TEMAT: Jaśkowa Polana 2015-2016

Jaśkowa Polana 2015 07 Mar 2016 20:14 #442516

• Roma
  • Roma's Avatar
Bożenko,ja chyba też w przyszłym tygodniu będę pryskać parafina.Dzisiaj planowałam oprysk miedzianem ale miałam niespodziewaną wizytę koleżanki i oprysk odszedł w siną dal :(
Vero,dziękuję :hearts: :hearts: Ty już wiesz za co :kiss3:
Piotrek,na tej rabacie akurat nic nie rośnie ale na innej przerabianej miałam 50 róż do przesadzenia.Też jeszcze w tym roku czeka mnie rewolucja ogrodowa :ouch:
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2016 20:33 przez Roma.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana 2015 07 Mar 2016 21:38 #442563

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Romciu, masz chyba na ten sezon plany z największym rozmachem :woohoo: Mając do zrobienia taaaaaką rabatę Ty mówisz, że na zlocie sklepów nie odwiedzisz..toż Ty powinnaś stanowić czoło wycieczki i pierwsza wpadać w regały :whistle:

Jaśkowa Polana 2015 07 Mar 2016 21:43 #442570

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Kiedy przeczytałam ile masz zaplanowane robót ogrodowych, to od razu rozbolały mnie plecy. :jeez: :funnyface:
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi

Jaśkowa Polana 2015 07 Mar 2016 22:06 #442576

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Roma wrote:
na tej rabacie akurat nic nie rośnie ale na innej przerabianej miałam 50 róż do przesadzenia.Też jeszcze w tym roku czeka mnie rewolucja ogrodowa :ouch:

O, nie - 50 róż. Myślałam, że ze mną jest coś nie tak, ale chyba wszystko w porządku,
bo ja jednak mniej róż przesadzałam :funnyface: .
Nie mów, że sama to przesadzasz, na pewno masz pomocników :) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Jaśkowa Polana 2015 07 Mar 2016 23:30 #442604

• Roma
  • Roma's Avatar
Monia,już pisałam do Dorci,nie mam wyjścia, muszę się spieszyć.Czas ucieka a ja jeszcze chcę zobaczyć efekty mojej pracy ;) Co do zakupów na zlocie to są dwa powody dla których nie planuję tam zakupów.Po pierwsze primo,jestem w gorącej wodzie kąpana i do tego czasu to już chcę aby rabata była prawie gotowa a po drugie primo, będę na przyczepkę u Magdali a samochód nie jest z gumy :P
Marysiu,Mnie też plecy bolą ;) i to od samego rana :P
Elu, na szczęście u nas w domu role są podzielone,mój Skrzat sam mówi,że On jest od roboty :ouch: Nie mogę narzekać,przy cięższych pracach pomaga mi bez szemrania.
Od kilku dni ciągle tylko zgrabiam liście,już śnią mi się po nocach.Na fotkach wszystko wygląda cacy ale rzeczywistość jest zupełnie inna.Czasami to mi się wydaje,że liście z całego lasu są na naszej polanie. :jeez:

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 08:07 #442625

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Czasami to mi się wydaje,że liście z całego lasu są na naszej polanie. :jeez:

Romo to niestety są uroki mieszkania w lesie - coś za coś, ale zobacz ile plusów: brak sąsiadów, cisza, spokój, przyroda wokół Ciebie, śpiew ptaków, luz...
Ja już jestem ciekawa tej rabatki, którą tworzysz ;)
Pozdrawiam z wilgotnej i pochmurnej Jeleniej Góry

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 08:16 #442628

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Romeczko, ależ zmiany się szykują, a ile roboty!
Bardzo podoba mi się kształt rabaty, na której będziesz realizować zaplanowane rośliny.
Do propozycji się nie wtrancam, bo to Wasze rozmowy i kompromisy - powiem tylko, że będzie bardzo pięknie!
Życzę sił w kręgosłupie, a my tu w robocie będziemy dopingować!
Pozdrawiam w naszym dniu :)

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 08:49 #442639

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja wczoraj pierwszy raz robiłam trochę w ogrodzie .Ale moja kondycja woła o pomstę do nieba .
A jak tak jeszcze popatrzyłam na całość ,to włos mi się zjeżył ,ile pracy przede mną :jeez: Zmian wielkich u mnie nie będzie ,nowych rabat tak jak u Ciebie ,też nie .I tak jedno na drugim rośnie ,a kolejne już się dobijają :yummi: Ale życie jest i tak piękne ,nieprawdaż Romciu :dance:

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 15:23 #442765

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Roma a na co robisz oprysk z parafiny? :think:
Pozdrawiam Elżbieta

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 19:29 #442814

• Roma
  • Roma's Avatar
Edyto,najważniejszy argument to właśnie brak sąsiadów :P a dopiero reszta :) ja również jestem ciekawa jak mi wyjdzie ta rabata.
Aguś,nie ukrywam,że dla mnie doping to istotna sprawa.Gdyby nie Ci co chwalą, doradzają i pomagają w nasadzeniach to myślę,że niejeden ogród nie miałby swojej świetności.Przydałby się młodszy kręgosłup, oj przydał :teach:
Nowinko, temat kondycji to lepiej przemilczeć bo wstyd :oops: W czasach słusznie minionych w pewnym zakładzie pracy odbywało się zebranie partyjne.Po przemówieniu pracownicy mogli zabrać głos,chętnych nie było ale w końcu wstał Kowalski i mówi " Robia,robia i gówno z tego mom,dziękuja za głos" tak samo jest z naszymi ogródkami :devil1: :devil1: Ewciu, masz rację,życie jest piękne i tego się trzymajmy.
Elu, oprysk parafinowy robię na jaja mszyc o wiele mniej jest tego paskustwa latem ale dopiero kilka dni po oprysku grzybowym,jednak trzeba to zrobić jak najwcześniej,na początku marca, kiedy przez kilka dni jest dodatnia temperatura.
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2016 19:30 przez Roma.

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 19:42 #442829

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83168
Romeczko, ja Cię naprawdę ogromnie, ogromnie podziwiam, ale i zazdraszczam trochę, bo we dwoje robota całkiem inaczej idzie.
Dzięki za informacje o oprysku parafinowym. Róże tym traktujesz? Kupujesz płynna parafinę w aptece? Niestety, u mnie leje codziennie, raz intensywniej, raz symbolicznie, ale i tak trzykrotna próba wykonania oprysku miedzianem poszła psom pod ogon, ze się tak wyrażę.
Mszyce nie są dla mnie jakimś dopustem, ale różom czasem dokuczają...

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 19:56 #442836

• Roma
  • Roma's Avatar
Aniu, kilka dni po oprysku przeciwgrzybowym robię oprysk olejowy na mszyce,oprysk robię na różach,kalinach,jaśminowcach i porzeczkach.Parafinę kupuję w aptece.
Trzeba pamiętać,że parafina nie rozpuszcza się w wodzie,dlatego aby skutek był lepszy daję letnią wodę i bardzo często mieszam w opryskiwaczu.
.Na 1 l wody
20ml oleju parafinowego
i 1/2 łyżeczki mydła potasowego.

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 20:21 #442845

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Roma wrote:
życie jest piękne i tego się trzymajmy.
Nawet w poniedziałki? :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 20:36 #442851

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Oprysk olejowy ja stosuję głównie na iglaki (oprócz niebieskich), na nich też żerują różne paskudne odmiany mszyc (ochojnik), albo przędziorki :evil: moje ulubione :hammer: . Róże traktuję przy okazji ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): elzbieta1

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 21:23 #442877

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu, szczególnie w poniedziałki to sobie powtarzam,inaczej dzień nie byłby do wytrzymania :devil1: :devil1:
Martuś, u mnie iglaków jak na lekarstwo ale jaśminowiec i kalina to horror :jeez:

Jaśkowa Polana 2015 08 Mar 2016 22:13 #442893

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Romo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. :thanks: Tylko jak tu zrobić oprysk jak codziennie pada ;) choć z drugiej strony to mnie cieszy, bo ziemia w naszej okolicy bardzo potrzebuje wody :garden1:
Pozdrawiam Elżbieta

Jaśkowa Polana 2015 09 Mar 2016 09:03 #442966

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Moja kalina ,to też horror :hammer: Ale nie pryskam ,bo inne owady też niestety (albo stety) się na niej posilają właśnie mszycami a i ptaki nie gardzą .Liczę na to ,że w końcu kiedyś zjedzą wszystko.A to wszystko przez tę suszę .Robale nieźle sobie żyją :flower:

Jaśkowa Polana 2015 09 Mar 2016 20:40 #443174

• Roma
  • Roma's Avatar
Elu, u nas na szczęście ostatnio nie padało więc zdążyłam zrobić swoje opryski,jeszcze tylko mój Skrzat nie opryskał drzewek owocowych.Mam nadzieję,że jutro mu się to uda.Namachałam się dzisiaj przy liściach ale efekt wreszcie widać.Wywiozłam na kompost 4 czubate taczki a było co wygrabiać a najwięcej liści trzeba było wydobyć z pod bluszczu.Zresztą zobaczcie sami jak to wygląda :jeez:

1-WP_20160309_12_55_45_Pro.jpg

2-WP_20160309_12_56_51_Rich.jpg

a to jedynie maleńki fragment terenu do oczyszczenia :teach:
Ewciu, mam nadzieję,że o tej porze nie zniszczę poprzez oprysk innych owadów :think: a w późniejszym terminie to już tylko używam HT
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2016 20:44 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.718 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum