaby tak ekspresowo. Twój Em złota raczka .Świetna konstrukcja dla fasoli Pomysłowa i jaka wygodna i nie zajmująca dużo wolnego miejsca.

Dziękuję Ci za wycieczkę w Twoim towarzystwie .Będę odwiedzać.

W moim gospodarstwie 20 Maj 2014 12:05 #261925

• Szelma1
  • Szelma1's Avatar
  • Fresh Boarder
Witaj Małgosiu. :bye:
Cieszę się, że znalazłam tu Ciebie i inne znajome osoby, których ogródki już znam.
Bardzo jestem ciekawa dalszego rozwoju Waszego gospodarstwa(dobrze, że znam je od początku :whistle: )
Mam nadzieję, że otworzysz też wątek domowy. Tęsknię za Twoim "rękodziełem".
Dobrze, że zamieściłaś wyjaśnienie. Po prostu brak mi słów. :mad2:
pozdrawiam Kasia

W moim gospodarstwie 20 Maj 2014 16:35 #261966

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie, dziewczyny! :dance:
Kasiu - wątek ma w tytule całe gospodarstwo, czyli dom, ogród, kurnik, pszczoły, pole i całe "dobrodziejstwo inwentarza", a więc wszystko będzie wymieszane. Z braku czasu nie mogę sobie pozwolić na prowadzenie dwóch wątków.

Dziś jestem po pracy już od 11.30, w domu od 12.30 - siedzę na polu i wyrywam chwasty z warzywnika. Wszystko tak strasznie zarosło!

W moim gospodarstwie 20 Maj 2014 23:26 #262219

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Szkoda, że nie wiedziałam, że masz takie luzy w szklarni. Koleżanki mi rozdrapały nadwyżki na pniu.
Jak w tamtym roku musiałam wciskać, tak teraz chętnych było więcej niż pomidorów :P
Miałam 96szt, posadziłam 64. Prawda, że skromnie?
A masz Cytrynka? On jest rewelacyjny!! Mogę Ci wykopać, bo mam aż 6szt.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 21 Maj 2014 18:35 #262451

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Janusz - miód rzepakowy krystalizuje bardzo szybko i jest dużo jaśniejszy. Jeśli to czysty rzepak, to krystalizuje całkiem na biało i ma konsystencję i kolor smalcu, a jak postoi dłużej, to bywa, że i betonu. :happy4:
Im większa domieszka innych pyłków w tym rzepaku, tym miód jest ciemniejszy, a nasz jest bardzo ciemny i dziś nadal jest płynny, choć zgęstniał. Wielokwiat jak nic!
Aguskac - nie mam cytrynka, kobieto szalona i nie mam żadnych luzów w szklarni, a w ogóle, to nie mam nawet szklarni :happy4: No ale... jednego cytrynka to na pewno gdzieś wcisnę, jeśli taki rewelacyjny. No ale jak to - posadziłaś TYLKO 64 pomidory??? No to ja nie wiem... chyba umrzecie z głodu!

Mój R. był dziś u Irminki i wykopał jej pół ogrodu - teraz sadzi to wszystko, bo ma na to obmyśloną koncepcję! Cały samochód wielkich roślin przywiózł! Irminko - dziękuję serdecznie!
Porobiłam zdjęcia, pokażę... kiedyś.
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2014 18:59 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 21 Maj 2014 22:49 #262611

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
No i proszę - udało się i to nie żadne tam trzy miesiące później...

Irminkę poznałam TAM, ale znamy się również osobiście, bo mieszkamy blisko siebie. Okazało się, ze z dawnych lat znają się nasi mężowie.
Irminka dzieli się ze mną swoimi bylinami już kolejny raz, ale teraz to już doprawdy - R. wykopał jej chyba pół ogrodu!

Sadził to wszystko całe popołudnie, według koncepcji, którą zamierza realizować w naszym ogrodzie. Rośliny są wielkie i dorodne, jak zawsze od Irminki. :garden1:

I jeszcze kilka zdjęć z kaliną w roli głównej, choć nie tylko...

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA

W moim gospodarstwie 21 Maj 2014 22:55 #262612

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
O matuś... biedna Irminka... teraz pół jej ogrodu zieje pustką :whistle:
Jak ja Ci zazdroszczę chłopa z koncepcją na ogród i do tego sadzącego rośliny... o reszcie nie wspomnę (kopanie rowu, ganek...) Nie ma sprawiedliwości na tym świecie.

Lecę oglądać, bo na podglądzie widzę, że coś powklejałaś.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 21 Maj 2014 23:10 #262623

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Nie ma sprawiedliwości.... oj, nie ma. :sad2:

MaGosiu,zlituj się! Toć na tych miniaturkach za Chiny nie dojrzę co tam jest...... Napisz chociaż.

W moim gospodarstwie 21 Maj 2014 23:33 #262640

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Cytrynek jest naprawde w smaku rewelacyjny i polecam z calego serca i do tego calkowicie nieskomplikowany z niego pomodoro. Ja w zeszlym roku wysialam dwie sztuki na sprobowanie a w tym 6 wyprodukowalam. Tylko szesc, bo nasiona Gruszeczki rzucili w Auchan :happy3: to musialam miec.

W moim gospodarstwie 21 Maj 2014 23:53 #262654

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Grucha nie ma tej słodyczy i jakaś lekko kartoflana jest. Wygląd super, ale smakiem Cytrynkowi nie dorasta do pięt. Testuję w tym roku inne gruchy, może się trafi smaczniejsza.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 22 Maj 2014 09:00 #262714

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
aguskac wrote:
Grucha nie ma tej słodyczy i jakaś lekko kartoflana jest. Wygląd super, ale smakiem Cytrynkowi nie dorasta do pięt. Testuję w tym roku inne gruchy, może się trafi smaczniejsza.

Agu ale do podsmazenia na patelni sie nadaje? bo ja poszukuje usilnie zoltka, ktory na cieplo ze smazonym makaronem, nie zrobi mi sie odrazu "przecierem pomidorowym".
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2014 09:01 przez Julka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.611 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum