TEMAT: MINI MINI

MINI MINI 28 Maj 2014 13:26 #265296

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Ach te Teoje oczunia, przypomnij czemu je zlikwidowałaś? Woda zieleniała...?
Edeny cudnie zapączkowane, zostawiasz je na razie czy pójdą do donic?
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Zielone okna z estimeble.pl

MINI MINI 28 Maj 2014 13:43 #265305

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Tak Kasiek, bajoro sie robilo - trzeba bylo by pompki i napowietrzac. U mnie jednak caly dzien w sloncu, paruje, na okraglo sie dolewalo, goraca zupa stoi. Roslinnosci bez tego nie utrzymasz - bez niczego tak, przy zastosowaniu tabletek chlorowych ale powiem ze pachna nie najprzyjemniej z tymi tabletkami. Upierdziel z nimi byl troche, dlatego jedno zostalo - tu wymieniam wode na takiej zasadzie, ze podlewam odstana donice a dolewam swiezej. No i mam zabia rodzine, dekoracyjnie ;)
Narazie Edeny zostaja i licze na to, ze robota mojego chlopaka od plotu sie na tyle przedluzy, ze rozyce zdaza przekwitnac hihi dlatego siedze cicho i nie naciskam.
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2014 13:48 przez Julka.

MINI MINI 28 Maj 2014 14:39 #265324

• Daisy
  • Daisy's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Dyrektor ciągle mnie zachwyca! :woohoo:

Fairy tak mają, teoretycznie okrywowe,powinny być niskie, u mnie bujały do 1,5 m! Wyautowałam z ogrodu ze względu na ilość kolców i tendencję do łysienia z powodu czarnej plamistości..

MINI MINI 28 Maj 2014 15:10 #265332

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, mnie ich kolce nie przeszkadzaja, ja tamtendy nie chodze. The Fairy byly pierwszymi rozycami jakie kupilam, bo mialy byc tylko okrywowe - ja jestem z nich zadowolona u mnie nie choruja. Pare lisci ze srodka zzolknie, to wszystko ale juz w zeszlym roku przypuszczalam, ze zaczynaja mi cos za bardzo ciala nabierac dlatego zrobilam tam troche przemeblowanie i wsadzilam 3 Baronesse pod koniec lata. Jak znajde cos mniejszego godnego uwagi, to zrobie podmianke ale narazie nie mam nic na oku.
Ja znowu wyautowalam Swany a mialam ich troche - fakt trzymaly sie nisko ale wypuszczaly dlugie "baty" i kwiaty byly tez metr od miejsca w ktorym mialy byc, do tego brzydko przekwitala.

Zakwitl mi liliowiec przed domem - Taki niby niepozorny ale pachnie na cala uliczke
Acha to jest ten berberys, ktorego pokazywalam na focie z rana :devil1: opanowal mi pol rabaty i musze go przeniesc gdzie indziej.

I jeszcze zauwazylam, ze Asi nie odpowiedzialam o powojniku. Tak, Iwonka ma Taki dziwaczny kolor z daleka wyglada jak fioletowy a z bliska jest rozowa z niebieskim - no dziwak jak nic.

MINI MINI 28 Maj 2014 15:26 #265340

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Dzięki podżegaczko. Kolor tego powojnika jest super. Jak mi wpadnie w ręce, pewnie się nie oprę.... chyba, że wcześniej puścicie mnie z dymem :rotfl1: ...
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2014 15:27 przez asia2.

MINI MINI 28 Maj 2014 18:10 #265377

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Julek...pączuchów na EDENACH jak mrówków :woohoo: Będzie widok :jeez: Ja dybię na swojego....już powoli otwiera kwiaty :dance:
Ależ Ty masz klemki kochanieńka...no cudne :hearts: mi tak obficie kwitnie jedynie Purpurea Plena Elegance ...no Arabellki też w tym sezonie zmężniały
Co się chichrasz z mojej figi co :whistle:

MINI MINI 28 Maj 2014 18:38 #265385

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
Asiu, Marta pisala, ze kogos udusila, to Ci sie upieklo :happy3: Ivonke, kupilam pod koniec lata w Auchanie za jakies grosze.

Dora, Edeny to jeszcze nic ale zobacz na Isaac-zki i wcale nie chichram sie z Figi, sama sobie zakupie dla smiechu :P Moja Arabella przesadzana to licha a reszta swiezaki, to tez marne ale w przyszlym roku beda z nich ludzie. A tak w ogole, to gdzie sie podziewasz, zagladam do Ciebie i zagladam a tam cicho i glucho?

Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2014 18:39 przez Julka.

MINI MINI 28 Maj 2014 18:48 #265390

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
:oops: Julek ...no....jakoś nie wyrabiam...postaram się poprawić :oops:

MINI MINI 28 Maj 2014 20:51 #265463

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
To wszystko już tegoroczne róże?? :woohoo:
U mnie na razie przekwitła kalina i bzy, burza im pomogła. Teraz królują piwonie, a róże dopiero się szykują.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

MINI MINI 29 Maj 2014 10:25 #265695

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
Hej Julek...o mamuńciu jak u mnie leje...od samiuśkiego rana :jeez: A ja sie umówiłam dzisiaj u sąsiadeczki na kawkę i oglądanie jej różanych ślicznotek ( ma się otworzyć moja ulubienica Lavender Ice....moja jeszcze w zielonych pąkach ):angry: ....ale co tam wskakuje zaraz w swoje czadowe kalosze i zmykam odwiedzić szurniętą jak ja sąsiadeczkę :wink4:
Aaa....miałam zapytać, w jakich proporcjach mieszasz te wywary z ziół na mszyce ?Musze zmontować jakieś takie świństwo :yummi: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2014 10:28 przez Keetee.

MINI MINI 29 Maj 2014 11:18 #265717

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
Doris ja nie marudze, bo wiem jak jest.
Agu, tak to tegoroczne. Po kalinie to juz dawno znaku nie ma ale np piwonie dopiero zaczynaja a nawet nie zaczynaja, bo przez to ochlodzenie stanely i nie chca dalej. Ale to dobrze, bo od trzech dni ciagle pada i tyle bysmy sie nacieszyli.

Pogoda jest kazdy widzi :angry: U mnie dzisiaj 8 stopni - normalnie jak w zimie :cry2:
Wszystko zastyglo w rozwoju, Dyrektor zrzuca platki na potege przez ten deszcz, nie mowiac o WC ktora ogolnie jest jedno-dwu dniowa... i tyle sie nacieszyli.
Ale wykorzystujac flaute pogodowa z kawa w lapce, poogladalam rano na spokojnie relacjones u Kasi-Robaczka zwanej u mnie w domu pieszczotliwie przez D. Kartoffelkäferchen czyli Stoneczka ziemniaczana, projekt Positively Stoke-On-Trent a ktory w pewien sposob, odzwierciedla moje mini zamierzenie realizowane od zeszlego roku na tylnej rabacie.

Zeby jasnosci stalo sie zadosc - rabata utrzymana bedzie w tonacji ciemnego rozu z rozjasniaczami.
Calosc rabaty chce na stale okalac murkiem granitowym, ktory z przodu ma tworzyc okrag jak do tej pory.
2 "Sciany" beda utrzymane w ciemnej tonacji - na wiklinowej rosnal juz 4 Mme Isaac Pereire - rozjasnione powojnikiem w lekko niebieskiej tonacji a na panelach ogrodzeniowych, posadzona jest pnaca roza Maritim (jeszcze malutka) a dopelnieniem sa ciemne powojniki Mikelite i jasna Hanna.
Z lewej strony pod Isaac-zkami rosnal 3 Pomponele sadzone latem zeszlego roku i Sister Elisabeth (ktora widac jak juz kwitnie) Sa tu tez 3 tuje Danici (jedna na pniu) leza tez 3 wloskie powojniki (2 Arabelle i Purpurea Plena Elegans]
Po prawej stronie w glebszym rogu, rosnie First Lady, Mary Rose, 3 WC (ktore scielam, bo takiego maczniaka mi podlapaly ze szok), Debutante i to ogromne - Lovely Fairy :devil1:
Miedzy-pomiedzy rosnal rozowe floksy, biala piwonia, niebieskie przetaczniki ktore robia obwodke w tej chwili ... wiosna posadzilam biala i rozowa gipsowke ale cos jej nie widze znowu.
Klacza gipsowki kupuje rok w rok i rok w rok nic z nich nie wyrasta mi na tej rabacie. Juz sie zastanawiam, co ja zle robie.

Tak przy okazji pokaze Sister Elisabeth - bardzo ladne kwiatki ma ta rozyca ale jest strasznie wkurzajaca. Jest tak wiotka i memlawa, ze szok - jak sie tak dalej bedzie zachowywac, to ja do donicy przeniose. Na liscie prosze nie patrzec, bo pryskam na na okraglo - to jedna z tych sierot, co to pochorowala sie na maksa. Dobrze ze Pomponelle na okolo nie podlapaly od niej, bo akurat Pomponelle maja ścisk.

Ostatnio zmieniany: 31 Gru 2017 14:03 przez Hiacynta. Powód: znikające fotki

MINI MINI 29 Maj 2014 12:36 #265768

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Że jaaak? stonka ziemniaczana?! No to komplement po byku.... :happy3:
Julek, na tamtych rabatach były niemal same purpury (peonie i róże) i to tworzyło efekt WOW. Pomponellki są nieco jaśniejsze w różu, Fairy i Sis Elisabeth też - a FL zostaje tutaj? Chcesz zmienić tą kolorystykę u siebie?
W ogrodzie, o którym piszesz, były posadzone jako rozjaśniacze - Queen of Sweden.
Murek będzie taki niziutki?
Ogródek Robaczka

MINI MINI 29 Maj 2014 13:25 #265788

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasia a jaki Robaczek w Pyrlandi moze mieszkac he? wiadomo ze Stoneczka :P Ja wiem, ze tam purpury, to byla tylko taka przenosnia - ciemniejszy roz mi pasuje bardziej. Ale tego ciemnego, tez nie moze byc za duzo, bo ta rabata jednak nie jest taka przestrzenna i do tego mata daje juz tez konstrukcyjnie "ciezkosc" kolorystyczna.
FL pojdzie na koniec pastelowej rabaty jako "odbicie" Edenow ale to dopiero jak mi plot zrobia - tam i tak przy Mary Rose nie ma dla nich obu miejsca. Posadzilam na wiosne w tym miejscu sporo ciemno rozowych Orlikow, tak ze tez bedzie troche ciemnych roznosci w przyszlym roku. Jasne powojniki pojda tez na druga Strone ale to wszystko w momencie zrobienia plotu.
Murek bedzie niski ale na tyle wysoki, zeby optycznie bylo go widac tzn zeby odznaczal sie ... szkoda ze nie jest to proste, bo najlepiej pasowaly by takie dlugie plaskie cienkie granitowe niewysokie plyty hihi ale mam wymagania. No nic, pojezdze po okolicy i zobacze co maja ciekawego - wkoncu mieszkam w zaglebiu granitowym.

Moj Lidlowski uratowany zdechlak Pilu, odwdziecza mi sie pelnymi kwiatami
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2014 13:55 przez Julka.

MINI MINI 30 Maj 2014 11:14 #266230

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Julek, no to wszystko jasne. Miałam Ci nawet pisać, że FL pasuje do Edenków dorzucić.
Mój Piluu też po raz pierwszy pokazał pełne kwiaty! wczoraj zobaczyłam w deszczu :P
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2014 11:14 przez Robaczek.

MINI MINI 30 Maj 2014 13:06 #266288

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzisz...wyratowałaś Pilutka i on teraz tak ładnie Ci zakwitł :flower2: Mam nadzieje ,że moja oliwka i figa też się tak ładnie odwdzięczą....wzięłam połowę przecenione ;) Ale wczoraj były tak cudne ogrodówki,ze wymiękłam :oops: i kupiłam kolejną...kurcze takie ładne odmiany wstawili,że biedny ja człowiek... :jeez: W sumie to powinno być zabronione, aby w spożywczaku dawali sadzonki...:club2:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2014 13:11 przez Keetee.

MINI MINI 31 Maj 2014 00:56 #266589

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Julka, trafiłam w końcu do Mini :kiss3: Różyce i powojniki prezentują się zjawiskowo. Zwłaszcza ten przed domem zakwitł "na bogato" :supr3: Vyvyan Pennell kiedyś miałam, ale przemarzł w skrzyni. Dziwny ten powojnik, chyba jest zmienny albo miałam pomyłkę, bo mój miał pojedyncze ciemno- niebieskie kwiaty :oops: Możliwe, że źle przeczytałam opisy do zdjęć, bo powojnik oznaczony jako Arabella jest podobny do mojego :oops:

Co do "herbatek ziołowych", to ja muszę przejść się po wrotycz, ponoć daje radę opuchlakom... Nie wiem tylko, gdzie go szukać ;)
Direktor obłędny :hearts:

Szkoda wodnych ok, ale rzeczywiście nie da się utrzymać ładnej wody bez napowietrzania i filtra. Ja też chciałam tak prowadzić oczko. Miało tylko być... Okazało się, że robi się bajoro i wylęgarnia komarów, dlatego trzeba było wpuścić rybę. A jak ryba to i pompka i filtr i rośliny :jeez: Teraz wszystko jest w normie.

Rabatka a'la Positively Stoke-On-Trent zapowiada się interesująco. Dawno nie byłam w Mini, więc nie wiedziałam o takich zamiarach. Julka, koniecznie daj naparstnice jak się zmieszczą. Wiem, że wiele już masz na tej rabacie, bo była planowana przed ChFS, ale zobacz jakich roślin użyto w projekcie. Tak z ciekawości ;)

webapps.stoke.gov.uk/uploadedfiles/White-Planting-Images.pdf
webapps.stoke.gov.uk/uploadedfiles/Pink-Planting-Images.pdf
webapps.stoke.gov.uk/uploadedfiles/Dark-...-Planting-Images.pdf

MINI MINI 31 Maj 2014 05:45 #266593

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Powojniki zawsze mnie urzekały, nawet się na jednego skusiłam, ale marnie bardzo rósł aż do tego roku. Teraz chce mi chyba zrekompensować poprzednie lata, gdy wyłaził w lipcu i w październiku zakwitał 4 kwiatkami.
Oczywiście kwitnąć jeszcze nie próbuje, muszę zobaczyć czy w ogóle ma pąki.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

MINI MINI 01 Cze 2014 09:59 #267026

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Piękne róże :)
Widzę ,że mamy ten sam clematis vyvyan pennell,ja jestem nim zachwycona. :hearts:
Pilu też bardzo lubię,Mam ale nie pełny.A twój śliczny ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.438 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum