TEMAT: W moim gospodarstwie

W moim gospodarstwie 12 Kwi 2015 10:54 #357242

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
No to już po pieniądzach :devil1: :devil1: :devil1:

Też czuję się zachęcona do zakupu porzeczkoagrestu :happy3:
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2015 10:54 przez sd-a.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ma Gorzatka

Zielone okna z estimeble.pl

W moim gospodarstwie 12 Kwi 2015 11:34 #357261

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Miałam podlać kilka roślin, ale same się podlały, więc postanowiłam dziś trochę dłużej zabawić w Twoim ogrodzie :flower2:

MaGorzatko piękne masz to gospodarstwo :bravo: podziwiam już od pewnego czasu: pszczółki i kurki, cudne róże, wrzosy, lawendowe pole, łóżko pod jabłonką, urokliwą furtkę z powojnikami...
Znalazłam też kilka sentymentalnych motywów, ubiorki uwielbia moja mama, kiedyś miała je w całym ogródku, białe i lila. Mobilny dziadek do orzechów przypomina mi ten z mego dzieciństwa, stary stołek przy kuchennym piecu z dołkiem powstałym od łuskania orzechów, które idealnie się w nim klinowały :rotfl1: + dyżurny młotek. Miodowa pracownia przeniosła mnie do pasieki wujka, jego córki nie znosiły miodu, a ja bywając u nich dostawałam na śniadanie miseczkę świeżego, pachnącego, najbardziej jednak lubiłam wysysać miodek z plastrów. Dzięki za te wspomnienia :hearts:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

W moim gospodarstwie 12 Kwi 2015 21:50 #357465

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Pogoda dziś u nas zmieniła się na niekorzyść, ochłodziło się znacznie i wiał silny wiatr. Wieczorem jednak trochę ucichło, więc wyszłam rozsypać nawóz na rabaty.
Rano posadziłam wczorajsze zakupy (oprócz rozmarynu, bo on jeszcze trochę sobie poczeka). Całe popołudnie pikowałam pomidorki, cynie i zatrwiany do wielodoniczek. Posiałam też w pudełkach astry na rozsadę.

A oto fotorelacja z mijającego weekendu.

Najpierw warzywnik na polu.

Pomalowany płotek...

...a za płotkiem foliak z otwieraną klapą...

...od wewnątrz...

...i detale

Miedzy płotkiem a foliakiem jest ten nasz placyk gospodarczo-śmietnikowy przy szpetnej ścianie garażu sąsiada. Częściowo ściana przysłonięta jest w sezonie żywopłotem z ałyczy, ukorzenionej z patyków. W styczniu przycinałam ten żywopłot, a odcięte kawałki powtykałam do ziemi na brakującym odcinku, widocznym na zdjęciu. Wczoraj zobaczyłam, że wszystkie patyczki maja pączki! Super - cała ściana będzie zasłonięta, a głownie chodzi mi o te pustaki.

I na koniec - moja pracownia rozsadowa. W tym wielkim pokoju, w którym kiedyś była szkolna klasa, rozkładam cały mój majdan i tu robię wysiewy i rozsady. Pokój zamykamy przed kotami, bo one są tu największym zagrożeniem. Poza tym - warunki idealne: 3 wielkie okna, południowa wystawa, szerokie parapety... tylko siać!
Zimą pokój nie jest ogrzewany, więc służy jako chłodnia dla roślin, które potrzebują okresu spoczynku w niższych temperaturach. Tu na parapecie zimowało też moje drzewko oliwne.

Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2015 21:54 przez Ma Gorzatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

W moim gospodarstwie 12 Kwi 2015 21:58 #357474

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Z wielkim sentymentem patrzę na Twojego futrzaka ,miałam kiedyś foksteriery
Zimno dzisiaj było ,nawet ostrzegają przed silnym wiatrem.Dziwna ta pogoda

W moim gospodarstwie 12 Kwi 2015 22:12 #357486

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Tak się zastanawiam ..- skąd ja znam ten pokój... i ten foliak jakby znajomy... tylko pusty jakiś, kiedyś był chyba zapełniony :) Super to okno, duże porządnie wykonane, brawo dla M-ka :)
Co do Cytrynka... mam niejasne skojarzenia, że wiozłam Ci nasiona rowerem... nie posiałaś ich czasem w jakieś inne miejsce niż gleba? A może tylko miałam zamiar przywieźć... Kurczę, szkoda, tyle mam tych nasion... teraz już za późno, powinnam pamiętać za rok :silly:

U nas też dziś pizgało okrutnie!! Ale pod wieczór tak ucichło - coś niesamowitego. Widno jeszcze było, a nawet wróble chyba poszły spać. Cały dzień ćwierkają jak opętane i wreszcie nastała błoga cisza.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 12 Kwi 2015 22:26 #357495

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Małgosiu, świetny taki pokój na rozsadnik i zimowy ogród - u mnie parapety od południa tylko 2 i ciasno okrutnie..powoli hartuję wysiewy, podobnie pelaśki i agapanty.
Jakie pomidorki wysiałaś w tym roku?
Szklarenka już gotowa, więc pewnie będziesz wkrótce sadzić?
Moje trafią do donicy, wysiałam koktajlowe :garden1:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

W moim gospodarstwie 12 Kwi 2015 22:37 #357506

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Robaczek wrote:
Jakie pomidorki wysiałaś w tym roku? [...] moje trafią do donicy, wysiałam koktajlowe

Kasiu - ja też wysiałam w większości koktajlowe, z nasion z moich zeszłorocznych pomidorków, a odmiany wypisałam na poprzedniej stronie :)
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2015 22:37 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 13 Kwi 2015 17:04 #357705

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Oooo, dzięki, umknęło mi. Black cherry mam i ja :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

W moim gospodarstwie 13 Kwi 2015 21:06 #357826

• Ewaa
  • Ewaa's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 29
Nie lubię smrodu czarnej porzeczki, ale porzeczkoagrest mi smakuje, wcale nie śmierdzi.

W moim gospodarstwie 13 Kwi 2015 21:27 #357835

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuniu - dla mnie czarna porzeczka ma cudowny apetyczny zapach, nawet jej liście i gołe pędy zimą mają ten zapach i bardzo go lubię. Gdyby było inaczej, wywaliłabym z ogrodu wszystkie czarne porzeczki po kupieniu gospodarstwa, a ja je dopieszczam, odmładzam, rozmnażam odrostami, przycinam i chronię przed kurami, bo najstarsze moje czarne porzeczki rosną na kurzym wybiegu :)

W moim gospodarstwie 13 Kwi 2015 22:30 #357886

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
W naszym sadzie były ponoć wielkie stare krzaczory czarnej porzeczki. Mąż je wytępił, bo nie przyszło mu do głowy by je odmłodzić - i bardzo dobrze :) Jeszcze jak ja tu nastałam, widywałam tu i ówdzie wybijające spod ziemi pędy tych porzeczek. Regularne koszenie załatwiło sprawę :devil1:

Wczoraj znajomy przyjechał po sadzonki winorośli. Przywiózł ze sobą 4 flaszeczki domowego winka. Każdą otwierał i kazał mi próbować, a potem zgadywać z czego to jest. Pierwsze winko było z gruszek - nie zgadłam. Kolejne jakieś mieszanki owocowe, ale ostatnie rozpoznałam od razu - czarna porzeczka. Nawet nie musiałam pić, wystarczy, że powąchałam.

Kiedyś w ogrodniczym chciałam kupić białe porzeczki. Metki odpowiednie wisiały, ale jak gościu je przyniósł do kasy - to od razu wiedziałam, że to czarna nie biała, taki smrodek za nią sunął do kasy - a to były jeszcze same badylki z pąkami, bez liści.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 14 Kwi 2015 08:37 #357961

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
To już teraz rozumiem rosyjską nazwę czarnej porzeczki :supr: Bo wielokrotnie zastanawiałam się dlaczego tak cudnie pachnący krzew tak idiotycznie się nazywa :silly:

Fotka pokoju z oknami i zdjęciami bardzo mi się podoba :bravo:

W moim gospodarstwie 14 Kwi 2015 09:27 #357979

• zuzanna2418
  • zuzanna2418's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 182
Małgoś, ty dziwolągu jeden :D Czekolady nie, cynamonu do kawki bleee... a tu jakieś pokrzyżowane popaprańce sadzisz :lol: :lol:
A na poważnie, to chyba i ja mam malinojeżynę na wsi, muszę przesłuchać W. na te okoliczność, ale chyba w ubiegłym roku sadził.
Inwentarz masz nad podziw żywy :)Z ogromu wykonanych prac widzę, że i Was energia rozsadza :D Fajny pomysł z tym żywopłotem maskującym garaż.
Bratki u mnie ciągle w poczekalni, bo czekam na dowóz gleby do skrzynek.
Ło matko! A moja lawenda (sztuk dwie) wygląda jak wyłysiała mietła!
Zuzanna

W moim gospodarstwie 14 Kwi 2015 10:55 #358011

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
zuzanna2418 wrote:
moja lawenda (sztuk dwie) wygląda jak wyłysiała mietła!

Zuziaczku - mietłę ciąć! A do kawki miód z imbirem :)

Siberko - na zdjęciach moje bachorki z czasów, kiedy były w wieku "naście"!

Lucy - już przestań się pastwić! A to winko, co tak śmierdzi, możesz mi przywieźć do pociągu, jak będę wracała przez Szczecinek za 2 tygodnie :)

Terlica!!! - jesteś tu? Czy dostałaś wczoraj ode mnie mmsa? A jeśli dostałaś, to dlaczego nie odpisałaś: "łał!"???
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2015 10:56 przez Ma Gorzatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

W moim gospodarstwie 14 Kwi 2015 11:50 #358016

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Porzeczkoagrest mam i mam na zbyciu, sąsiadka mnie obdarowała w zeszłym tygodniu... ale za daleko mieszkasz :( Piłam też robione przez sąsiadkę wino z porzeczkoagrestu. Przetwory z niego są doskonałe :yummi:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2015 11:54 przez olibabka.

W moim gospodarstwie 14 Kwi 2015 19:51 #358105

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu - dzięki, wiążę duże nadzieje z tym porzeczkoagrestem, choć pewnie do mojego ogrodu lepiej by pasowała forma krzaczasta, ale już niech będzie taka. Posadziłam ją dziś do dużej donicy i stoi w tym wielkim pokoju, bo ma za duże liście, żeby ją już posadzić w ogrodzie. Trzeba będzie ją stopniowo hartować, ale najpierw parę dni w domu.
Czy ktoś z Was ma pomysł na sprytną podpórkę do porzeczkoagrestu na patyku, taką, żeby dźwigała ciężar korony?

U nas dziś cały dzień leje, a na niebie bura szmata! Spędziłam popołudnie z Platonem i nie narzekam, bo przecież ogród mi się sam podlewa.
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2015 19:52 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 14 Kwi 2015 20:18 #358118

• Ewaa
  • Ewaa's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 29
Twój chłop potrafi spawać? Dobre by było coś takiego jak rawka rowerowa z krzyżakiem w środku, na pręcie 12 mm, bo te drewniane konstrukcje jakoś dziwnie szybko przechylają się.

W moim gospodarstwie 14 Kwi 2015 20:58 #358141

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
nie dostałam smsa!
I bardzo lubię porzeczkę czarną.
Dzisiaj na obiado-kolację (pisze się to z myślnikiem czy razem?) były naleśniki z galaretką z czarnej porzeczki,o!

edit: aaa ememesa dostałam, a miałam odpisywać? bo widziałam tam tylko zdjęcie.

Kurde, zaskoczyłam teraz dopiero: łał!
Nie odpisałam, bo w robocie byłam.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2015 21:01 przez terlica.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.644 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum