Kasiu, Agudniada bardzo słusznie zaoferowała piękne rozwiązanie na rabate preriową.
Ja mając mała działkę nie mam takiego rozmachu
ale też jestem zbyt niecierpliwa wiosną i widok rabaty całkowicie wyciętej i wolno się budzącej, mnie za bardzo smuci.
Bardziej przemawiają do mnie jakieś akcenty zimozielone, a rodki i azalki zwyczajnie kocham i widziałabym je wszędzie..jeszcze poprzetykane niezawodnymi hortensjami bukietowymi- strasznie monotematyczna jestem
Mam jedno miejsce, w którym rosną rozchodniki, trawy, jeżówki i łyse obecnie bukietówki. Teraz to po prostu goła ziemia
Posadziłam tulipany, jesienią uzupełnię jeszcze w krokusy, bo zwyczajnie aż żal patrzeć na tą pustkę- muszę cebulowymi poratować.
To jest oczywiście moja niecierpliwośc na wolno budzącą się przyrodę i mną się nie sugeruj..
ale że nie lubię widoku pustej rabaty, to staram się, na ile mi pomysłów starcza, wszędzie wcisnąć coś zimozielonego, żeby było na czym oko zawiesić.
Ambrowiec piękne drzewo
Nawet się za nie łapałam w ubiegłym roku, ale stanowczo odmówiono mi sprzedaży
Niby zim obecnie nie ma, ale widziałam w ogrodzie u producenta drzew ambrowca, który przemarzł do linii żywopłotu i od tego miejsca odbijał.. a ogród 10km ode mnie i bardziej zaciszny, niż mój. Tak więc odpuściłam.
Musiałabym doczytać, w jakiej strefie mieszkasz, ale sama wiesz najlepiej, jakie mrozy potrafią u Was łapać i czy nie ma jakiś mroźnych powiewów- szkoda byłoby stracić solitera na rabacie
Jeśli strefa się zgadza..to jak najbardziej.. A grujecznik też cudny..i te listeczki
Nie umiałabym z tych dwóch wybrać.
Odnośnie wyboru drzewa- zorientuj się może, co oferują pobliskie sklepy.. Przykro by było, gdybyś upatrzyła sobie drzewa, jakich u Ciebie może nie ma pod ręką..
Ja czasem się łapałam na tym, że po wertowaniu katalogu drzew czy iglaków upatrzyłam sobie jakąś konkretną odmianę..i po objechaniu iluś sklepów nie znajdowałam.. Mailowałam do szkółek dookoła Wawy w poszukiwaniu
Warto może też- skoro to ma być soliter- szarpnąć się na jakiś duży okaz, który od razu "zrobi efekt"..