TEMAT: To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016

To TU to TAM - ogrodowo 2015 02 Lis 2015 10:32 #411589

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Piękne bluszcze, o przywarce nie wspomnę :) kocimiętka u mnie też jeszcze kwitnie i nie wygląda na taką co chce przestać,niezawodna roślina.
Pozdrawiam :hug:
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

To TU to TAM - ogrodowo 2015 02 Lis 2015 12:49 #411609

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Małgosiu, już się cieszę na nowy ogrodowy wątek :lol: . A przywarka była w moim najbliższym sklepie ogrodniczym tylko raz i akurat na nią trafiłam więc nie omieszkałam zaprosić ją do swojego ogrodu :) Kupuję zwykle oczami choć wiem, że to błąd i potem testuję czy kolejna ślicznotka da radę w moim ogrodzie ;)

Iwonko, bluszcze u mnie w fazie testowania liczę więc na łagodną zimę ;) Przywarka już zimowała i cieszy mnie nadal :( . A kocimiętkę tnę trzy razy w sezonie a ona ponownie zakwita, to świetna roślinka :)

No i co by wam tu jeszcze zaserwować w ten jesienny czas :think: . Może tulipany skoro to pora na ich sadzenie :)

U mnie prym wiodą botaniczne :)

Tulipa tarda

mój ulubieniec :lol:
Tulipa hybr. 'Little Princess'

Tulipa hybr. 'Fashion'

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Anowi, Krzysia, Adasiowa, grula

To TU to TAM - ogrodowo 2015 02 Lis 2015 19:03 #411663

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Niezmiennie zachwyca mnie bluszcz "gigant" :woohoo:
Trzykrotnie przycinasz kocimiętki :think: to na jaki miesiąc przypada pierwsze?

To TU to TAM - ogrodowo 2015 02 Lis 2015 19:32 #411673

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Wiesiu, bodziszek cudny i bardzo fotogeniczny :P .

Z bluszczami tak już jest, jedni chcą żeby im się szybko rozłaziły, inni wolą mniej ekspansywne, a ja jestem pomiędzy :rotfl1: posadziłam pod modrzewiem i rośnie mi w górę :rotfl1: ale mam też kilka pędów na dole. Lubię bluszcze i gotowa jestem mocno je przycinać byle były. W tym roku też wzbogaciłam się o kilka od Ewy, niestety nie znam odmian, może kiedy podrosną zidentyfikuję :flower1: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Lis 2015 09:56 #411775

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Mróweczko, zwykle cięłam kocimiętkę raz po pierwszym kwitnieniu i porządkując dopiero wczesną wiosną. W tym roku jednak zrobiły mi w niej gniazdo jakieś zwierzaki ro przycięłam ją ostro jak jeszcze kwitła i ten fakt sprawił że drugie kwitnienie było szybciej. Potem przycięłam jeszcze z kwiatami bo zbytnio się rozłożyła i tak mam trzecie kwitnienie :)

Krzysiu,lubię bluszcze i ja, dlatego zapuszczam kolejne być może mniej ekspansywne, bo z cięciem tego pospolitego już nie nadążam ;)

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Lis 2015 14:23 #411809

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Śliczności tulipanki :dance: Zwłaszcza mała księżniczka ,z tym swoim kolorkiem .Bluszcz to i ja lubię ,ale biada posadzić go w miejscu gdzie nie powinien się rozrastać .Ja tak sobie go rozmnażałam w jednym miejscu ,że teraz poważnie mi wszystko zarósł :hammer: Ten Twój ma śliczne listki .Czy on nie przemarza ? :flower1:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Lis 2015 14:34 #411811

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo-Nowinko, bluszcz przemarzł mi raz podczas tej słynnej mroźnej i bezśnieżnej zimy. ale szybko odbudował braki i zasłonił łyse miejsca nowymi przyrostami :)
A mała księżniczka to moja ulubienica właśnie z powodu tego kolorku, choć równie urocza i rzucająca się w oczy jest odmiana
Tulipa hybr. 'Little Beauty'

Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, wxxx-a

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Lis 2015 18:52 #411846

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Wiesiu, jak wiosennie zrobiło się w Twoim wątku :lol: . Pora uziemić tulipany i inne cebulowe, to może i ja będę miała wiosną trochę takich widoczków :P .
Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2015 18:52 przez Edyta.

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Lis 2015 19:15 #411854

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
Wiesiunia, ale piękne wiosenne zdjęcia!!!! dobrze, że już posadziłam cebule (te przynajmniej niezawodnie kwitną na mojej działce)!

To TU to TAM - ogrodowo 2015 04 Lis 2015 09:38 #411938

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko, uziemić tulipany to pora najwyższa, choć ja jeszcze tego nie zrobiłam :oops: , ciągle brakuje mi dnia ;)

Małgosiu, będzie więc co podziwiać u Ciebie wiosną :)

Tymczasem krokusy, ale te jesienne :)

i pora jesiennego zasilania kompostu ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01, chester633, Edyta, Firletka, sierika, edulkot, Krzysia, Adasiowa, grula

To TU to TAM - ogrodowo 2015 04 Lis 2015 11:48 #411959

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
Wiesiu, toż to niesprawiedliwość jawna - krokusiki Tobie kwitną, a mnie nie lubią! rozplenica-piękne kwiaty (dostałam maleńką kępkę wyższej w sierpniu - niestety tak (w te upały!) i chyba padła - mimo podlewania i podglinowania ziemi - ale będę podziwiać je u Ciebie!! mam tylko tą maleńką - przyznam CI się - pięknie kilkoma kłoskami mi zakwitła, mimo, że maleństwo!

To TU to TAM - ogrodowo 2015 04 Lis 2015 12:09 #411963

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu, jakiś podział musi być by w naszych ogrodach nie było nudno ;) U mnie natomiast małe rospleniczki giną, tak samo niskie molinie czy turzyce :huh: będę więc te drobiazgi podziwiać u innych :)
Tymczasem TU jesiennie :)

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 04 Lis 2015 17:40 #411990

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Pierwsze zdjęcie wygląda tak jakbyś podglądała z ukrycia sąsiadów :) Fajne ujęcie :bravo:
Rozplenice dopisałam do wiosennych zakupów. Baaaaardzo mi się podobają :jeez:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 04 Lis 2015 19:59 #412016

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiesiku :)
Ja chyba jakaś nienormalna jestem, bo Twoje TU będę zawsze z uporem podziwiać, mimo, że po cichutku wydaje mi się, że to właśnie TAM skradło Twoje serce :) - czemu też się nie dziwię;
Po moich botanicznych tulipankach oglądam jedynie przekwitłe kwiaty, bo zazwyczaj kiedy odwiedzam ogród, te piękne maluchy zdążą już przekwitnąć; z tego, co pamiętam, mam "białe z żółtym" :happy:
Liście, liście .... ewidentny symbol żegnania się z jesienią, a mimo to jeden z moich ulubionych ... ten Twój kobierzec, podobnie jak u Kasieńki ( Katii ) jest ... taki dekoracyjny, szkoda, że skończy w kompoście - u nas także.
Trzymaj się cieplutko, ściskam mocno i Ciebie, i psisko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

To TU to TAM - ogrodowo 2015 05 Lis 2015 12:13 #412076

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko, rosplenice to piękne trawy i uroczo się prezentują w każdym ogrodzie. Nawet Ci którym sentymentu do traw brak wiza je chętnie u siebie :lol:

Aniu, TU to ogród już dojrzały a dorosłe drzewa i krzewy tworzą klimat ogrodu :) , więc za parę lat będzie mogła i TAM podziwiać ogrodowe klimaty, bo na razie ratuje mnie głównie naturalna jago oprawa w postaci otaczających widoków :)

Tymczasem jeszcze TU, jesiennie :lol:

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Firletka, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 05 Lis 2015 12:16 #412078

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jesień łaskawa sądząc po widokach ;) , hosty, trawy jeszcze nie tknięte przymrozkami.
Nalewka pigwowa się szykuje ;) ? Ja w tym roku przerabiam pigwę na konfitury, na szczęście pigwa nie jest tak twarda jak pigwowiec, bo obrodziła obficie :happy4:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 05 Lis 2015 12:26 #412082

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto, przymrozków jeszcze większych nie było, więc i dalie jeszcze w gruncie ;)
A nalewki tym razem chyba nie będzie, bo zasmakowaliśmy w owocowych sokach i dodaję je do owocowej mieszanki co spijamy na bieżąco :lol:

pozdrawiam chyzantemkowo :)

Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2015 12:28 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Krzysia

To TU to TAM - ogrodowo 2015 05 Lis 2015 13:14 #412089

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Taki ogród ,to jest ogród ,kolory do późna .Czy wiosna przychodzi do Ciebie wcześnie ?
Bo ostatnio to mrozek wcześnie szybko zepsuje ,a wiosna późna .Mało czasu zostaje na radowanie się ogrodem .a w tym roku ,jeszcze ta susza :think:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.670 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum