TEMAT: Ogród Iny

Ogród Iny 17 Maj 2015 11:43 #369704

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Dzień dobry Inuś .Rośliny na ostatnich fotkach miłe memu sercu bardzo .Mogłabym je oglądać i oglądać .
A mój tamaryszek obcięty do zera też odbił .Miałam duże wątpliwości ,czy będzie żył :flower1:

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Iny 19 Maj 2015 11:13 #370546

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Tamaryszek już powędrował na listę chciejstw :jeez:

Ogród Iny 19 Maj 2015 20:47 #370708

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Dorota15 to jest kalina, bardzo popularny krzew w polskich ogrodach. Polecam :)

eda_s mój Palibin też się rozrósł i pewnie trzeba go trochę przyciąć

Wiola z roślinami tak już jest,jak mają osłonięte miejsce lub więcej słoneczka to przyspieszają. :)

Kerstin2309 we wściekłych czarach jestem najlepsza :happy:

Nowinka tamaryszek to żelazna roślina

broja widzę,że mój tamaryszek robi za gwiazdę. :lol:

Dzisiaj poszłam na małe zakupy a wróciłam z buczkiem "Dawyck Purple" :)

po posadzeniu

do tego kupiłam śliczne orliki

i takie maluchy do koszyczka

Rodki coraz ładniejsze

Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek, Amarant, VERA

Ogród Iny 19 Maj 2015 21:12 #370730

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ina, :)
buczek przepiękny. Mam zwyczajnego buka, lubię jego listki, szczególnie młodziutkie. Akurat zaczęłam go formować, bo do tej pory rósł naturalnie. Ten czerwony rośnie jako obelisk? Może się na takiego skuszę, bo ten kolor jest przepiękny i widoczny tworzy akcent na tle większości zielonych roślin.
Bardzo ładne orliki i kwitnień już sporo, ja jeszcze chwilkę zaczekam. :)

Ogród Iny 19 Maj 2015 22:37 #370788

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam Danielo. :flower1:
Buczek ma mieć pokrój obeliskowy i pewnie taki będzie bo jego gałązki nie rozkładają się na boki. Tak się nim zachwyciłam, że długo się nie zastanawiając kupiłam. Tym bardziej,że miałam puste miejsce po uschniętej trawie. Zawsze podobał mi się buczek tricolor ale nigdy nie trafiłam na niego w sprzedaży. Jednokolorowy też jest piękny. Nie wiem czy go przycinać, żeby się zagęścił,czy sam sobie poradzi.

Ogród Iny 19 Maj 2015 23:05 #370803

• Roma
  • Roma's Avatar
Jestem pod ogromnym wrażeniem kwitnienia kaliny.Wydawało mi się,że mój krzew dwa lata temu kwitł obficie ale do Twojego nawet się nie umywa :bravo:

Ogród Iny 21 Maj 2015 11:01 #371441

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Twoja kalina, Inuś, to prawdziwa gwiazda... ja właśnie - sadząc trzy krzaki w grupie - zamierzam doczekać się takiego giganteusa ze śnieżnymi kulami :)

Ale, do rzeczy, bo widzę, że Palibin lekko Cię niepokoi ze swoim wzrostem. Otóż, kochana, mój ma jakieś 1,8m wzrostu - wyobrażasz sobie?
Ta ilość kwiecia - w ilości sztuk trzech sadzonek - robi niesamowity efekt, i wizualny i zapachowy.
Ja swojego tnę lekko, nieco poniżej kwiatostanów. Zwykle ponownie zakwita mi w lipcu, ale już pojedynczymi kwiatami.
Jeśli swojego chcesz trzymać w ryzach, to tnij o 1/3 ubiegłorocznego przyrostu. Jeśli zdecydujesz się ciąć mocniej, to z ryzykiem braku kwitnienia.
Zależy, co chcesz osiągnąć, jednak wg mnie, na razie tylko lekkie korekty. Moim zdaniem, drastyczniejsze cięcie, takie już odmładzające, należy zastosować, gdy krzew jest już wiekowy. Wówczas porządnie go skracasz, nie zakwitnie co prawda, ale przeznaczysz ten czas na ponowne ładne ukształtowanie formy krzewu.

Mam prośbę... gdybyś kiedyś zechciała podzielić się tym cudownym, ciemnym orlikiem, byłabym zobowiązana... :kiss3:

Ogród Iny 21 Maj 2015 13:31 #371495

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma popatrzyłam jeszcze raz na Twoją kalinę i dopiero teraz zauważyłam,że na dole ma grubsze konary i nie jest młodziutkim krzewem. :) Ale kule to ma dużo większe. Moja poszła w ilość. ;)

Aguniada przepraszam,że od razu nie odpisałam ale odezwała się moja córcia i szybko zamieniłam z nią parę słów a na dwunastą byłam umówiona u fryzjera. :)
Palibina przytnę tak jak poradziłaś o 1/3 i tylko boczki, górę na razie zostawię. Zobaczę jak w przyszłym roku zareaguje na takie cięcie. :)
A buczek Ci się nie podobał ? A co,też sobie kupiłam drzewko.
Jeżeli orlik przezimuje,to chętnie się podzielę,tylko muszę sobie zapisać ,bo z moją pamięcią różnie bywa. Chyba ,że się przypomnisz,tak będzie najlepiej. :)
Niedaleko fryzjerki jest ogrodniczy. Trafiłam na nową dostawę. Kupiłam surfinie do donicy i dwie cudne azalki. Idę je posadzić i naturalnie zrobię zdjęcia.

Ogród Iny 21 Maj 2015 18:04 #371544

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak jak wcześniej obiecałam, chwalę się. :)
Pierwsza z nowych azalek to "White Lady "

a druga to "Katja"

zakwitły irysy

witaj pierwsza różyczko :)

też nowość

i nowości doniczkowe. Doniczki brudne ,bo już coraz bardziej padało a ja z tych co muszą dokończyć. Roślinki wszystkie posadziłam ale doniczki umyję po deszczu. :)

Rodki coraz ładniejsze

Za tę wiadomość podziękował(a): TOMEX, anabuko1, Amarant, VERA

Ogród Iny 21 Maj 2015 18:18 #371546

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Inuś, fajny ten nowy buczek na poprzedniej stronie. Spory okaz kupiłaś.
Bogactwo azalii i rh u Ciebie przyprawia o zawrót głowy ... a do tego ten lilak - musi nieziemsko pachnieć :)
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

Ogród Iny 21 Maj 2015 18:18 #371547

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Buczek mi się bardzo spodobał, Ino!
Ale milczę, ponieważ buk to moje wielkie chciejstwo, a nie wspomnę ile kosztuje taki, jaki bym widziała :lev:
Pozostanie w sferze marzeń, aż gdzieś nie trafię cenowo zjadliwego.
Twój jest cudny, jak i azalie :hearts:
Powodzenia lilakowego!

Ogród Iny 22 Maj 2015 08:24 #371813

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Nowe azalki śliczne i stare też śliczne :hearts: Inuś Twój ogród bajecznie kolorowy .Naprawdę jest co podziwiać ,a roślinki zadbane aż miło :garden1:

Ogród Iny 23 Maj 2015 00:47 #372152

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Pięknie , pięknie Pięknie , sąsiadko jeśli mogę tak powiedzieć ,śliczne masz kwasolubne .Jesteśmy prawie z tej samej okolicy ja jestem z byłego wielkopolskiego .Pozdrawiam :bye: :bye:

Ogród Iny 24 Maj 2015 10:49 #372504

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Inko :bye:
Przepięknie wyglądają rodki i azlaki takie duże,pięknie ukwiecone.I sporo odmian.
Ja mam ich raczej reprezentacyjnie.Za mała działka na wszystko co się podoba. ;)
Irysy ładnie zaczynają kwitnąć :)
A i te dekoracje z jednorocznych- ładnie dobrane,ładne kolorki :bravo:
Orlik - śliczny.Jasny delikatny, subtelny :)

Ogród Iny 24 Maj 2015 13:10 #372546

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiola tak się cieszę buczkiem,że prawie z nim rozmawiam. :happy: Palibin nieziemsko pachnie. Ponieważ rośnie blisko ulicy, to widzę ,że przechodnie się zatrzymują i też go podziwiają a sąsiadka mówiła,że nawet w jej pokoju pachnie. :)

Aguniada widziałam Twojego buczka. Bardzo się cieszę,że kolejne Twoje chciejstwo zostało spełnione. :hearts:

Nowinka Twoje pochwały to miodzik dla mnie. Jesteś właścicielką prawdziwego raju. :)

Tomex witam serdecznie. Trochę tu nas jest z Wielkopolski.

anabuko1 też bardzo żałuję ,że działka nie jest z gumy i nie chce pomieścić wszystkich naszych chciejstw. Bardzo chciałabym ponownie kupić klonika palmowego ale nie mogę znaleźć dla niego sensownego miejsca. Prawdopodobnie znowu zmniejszę trawnik. :lol:

Dzisiaj kawka w ogrodzie i przy okazji parę zdjęć.
Stareńki świerk Conica. Fajny z niego grubasek

Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, Amarant, VERA

Ogród Iny 24 Maj 2015 13:25 #372551

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
U ciebie wszystko pięknie kwitnie róże, dereń, krzewuszka... a u mnie wszystko w pąkach. Cudne rabaty z azaliami

Ogród Iny 26 Maj 2015 15:11 #373307

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorota15 w moim ogrodzie nie ma derenia . :) A że coraz więcej nowych kwitnień to fakt.

Parę zdjęć obrazujących zmiany w ogrodzie.

ostatnie tulipany :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA

Ogród Iny 26 Maj 2015 15:25 #373314

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Inko, :)
śliczny ten rododendron - kolor bardzo mi się podoba. Bardzo kolorowo już w Twoim ogrodzie, klematisy też już w pełni rozkwitu. U mnie w tym sezonie słabiej "odpowiadają". Fajne te niskie płotki metalowe, służą do bylin jako podpory, czy jako przegrody?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.730 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum