TEMAT: To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016

To TU to TAM - ogrodowo 2015 01 Gru 2015 10:56 #416463

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Pikutku, mam nadzieję, że wszystko jest dobrze, że nie dzieje się nic złego. Może uda Ci się wstawić jakieś zdjęcia. To chyba najsmutniejsza pora w ogrodach: zniknęły kolory jesieni, śniegu nie ma, szare niebo :( Jednak myślę, że u Ciebie jest i tak pięknie i nastrojowo.
Serdeczności :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

To TU to TAM - ogrodowo 2015 01 Gru 2015 13:03 #416472

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Obejrzałam cały wątek i jestem pod wrażeniem czego dokonałaś na nowych włościach w tak krótkim czasie
A widok masz zabójczy
Nawet dla niego samego wartu tu zaglądać

To TU to TAM - ogrodowo 2015 01 Gru 2015 17:08 #416499

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Markusie, pomoc potrzebna lecz nie ziemi a rodzicom. Zima to trudny czas dla starszych ludzi w tym terenie.
Dzięki Ci za ubarwienie mego wątku, bo na razie nie potrafię wrzucić żadnych fotek.

Haniu, tymczasem zima nie daje się nam jeszcze we znaki, dziś nawet udało mi się posadzić nieco roślin, a widoki dzięki trawom które kocham są całkiem przyzwoite.

Gosiu, miło mi i zapraszam częściej, ale nowe widoczki będą dopiero jak zorganizuje sobie internet.
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, markussch01

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Gru 2015 15:30 #417750

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
Wiesiu, dobrze, że jesteś TAM...taka jest kolej losu, kiedyś rodzice się nami zajmowali, dbali, kochali, a teram my powinniśmy się im odwdzięczyć za ich miłość! odzywaj się, bo jakoś smutno bez Ciebie!

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Gru 2015 17:09 #417756

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu, ciągle szaleje ogrodowe. Sądzę, przesadzam jakby to już wiosna była. Chyba coś mi się poprzestawialo, bo jakoś nie czuję atmosfery zbliżających się Świąt. Na razie pomyłam okna i czekam na kolejne natchnienie. Internet ciągle z komórki więc zdjęć na razie brak.

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 11 Gru 2015 17:13 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Gru 2015 19:50 #417789

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
no właśnie, dopiero jak to napisałaś, czarno na białym, to wierzę! Ty ciągle sadzisz, a już grudzień :supr3: ja dziś przykrywałam róże, trawy i inne wrażliwce! u mnie już raczej ziemia za bardzo zarznięta i nie nadaje się do sadzenia...ależ będzie podziwiania Twoich efektów nasadzeń wiosną! już się nie mogę doczekać :flower2: ja, gdyby nie świąteczne piosenki w marketach i centrach handlowych, również nie czułabym świąt... ojojoj..jeszcze okna mi zostały, ale mi się nie chce....
Kochana, czy Ty 9.12. obchodziłaś imieniny? jeśli tak to wszystkiego najlepszego! zdrówka i ciągle pięknych marzeń ogrodniczych!

To TU to TAM - ogrodowo 2015 12 Gru 2015 19:01 #417920

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Małgosiu, marzeń ogrodowych mam nieograniczone ilości, miło by było gdyby się spełniały.

To TU to TAM - ogrodowo 2015 13 Gru 2015 09:51 #418001

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
i będą się spełniały - bo marzenia są piękne, zwłaszcza te ogrodnicze...a z Twoją ręką wszystko będzie rosło jak zaczarowane, a ja będę podziwiała wyniki ;) a podpowiesz, co jeszcze udało Ci się dosadzić? ja ostatnio zakochałam się w rozplenicy japońskiej jaką posiada Iwonka (tilia66), po dogłębnym przeszukaniu na stronie pani S z Łodzi, stwierdziłam, że jest to rozplenica wschodnia, występująca w kolorze białym i różowym...cudna!

To TU to TAM - ogrodowo 2015 13 Gru 2015 14:13 #418031

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu, dosadzilam trzy rododendronach, hortensje, trzy drzewa owocowe i trochę traw i bylin. Pozostałe nasadzenia to głównie zmiana miejscowek. Czyli wykopywanie i przesadzanie.

Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2015 14:14 przez piku.

To TU to TAM - ogrodowo 2015 13 Gru 2015 15:03 #418035

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
rododendrony-uwielbiam je i podziwiam ich delikatne piękno, ale po tegorocznym lecie - mówię im u siebie basta (straciłam w sumie 5, w tym jednego 4-letniego, prawie 1,5 m i tak naprawdę nie wiem dlaczego...choć w sumie może to zasługa kreta lub innego ustrojstwa, bo moje 2 sąsiadki również potraciły po kilka starszych sztuk - mieszkamy po tej samej stronie ul i rodki rosły, można powiedzieć w rzędzie, w naszych ogrodach), moje pontyjskie azalie ledwo dyszą po tegorocznej temperaturze... owocowe też posadziłam, bo jednak swoje owoce to swoje ;) a trawki i bylinki .... oj..tajemnicza jesteś :whistle: ale będzie zachwytów wiosną jak Ci zaczną kwitnąć!

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Gru 2015 08:43 #418151

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Dzień dobry :flower1: Praktycznie nic nie stoi na przeszkodzie ,aby sadzić chciejstwa .Mrozu nie ma i ziemia nie zamarznięta .Zwłaszcza większe rośliny .Na trawy to trzeba jednak czekać do wiosny .
Ciekawa jestem co w ostatnim rozrachunku przybędzie do ogrodów .Mnie kolano wysiadło i nie mogę poszaleć na rabatach ,choć okrutnie mam już chęć aby coś zrobić .Jak się nie wykuruję do wiosny ,to będzie tragedia w trzech aktach .Trzym się Pikutuś :hug:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 17 Gru 2015 10:10 #418526

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja właśnie zamówiłam całe pudło cebul
Jeszcze nigdy nie zajmowałam się ogrodem w grudniu :woohoo:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 17 Gru 2015 18:09 #418548

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu, trawy to głównie miskanty bo te rosną u mnie najlepiej. Z bylin trochę kuklikow i epimedia, oraz miniaturowe liliowce.
Ewuniu, nie czekałam do wiosny i posadziłam trawy, mam nadzieję że dadzą radę. Za kolana trzymam kciuki by do wiosny wydobrzaly.
Gosiu, cieszę się że nie tylko ja w grudniu sadzę.

Ostatnio zmieniany: 17 Gru 2015 18:11 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 17 Gru 2015 20:42 #418572

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Niedługo będziemy sadzić cały rok, na okrągło..... :rotfl1: , prawdę mówiąc wolałabym robić w ogrodzie niz w kuchni.....święta to dla mnie czas do przetrwania, jakoś nie przepadam :jeez: ......

To TU to TAM - ogrodowo 2015 18 Gru 2015 20:03 #418646

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Kuchni to ja też nie lubię a wersja sadzenia całorocznego chyba mi odpowiada. ;)

To TU to TAM - ogrodowo 2015 18 Gru 2015 21:04 #418653

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Wiesiu , zaglądnęłam na chwileczkę w przerwie pomiędzy pracami i...aj, aj, aj , wychodzić sie stąd nie chce. Jak pięknie , wiosennie , jakie cudne tulipanki. Szczególnie chwyciły mnie za serce te maluchy - Little Princess i Little Beauty

To TU to TAM - ogrodowo 2015 18 Gru 2015 22:02 #418666

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
No cóż Elu, pora na prace kuchenno domowe tymczasem odrywa nas od ogrodu, ale wkrótce podobno już wiosna :)

Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2015 22:03 przez piku.

To TU to TAM - ogrodowo 2015 23 Gru 2015 12:51 #419140

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Odłożyłam sadzenie do niedzieli, bo teraz jak piszecie czas na kuchnię.
Ja mimo, że nie przepadam za codziennym gotowaniem, to światecznie lubię. Lubię przede wszystkim gości.
Może dlatego dla nich gotowanie nie jest takie straszne.

Wesołych świąt zatem życzę, żebyś się za bardzo nie przemęczyła, bo to mają być radosne święta
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.565 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum