Anowi,
jeśli pogoda nadal będzie taka jak dzisiaj ( w Poznaniu chłodno i pochmurno ), to nawet lekkie zamglenie nic nie pomoże, bo ... po prostu nici z wędzenia
Wczoraj szalałam z przetworami ( 8 słoików ogórków z curry, 10 sałatki z kapusty ), a dzisiaj "dyżur" w piekarniku - zapach szarlotki z sierpniowych jabłek podnosi na duchu
Pozdrów swojego Adasia i 3 koty ( moja Mama, oprócz Igusi ma też kotkę Neva Mascaradę - bardzo kochane kocisko!), a Tobie życzę ciepłej i przesympatycznej niedzieli
Agnieszko,
przecież to Twój ogród skłania bardziej do jesiennych refleksji - moje ukochane rozchodniki, pastelowe trawy ... wspaniały, sentymentalny, poranny "spacer" - dziękuję :)Pozwolę sobie być stałym gościem w Twoim królestwie.
Dzisiejszy wpis tematycznie nawiąże do ziół i owoców;
Jabłuszka "pożyczone" od sąsiadki, część spadła na nasz teren, więc co się miało zmarnować ...
Sierpniowy pejzaż nawłociowo-jabłkowo-cukiniowy. Ususzone ziele "mimozy" działa wspomagająco na kamicę nerkową i stany zapalne dróg moczowych, suszymy część pędu z liśćmi i kwiatostanem.
Pierwsze orzechy laskowe - i tak, jak co roku, nie doczekamy poznania smaku własnych orzechów - uprzedzą nas sójki
Aronia już dojrzała! Wiedzą o tym także kosy i zięby, bezczelnie objadają krzewy nawet podczas naszego pobytu na działce. Najwyższa pora na zbiory i ... marsz do kuchni
Nastał czas dżemów i soków.
Pachnąco, ziołowo, aromatycznie, smacznie ... To tegoroczna sadzonka hyzopu ( bodajże słynna "dzięcielina" z "Pana Tadeusza" ), obecnie już jako spora roślinka, zasłoniła tymianek i macierzankę cytrynową.
Maluszki w warzywniku, czyli rozmaryn, majeranek ( po pierwszym zbiorze ) i tymianek; tymianek sypię bez opamiętania do wszelkich dań z warzyw, a potem się dziwię, co tak żywicznie pachnie
Część tymiankowego ziela suszę na anty-przeziębieniową i anty-kaszlową kurację. Rozmaryn muszę porządnie "ogacić" przed zimą.
Jedno z moich ulubionych ziół: melisa w towarzystwie turków ( aksamitek ) - cenię ją za obfite kwitnienie i panaceum na upały: herbatka z liści melisy i mięty, mocno oziębiona, rewelacyjnie gasi pragnienie podczas upałów; podobno też uspokaja, ale mnie jakoś nie
Estragon ( smocze ziele ) - uchowała się tylko odmiana rosyjska, bardziej wytrzymała na trudne warunki niż francuska ( która bardziej delikatną jest, ale i o znacznie silniejszym aromacie, zbliżonym do anyżu ).
Pozdrawiam serdecznie