TEMAT: W moim gospodarstwie

W moim gospodarstwie 16 Maj 2014 13:45 #259955

• evluk
  • evluk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27
Witaj Magorzatko :-)
Czytałam Cię tam, choć rzadko zaznaczałam swą obecność. Lubię Twój wątek i Twoje opowieści. Wpisuję się i będę czytać Cię tu :hug:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ma Gorzatka

Zielone okna z estimeble.pl

W moim gospodarstwie 16 Maj 2014 14:06 #259965

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Na FO poobserwowałam sobie z zainteresowaniem kolejne etapy wypalania gorącym żelazem śladów po mojej obecności. Takie socjologiczne fenomeny zawsze mnie ciekawiły.

1.Nie wyedytowali jednak i nie poprawili końcowego wpisu w moim ostatnim wątku ogrodowym, ale za to usunęli linki do moich wątków ze strony "Moje wątki". Jednak zrobili to nie dość dokładnie, bo po kliknięciu na tej stronie linku z moim nickiem, prowadzącego do podstrony "spisy treści wątków Forumowiczów" wciąż widać tam było linki do wszystkich moich dziesięciu wątków; ojojoj, co za niedopatrzenie!
Linki oczywiście prowadziły donikąd, a raczej do informacji, że nie mam uprawnień do przeglądania tego wątku. To było wczoraj.
2.Wczoraj zauważyłam też pod moim awatarkowym zdjęciem adnotację: konto usunięte na prośbę; bzdura, bo nie prosiłam o to, jak również nie prosiłam o zamknięcie moich wątków
3.Kolejnym etapem (z dzisiaj) było usuniecie mojego zdjęcia z awatarka, ale wciąż jeszcze mogłam się zalogować
4.Przed chwilą po raz ostatni kliknęłam: wyloguj się, i już się ponownie zalogować nie mogę.
5.Nadal w cudzych wątkach są moje posty, jest nick: "MaGorzatka" i adnotacja: konto usunięte na prośbę.
To nie przerobią mnie na "x-ma-a"???

Nie ma mnie, nie było, nie istniałam, nigdy się nie wydarzyłam. No, prawie.
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 14:30 przez Ma Gorzatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Keetee, Ewelina7

W moim gospodarstwie 16 Maj 2014 15:12 #259985

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Zapowiada się piękny weekend i mam plany ogrodowe. Na pewno muszę nastawić gnojówkę z pokrzyw, jeszcze tego nie zrobiłam, bo beczkę gnojówkową mam zajętą przez kompocik z kurzeńca. Mam jednak spory gar kamienny i to będzie w sam raz na pokrzywiankę.

Posiałam wczoraj wieczorem te ogórki - niezły zagonek mi wyszedł. Będę kisić własne, jak rok temu, zbierając sukcesywnie małe ogóreczki co kilka dni.

Mamy trochę suchych gałęzi do wycięcia (na przykład duże konary czereśni). Chciałabym pogonić R. do tej roboty, bo szpecą one ogród.

Przenieśliśmy łóżko ogrodowe jednak jeszcze w zeszłoroczne miejsce, bo w tym nowym jest bałagan - złom, buda do rozbiórki, więc najpierw z tym się trzeba uporać.

I jest już w ulach miód do wybierania, sprzyjająca pogoda pozwoli uporać się z tym w weekend. Lubię rozlewać świeży miód chochlą do słoików - to dla mnie wciąż egzotyka!

Ale to wszystko do jutra - dziś jadę na parapetówę do koleżanki i u niej będę nocować.
A więc do jutra :bye:
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 15:13 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 16 Maj 2014 15:13 #259987

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosiu, ktoś tu cierpi na daleko posuniętą schizofrenię, nie sądzisz? Przynajmniej ja mam takie wrażenie, czytając to, co wyrabiają teraz z Tobą i przypominając sobie, jak postąpili ze mną. Zostawmy to wszystko za nami, człowiek będzie zdrowszy i nieznerwicowany ;-)
Widać, że się gubią w tym, jak komuś dop*.

Pada dziś u Ciebie, bo nie doczytałam?
U mnie od jakiegoś czasu nic z nieba nie kapie i mam nadzieję, że ten stan się utrzyma przynajmniej do jutrzejszego wieczora ;-)

Miłego weekendu, bo w to, że spotkanie będzie udane, nie wątpię :)
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 15:14 przez Aguniada.

W moim gospodarstwie 16 Maj 2014 16:01 #260002

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Gosia...ja nie ogarniam nalewania łychą miodu do słoików.. :whistle: .ale Ty masz fajosko :supr3: Jaki to już będzie miodek... :think:

W moim gospodarstwie 16 Maj 2014 16:40 #260020

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ma Gorzatka wrote:
Aguskac - Ty masz kilka w rogu klasy, co? W wiaderku z wodą stoją? :happy4:
Ooo wypraszam sobie... To Twoje witki "hodowano" w ty celu!!
Ja co prawda wzięłam dziś kilka do szkoły (skąd wiedziałaś?? ) ale na końcu były kwiatki, wiec jakoś szkoda byłoby je zmarnować w innym celu. A i dzieci widząc zagrożenie sterczące z wazonu jakoś podejrzanie grzeczne były :wink4:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 06:50 #260297

• Bagienka
  • Bagienka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Dzieńdoberek :bye:

Ja również ogórki posiałam nie tak dawno, teraz czekam aż wyjdą, ale leje niemiłosiernie.
Miodek świetna rzecz, taki własny, ale i roboty jest przy tym, prawda?
Życzę słoneczka duuużo :flower2:
Moje prace ogrodowe ostatnio polegają na przelocie przez warzywniak między ulewami,żeby jakiejś zieleninki uszczknąć do pożarcia. I tyle :angry:
Jest tak mokro, na dodatek przez kilka dni, razem z tymi ulewami, wiał tak silny wiatr, że teraz będę musiała prostować krzaczorki. Ale nie ma tego złego, jak leje to trudno, co robić, czytam sobie :devil1:
pozdrawiam - Beata

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 10:12 #260366

• Phoebe
  • Phoebe's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Witajcie :comp:
Moje ogórki już ogrooomne,mąż posiał pod koniec kwietnia. Zaryzykował bardzo,a ja-niedowiarek- dokupiłam na wszelki wypadek jeszcze ze trzy torebki do posiania po ogrodnikach. Ale wiecie co?
Chyba nie mam takiej potrzeby!
Za to na bobiku mam jakąś zarazę :cry3: A zaczynał już pięknie kwitnąć :mad2:

Niech już wreszcie przestanie padać!
Pozdrawiam.Kinga
Niektórzy ludzie mogliby zabić się skacząc z poziomu swojego EGO,
na poziom swojego IQ.

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 13:46 #260452

• Semper
  • Semper's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Dzisiaj nie padało.
Wyszedłem do ogrodu i zaczęło. :woohoo:
Teraz nie pada, ale leje.
Pozdrawiam,
Jurek z Górek :)

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 16:41 #260532

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Gosiu jak tam na targach ...kupiłaś coś ciekawego ? Czy to dopiero jutro ?
Kochana nie przejmuj się już ...na FO jakby życie zamarło ...ale to na ich własne życzenie .Z moich znajomych zostało 5 osób więc jestem w stanie obskoczyć dwa fora do czasu jak się tu nie sprowadzą :devil1:
Buziaki i wyczochraj psinke ma takie wierne oczy :hearts:

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 17:56 #260569

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani, odpowiem wszystkim później i pokażę też trochę zdjęć. Jestem w domu, R. na górze wiruje miód z pierwszego "udoju", a ja siedzę i nasłuchuję, czy wszystko w porządku. Muszę zaraz przynieść z piwnicy słoiki i ponastawiać do zmywarki. To miód rzepakowy, a on szybko krystalizuje, więc trzeba go przelewać czym prędzej, póki się da.

Impreza była super udana, jak zwykle z moimi babami, a w pakiecie był wygodny nocleg i śniadanko, ale to już w 4 oczy, tylko z gospodynią.
Imprezowałam i nocowałam na osiedlu, gdzie kiedyś mieszkałam i to w dodatku w mieszkaniu identycznym jak było moje, choć w innym bloku.

Na targach kupiłam brzoskwinię Redhaven i nektarynę Harco. Chociaż... z tą brzoskwinią to dziwna sprawa, bo ma 2 etykiety z różnymi nazwami i jutro zamierzam to wyjaśnić z panią, u której kupowałam...
Nic więcej ciekawego nie było, głównie kwitnące kwiaty balkonowe, a ja takiego asortymentu nie potrzebuję. Chyba ciekawsze są dla mnie te targi wczesnowiosenne, niestety, to już w przyszłym roku.
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2014 17:56 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 22:20 #260729

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
No to jestem ze zdjęciami! U mnie nie pada już chyba czwarty dzień i całe szczęście, bo już zapleśniałam razem z moim ogrodem.
Pierwszy miodek udojony, ścieka z wirówki do kubełka. R. mówi, że wielokwiatowy. Oporządził dziś tylko 1 ul, jakby jutro nie padało, to będzie kontynuował. Żeby można było wyjmować miód, to musi być słoneczna pogoda - wtedy pszczółki latają i są zajęte pracą.
W przeciwnym razie siedzą w ulu i są wkurzone!

No to pokażę dziś, jak wyglądał ganek domu, kiedy go kupiliśmy - kilka ujęć "przed" i "po"..
Zimą zgromadziliśmy materiały i w maju R. ruszył z remontem. Sam narysował projekt i potem robił wszystko samodzielnie i jednoosobowo. Musiał rozebrać stary ganek i schody. Nowy ganek ma schody z innej strony, bo chcieliśmy, żeby się wchodziło do domu na wprost. Tam gdzie kiedys było okienko, teraz sądrzwi wejściowe.
Do zupełnego wykończenia zostało obrzucenie styropianowych wypełnień tynkiem i położenie wewnątrz ganku tynku i podłogi.

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 22:27 #260732

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej Gosiu.....wygląda to cuuudownie :hearts:
jak w jakimś dworku :hearts: ......dla M :bravo: :bravo:

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 22:28 #260734

• Bagienka
  • Bagienka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Shirall wrote:
jej Gosiu.....wygląda to cuuudownie :hearts:
jak w jakimś dworku :hearts: ......dla M :bravo: :bravo:
Prawda?
Przyłączam się do :bravo: :bravo: :bravo:
pozdrawiam - Beata

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 22:35 #260741

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Małgosiu, to że Twój eM jest jak makgajwer ;) to wszyscy już wiedzą :) Pięknie ten ganek Wam wyszedł, tak jak Marta napisała stylowo-dworkowo :)

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 22:35 #260742

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ma Gorzatka wrote:
...musi być słoneczna pogoda - wtedy pszczółki latają i są zajęte pracą.
W przeciwnym razie siedzą w ulu i są wkurzone!
Ani chybi jestem pszczółką! :P
Oglądałam już wcześniej ;) zdjęcia tego ganku, ale teraz pochwalę głośno: brawa dla R. :bravo:
Pozdrawiam - Gosia

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 22:43 #260747

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
I kolejne zdjęcia...

Tarasik powstał z myślą o stworzeniu miejsca dla psa stróżującego, a tegoroczny sezonowy jego wystrój to lobelia z mojego siewu. Wysiewałam zimą 3 kolory - niebieską, różową i białą.

Były pytania o starą kępę bzów, co to służyły do utrzymania dyscypliny w niemieckiej szkole. Te bzy w kępie nie są zbyt potężne, bo wciąż w naturalny sposób się odmładzają. Dziś na przykład wyłamałam bez trudu suchy konar z samego środka kępy, od samej ziemi. Po prostu stare pędy obumierają, a wyrastają wciąż nowe, jak to w bzach.
Kwiaty na tych bzach są nieciekawe, takie drobne, ale pięknie pachnące. Na zdjęciach - cała kępa i zbliżenie na pozostałości jednego ze starych pni.

Mam w ogrodzie dużo bzów, kwitną już wszystkie...

Rozkwita też kalina, nasz skarb znaleziony w pokrzywach wysokich prawie tak, jak ona sama.

A na koniec kwiateczki z dzisiaj

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA

W moim gospodarstwie 17 Maj 2014 23:33 #260782

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Widziałam na własne oczy oba ganki, ale takie zestawienie też robi wrażenie!!
Schodki bardzo wygodne na posiadówki z kawusią czy jakąś lekką literaturą :tongue2:

Powiedz tym bzom, by się nie spieszyły, za tydzień mają być w pełnym rozkwicie !! Że kalina na mnie poczeka to jestem pewna :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.669 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum