TEMAT: Ogród bez chemii

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 09:41 #419732

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Hejka :)
Witaj na nowych włościach :bye:
Ostro się zabraliście do roboty. Podziwiam!! Nie miałam pojęcia, że Twoja działka jest taka długaśna. To się nieco nalatasz jeśli już zagospodarowaliście ją całą.
Twoje pomidory na tych półkach i w misach robią wrażenie. Widzę, że większość to jednak duże odmiany, ale pamiętam, że miałaś chyba także koktajlówki.
Kur masz niesamowitą ilość. Dopiero na filmie widać jakie wielkie to stado. Mały odważniak obeznany z trzódką. Rośnie mamusi pomocnik.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): grazyna255

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 11:11 #419742

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 643
Witaj, Lucynko :hug: Koktajlówek miałam sporo, ale ich nie składałam tutaj, rwaliśmy i jedliśmy prosto z krzaka, młodzieniec upodobał sobie Black Cherry. Oczywiście zanim go przekonałam do spróbowania go, ze sto razy usłyszałam, że to jest "fu" (chyba ze względu na kolor).
Kury to były jego ulubione stworzaki, generalnie miał zakaz wchodzenia do nich bo od razu je łapał. Brojlery to nie miały siły się wyrywać, bezładnie zwieszały łapy, ale jak udało mu się dorwać zwykłego kurczaka to... oj, wrzask i machanie łapami :rotfl1: A żebyś wiedziała jak fachowo je łapał... podchodził od tyłu, łapał pod brzuch i... podnosił.

Tak, cała działka była zagospodarowana, jednego paska nie obsadziłam, bo nie miałam kiedy kalafiorów i brokułów wysadzić na jesienny zbiór i tak już zostało. W kolejnym sezonie zamierzam całą obsadzić, wierzby nieco przystrzyżone :)
Ogród bez chemii

"ZACZNIJ TAM GDZIE JESTEŚ
UŻYJ TEGO, CO MASZ,
ZRÓB CO MOŻESZ" (A. Ashe)

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 11:13 #419743

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
KwiatPustyni30 wrote:
gratuluję. Ciężko dziś temu podołać niestety:( wszechobecna chemia sprawia, że naturze coraz ciężej samej sobie radzić. Ja np. stosuję nawóz naturalny od moich królików w części warzywnej ogrodu i nie dość, że plony super, to smak warzyw wręcz bajkowy:)

Super, też mam króliki, również stosuję ich nawóz. Niestety, na moją piaszczystą działkę nie wystarcza mi mojego obornika - spod kóz, kur, kaczek, królików razem wziętych, muszę zwiększyć pogłowie :jeez: mój mąż wpadłby w rozpacz...
Ogród bez chemii

UŻYJ TEGO, CO MASZ,

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 16:22 #419773

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam teraz dylemat, bo chcę znaleźć ciekawe miejsce dla kwiatów, zbieram kamienie na skalniaki, ale jakoś ciągle brak mi... miejsca. Wiosną miałam dużo rozsady bratków i stokrotek wysianych jesienią ubiegłego roku, kwitły do sierpnia (bratki), stokrotki jeszcze teraz niektóre kwitną. Tak wyglądały sobie wiosną:

2015_04_21_17_19_54.jpg

2015_04_21_17_20_19.jpg

2015_04_21_17_19_43.jpg

kwiaty stokrotek są bardzo mocno przerzedzone przez mojego syneczka... ale miał radochę...

2015_04_21_17_31_43.jpg

2015_05_08_16_27_09.jpg

A to mój rozsadnik wiosną:

1-poprawka.jpg

Rok temu wyglądał tak:
Ogród bez chemii

UŻYJ TEGO, CO MASZ,
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2015 21:03 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 16:26 #419775

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
No i oczywiście fotki wskakują bokiem albo do góry nogami - za duże czy jak? :jeez:
Ogród bez chemii

UŻYJ TEGO, CO MASZ,

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 16:29 #419776

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
Na ostatnim zdjęciu próba doprowadzenia do jakiegoś ładu zarośniętego przejazdu... ale tam trzeba będzie wiosną coś konkretnego zrobić bo chwasty stale odrastają :( Uwielbiam kamień, ale... no cóż, jakakolwiek nawierzchnia brukowa nie wchodzi w rachubę a szkoda. Może żwir tam pójdzie? Z sąsiadką dzieli mnie ohydny ponad 30-letni płot, na którym wiesza sobie ciuchy, też zastanawiam się jak się od tego odciąć, na tak wąskiej działce nie jest to takie proste...
Ogród bez chemii

UŻYJ TEGO, CO MASZ,

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 17:39 #419791

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Dzień dobry :bye: Zawsze cieszę się ,gdy przybywa osób ,które stawiają na naturę :bravo:
Ja uprawiam swój ogród bez chemii już od wielu lat .Na początku było nieciekawie ,choroby ,szkodniki wszystko na raz .Ale z każdym rokiem było lepiej .Teraz rośliny jakoś sobie radzą bez pomocy .Czasem się zdarza ,że robale coś mi zjedzą ,ale niech tam .W przyrodzie wszystko jest potrzebne .Na płot sąsiada nie narzekaj .Co ja mam powiedzieć ,mam na widoku dwa paskudne ,betonowe parkany .Nie wiem kto zdrowy na umyśle stawia takie obrzydlistwo z własnej woli :hammer:
Grażynko ,życzę Ci abyś wytrwała w swoim postanowieniu ,a ja Ci będę kibicować :flower1:
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2015 17:39 przez wxxx-a.

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 18:15 #419812

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Faktycznie Ci te fotki odwraca, ale nie mam pojęcia dlaczego. Kompletnie się na tym nie znam. Korzystasz z tego tu na dole wklejacza do zdjęć?

O ile dobrze kojarzę, to masz swój zwierzyniec w innym miejscu niż warzywka? Chyba, że coś pomieszałam... Kury to wielkie są, widać było to wyraźnie jak jedną pogłaskał - taka drobna rączka na wielkim grzbiecie kury. Super, że taki odważny. To on Ci odławia kury na rosół?? :devil1: Przed Tobą pewnie zwiewają.

Ciekawa jestem bardzo tych stokrotek, czy faktycznie są wieloletnie. Swoje z koryta posadziłam na skalniak latem z nadzieją, że wiosną odbiją.
Tak sobie myślałam o tych wierzbach, nie piją zanadto? Nie wyjaławiają Ci gleby za bardzo?
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 19:35 #419854

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Ooo Siberka :) Grażynka z Twoich kresów pochodzi, tamte strony północne i odległe! Ale dokładnie jak blisko macie do siebie to nie wiem...chyba mniej niż godzinkę :) i obie na dodatek psio zaangażowane !
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 19:51 #419864

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ja w sprawie obracających się zdjęć, myślę że wiem o co chodzi. Jeśli je obracałaś w przeglądarce zdjęć Windowsa to faktycznie zdjęcie nie zostało obrócone tylko przeglądarka pamięta ustawienia dla tego zdjęcia i pokazuje je na komputerze we właściwej pozycji. Ale gdy otwieramy za pomocą innego programu do zdjęć okazuje się, że zdjęcie jest w innej pozycji niż myśleliśmy. Sprawdź tę opcję może to będzie to.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 22:05 #419904

• Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3379
Witaj Grażynko :flower1:
Być może fotki są wklejane bezpośrednio z aparatu: zawsze będą w pozycji horyzontalnej.
Potrzeba je obrócić w przeglądarce i zapisać jak pisze Piotr :bravo: i dopiero potem wstawić na forum.
Dodam jeszcze, że przez pół godziny możesz post edytować i coś dodać.
:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2015 22:07 przez Amarant.

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 22:26 #419908

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
aguskac wrote:
Faktycznie Ci te fotki odwraca, ale nie mam pojęcia dlaczego. Kompletnie się na tym nie znam. Korzystasz z tego tu na dole wklejacza do zdjęć?

O ile dobrze kojarzę, to masz swój zwierzyniec w innym miejscu niż warzywka? Chyba, że coś pomieszałam... Kury to wielkie są, widać było to wyraźnie jak jedną pogłaskał - taka drobna rączka na wielkim grzbiecie kury. Super, że taki odważny. To on Ci odławia kury na rosół?? :devil1: Przed Tobą pewnie zwiewają.

Ciekawa jestem bardzo tych stokrotek, czy faktycznie są wieloletnie. Swoje z koryta posadziłam na skalniak latem z nadzieją, że wiosną odbiją.
Tak sobie myślałam o tych wierzbach, nie piją zanadto? Nie wyjaławiają Ci gleby za bardzo?

Te wierzby to mój problem i to straszny. Z jednej strony tam w normalne lata bywa tak mokro, że są potrzebne, u sąsiadów zmeliorowane i ciągniki grzęzną, u mnie brak melioracji a po większych deszczach ziemia się ugina pod nogami. Z drugiej strony na pewno wyjaławiają, zacieniają i... wszędzie są korzenie, nie można ciągnikiem wjechać wszędzie, mąż jeździ z siekierą. Problem jest tego typu, że rosną podobno na miedzy (podobno, bo z mapy wynika, że brakuje mi około 1 m działki na szerokość) a sąsiedzi niechętni do współpracy. Ja już przykazałam mężowi wierzby machnąć na wysokości 1 m i zwalić sąsiadom drzewo - to będzie cięcie odmładzające :woohoo: a przecież to wierzba, nikt mi nie zarzuci że ją wycięłam, nie?

Moje stokrotki po wiosennym kwitnieniu zaschły bo ich nie pilnowałam aż tak bardzo a jesienią odbiły, myślę, że wiosną znowu zakwitną a jak nie to już nasiało się mnóstwo siewek i tam gdzie na fotkach są wiosną bratki to już mam odsadzone stokrotki - byle nie zmarzły, jeszcze nie okryłam. Gdyby co, możemy się wymieniać :happy4:

Kury mam w tym miejscu gdzie warzywnik, to ta szopka co za garażem ją trochę widać. Kozy mam u kogoś bo już się u nas nie mieszczą.
Ogród bez chemii

UŻYJ TEGO, CO MASZ,
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2015 22:40 przez grazyna255.

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 22:31 #419913

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Amarant :flower2: , Tobie i piotrek_ns dziękuję za podpowiedzi. Pewnie fotki były przewracane w przeglądarce, być może aparat sam przekręcał ale bezpośrednio z aparatu nie wklejam tylko są już zapisane na kompie. Myślałam, że to wina wielkości zdjęcia. Macie pomysł jak to zrobić? Mój mąż pewnie potrafi, ale nie przepada jak siedzę na forum. Rozumiecie... latem w pomidorach a zimą... też w pomidorach :club2:
Ogród bez chemii

UŻYJ TEGO, CO MASZ,
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2015 22:37 przez grazyna255.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 22:36 #419914

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj, Siberia, miło Cię tu gościć, do zeszłego roku sadziłam jakieś 50-60 krzaków dwóch odmian. No ale sama rozumiesz... akcja wymiany nasion... tyle odmian... ciężko wybrać 30 krzaków :devil1: specjalnie dla nich tunel kupiłam a za rok chcę przewieźć stary ze starej działki, bo nie każde lato będzie takie fajne jak to w tym roku...
Ogród bez chemii

UŻYJ TEGO, CO MASZ,

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 22:42 #419917

• Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3379
Grażynko :flower1:
Otwórz zdjęcie dowolnym programem do zdjęć, obróć go do pionu i zapisz z tą samą nazwą lub nową.
Zamknij program i dopiero teraz możesz postawione do pionu zdjęcie wstawić na forum.
:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 22:46 #419919

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowinka - dopiero Cię tu dojrzałam, miło widzieć kibicującego forumowicza :) gdyby co, będziemy w kontakcie. Generalnie moje dzieci były uczulone na różne paskudztwa i choćby ze względu na swoją najmłodszą pociechę nie będę paskudzić sobie ziemi. Mój młodzieniec dotąd mało co jada ze sklepu, wiedzieliście, że w kiełbasach jest mleko? W większości żelków również - dlatego mamy kozy. Samuel w te wakacje pierwszy raz w życiu jadł twarożek, w naleśnikach mu najlepiej smakuje. Dotąd żadnych jogurtów, serków, kiełbasek...
Ogród bez chemii

UŻYJ TEGO, CO MASZ,
Za tę wiadomość podziękował(a): wxxx-a

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 23:10 #419929

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
Spojrzałam raz jeszcze na te fotki co mi obróciło... no przynajmniej jedna była robiona poziomo a mimo wszystko ją przekręca tylko chyba ją wywaliłam całkiem zostawiając podpis :unsure: , jedną to całkiem wyrzuciłam, bo... do góry nogami mi ją wstawiało cały czas.
Sami spójrzcie, tak wyglądał ten kawałek co truskawki i bratki z wiosny pokazywałam:

1-poprawka-2.jpg
Ogród bez chemii

UŻYJ TEGO, CO MASZ,
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2015 23:45 przez . Powód: poprawiono fotkę

Ogród bez chemii 28 Gru 2015 23:16 #419930

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
Korzystam z lapka więc... obróciłam sobie by popatrzeć... :happy4: