TEMAT: Jaśkowa Polana 2015-2016

Jaśkowa Polana 2015 09 Mar 2016 21:47 #443208

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Dlatego nie lubię płożących roślin bo ciężko spod nich wygrabić.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana 2015 09 Mar 2016 23:48 #443247

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Rzeczywiście pracy dużo, ale jak zniknie to brązowe, od razu zrobi się zielono i wiosennie :flower2: U mnie wczoraj śnieg zmienił porządkowe plany. Wysiałam dziś żurawki, trochę póżno, ale może zdążą do czerwca :garden1:
Pozdrawiam Elżbieta
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2016 23:49 przez elzbieta1.

Jaśkowa Polana 2015 10 Mar 2016 06:31 #443257

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ależ masz bujny ten bluszcz, Romeczko!
Wygrabisz i zapomnisz, a on będzie się cudnie prezentował...
Wiem, że pracy dużo, wiem... mam nadzieję, że rozkładasz sobie siły i robisz powoli, swoim tempem.

Miłego czwartku!

Jaśkowa Polana 2015 10 Mar 2016 10:17 #443334

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Romuś olejowym róże? kurcze ja zwykle tylko miedzianem na wiosnę, a potem ewentualnie interwencyjnie :think:
Będę musiała przemyśleć, kiedy tylko przestanie nareszcie padać :jeez:

Jaśkowa Polana 2015 11 Mar 2016 17:40 #443750

• Rudbeki
  • Rudbeki's Avatar
Witaj Romko, zajrzałam na Twój wątek i przez przypadek dowiedziałam się o tym oprysku olejem parafinowym. Dzięki za podanie szczegółów. Moje róże mają dopiero dwa lata i w ubiegłym roku miałam inwazję mszyc. Wprawdzie po spryskaniu sytuacja była opanowana, ale dzięki Tobie w tym roku podejdę do tego bardziej profesjonalnie. W Twoim ogrodzie tyle się dzieje, że trudno to ogarnąć, ale kibicuję żeby się wszystko udało i czekam na fotorelacje. Pozdrawiam serdecznie. Ola :bye:

Jaśkowa Polana 2015 11 Mar 2016 19:04 #443785

• Roma
  • Roma's Avatar
Bożenko, ale za to potem nie muszę pielić bo bluszcz wszystko załatwi :P
Elu, masz rację,całkiem nieźle wyglądają rośliny wyrastające z bluszczu,tylko ta wiosna i to oczyszczanie brrrrrrr :jeez: u nas też coś co chwilę kapie z góry i zimno jak diabli :jeez:
Aguś,ano rozkładam siły na zamiary ale co z tego jak pogoda skutecznie niweczy moje plany :teach: Po kilku takich dniach jak dzisiejszy znowu zaległości i trzeba nadganiać.
Jolu,miedzian idzie na pierwszy ogień a po kilku dniach olejowy,jeszcze nie zdążyłam bo zaczęło siąpić.Może uda mi się w poniedziałek :think: U mnie zawsze tyle robactwa na krzewach,że muszę się zabezpieczyć.
Witam Cię Olu :flower1: z moich obserwacji wynika,że oprysk olejowy znacznie obniża występowanie mszycy a już szczególnie na kalinach i jaśminowcach.Życzę powodzenia :)
Dzisiaj kolejny stracony dzień już mnie diabli biorą na taką pogodę,nie dosyć,że zimno to jeszcze ciągle coś kapie na głowę.Taki stan rzeczy zaowocował w drożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkami a d.pa rośnie :jeez: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2016 19:05 przez Roma.

Jaśkowa Polana 2015 11 Mar 2016 19:12 #443789

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Roma jeśli Cię to pocieszy, to u nas też siąpiło cały dzień :jeez: . Oby jutro chociaż ten deszcz sobie odpuścił :hammer: , to może coś uda się zrobić. Ja dziś też miałam w planach racuchy z jabłek, ale mi chłopaki jabłka wyżarli :rotfl1: , co im się nigdy nie zdarza :crazy: . Skończyło się na naleśnikach z dżemerem :yummi: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Jaśkowa Polana 2015 11 Mar 2016 19:18 #443793

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Roma wrote:
Dzisiaj kolejny stracony dzień już mnie diabli biorą na taką pogodę,nie dosyć,że zimno to jeszcze ciągle coś kapie na głowę.Taki stan rzeczy zaowocował w drożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkami a d.pa rośnie :jeez: :devil1:

U mnie podobnie, a urosła mi nie tylko d..pa. :placze: :placze: :placze:
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi

Jaśkowa Polana 2015 11 Mar 2016 19:44 #443817

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83168
Romko, deszcz to pikuś, że zacytuję. Przyjeżdżam rano na wieś... a tu 15 cm ciężkiego, podmokłego śniegu, gorzej, niż tydzień temu. Nic to, ze musieliśmy nosić wszystko od szosy, ale moje rododendrony... :placze: Z połamanych gałęzi mogę zrobić całkiem spory krzak, wszystko w wielkich pąkach. :jeez: W tym ten Praecox,, co sie nim chwaliłam tydzień temu. ułamana jedna z trzech głównych gałęzi... :placze: :placze: :placze: Na dokładkę płowa zwierzyna, wszystkie te łanie w wysokiej ciąży, dramatycznie szukają jedzenia i obżarły rozkwitające pąki z drugiej strony... Podejrzewam, że pod zwałami, jakie zleciały z dachu, są dalsze straty, w tym kompletnie zdemolowane moje poletko rh repens, już zeszłoroczna susza je przetrzebiła, a teraz to chyba muszę zaczynać od nowa...

Jaśkowa Polana 2015 12 Mar 2016 14:40 #444030

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Ja też mam dosyć tej "chorej" pogody...nie ma kiedy zrobić oprysków, ani posprzątać.
Ewa

Jaśkowa Polana 2015 12 Mar 2016 15:02 #444036

• Roma
  • Roma's Avatar
Dorcia, nic a nic pocieszenia mi to nie przyniesie,zaczynam powoli łapać deprechę :( dzisiaj niby nic nie kapie ale temperatura w tej chwili nie przekracza +1.aż tak zdesperowana nie jestem i znowu siedzę w chałupie :jeez:
Marysiu, o innych częściach ciała to nawet już nie wspominam :P
Aniu, aż przykro czytać,szkoda tylko roślin bo gdyby tylko śnieg to jakoś by to człowiek przeżył ale te straty są trudne do strawienia :( :cry2: Wyobraź sobie,że my mamy teren nieogrodzony i żadnych strat nie odnotowaliśmy.Tylko w pierwszym roku po wprowadzeniu się zwierzaki obgryzły mi wszystkie pąki różane i poczęstowały się dopiero co wzeszłymi buraczkami.Myślę,że psy działają jako straszak choć nocą i tak wszystkie śpią w domu.
Ewo,mnie na szczęście udało się zrobić oprysk miedzianem ale nie mogę dopasować do pogody oprysku olejowego o sprzątaniu to nawet nie wspomnę :(

Jaśkowa Polana 2015 12 Mar 2016 17:44 #444098

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Ja już od kilku dni w domu bo ziąb okrutny.Mokro,zimno ponuro.Zaraz święta których nie czuję,szykowanie i mam nadzieję że po można będzie ruszyć.

Jaśkowa Polana 2015 12 Mar 2016 18:17 #444113

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Romo u nas momentami padał śnieg :( ale i tak zrobiłam to co chciałam potem grzałam się z kubkiem kawy przy kominku :)

Jaśkowa Polana 2015 12 Mar 2016 20:40 #444198

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A ja o świcie opryskałam Promanalem, bo potem trzeba było obywatelski obowiązek w mieście spełniać :devil1: , a po południu się rozpadało :evil: . Wszystko na darmo, a tu zimno idzie :angry:

Jaśkowa Polana 2015 12 Mar 2016 21:02 #444214

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
markita wrote:
bo potem trzeba było obywatelski obowiązek w mieście spełniać :devil1: ,
Pokarało CIę za wichrzycielstwo i robienie tłoku w centrum :rotfl1: :rotfl1:

Serio..współczuję zmarnowanej pracy Martuś..a Tobie ROmciu tak paskudnej aury, która uwięziła w domu :hug:

Jaśkowa Polana 2015 12 Mar 2016 21:14 #444225

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Tylko +1 st? A ja się dziś pociłam przy pracy w ogródku. Tyle że mgła była wilgotna w powietrzu.

Jaśkowa Polana 2015 12 Mar 2016 21:21 #444235

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Monika-Sz wrote:
markita wrote:
bo potem trzeba było obywatelski obowiązek w mieście spełniać :devil1: ,
Pokarało CIę za wichrzycielstwo i robienie tłoku w centrum :rotfl1: :rotfl1:

A Ty zdaje się nudziłaś się przez część dnia :devil1: , nie mogłaś trochę porobić tłoku w centrum :funnyface: ?

Jaśkowa Polana 2015 12 Mar 2016 21:37 #444254

• Roma
  • Roma's Avatar
Olu-jakie święta? u mnie w tym roku bojkot,żadnych świąt :teach:
Edytko,samobójcą to ja nie jestem i już wolę siedzieć w domu i narzekać niż marznąć :P
Marta,też miałam takie plany na dzisiaj ale jak zobaczyłam o 10:00 0 na termometrze to sobie odpuściłam. Pochwalam to co robisz na mieście i gdyby coś takiego odbywało się u nas to też bym poszła i to nie raz.
Monia, w ramach rekompensaty zaprosiłam naszego Jaśka (prawnuczka) i jakoś dzień zleciał miło i przyjemnie.

Jasiek z Babcią Kasią

1-DSCF2010.jpg

2-DSCF2012.jpg

3-DSCF2009.jpg

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.737 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum