TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 14:23 #332886

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, to jest trudny temat, bo przecież nie jesteśmy upilnować w każdym momencie naszych pupili.
Staram się więc rośliny, które mogą być zagrożeniem, eliminować, a przynajmniej ograniczać.
Konwalie dosadzę, ponieważ nie zauważyłam ani razu, by Sara interesowała się tym gatunkiem.
Mam jakieś opory przed tojadem, ale ciekawa jestem, co mi poradzi szkółkarz. Dam znać, w razie czego :) Odmiany, które biorę pod uwagę, to Bicolor, Cloudy i napellus. Absolutnie mnie zachwyciły.
U nas na wsi trawniki i dachy są przykryte warstwą śniegu... w mieście nie ma po nim śladu, u nas wciąż jest jasno.
Szkoda, że nie ma słońca... Przypominam sobie te zimy, kiedy było mroźno, śnieżnie i słonecznie i tak bym wolała!
Asiu, no to nieźle! ;-)
Ja mam już przygotowane kukurydziane tortille, a w garnku dusi się wołowina z indykiem, cebulą, marchewką, czosnkiem i przyprawami, w bulionie i sosie pomidorowym. Będzie 'coś' nieokreślonego ;-)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 14:58 #332893

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Też mam apetyt :devil1: na tojadka mocnego. Może znajdę w okolicy. Pysznego obiadku i wieczoru :)
Dopisuję, bo nie wiem,czy zajrzysz: sadż orliki. Musisz pilnować, bo się wysiewają i krzyżują. Ale jak dasz białe i fiolety/szafiry, to i dzieci będą słodkie :happy:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2015 15:01 przez hanya.

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 15:03 #332897

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, to świetne wieści orlikowe! Mam piękne fioletowo-białe, ale rosną na stosunkowo słonecznym stanowisku. Ładnie się rozsiewają.
Dosadzę zatem koniecznie, i białe i fioletowe orliki oraz irysy syberyjskie :)
Co dziś w garach w Ciebie?
Ja zaraz podaję :)

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 15:12 #332900

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Gary już przebrzmiały. Od dzisiaj przez parę dni będzie przegląd i wymiatanie zamrażarki :devil1: Zestawy zapowiadają się ciekawie, ale nic mnie to nie obchodzi, bo muszę rozmrozić maszynę :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 15:51 #332910

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Agunia, zawstydzona jestem spóźnieniem, ale pozwól, że jeszcze złożę Ci imieninowe życzenia spełnienia wszystkich planów, zdrówka i jeszcze raz zdrówka.
Prześledziłam z zainteresowaniem imponującą listę cieniolubów, tym bardziej, że temat mi bliski na kolejny etap brzozowego zakątka. Wybrałaś bardzo interesujące roślinki, część z nich jest i na mojej liście, ale odmian ciemierników nie znałam i z radością dopisałam u siebie. Ja jeszcze myślę o jarzmiankach, ilekroć je widzę u Kasi-robaczka zawsze się zachwycam. Mam kilka posadzonych w słońcu, ale nie dają rady.
Wera nie wykazuje zainteresowania zielskiem, no i dobrze, bo w jej zasięgu jest np. wilczomlecz, bluszcz ale ich nie tyka.
Czy hosty są trujące? Coś mi się kołacze po głowie, że tak.
Miłego....
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 16:24 #332922

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Hosty są jadalne :flower: ;) . Smacznego :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 16:52 #332927

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Przypomniała mi się piękna roślina do Twojego cienistego zakątka Aguniu - naparstnica 'Anne Redetzky. Dysponuję nasionami jeżeli chcesz :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 17:01 #332930

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Naparstnice trujące :( . Ciekawe, że większość roślin cieniolubnych jest mniej lub bardziej trująca :think: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 17:04 #332933

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
:think: Nie wiedziałam :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 18:09 #332957

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
I jak udał się obiadek?
U mnie ostatecznie stanęło na miodowym kurczaku z sosem sojowym… Pycha.

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 19:38 #332993

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Asiu, tortille wyszły bardzo smacznie :)
A propos kurczaka, to nigdy sama nie robiłam kurczaka teriyaki... czy ten sos robi się samemu, czy kupuje gotowy, jak sojowy?
Wiesiu, bardzo bym chciała taką naparstnicę mieć. Dotychczasowe nie leżały w zakresie zainteresowania Sary; przypuszczam że będzie się najbardziej zajmowała trawami. Może zaryzykujmy :) Nasiona można wprost do gruntu rzucać?
Kasiu, same problemy z tymi toksycznymi roślinami w ogrodzie! Jak się tak człowiek przyjrzy, to co któraś ma takie właściwości.
Iwonko, bardzo dziękuję za życzenia :)
Zakątek brzozowy będzie się rozwijał? To świetnie! Jestem bardzo ciekawa, jakie rośliny zaprosisz do swojego ogrodu.
Ja wciąż inwestuję w trawy :) A rabata cienista to poważniejsza inwestycja, ale jakże dla mnie ekscytująca!
Oczami wyobraźni widzę te soczyste, przenikające się rośliny...
Jaskółcza ma jarzmianki, także jeśli masz ochotę kupić, to wybierz ze strony, a ja Ci je zorganizuję :)
Haniu, przegląd zamrażarki? To pewnie jakaś zapiekanka się zakręci, albo pierogi ;-)

Polacy grają z Danią... Oj, nie jest zbyt ciekawie, przy tej skuteczności... :/

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 20:31 #333026

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
O!... nie wiedziałam, że mają ofertę na stronie, chyba od niedawna, jeżdżę do nich od kilku lat... Niepozorna uliczka, wjazd wśród miskantów, na placu po lewej moja ulubiona jesienna rabata ze sporobolusami i rozchodnikami i masa :woohoo: roślin w pojemnikach.
Oj, rozmarzyłam się, a tu śnieg w prognozie, ale mrozów dużych nie widać na szczęście.
Miłego wieczoru :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 20:36 #333028

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, byłaś tam? :)
Tak, ta jesienna rabata na skarpie jest oszałamiająca - taka wizytówka szkółki.
Oferta jest, ale bez cen. Z tego, co rozmawiałam z Panią Joanną kilka razy, to ona zwyczajnie nie ma czasu na obsługę klienta indywidualnego.
Mam nadzieję, że mnie bez problemu przygotują sadzonki, w sposób solidny. Ponad setka doniczek w końcu to prawie poważna ilość, jak to Haneczka stwierdziła :)

Tak, śniegi zapowiadają - już jutro ma sypać... mnie jest wszystko jedno, bo o ile snieg mi nie doskwiera, to brak słońca okrutnie...

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 21:08 #333056

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Aga, nie śmiałabym prosić :oops: . Z jarzmiankami u mnie w pobliskich szkółkach jest problem, nie ma i raczej nie będzie.
Tylko wiesz....ja potrzebuję troszkę więcej niż pojedyncze sztuki :oops: Napiszę do Ciebie PW.
Co do brzozowego - oprócz brzózek mam tam m.in. lilaki Superba, rododendrony, leszczyny; jest już wszystko poza niskim piętrem i wypełniaczami. Myślę o tawułkach Arendsa, tojeści orszelinowej, właśnie jarzmiankach, ciemiernikach, barwinek, bergenie, konwalie, liriope.
Nad trawami też cały czas rozmyślam. Powiem Ci, że codziennie na porannym obchodzie z sunią w wyobraźni sadzę kolejne kępy :) Po odcinku "Maja w ogrodzie" z Trojanowa tak mi utkwiła w pamięci kompozycja molini z rdestem himalajskim, że postanowiłam zrobić taką rabatę. Już chyba nawet wiem gdzie.
Już nie mogę się doczekać Twojej cienistej :hearts:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 22:44 #333101

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Byłam nie raz. To prawda, właścicielka zajęta, przeważnie jej nie ma. Kiedyś bardzo zależało mi na sporobolusie, w ostatniej chwili dowiedziałam się, że mają go w ofercie, na drugi dzień wyjeżdżałam na działkę, nie pasowały mi godziny otwarcia, p. Joanna przyjęła zamówienie, umówiłyśmy się o bardzo nieprzyzwoicie wczesnej porze i czekała z sadzonkami. :). Przeważnie po szkółce kręcą się pracownicy i prawdopodobnie oni będą kompletować Twoje zamówienie. Ale przecież sama możesz sprawdzić odłożone/otrzymane rośliny. Gdyby się trafiła jakaś trefna sadzonka, to Ci wymienią. Zależy jak z transportem. Ale nie ma co się z góry martwić, sadzonki mają dobrze ukorzenione, zdrowe.
:bye:
Na TVP Kultura koncert Dire Straits.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 23:01 #333108

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, właśnie skończyliśmy oglądać skandynawski dramat (The Hunt, a w oryginale Jagten - polecam) i włączyliśmy na dole koncert - dzięki!
Nawet go mamy na płycie, ale z przyjemnością obejrzymy w tv. Jakie 'szczawiki' z chłopaków! ;-) Grają cudownie!
Masz sporobolusa? Ja chyba nie mam na tę cudowną trawę dobrego stanowiska... na pewno dobre dla niej jest słońce, ale czy glina?
Ja się w szkółce p. Joanny dobrze czułam, a z sadzonek byłam bardzo zadowolona. W jakość nie wątpię, chciałabym tylko by doniczki były solidnie oznaczone, żebym się sama nie pogubiła sadząc. Sporo tego będzie - wątpię, czy na jeden transport, ale najwyżej pojedziemy na dwa samochody ze złożonymi siedzeniami.
Bardzo nie mogę się doczekać tego momentu!
Póki co, wyczekuję na wycenę zamówienia, ale to pewnie w poniedziałek.
Iwonko, czekam zatem na pw, ale już po wypisanych przez Ciebie roślinach widzę dla nas jedno rozwiązanie.
O tym pogadamy na stronie ;-)
Szykuje się przecudny zakątek u Ciebie. Jak dodasz niższe piętra, to będzie kompletny :)
Ja także nie kupuję pojedynczych sztuk. Muszę to wszystko wyliczyć, ale nie zamierzam utykać.
Tojeść orszelinowa koniecznie - nie wpisałam jej co prawda na listę, ale będzie obowiązkowo.
Wcale się nie dziwię, że Trojanów wciąż masz w głowie... ja jestem wstępnie umówiona z właścicielką na sierpniową wizytę - jesli będziesz miała ochotę, możemy się wybrać razem. Molinię z rdestem dobrze pamiętam - ta kompozycja utkwiła w wyobraźni i powoduje marzenia o przeniesieniu podobnej do siebie...
Ech, wiosno, przychodź!

Ogród Aguniady cz. 2 24 Sty 2015 23:57 #333117

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj, dobrze się ich słucha, Knopflera w szczególności. Też mamy płytę, mieliśmy też kasetę video z tym koncertem :) .
Sporobolus heterolepis posadziłam i dla urody i dlatego, że wiele zniosą /czytaj: piachy, suszę/ ;) . Typowa trawa preriowa.
Wiesz, tak sobie przypominam, że za dobrze oznaczonych sadzonek, to oni nie mieli, pamiętam, że co rusz latałam z pytaniem co to.
Stały pogrupowane i 1-2 były opisane... Ty jak pamiętasz?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 2 25 Sty 2015 09:33 #333140

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Niedziela przywitała nas bielą - jakże dobrze jest, gdy jasno na świecie. Parę promyczków słońca dopełniłoby poczucia zadowolenia, jednak chyba dziś nie ma co ich wyglądać - niebo zasnute chmurami.
Ptaków w ogrodzie mnóstwo, chyba i one lubią biel :) Sara na pewno lubi - na jednym z ponizszych zdjęć prezentuje się z żywotnikiem w ogonie ;-)
Oglądam sobie Maję w ogrodzie, popijam kawę - lubię tę ciszę w domu.

Jak się dziś macie? Was też zasypało?

My z pewnością wybierzemy się dziś na spacer.

Kasiu, M.Knopfler już jako bardzo młody człowiek miał dojrzały, ciepły, plastyczny głos... z przyjemnością słuchaliśmy i jego wokalu i solówek wczoraj - dziś niemal nikt już tak nie gra...
Co do sadzonek u p. Joanny, to ja akurat trafiłam na opisane, ale przechodząc po szkółce widziałam, że różnie z tym bywa.
Kompletując swoje zamówienie, na pewno poproszę, by doniczki były porządnie oznaczone.

Parę migawek z białego ogrodu:

Miłej niedzieli!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.491 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum